Sari la conținut

Cum mănânc ce vreau și totuși slăbesc

Cei care mă cunosc știu că-mi place să mănânc bine și nu mă pot abține de la unele chestii atunci când îmi este foame. Dacă nu mi-e foame e altă poveste, mă pot abține de la orice pentru că pofte eu nu prea am.

V-am spus totuși că sunt la cură, sau că acum ceva vreme eram la cură.

Acum nu mai sunt, pentru că am ajuns la greutatea dorită, dar continui să-mi monitorizez ceea ce mănânc.

Am povestit aici despre aplicația pe pe care o folosesc, am să reiau puțin acum pentru cei ce mă tot întreabă cum e posibil să bag câte un hamburger pe zi (sau poate chiar două) și să nu iau în greutate.

 

După cum se poate vedea folosesc aplicația de 85 de zile.

În primele zile, vreo 60, am fost nevoit să mănânc maxim 1770 calorii pe zi, în condițiile în care nu făceam niciun pic de mișcare. Dacă mai făceam câțiva pași primeam bonus niște calorii, nu multe, 200-300.

Totuși eu mâncam undeva la 1500 calorii pe zi, asta ca medie.

Nu pentru că mă abțineam, ci pentru că am învățat în cele 80 de zile ce alimente conțin multe calorii și ce alimente conțin mai puțin.

Practic, dacă trebuia să mănânc 1770 calorii atât mâncam, maxim.

De regulă am cam două mese pe zi, și aveam grijă să nu mănânc mai mult de 900-1000 calorii pe prima masă, iar la a doua masă aveam grijă să nu depășesc pragul maxim.

Destul de simplu.

Ceea ce este la început mai complicat este să introduci în aplicație tot ceea ce mănânci. Dar dacă vrei cu adevărat te obișnuiești și-ți formezi o rutină.

Partea bună este că aplicația are o bază foarte mare de mâncăruri și foarte multe dintre ele sunt în limba română, deci nu ai nevoie de traduceri. Mai sunt și excepții, dar de regulă găsești cam orice în română.

Cum știu ce cantitate mănânc?

La început am cântărit mâncarea, cântăream câte un produs iar ulterior știam cam cât era, nu mai era nevoie de o altă cântărire.

Le băgăm cu aproximație.

Știu de exemplu că o felie de pâine din aia feliată are undeva la 25-30g. Știu că o felie de pâine făcută în casă are 90-100g și de aici îmi era foarte simplu să introduc cantitatea de pâine pe care o mănânc.

Apoi, știu că un cârnaț la grătar are cam 30g, știu pentru că l-am cântărit o dată și apoi m-am folosit de valorile astea.

Mâncărurile puțin calorice nici nu le bag în aplicație, alea nu prea contează, zic eu. Adică nu bag acolo că am mâncat niște salată sau niște castraveți. Sau 5 ridichi. Alea chiar nu prea contează. Bag în general mâncarea.

Un covrig de exemplu are cam 300 calorii, am învățat să nu-l mai mănânc în fiecare zi, pentru că de 300 calorii pot să mănânc o ciorbă.

Am învățat să nu mai mănânc pâine și alte chestii care au multe calorii.

Dulciurile au cele mai multe calorii, undeva la 500-600 calorii la 100g.

Pufuleții au multe calorii. Tot vreo 500.

În general prostiile au multe calorii, adică chestiile alea de le mâncăm doar așa, că să nu stăm degeaba și băgăm ceva pe sub mustață.

Semințele au 600 calorii, un alt exemplu.

Și eu am renunțat la toate astea. Chiar dacă nu de tot, poate mai mănânc câteva chestii din astea, dar puțin și nu zilnic.

Toată treaba asta cu caloriile e bună până te prinzi ce și cum, după care înțelegi ce nu e bine să mănânci și ce e bine.

Singur îți dai seama la ce poți renunța, pentru a face loc altor chestii și totuși să nu te apuce foamea.

Nici de bere nu m-am lăsat. Mai beau una – două din când în când, poate chiar mai multe dacă mă nimeresc să sărbătoresc ceva, și totuși în niciuna din zile nu am depășit pragul maxim ce-l aveam într-o anumită zi.

După vreo 60 de zile (nu mai știu exact) am ajuns la 78 kg (de la 85 kg), atât cât mi-am propus.

Am modificat apoi setările în aplicație și acum am trecut pe modul menținere.

S-au schimbat puțin datele problemei. Acum am voie să mănânc undeva la 2170 calorii dacă nu fac nicio mișcare. Dacă alerg mult după fii-miu se mai adaugă vreo 300 calorii. De 2400 de calorii pot să mănânc chiar orice, dar nici acum nu le ating. Am o medie de vreo 1700-1800 calorii. Și după cum vedeți nu mă abțin.

Mănânc orice, dar am grijă să stau sub limita maximă.

Bine, sunt convins că limita asta maximă depinde de la om la om, am colege care au această limită pe la 1200 calorii, ceea ce este mult mai puțin, dar dacă vrei se poate, se poate să te încadrezi în cât ai tu voie, dacă vrei.

Principiul este echilibrul.

Nu mai mâncați 2 mici 5 cârnați și 2 cefe, înjumătățiți porția și o să fie bine. Nici foame nu o să vă fie și nici nu o să vă ridicați cu greu de la masa.

P.S. Aplicația pe care o folosesc, dacă n-ați citit și postul spre care făceam referire mai sus, se numește My Fitness Pal și o găsiți și pentru iOS și pentru Android.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
12 comentarii
  1. Cristina 23 May 2017 @ 11:58

    Deci, m-ai convins. 4 kg as vrea sa dau si eu jos… si cu toate ca alerg destul de mult, muncesc destul de mult…nu reusesc sa le dau. Ma frustreaza maxim. Acum iau aplicatia… :)) Cum se numeste?

    Raspunde
  2. Sean 23 May 2017 @ 12:06

    După 30 zile de la instalare am mai putin cu 2kg și am zis că aplicația e bună și că pot să o recomand.
    După vreo 60 de zile (nu mai știu exact) am ajuns la 78 kg (de la 85 kg), atât cât mi-am propus.

    So, in prima luna doua kile, apoi 5. Deveneai somalez dupa a treia. :)

    Raspunde
  3. criserb 23 May 2017 @ 13:02

    @Sean – nu mai știu exact, nu le am prea bine pe astea cu memoria și cifrele, dar e mai sus un grafic care explică destul de clar progresul ce l-am avut :)

    Raspunde
  4. criserb 23 May 2017 @ 13:05

    @Cristina – se numește My Fitness Pal, este și pentru android și pentru ios. Aștept să-mi zici dacă e bună după o perioadă :)

    Raspunde
  5. Bogdan 23 May 2017 @ 17:21

    Am instalat și eu aplicația să văd ce iese. Dacă mai faci și o listă când te plictisești cu niște gramaje la mâncărurile generale ar fi super. Să nu ne apucam noi sa mai cântărim.

    Raspunde
  6. criserb 23 May 2017 @ 17:25

    @Bogdan – sincer nu prea am cum să-ți fac o listă așa fără să-ți văd farfuria, dar… în mare, o ciorbă are 350-400g, un fel doi cam 200-250g și garnitura cam tot așa.

    Zi-mi mai exact ce vrei să fac, și fac cu plăcere. Fă o listă și unde mă pricep pot să-mi dau cu părerea.

    Raspunde
  7. Haivas 24 May 2017 @ 10:57

    7 kg nu e rău. 4 le-am dat așa, băbește fără masă seara și mâncat mai puțin în general.Dar aș mai da vreo 8-9 :) Poate încerc aplicația. Poate! :)

    Raspunde
  8. Oana 24 May 2017 @ 11:21

    Am instalat și eu aplicația după ce ai scris prima dată de ea și a dat rezultate, chiar dacă am trecut și prin Paște, un city-break și niște aniversări, tot am slăbit. Înainte aveam oroare de dietele cu numărat calorii, mi se părea ceva stresant. Dar așa mi se pare distractiv și ușor de ținut. Așa cum zici, deja nu mai cântăresc multe chestii consumate mai des, le știu pe dinafară. Dacă nu le mai știu, mi le reamintește. Plus e fff utilă posibilitatea de a citi codurile de bare. Plus sincronizarea cu SHealth sau Pacer pentru numărarea pașilor, îți scade caloriile consumate prin mișcare. Într-un cuvânt, îți mulțumesc!

    Raspunde
  9. criserb 24 May 2017 @ 11:53

    @Haivas – e treaba ta dacă încerci sau nu, dar dacă totuși îi dai o șansă o să te ajute.

    @Oana – da, am uitat partea cu codurile de bare, e bună rău. Păcat că la ciorbe nu avem coduri de bare :)

    Raspunde
  10. Oana 24 May 2017 @ 12:17

    @criserb – Pentru ciorbe și alte mancaruri facute in casa are My recipes, bagi acolo ingredientele și gata! Super!

    Raspunde
  11. criserb 24 May 2017 @ 14:17

    @Oana – da, am văzut, însă nu m-am apucat să bag chiar rețete. Aleg și eu ceva asemănător și aia este. Nu am pretenția că o folosesc 100% exact. Dar informativ este foarte bună aplicația.

    Raspunde
  12. Paul 25 May 2017 @ 13:03

    Eu am instalat aplicația cam de trei ani.În persoana unei Doamne bucătar șef.Alimentație corectă și sănătoasă.Secretul stă în cursurile făcute de ea în străinătățuri,unde a învățat de la cum se fierbe corect un ou,pînă la modul de administrare al unui restaurant.Arta e felul în care combină preparatele.Azi ciorbă de fasole cu ciolan,mâine piept de pui cu legume la grătar.Prin prisma job-ului,trebuie să îmi fac lunar analizele,care îmi iasă de fiecare dată perfect.Cred că nu e o mare filozofie să fi cumpătat și să încerci să fi cît mai diversificat.Așa am aflat și eu că brocolli,sparanghelul,gulia și conopida nu sunt otrăvitoare.Iar seara după o salată făcută ca la carte,nu am coșmaruri.Să aveți spor!La mîncat,evident!?Și să nu uit: mișcare fraților!Multă mișcare.Eu merg mult pe jos și înot cît pot de mult.Faptul că locuiesc în Spania și văd marea de pe geam,e altă poveste…??

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)