Sari la conținut

Cum va alegeti salteaua de pat?

salteaAm discutia asta la birou cu niste colegi.

Un coleg vrea sa-si ia o saltea de pat, ma rog, doua saltelte, de 70x200cm. Stam si ne tot uitam pe net de preturi. Va dati seama ca ele difera intre 170 lei si 1000 lei. Bun. Diferentele sunt foarte mari de la una la alta.

Stiu ca eu cand mi-am luat, acum cateva luni, sau mai bine zis cand am primit-o cadou, am ales o saltea Dormeo ortopedica cu vreo 1200 lei. Salteaua mea e mai mare, 160x200cm. E o saltea ce ne-a fost recomandata si dormim foarte bine pe ea de juma’ de an. Fara dureri de spare, cu spatele drept, asa cum scrie la carte.

O alta colega isi doreste o saltea de la Mobexpert ce costa vreo 2500 lei. Asa vrea ea. Zice ca are nush ce calitati pe care eu sincer nu le-am retinut.

Intrebarea mea  este pentru cei care se pricep cat de cat. Ce face diferenta intre saltele? Totusi e o saltea, iar intre 170 lei si 1000 lei e o diferenta. Pana la urma singura chestie sesizabila, la prima vedere este duritatea ei. Altceva… nu se vede.

So, de ce ai da o suma mare de bani pentru o saltea?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
30 comentarii
  1. MooNy 23 Aug 2011 @ 12:48

    Daca te duci la Ikea vei dedea ca umpluturile saltelelor fac toata diferenta. Eu dorm cel mai bine pe o combinatie de burete si arcuri “imbracate” pentru ca e destul de tare sa te sustina si sa nu simti pe celalalt langa tine, dar destul de elastica incat s anu simti ca dormi pe lemne. Asta e putin mai ieftina.

    Maica-mea nu poate dormi decat pe super-relaxa, care e cea mai apropiata de duritatea podelei.

    Acum ca acesti colegi cauta si saltele care au in pret 50% brandul e alta mancare de peste :)

    Raspunde
  2. pantera mov 23 Aug 2011 @ 12:59

    Si eu urmeaza sa-mi cumpar si sincer cel mai relevant mi se pare s-o testezi. Vezi cum te simti, te intorci pe spate, pe-o parte, stai acolo pana te lamuresti :P Eventual impreuna cu perna. Asa am aflat ca nu-mi plac deloc cele cu arcuri. Intr-adevar, cele cu burete si arc sunt altceva. Saltelele de pe short-list-ul meu sunt in jur de 8-9 milioane dar mi se pare unul din lucrurile pentru care merita sa investesti, pentru ca o folosesti zilnic si somnul, cel putin pentru mine, e foarte important.

    Raspunde
  3. criserb 23 Aug 2011 @ 12:59

    @MooNy – Deci cum am zis, la prima vedere conteaza duritatea :) Nu e nici un alt factor care se vede. Probabil ca in timp se face cumva diferenta intre aceste saltele la preturi total diferite.

    P.S. Las’ ca nici la IKEA nu sunt ieftine, cam de la 1000 lei incep ;)

    Raspunde
  4. pantera mov 23 Aug 2011 @ 12:59

    A, si tot de Ikea ziceam si eu.

    Raspunde
  5. marius 23 Aug 2011 @ 13:03

    Ikea iti recomand si eu pentru a vedea diferentele, dar nu si pentru achizitionare. Nu zic ca nu gasesti saltele bune la Ikea, dar cele cu adevarat bune si comode sunt f scumpe si sunt sigur ca ai gasi altundeva mai ieftin. Am folosit aproape doi ani o saltea 160×200 cu arcuri (staer) iar acum folosesc o saltea de 160×200 din spuma poliuretanica (Davos). Diferentele sunt: spuma nu scartaie :), pe spuma daca sari intr-o parte nu are acel efect de balansoar in cealalta parte, daca o intorci odata la 3 luni, cum e recomandat, nu se deformeaza. Duritatea e o chestie de gust si cel mai important, se alege in functie de greutatea persoanei care o va folosi. La cea cu arcuri…au inceput sa se lase arcurile intr-o parte, efectul de balansoar nu-mi placea deloc dar daca iei doua de 80 nu-l vei avea.
    Somiera e diferita pt arcuri si spuma…pentru spuma se recomanda o somiera mai “deasa” iar pentru arcuri merge si una mai “rara”. Pretul…salteaua de la staer a fost vreo 750 lei acum 2 ani iar cea de spuma a fost vreo 300eur anul acesta.

    Raspunde
  6. criserb 23 Aug 2011 @ 13:03

    @Pantera mov – Uite, de exemplu eu nu am dormit bine la inceput pe salteaua mea ortopedica. Ma durea spatele pentru ca salteaua e cam tare. Nu pot sa zic ca e beton, nu simti duritatea ei cand stai in pat dar dupa o noapte intreaga o simteam. Acum in schimb, dupa cateva luni de dormit in ea chiar pot sa zic ca ma simt foarte bine.

    Deci testatul… e cam relativ. Iti trebuie timp sa te obisnuiesti cu ea. Cat despre confort, e clar, somnul trebuie sa-ti fie bun.

    Raspunde
  7. criserb 23 Aug 2011 @ 13:07

    @Marius – Eu nu cumpar, doar as vrea sa inteleg ce face diferenta intre ele. Asa cum am zis, noi avem o Dormeo ortopedica de care suntem incantati. Cel putin pana acum.

    Raspunde
  8. Despina 23 Aug 2011 @ 13:40

    Noi avem o saltea ortopedică cumpărată de la Domus Flex acum mai bine de doi ani şi încă nu avem nici un fel de problemă cu ea. Încercăm să o întreţinem cât putem după indicaţiile primite la cumpărare şi după cele citite şi până acum nu am simţit dureri de spate poate doar din cauza poziţiei incorecte în care reuşim să ne punem peste noapte :D Când am luat-o am testa-o câteva minute, dar nu ne-am dat seama de prea multe. În schimb, după doi ani de folosire, pot să spun că a fost o achiziţie bună. Ah, şi atunci ne-a costat în jur de 700 de lei.

    Raspunde
  9. jules 23 Aug 2011 @ 16:00

    Of. Eu am cumparat una 1.8×2.0 m Relaxa, cica si ortopedica, tarie medie. Sta pe placa si nu pe somiera si asta o face ceva mai tare decit cea testata in showroom.
    Luata de la Elvila, cu 7 mil.
    Da, dorm ca un bebelus pe ea.
    Si nu recomand doua saltele mai mici una linga alta, decit daca esti in divort cu nevasta :))

    Aaa, si daca sar pe o parte, socul nu ajunge pe cealalta parte. Sau simte prea putin ca sa fie bagat in seama.
    Eu sint multumit.

    Raspunde
  10. octavian 23 Aug 2011 @ 17:10

    Eu mi-am luat din Obor o saltea ortopedica 140×200 cu 3 mil si ceva acum vreo 3 ani si sunt super multumit de ea.

    @jules dupa 8 ani de casatorie vrei paturi separatate :)

    Raspunde
  11. Andreea 28 Aug 2011 @ 13:12

    majoritatea persoanelor aleg salteaua .. .in functie de ce gasesc pe moment. Cel mai trist este ca in Romania salteaua inca se schimba la aprox 15 – 20 de ani. principalele tipuri de saltele de pe piata sunt:
    – cu arcuri metalice, cu o garantie medie de 2-3 ani si un pret mediu de 400 -500 lei (vorbimd de o saltea dubla)
    – din spuma – aici garantia creste considerabil (pana la 15 ani la Dormeo de ex), cu preturi de la 900 lei pana la 3000 – 4000 lei

    Alegerea corecta pentru tine nu o poti face decat in functie de portofel si de nevoi. Ar trebui sa fim atenti la:
    – macar cateva calitati de baza ale saltelei: neaparat ortopedica, anatomica, cu protectie impotriva acarienilor
    – problemele pe care le-am avut cu vechea saltea (s-a deformat? ia-ti o saltea cu o garantie mai mare)
    – diferenta de greutate intre parteneri – daca depaseste 40 – 50 kg (de ex: ea 50 el 120 :) ) ar fi bine sa iti iei 2 saltele mici (pentru un pat de 160X200 – 2 saltele 80 X 200)

    Dincolo de aceste aspecte important este sa te simti confortabil in timpul somnului si asta se obtine testand! Alege o saltea care iti ofera un termen de testare si returnare: numai asa vei stii ca investitia merita si tu te vei bucura de un somn sanatos dar si confirtabil!

    Raspunde
  12. Siesta Bedding 23 Oct 2012 @ 10:18

    Sunt mai multe modele de saltele:
    • Saltele cu arcuri: cand decideti sa cumparati o saltea traditionala de acest fel, sa alegeti una cu un numar cat mai mare de arcuri, pentru o sustinere cat mai buna pe durata somnului. Iar cu cat arcurile are o grosime mai mare cu atat salteaua va fi mai ferma, iar cu cat arcurile sunt mai inguiste cu atat salteaua va fi mai moale
    • Saltele de burete: acestea sunt in principiu produse din spuma de latex hipoalergica si pot avea diferite densitati. In comparatie cu buretele memory acestea nu sunt sensibile la temperatura corpului.
    • Saltele de burete memory: dupa cum probabil stiti acestea se adapteaza corpului, fiind sensibile la temperatura acestuia, astfel punctele de presiune sunt reduse la minim (domnisoara din poza probabil pe acest tip de saltea doarme :))
    • Saltele cu arcuri imbracate individual sau pocket spring cum se mai numesc: au avantajul ca fiecare arc se adapteaza independent partilor corpului. Aditional, daca aveti un partener care se misca mult in timpul noptii, o astfel de saltea va va asigura un somn linistit in ciuda acestui fapt.
    • Saltele cu apa: saltea umpluta in intregime cu apa, se adapteaza formei corpului.
    Chiar si in aceasi categorie de saltele, preturile difera datorita calitatii materialelor folosite. Aditional, unele tipuri de saltele isi mentin calitatile mai mult timp decat celelalte (de exemplu cele din latex fata de cele traditionale cu arcuri), considerent pe baza caruia preturile se pot majora. Si diferentele de pret se pot datora si modelului de afaceri al companiei, dar aceasta are o greutate mai mica decat celelalte elemente.
    Sper sa fie de folos :)

    Raspunde
  13. Cuza Ioan Dumitru 4 Jan 2013 @ 20:59

    Atentie, fabrica de saltele domus flex si-a schimbat site-ul , noul site este salteledomusflex.ro

    Raspunde
  14. Mihai 25 Apr 2013 @ 12:36

    O saltea din poliuretan este cea mai buna alegere

    Raspunde
  15. Florin 28 Jun 2013 @ 13:54

    Salteaua ortopedica este cea mai buna alegere.

    Raspunde
  16. Muresan1974 15 Nov 2013 @ 17:16

    Salteaua este un lucru la care nu trebuie sa faci compromisuri. Investesti in tine, in confortul tau si nu stiu ce poate fi mai important decat un somn odihnitor. Pana la urma cu salteaua ai o relatie de 8 ore pe zi. :)
    In domeniul saltelelor sunt diferente si niveluri semnificative de calitate si materiale folosite. Intre o saltea de 170 de lei si 1000 lei ,cum zici tu, nu e diferenta doar de fermitate. Pot fi la fel de ferme doar ca la cea de 170 lei te va gadila cu arcurile dupa 2-3 luni ( in cazul in care e pe arcuri ) si vei fi nevoit sa o schimbi. La fel pentru cele pe spuma.
    Multi dintre noi nu stiu ca dispozitia noastra pe parcursul zilei se datoreaza in mare parte calitatii somnului. Poti dormi 12 ore pe o saltea ieftina si sa te trezesti “frant” si mai obosit decat un somn de 6-8 ore pe o saltea de calitate.
    Am economisit o vreme si dupa aproape 2 luni de documentat si testat saltele am ales salteaua Vasco 7 Zone. O fata cu spuma memory si o parte cu Latex. Dorm nespus de bine si v-o recomand fara ezitare.
    http://www.ramedepat.ro/saltele/saltele-memory/saltea-cu-spuma-hr-4-cm-memory-si-latex-husa-detasabila-vasco-7-zone-19-cm-grosime.html

    Raspunde
  17. Dorina 24 Nov 2013 @ 21:48

    Buna! Pe langa confort ar trebui urmarite si alte calitati ale saltelei. Ea trebuie sa satisfaca si din punct de vedere medical. O persoana cu probleme la coloana poate cumpara o saltea comoda din punctul ei de vedere, dar care sa o dezavantajeze. In plus, stim cu totii ca o saltea nu se spala. Exista astazi saltele cu ioni de argint, antiseptica si antimicrobiana. Salteaua trebuie sa respire, ca si corpul uman. Materialul din care este produsa trebuie sa permita corpului sa respire..sunt multe de spus. Cel mai bine mergeti la un specialist..eu va recomand http://www.saltele-online.ro gasiti tot ce va doriti in materie de saltele

    Raspunde
  18. Muresan1974 3 Dec 2013 @ 10:17

    Cel mai bine este sa testezi o saltea intainte sa o cumperi. Eu am fost in magazinul Lumea Somnului a celor de la Somproduct, in Bd Ghencea nr 132 in incinta Home&Design Mall. Au mai multe magazine in tara si un site dragut de pe care mi-am ales salteaua inainte sa merg in magazin sa o testez. Am preferat sa aleg un producator de saltele decat sa platesc turcisme sau chinezarii la suprapret. Apropo de materialul de suprafata personal am mai mare incredere intr-o saltea cu husa detasabila, pe care o poti spala si igieniza, decat cele cu fir/ioni de argint, antiseptica, anti-etc. \:D/

    Raspunde
  19. John K. 14 Jan 2014 @ 10:33

    @ muresan1974 – total de acord cu cele scrise de tine.
    Tot de la Somproduct mi-am luat si eu salteaua. Sunt super de treaba si te ajuta sa-ti alegi salteaua potrivita. Desi initial am vrut o anumita saltea, am mers pe recomandarea lor si nu regret. Consiliere, livrare, produs – totul la superlativ !
    Multumesc de recomandare ! :)
    aaa..si salteaua naturala pe care dorm ca un prunc
    http://www.ramedepat.ro/saltele/saltele-cocos/saltea-naturala-cocos-latex.html

    Raspunde
  20. Andrei Popa 14 Feb 2014 @ 15:00

    @John K. – Mi-am comandat si eu o saltea de la Somproduct, am vazut atatea comentarii bune la adresa lor incat m-am ambitionat sa cumpar. Intradevar nu se compara cu cele expuse in Lems sau Mobexpert. M-a surprins faptul ca sunt fabricate la noi in tara si atunci am evitat sa iau ceva chinazarii sau turcisme de proasta calitate. Daca doriti o saltea racnet va recomand salteaua American Dream Memory la 34 cm, dai un ban da sti ca dormi calumea. Nu regret deloc investitia. Asa ca daca nu doriti sa va schimbati salteaua in fiecare an va recomand cu incredere salteaua aceasta. http://www.ramedepat.ro/saltele/saltele-americane/saltea-american-dream-memory-34-cm-grosime.html

    Raspunde
  21. monalisa.b 21 Aug 2014 @ 10:58

    m-ati convins :)) dupa ce am citit atatea comentarii cu Somproduct mi-am f curaj si mi-am comandat de la ei o saltea pocket memory. o am de o luna si e perfect pt mine. nota 10 pentru persoanele de la chat, foarte rabdatoare :) livrarea a fost gratuita

    Raspunde
  22. Lucian 24 Sep 2014 @ 12:11

    Salutare, de cateva zile fac research si am ajuns la concluzia ca vreau sa incerc o saltea cu spuma poliuretan + memory foam. Nu am probleme cu spatele, insa am probleme cu somnul de cativa ani de cand dorm pe tot felul de saltele cu arcuri, am ajuns la concluzia ca am nevoie de o saltea moale, confortabila.

    Am de ales intre urmatoarele:
    1. http://www.dedeman.ro/bucuresti2/mobilier/saltele/saltea-memory-14-4-160×200.html
    2. http://www.nuvola.ro/saltele-memory-foam-saltex.htm
    3. http://www.expert-saltele.ro/saltea-adormo-memory-135-160×200/

    Sunt deschis si la alte variante dar sa nu depaseasca cu mult 1000 lei.

    As aprecia ajutorul vostru, multumesc!

    Raspunde
  23. VIC 3 Oct 2014 @ 19:04

    Eu mi-am achizitionat salteaua http://www.noapte-buna.ro/articol/Saltele_SuperOrtopedice/sub/Saltele_Opera-106.html de la un distribuitor autorizat Domusflex.Preturile sunt indenticecu cele de la fabrica, in plus au program si in week-end.

    Raspunde
  24. Anemona 15 Jan 2015 @ 16:47

    Diferenta o face materia prima care este folosita pentru producerea unei saltele…Plus ca somnul pe o saltea cu arcuri difera de cel pe o saltea din spuma…Eu am testat o saltea din spuma si sincer nu ma incanta foarte mult.

    Raspunde
  25. Doru D. 10 Jun 2015 @ 17:26

    @monalisa.b –
    nu stiu de ce dar tot ce vad legat de Somproduct pare teleshoping de prost gust. E imposibil sa gasesti un comentariu negativ la ei, nu cred ca toata lumea poate s fie multumita:)

    Raspunde
  26. Sorin 5 Dec 2015 @ 00:20

    Sustin ideea. Nu am gasit nici eu comentarii negative. Macar la 1-2 produse erau sub 3-4 *

    Raspunde
  27. georgiana 3 Feb 2016 @ 15:56

    o saltea de calitate elimina umeditatea, este antialergica, si nedeformabila iti recomand ceva mai scump, dar mult mai buna Aquacell-EcoMemory Morfeus

    Raspunde
  28. Ciuca 9 Feb 2016 @ 10:40
    Raspunde
  29. George Dobritoiu 29 Aug 2016 @ 11:24

    Salut, In primul rand e foarte important sa fim constienti ca nu exista salteaua perfecta. Ce ti i se potriveste unei persoane de 80 kg nu i se potriveste unei persoane de 110 kg.
    Pentru persoane sub 80 de kg sunt bune saltelele economice denumite „superortpedice” – (SuperOrtopedica -Saltex, Dafin – SaltConfort, Coral – Prestige, Orion – Euromega, Pluto- Saltsib) cu preturi ce se invart in jur de 400 lei.
    Tot pentru persoanele de 80-90kg, sunt foarte ok si saltelele cu arcuri impachetate individual – PocketSprig – Saltex, Marte – Saltsib) Pentru mine acest tip de saltea este perfecta – ai senzatia ca te tine n brate. Pretul este in jur de 700 lei.
    Saltelele recomandate persoanelor ce au in jur de 100-110 kg sunt saltele rigide. Miezul de arcuri este acelasi cu cel de la superortopedica dar are mai multe straturi peste arcuri.
    (superorotpedica lux – Saltex, Iris sau Tulip – Saltconfort, Vega – Euromega, Diamant, Opal – Prestige, Roma – ErgoFlex, Pluto, Terra – SaltSib). Preturi in jur de 600 lei.
    Saltelele memory sunt si ele de doua feluri – cu baza de arcuri sau de spuma. Pe arcuri sunt cele de la Euromega – Sirius, Saltconfort – Azalee, Dalia si Prestige – Perla. Preturi de la 1000 lei.
    Pentru Memory cu baza de spuma gasim pe piata doua calitati – cea economica cu baza de densitate 28 (memory – Saltex, Jupiter-SaltSib, Crin, Orhideea cu dou astraturi de memory – SaltConfort) Sau cu spuma HR densitate 36 Saturn – Saltsib.
    Atentie stratul de memorie trebuie sa fie de minim 4 cm pt a fi eficient. Cele cu 2 cm de memorie,de la Dormeo sunt praf in ochii.
    Saltelele cu memorie nu sunt recomandate persoanelor ce au suferit interventii chirurgicale la coloana, deoarece nu asigura suportul ferm, necesar sustinerii coloanei.
    Sper ca informatiile mele sunt de folos.

    Raspunde
  30. pop 2 Sep 2017 @ 21:10

    si totusi hotelurile de 5 stele au saltele cu arcuri!?

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)