Sari la conținut

Dacă faci un copil trebuie să-ți schimbi mașina și multe alte chestii

SAMSUNG

Sunt înconjurat de colegi/prieteni/amici care cred că atunci când faci un copil trebuie să schimbi cam totul, dar acum nu am să mă refer la toate chestiile pe care cică ar trebui să le schimb, am să mă refer strict la mașină.

Eu am o mașină mică, un VW Polo și, se pare, din spusele celor care mă înconjoară, că ar trebui să o schimb, că este prea mică, că nu o să am loc să car după mine toată casa atunci când o să plec pe undeva cu copilul.

Ei bine, eu nu gândesc așa și cred că te poți adapta indiferent de situație. Cei care au bani pot să-și schimbe mașina, normal, nu zic nu, dar cei care nu au, printre care mă număr și eu, cred că se pot adapta. Mulți mi-au dat tot felul de sfaturi cum să-mi schimb mașina, cum să fac cu banii, etc. dar nu au reușit să mă convingă.

Mă gândesc la vremea când am fost eu copil și ai mei s-au descurcat cu mașina pe care o aveau, pe vremea aia o Dacie 1310 (sau alt model). Nu era nici aia foarte mare și totuși eu am crescut bine merci. Am fost plecați cu ai mei părinți peste tot, nu a fost an în care să nu fim plecați în concediu sau mai știu eu pe unde.

Și atunci se putea, acum însă se pare că nu se mai poate.

Atunci se putea să ai un cărucior care să treacă din generație în generație, din prieteni în prieten și totul era ok. Acum însă se pare că cei care mi-au luat-o înainte nu mai pot. Trebuie schimbat tot. De la mașină până la mobila din casă, dacă se poate totul.

Nu spun că nu este bine să schimbi, este alegerea fiecăruia ce face, spun doar că am ajuns să fim prea influențați de ceea ce înseamnă marketing și cei care fac această meserie se pare că și-o fac foarte bine. Reușesc într-un mare stil să prostească pe toată lumea, să convingă cumpărătorul că trebuie să bage toți banii pe care îi are în copil. Pentru copil totul trebuie să fie, după ei, ultimul răcnet, chiar nu contează că are sau nu bani pentru așa ceva.

Am sesizat că în general asta este o chestie care se propagă de la părinte la părinte. Adică cum, al meu să nu aibă ce-i mai bun?

Nu dragilor, copiii cresc la fel de bine fie că aveți o mașină mică fie că aveți o mașină mare. Pentru copil chiar nu contează cât de mare este mașina, în schimb pentru părinți contează. Nu copilului îi faceți un bine, așa că nu mai veniți cu chestii din astea, vouă vreți să vă faceți un bine. Nu copilul se bucură de cine știe ce căruț, voi vă bucurați. Copilul o să crească la fel de ok și dacă îi sunt cumpărate cele mai scumpe scutece și dacă o să fie înfășat așa cum eram noi acum vreo 30 de ani.

Sunt multe lucruri care atunci erau ok, cu care noi am crescut foarte bine, dar acum acele lucruri se presupune că i-ar face rău copilului.

Până la urmă este alegerea fiecăruia cât de mult cheltuie pentru plăcerea sa, dar hai să nu dăm vina pe cel mic. Cel mic are nevoie de dragoste, de mâncare, de chestiile strict necesare, nu de o mașină nouă sau de cel mai scump scutec.

Să vă mai aduc aminte de acum 30 de ani, atunci când părinții noștri se întorceau la muncă după câteva luni de stat acasă? Parcă erau 3 sau 4. Ei bine, atunci se putea, și noi am ajuns ceea ce suntem astăzi. Acum însă nu se mai poate, trebuie să stai acasă cu copilul un an, doi… că atât îți permite legea, dar sunt am auzit și povești în care s-a stat chiar 5 ani. Pentru copil.

Toate exagerările astea am văzut însă că sunt valabile în general la primul copil, pentru că cei care au exagerat la primul și au ajuns apoi la un al 2-lea au mai tăiat din cheltuieli și în același timp din fițe.

Și mă întreb cum au reușit? Tot ei mi-au spus că… au exagerat, că și-au dat seama de lucrurile care sunt esențiale și care nu, de lucrurile care le-au mâncat banii aiurea și lucrurile care chiar au fost bune.

Bănuiesc că nu sunt singurul care a primit tot felul de astfel de sfaturi, bănuiesc că ați fost și voi în situația mea și fiecare ați făcut ceea ce ați crezut voi de cuviință. Unii au fost cumpătați, alții au aruncat cu banii.

Ah, încă una pe care am auzit-o destul de curând, că cică ar trebui să-i cumpăr micuțului, un dulap numai al lui, un dulap special pentru copii, dulap care nu știu ce rahat face. Că dulapul meu, cel pe care l-am cumpărat acum vreo 3 ani nu mai este bun. Și o mașină de spălat nouă cică mi-ar trebui, una pentru mine și una să fie numai pentru cel mic. Pe bune fraților? Chiar atât de mult puteți fi manipulați de marketingul ăsta agresiv care se bazează pe sensibilitatea voastră față de primul copil?

Vreau să-i aud pe cei care au fost cu capul pe umeri, să-mi spună ei cum au reușit să se descurce. Cum au reușit să se descurce cei care nu au avut deloc mașină? Ei cum au reușit?

Sau sunt curios să-i aud pe ăia care au cumpărat tot felul de aberații pentru al lor kinder, aberații pe care apoi le-au aruncat sau pe care nu le-au folosit deloc. Fie pentru că nu erau bune, fie pentru că micuțul nu le-a plăcut.

Puteți să faceți o listă cu aceste lucruri? Sunt convins că toți mai greșim în viață, important este să ne dăm seama la final dacă am greșit și să recunoaștem acest lucru, să-i sfătuim pe alții să facă mai bine dacă se poate.

No, hai că v-am lăsat, dar dacă vreți să discutăm pe subiect o voi face cu mare plăcere în comentarii.
Nu dețin adevărul absolut, este foarte posibil să greșesc, dar asta este părerea mea în acest moment și sunt destul de convins că nu am să mi-o schimb. Dacă pe viitor am să-mi dau seama că am greșit, am să mai sciu de spre asta.

P.S. Nu-mi lăsați comentarii cu “ai să vezi tu”, “să vezi cum o să te schimbe copilul” pentru că astea le-am tot auzit și le știu deja ;)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
18 comentarii
  1. Cristi 21 Oct 2014 @ 15:20

    Mai, eu mi-am luat de ceva vreme un portbagaj Thule. Eu am un corsar, deci similar cu polo-ul tau. Ai sa vezi ca daca te hotarasti sa faci o vizita acasa (in Petrosani) in formula completa, nu vei prea avea loc de toate (iti mentionez doar cateva, pentru bebe): storcator fructe, sterilizator, lapte/cereale/vesela, hainute, pampers, lotiuni si potiuni care de care mai diverse, nelipsitele siropele antitermice, jucarioare, etc

    Raspunde
  2. Mihaela 21 Oct 2014 @ 16:20

    Nu imi imaginez cum am crescut noi fara sterilizator si storcator de fructe. Sau fara sa luam medicamente de 3 ori pe zi, doar asa, preventiv.
    Cand este musai, te descurci cu ce ai. Sa nu uitam ca mai sunt parinti care nu au masina si reusesc sa isi creasca copiii cum trebuie.

    Raspunde
  3. Amzis 21 Oct 2014 @ 16:25

    nu compara polo cu dacia 1310 :) la spatiu ma refer . E mult mai mare o dacie 1310 decat un polo.

    Cum ai spus si tu….nu e neaparat nevoie sa o schimbi dar cu timpul iti vei da seama ca ai sa vrei mai mult spatiu. Nu spun ca nu ai putea sa faci un concediu cu polo dar va trebui sa te limitezi la mai putine bagaje .
    Te rog sa citesti articolul asta exact peste doua veri :))si vei vedea atunci.

    Ce sa zic… Ai mei nici nu au avut masina pana sa fac eu 7ani si tot am fost in concedii la mare si la munte.
    Eu spre exemplu am fost vara asta plecat 3saptamani ,3 persoane (2adulti si un copil de 2ani) si un caine cu un seria 3touring si crede-ma ca nu aveai loc sa arunci un ac.
    Hai sa zic ca te lipsesti de sterilizator si storcator de fructe cum a zis Cristi mai sus dar iti spun ca mai vin o gramada de chestii in masina care iti vor ocupa spatiul gen scaun de copil,carut ,olita ,jucarii ,haine prntru toti 3,genti pfff si cate si mai cate .

    Inca o data ,nu este obligatoriu sa o schimbi,dar va trebui sa te limitezi tot tinpul la cat mai putine bagaje si perioada mai scurta

    Raspunde
  4. Valy & Deima COFARU 21 Oct 2014 @ 16:35

    Salut Cristiane!
    Şi eu cred că multe cumpărături aunt deplasate, far să nu uiţi un lucru: un copil schimbă aproape TOT, şi cu cât faci mai uşoară acasă schimbare cu atât Mai bine
    LA noi atunci apărut necesitatea lui Bimărică
    http://www.valycofaru.com/2010/10/noutati-din-colorado/

    Raspunde
  5. criserb 21 Oct 2014 @ 17:50

    @Cristi – Păi vezi, se poate și cu un Thule, nu-mi trebuie o altă mașină. Normal că nu este mai comod ca o mașină mare, dar se poate și așa iar copilul stă la fel de bine. Cât despre ceea ce car, hai să fim serioși, nu mai putem steriliza o chestie fără sterilizator? Nu mai putem stoarce niște fructe fără storcător? :) În plus, dacă mă duc acasă, fie că mă duc la Petronșani sau la Focșani, cu siguranță o să găsesc acolo cam tot ce am nevoie, sau o să pot improviza. Pentru 2 – 3 zile nu aș căra casa după mine.

    @Mihaela – așa gândesc și eu ;)

    @Amzis – am să schimb mașina, o să vină și vremea aia și atunci o să iau una de familie, mai mare, este normal. Dar am să o schimb atunci când am să consider eu, când consider că asta și-a făcut treaba până la capăt. Pentru mine mașina este doar o chestie care mă duce din punctul A în punctul B. Nu mă interesează să fie cool sau mai știu eu ce, să aibă dotările pe care eu le doresc și cam atât.

    Iar dacă este să plec pe undeva, așa cum zici tu 3 săptămâni mă descurc eu cumva, iau o mașină de la un prieten, iau una de la părinți, închiriez una. Ideea este că există soluții, nu neaparat să-mi schimb acum mașina.

    @Valy – La voi mai înțeleg man, voi sunteți amândoi mari, chiar nu v-aș vedea într-un Polo cu tot cu copil :)

    Raspunde
  6. Oana 21 Oct 2014 @ 19:04

    Realitatea este undeva la mijloc, cum se intampla de obicei:).
    Noi avem doua bucati baieti, unul de 4 ani si unul de 3 luni. Ce am constatat pana acum:
    1. Marketingul cu target pe parinti/copii este foarte agresiv si, daca nu esti echilibrat, te agatza imediat. De la hainutze, accesorii, jucarii pana la medicamente/suplimente alimentare. De cele mai multe ori, am vazut ca “piticii” sunt ai parintilor, nu ai copiilor. La noi metoda care a dat rezultate foarte bune pana acum a fost ceea ce eu numesc “Mothers Underground Club”:), adica transferul de toate cele de la o familie la alta. Functioneaza cu precadere in primii doi ani, cand hainutele nu apuca sa se uzeze prea tare din simplul motiv ca nu au cand sa fie purtate atat de intensiv:).
    2. Ca un om cu resurse limitate ce sunt, am invatat ca sunt in stare sa ma adaptez relativ cu succes la ce am. Inainte sa se nasca primul copil, am plecat in chirie intr-un apartament cu trei camere. Dupa un an jumate, ne-am mutat intr-unul cu 2 camere. Initial am fost foarte “claustrata”, dar m-am obisnuit. Apoi ne-am apucat sa construim o casa. Am sperat ca va fi gata inainte sa nasc al doilea copil, dar nu a fost sa fie. Si desi nu-mi imaginam cum o sa incap in acest apartament cu doi copii, iata ca se face si asta:)
    3. Intr-adevar creste volumul de bagaje. Hainele copiilor reprezinta cca 30% din bagajul lor. Restul sunt necesitati adiacente, medicamente, jucarii, pampersi, etc. Noi am constatat ca indiferent ca plecam o saptamana sau un weekend, volumul de bagaje este acelasi:).
    Concluzia este ca da, pe masura ce te confrunti cu diverse situatii, vei vrea sa-ti usurezi viata, dar cel mai bine e sa faci asta in limita posibilitatilor.

    Raspunde
  7. anatati 21 Oct 2014 @ 21:43

    Asa deci sa scriu ca ma infierbant cu usurinta cand e vorba de crescutul copiilor. Vom incepe cu faptele: am un baiat de 8 ani.
    In primul lui an de viata nu am avut masina. La 3 luni ne-am deplasat cu trenul pe o distanta de 100 de kilometri si 2 genti.
    Nu am avut in casa niciodata: sterilizator, cantar, batista bebelusului. In primele 8 luni am alaptat, din luna 5 am introdus completare lapte praf. Fara sa sterilizez nimic. N-am fiert apa de baie. N-am fiert hainele decat in primele 2 saptamani. Vreo 4-5 luni le-am spalat la masina doar pe ale lui. Apoi la gramada toate.
    In orice voiaj am plecat doar cu haine. Fara termometru, fara storcator de fructe, fara sterilizator, fara cantar ( nu l-am cantarit niciodata de fapt dupa luna 3 de viata) si fara medicamente.
    Insa un alt aspect mi se pare mai important: CE am facut:)
    Pai dupa cum urmeaza: nu am dat nurofen decat odata cand m-am panicat la febra. Apoi m-am documentat si am scazut-o cu comprese de apa rece cu otet. Antibiotic nu a luat decat de 2 ori: 1 data prescris gresit de medicul de familie pediatru (la care nici nu m-am mai dus decat ptr vaccinuri). A 2-a oara justificat datorita unei bacterii (nu voi obosi sa repet: antibioticele se prescriu daca exista cauze bacteriene NU cauze virale – deci nu nu nu in racelile de la gradi). Nu i-am dat alte medicamente decat homeopate. Nu stiu cum am trait fara batista bebelusului, dar ma jur ca in primii 2 ani de viata (pana sa intre la cresa) copilul meu nu a racit. Oricum n-as fi folosit batista ptr ca am eu oroare de ea.
    Racelile de la gradi le-am tratat DOAR cu tinctura de proplis + miere+ sirop de muguri de brad facut in casa. Nu a mai racit din grupa mare. Acum daca are un inceput usor de ceva dupa 2 zile de propolis e ca nou.
    Nu a purtat caciula decat iarna, la fel si cu odiosii ciorapi cu chilot: numai iarna. Umbla destul de dezbracat si mananca inghetata cand vrea el (are si recomandare medicala in acest sens; inghetata trateaza timiditatea spun homeopatii). Alearga si bea apa chiar daca e transpirat.
    L-am diversificat cu mare grija, dar si cu tot capul pe umeri. Nu a mancat niciodata grasimi si nici mancare gatita “greu”.

    “Capul pe umeri” e esenta!

    Raspunde
  8. anatati 21 Oct 2014 @ 21:49

    Ps: n-am avut nici oliță ìn casa si daca as fi avut in niciun caz nu as fi luat-o undeva dupa mine. De scutec a scapat la 2 ani. Definitiv. Fara antrenament la oliță (dar a stat la sat 1 luna si s-a dezvatat vara umbland fara nimic). Dupa 2 ani am scapat si de carucior pe care oricum nu l-as fi plimbat dupa noi.

    Ps2: am un logan, deci loc as fi avut berechet.

    Raspunde
  9. drumetzu 21 Oct 2014 @ 22:30

    Eu am 2 copilasi si pina nu demult am avut un glf 2 (nici mare, nici mic) dupa cum ai zis si tu si multi altii, te acomodezi si te multumesti cu ce ai. In schimb am cautat optiuni cum ar fi un portbagaj extern (de pus pe masina) pe care nu l-am luat ca nu aveam ce face cu el masinuta ne fiind prevazuta cu bare sus. Dar cum a zis si @anatati, si noi plecam doar cu haine si eventual pampersi, storcator, steriliaztor, sa fim seriosi pentru ce?
    Inca am descoperit niste chestii care ne-au ajutat chiar mult, gen pungi pentru vidat haine, pui o gramada de haine intr-un geamantan (dublu chiar)iar in loc de carucior (dupa ce copilul are 6 luni) un rucsac de purtat in spate, foarte comod pentru amandoi (si copil si purtator)

    Raspunde
  10. drumetzu 21 Oct 2014 @ 22:31

    Eu am 2 copilasi si pina nu demult am avut un glf 2 (nici mare, nici mic) dupa cum ai zis si tu si multi altii, te acomodezi si te multumesti cu ce ai. In schimb am cautat optiuni cum ar fi un portbagaj extern (de pus pe masina) pe care nu l-am luat ca nu aveam ce face cu el masinuta ne fiind prevazuta cu bare sus. Dar cum a zis si @anatati, si noi plecam doar cu haine si eventual pampersi, storcator, steriliaztor, sa fim seriosi pentru ce?
    Inca am descoperit niste chestii care ne-au ajutat chiar mult, gen pungi pentru vidat haine, pui o gramada de haine intr-un geamantan (dublu chiar)iar in loc de carucior (dupa ce copilul are 6 luni) un rucsac de purtat in spate, foarte comod pentru amandoi (si copil si purtator).

    Raspunde
  11. drumetzu 21 Oct 2014 @ 22:32

    Scuze pentru dublura, nu stiu ce s-a intamplat.

    Raspunde
  12. andrei 22 Oct 2014 @ 00:42

    baiatul nostru are 4 ani… sterilizator nu am avut, din cand in cand (cam odata pe saptamana) fierbea sotia tetinele, suzetele si linguritele, cam pana a facut 2 luni. Dupa aceea am renuntat. Cantar nu am avut, il cantarea medicul de familie lunar la control, nu m-am stresat cu greutatea. Am avut un sistem modular excelent, 0-36 luni, pliabil, usor, rezistent si care ocupa putin loc – Ingesina Zippy. (Scump, e drept, dar l-am primit cadou si deja a servit al treilea copil – nepot – din familie). Acesta era cel mai voluminos lucru pe care l-am luat cu noi in masina pentru copil. Cand am plecat undeva, i-am luat haine strict pentru perioada cat am fost plecati, nu am umplut geamantane de haine. Daca chiar varsa pe el, o bluza de bebe se spala usor de mana la chiuveta fara probleme. Storcator de fructe am avut si avem, dar nu l-am luat in masina niciodata :) Zau! Cred ca te vei descurca cu polo. In afara de un loc din spate “blocat” de scaunul de masina, vei avea portbagajul, locul din fata banchetei spate, locul spate neocupat de scaun libere pentru ce vrei tu sa cari. Importante sunt un scaun de masina bun, un carucior bun si gata. Un alt lucru foarte util a fost un incalzitor de biberon care se putea alimenta la bricheta masinii.
    P.S. Am avut un focus break, aveam loc destul, efectiv nu l-am umplut nici cand am plecat in concediu cu bebe la 7 luni pentru 10 zile.

    Raspunde
  13. Amzis 22 Oct 2014 @ 00:42

    Anatati pot sa spun ca ai avut noroc daca se poate numi asa in privinta baiatului. Depinde de fiecare in parte. Al meu a luat medicamente slava domnului pana pe la 2ani.acum e ok,inghetata cand vrea,merge mai dezbracat.. Etc

    P.s. Primele 3luni din viata le-a mers intr-o masina in 2portiere,2locuri :)) asa ca nu e panica mare. Pe parcurs daca se poate vei schimba si masina

    Raspunde
  14. Nautilus 22 Oct 2014 @ 13:41

    @Mihaela – Numai de 3 ori pe zi, în Iepoca Raţiilor şi Cozilor?

    Pe vremea aceea medicamentele ţineau loc de mâncare – eritromicină la primul strănut, faringosept în loc de bomboane şi aşa mai departe. Dacă ar fi să pui la un loc eritromicina pe care a mâncat-o un copil, ales la întâmplare (de cele mai multe ori a mâncat-o fără motiv, fiindcă viruşii nu au nicio legătură cu antibioticul), te-ar surprinde că a mai ajuns la maturitate fără să îi pocnească ficatul.

    Raspunde
  15. Iulia 23 Oct 2014 @ 21:40

    Nici eu nu cred ca e nevoie sa schimbi. Mie mi-au zis prostii din astea si când am luat câinele. Un “presa canario” mare si greu, încape perfect în spate într-un toyota celica :))
    Un copil ocupa mai putin.

    Mai demult am avut un VW Polo si acum îl are un cumnat , are 2 fetite una de 8 ani si alta de 1 an si chiar daca mai au o masina, îl foloseste sa o duca pe cea mare la scoala, la plimbari, etc. si n-am auzit pâna acum sa se plânga de spatiu.

    Raspunde
  16. alin 24 Oct 2014 @ 17:49

    Trebuie sa schimbi TARA, prima data. Trebuie sa fi tampit sa iti trebuiasca copil, traind intr-o tara cu astfel de oameni si de “viitor”, ca cel al Romaniei…

    Raspunde
  17. Educatie Financiara 19 Feb 2018 @ 20:28

    Mare dreptate ai :))

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)