Sari la conținut

Tată de patru săptămâni

DSC_3541

Nici nu știu cum să încep acest articol, m-am gândit de câteva zile să-l scriu și probabil dacă apucam să-l scriu atunci când mi-a venit în minte aș fi avut “toate cuvintele la mine” :)

Acum însă, după patru săptămâni de tătic vreau să vă spun că este un fleac pe lângă ceea ce înseamnă să fii mamă.

Eu sunt un tată activ, îmi place să mă implic în tot ceea ce înseamnă puștiul, dar credeți-mă, ce fac eu, care spun că fac tot ce pot este nimic pe lângă ceea ce face o mamă.

La început mă trezeam și eu de fiecare dată când se trezea Alex, eram alături de Dana de câte ori îl hrănea sau îl schimba, acum însă vă spun sincer că nu-l mai aud când plânge, nu-l mai aud când se trezește să pape, nu-l mai aud deloc noaptea.

Mă mai trezește Dana să i-l dau din pătuț, că alunecă sub masa de înfășat și ea nu ajunge să-l scoată, dar cam atât. Adorm apoi instant și dimineața nici măcar nu îmi dau seama că m-am trezit.

Știți ce înseamnă să te trezești din două în două ore, sau din trei în trei ore? Probabil că dacă nu sunteți părinți nu aveți de unde să știți. Nu știam nici eu și îmi imaginam că nu este ceva așa de complicat.

Îmi imaginam că dacă tot mă culc eu în fiecare noapte la 2-3-4 o să-mi fie ușor să mă trezesc. Ei bine, nu este așa. Acum am ajuns să mă culc pe la 22 – 23 și tot sunt rupt. Dar știți cât de rupt, aproape că îmi cad ochii în gură de pe la ora 20. Și cum v-am spus, nu mă mai trezesc noaptea.

O zi cu un copil mic te obosește ceva de nedescris. Sincer să fiu nu aș putea să vă spun de la ce, pentru că nu sunt lucruri pe care să le fac și să fie așa obositoare. Fac lucruri normale, mai o plimbare, mai o băiță, mai un schimbat de scutec, mai o cumpărătură, mai o oră de ținut copilul în brațe pentru că nu are chef să stea la el în pătuț, d’astea. Nimic de speriat și totuși seara cad rupt,

Pe când Dana, ea nu-i așa. Ea pare mult mai fresh ca mine, cu toate că nici ea nu este. Ea este mult mai prezentă în tot și în primul rând se trezește să-l hrănească noaptea. Îl aude. Îl aude și este destul de dubios că-l aude, că pe vremuri dormea și ea ca un bolovan, nimic nu o putea trezi noaptea.

Acum însă, cu toate că doarme destul de profund îl aude și se trezește.

Cred că are un senzor, cred că mamele au un al 6-lea simț atunci când este vorba de copilul lor. Și nu neaparat Dana, că vorbeam de ea mai sus, cred că toate mamele au un simț în plus.

Pentru asta tre’ să vă spun cu mâna pe suflet că sunt tare mândru de ea și acum o apreciez mai mult și pe mama mea. Mă uit altfel la colegele cu copii mici acasă, încep să le apreciez mai mult. Le apreciez pentru că deja încep să înțeleg unele lucruri cu toate că sunt încă la începutul acestei aventuri.

Și noi suntem norocoși, puștiul e cuminte, nu face nazuri, nu plânge, nu se trezește de multe ori noaptea, doarme chiar și 4-5 ore legate, este ok. Nici nu vreau să-mi imaginez cum este cu unul care se trezește din oră în oră, care nu are un somn prea liniștit. Sau unul care plânge non-stop. Noi suntem norocoși și cu toate astea eu sunt praf.

Nu-mi imaginam că nu o să mai am timp de nimic, că nu o să mai am timpul meu, că nu am să mai pot să scriu pe blog măcar un articol pe zi. Ei bine… nu mai pot.

Nu o spun cu niciun regret, pentru că îmi place așa cum este acum, îl iubesc pe ăsta mic și iubesc noua mea viață, dar totuși, sunt clipe în care stau și mă gândesc că ar trebui să mai scriu și câte ceva și nu mai pot. Mă apuc de scris și în secunda următoare intervine ceva. Las totul baltă și mă duc la ăl mic, sau la Dana să o ajut cu ce pot.

Asta este de fapt problema. Că mă apuc de multe lucruri, intervine ceva și le las așa. Apoi mă apuc de altă chestie, ceva ce cred eu că este mai urgent și o las și pe aia neterminată. La un moment dat se strâng prea multe și atunci nu mai știu de ce să mă apuc :)

Cu toate aste viața e faină, e fain să ai un copil chiar dacă este al naibii de obositor.

Dar, când îl iei în brațe și când îi vezi moaca cum se strâmbă, cum zâmbește… te topești tot și aia este tot ce contează. Îți dă o energie… nici nu știi de unde o scoți.

În rest ce să vă mai zic, nu am să vă sfătuiesc acum să faceți copii. Nici mie nu mi-au plăcut aceste sfaturi, fiecare face când vrea, “când este pregătit”, asta dacă o să puteți zice vreodată că sunteți pregătiți.

V-am pupat și apreciați-le pe mămici, sunt niște ființe care merită tot respectul nostru.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
17 comentarii
  1. blue77max 4 Feb 2015 @ 03:42

    Te inteleg perfect.. Am trei fete !

    Raspunde
  2. Paula 4 Feb 2015 @ 03:57

    Nici eu nu inteleg cum, deodata (de 3 luni de cand sunt mama ;-), ‘ filtrez ‘ sunetele… sotul meu sforăie ca un tractor in urechea mea, iar eu dorm fara sa.l bag in seama, insa pe micut il aud la prima miscare de degetel, chiar si prin simfonia de care va spuneam… Totul tine de o chimie speciala! Invidiati-ne!

    Raspunde
  3. Vali 4 Feb 2015 @ 08:38

    Foarte frumos scris! Și foarte mare dreptate ai.. soțul auzea orice mișcare in timpul nopții insa acum, la 5 luni de la fericitul eveniment, doarme dus.. În primele 3 luni se trezea, mă ajuta cu ce putea si mai dormea cât rămânea.. a 2 a zi la munca… și spunem merci că avem cu copil care nu e plângăcios, care nu a avut colici și care se mai trezește o dată pe noapte doar de control.. e copilul ideal dar tot obositor e.. dar și frumos. Vă doresc să aveți un copil cel puțin la fel de cuminte!

    Raspunde
  4. Fudulica 4 Feb 2015 @ 09:42

    Felicitari, Mai rar Sa vad un om atat de corect cu mamele.sa FIti sanatosi SI VA FI din CE in CE Mai obositor, Dar minunat.

    Raspunde
  5. addicted 4 Feb 2015 @ 09:48

    Felicitari pentru minunatia pe care o aveti si dragostea cu care o cresteti.
    Putini sunt cei care recunosc ca ceea ce face o femeie atunci cand vine pe lume un copil este uimitor. Si da, cei mici sunt obositori desi vorba ta… mare lucru nu fac/i. Dar si fericirea din spatele lucrurilor obositoare este coplesitoare.

    Multi ani minunatiei!!!

    Raspunde
  6. Alina Bianca 4 Feb 2015 @ 14:37

    Felicitari voua pt ca sunteti parinti, te felicit pe tine in special pentru cuvintele de mai sus adresate tuturor mamelor.De moment nu sunt mamã dar lucram de zori..Dupa ce-am citit tot mi-am dat seama ca sunt pregatita 100% sa devin mamã.Aveam mici indoieli ca si tine:” daca ma culc pe la 3-4 dimineata nu mi-o fi greu sa ma trezesc sa-i dau de papita la bebe.”Ehhh uite acum am sa pretuiesc momentele astea…Sper sa ne descurcam la fel de bine ca si voi si sa fiu dotata cu acel simt sau senzor..Jos palaria pt toate mamicile.. Si taticilor chiar daca acel senzor nu se activeaza:))) va pup si va admir desi nu va cunoac decat virtual.

    Raspunde
  7. Alina 4 Feb 2015 @ 17:49

    Senzational articolul!!!
    Sa-ti fie sanatos baietelul si sa va bucurati de el!
    Se pare ca esti un tata deosebit. :P

    Raspunde
  8. cisy 4 Feb 2015 @ 19:29

    …este f adevarat…o mama are un albsaptele simt….o legatura speciale cu copilul…inca de la nastere …!!! Eu…din motive de serviciu …..uneori eram de parte de casa …pt 2-3 zile…intr una din aceste delegati …m am trezit la 3 dimineata cu un sentimenti urat …ca s a intamplat ceva…incercam sa ma linistesc…nu mi se parea o ora prea potrivita sa l sun pe sotul meu…dar nelinistea din suflet m a impins sa-l chem… Alex fiul nostru avea febra …iar el nu vroia sa ma sperie…Nu intelegea cum de l am sunat la ora aia …Au trecut 27 de ani ….Alex locuieste singur in Londra…dar si acum …simt cand nu e ceva in regula cu el…cand are o problema… E forte adevarat …copii mici …probleme mici …copii mari ….probleme mari…E greu..pt ca e departe ..pt k nu sunt sigura ca este intotdeauna “OK”…asa cum spune el… Dar …acum e un barbat …desii in sufletul meu va ramane cat voi traii …COPILUL MEU !!!
    Nu radeti …dar asta ma face sa mi inteleg soacra …pt k si ea este o mama grijulie… ;) :)

    Raspunde
  9. Iulia 4 Feb 2015 @ 21:44

    Foarte frumos articol.
    Felicitari pentru amandoi si sa va aduca numai fericire :)

    Raspunde
  10. flori bejan 4 Feb 2015 @ 23:07

    Oauu un tătic model.mai rar asa. E minunat ca o apreciezi pe sotia ta,si cred ca si pentru ea e minunat sa stie asta..iar ingerasul vostru va creste într-un cămin înconjurat doar de dragoste..am avut si eu nopti nedormite.. 6 luni seara de seara cu gemenii, insa nu ma plang.. După 2 ani jumate imi primesc rasplata iubire la dublu..ceea ce e minunat. Eu rămân la concluzia ca nu exista job mai frumos si mai bine plătit decat acesta de a fi MAMA si TATA

    Raspunde
  11. Anca 5 Feb 2015 @ 07:22

    La cursul de alaptare ne-a invatat ca mamele care alapteaza desi dorm mai putin, au somnul mai odihnitor. Este legat de hormoni, nu am gasit explicatii pe net.
    Eu totusi cred ca a fost o propaganda a alaptarii pentru ca eu am fost un zombie pe perioada alaptarii. Si inca fetita de aproape 2 ani se trezeste de 4-5 ori pe noapte sa ceara cate o gura de apa.
    Nu e mult de facut, ii dau apa si se culca dar imi intrerupe somnul si este fffff obositor…..
    Taticul bineinteles ca nu se misca din pat.

    Raspunde
  12. Nana 5 Feb 2015 @ 16:55

    Foarte frumos articolul!
    Si eu sunt mamica de aproape 1 an, si este cel mai minunat sentiment trait pe acest pamant!
    Este foarte important ca si taticul sa se implice, ajuta foarte mult.
    Sotul meu este la fel de saritor si iubitor.
    De foarte multe ori se trezea el noaptea sa ii dea lui Luca sa pape.
    Mereu ma intreaba cum rezist si de unde am atat energie zilnic pentru ca si la noi este aceeasi problema cu papatul noaptea. Se trezeste de 2 ori pe noate sa pape :))
    Eu am avut mereu somnul iepurelui, asa ca si inainte ca si acuma ma trezesc imediat la cel mai mic zgomot.
    Nu pot spune decat ca este minunat sa fii parinte! Ii multumesc Domnului ca avem un copil cuminte si fericit ;)

    Raspunde
  13. ionica 6 Feb 2015 @ 08:45

    Ei bine David are 1 an si aproape 3 luni si inca ma trezesc cu el noaptea la 3-4-5 depinde sa il tin in brate pana ce mamica ii face laptele, apoi somn la loc.
    Felicitari si sa va bucurati de ea!

    Raspunde
  14. mariana 8 Feb 2015 @ 17:16

    M-ai facut praffff!

    Raspunde
  15. Inchirieri microbuze 9 Feb 2015 @ 20:44

    Multa sanatate celui mic si sa va bucurati de el!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)