Sari la conținut

Daca le-as dori sa se opreasca in primul stalp as fi rau?

In ultima vreme este haos pe strazi. Se respecta din ce in ce mai putin regulile de circulatie. Fiecare circula cum vrea, fiecare face ce vrea. Nu mai conteaza culoarea semaforului, regulile de circulatie, bunul simt.

Eu totusi le respect. Imi dau seama ca asa este normal intr-o societate civilizata. Sau o societate la care eu as vrea sa ajungem.

Sunt momente in care te lasa nervii, cand vezi ca tu stai frumos in coloana iar altii te depasesc pe linia de tramvai.

Filmuletul de mai jos este de astazi dimineta. Trei benzi pe sens, un drum destul de lat as spune.

Ei bine, unora nu le ajunge. Ei trebuie sa mearga pe linia tramvaiului.

M-am intrebat intotdeauna cum de au nesimtirea asta? Sa-i vada pe unii ca stau frumos la semafor si ei sa se bage in fata? De unde aceasta nesimtire pe unii?

Si toate astea sunt din cauza organelor care controleaza asta. N-am vazut in viata mea pe unul sa opreasca o astfel de coloana. Niciodarta. N-am vazut live ca la TV am mai vazut, dar aia se intampla numai daca televiziunea este acolo, altfel nu.

Pe langa asta, asa cum am mai sustinut eu, valoarea amenzilor este prea mica la noi. Pai voi va ganditi daca omul ala ar trebui sa plateasca 5000 lei amenda pentru ca a facut chestia asta, a doua oara nu o mai face? Si daca nu plateste sa i se ia masina pana plateste. Pe bune.

Dar daca amenda la noi este modica… normal ca-si permite fiecare sa ia din cand in cand cate una, ca oricum, un roman este oprit de politie poate o data pe an, hai de 2 ori.

Filmuletul de mai sus nu este chiar concludent. Ieri seara insa, povestea a fost mult mai misto. Avem 100m pana la semafor. Undeva pe Mosilor. Si am stat 1 ora pe loc, pentru ca toti smecherii mergeau pe linia de tramvai, iar noi prostii, circulam legal. 1 ora – 100m.

Iar pentru cei care circula legal si asteapta cuminti in trafic, tot respectul meu, sunteti niste eroi!

Si apropo:

Art.100. – (3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
a) depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;

[via]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
19 comentarii
  1. Bogdana 20 Dec 2012 @ 13:28

    Hai sa iti povestesc si eu una buna. De cand exista AFI toti smecherii de taximetristi blocheaza atat iesirea de pe Milea, de la IMAX, cat si intersectia Milea cu Timisoara. Aia care vine de pe Milea sa faca dreapta pe Timisoara nu au pe unde pentru ca stau taximetristii la ocazie. Vin politistii, din cand in cand mai dau cateva amenzi, cinci zile nu mai stationeaza dupa care o iau de la capat. De la un timp nu am mai vazut nici un politist, asa ca taximetristii au rasarit acolo ca ciupercile dupa ploaie. Aseara, pe ninsoare, la ora de varf, erau postati pe doua benzi. Crezi ca ii durea undeva faptul ca pe vasile milea coloanele de masini porneau de la Carrefour, de pe pod? sau ca pe Timisoara coloana pornea de dinainte de Razoare?!? si ca gatuirea era exact acolo, in intersectia unde ei se lafaiau sa le mai pice cate un client? Am facut 30 de minute intre Razoare si intersectia cu Vasile Milea.
    Am sunat la Politie, si stii ce mi-au zis?
    “multumim de sesizare, trimitem un echipaj dar nu avem ce le face, taximetristii sunt alta natie; au fost zile cand au sarit la bataie pentru ca erau rugati sa plece”
    I rest my case.

    PS: nu esti rau dar nici 100% crestin nu este ceea ce iti doresti :P

    Raspunde
  2. Bogdana 20 Dec 2012 @ 13:30

    * aia care vin :))

    bat-o s-o bata de graba!

    Raspunde
  3. criserb 20 Dec 2012 @ 13:31

    @Bogdana – nu le doresc, iti dai seama, le doresc numai 30 de zile fara permis. Sa mearga cu RATB-ul si niste cretini ca ei sa mearga pe linia de tramvai… atat la doresc.

    Raspunde
  4. Bogdana 20 Dec 2012 @ 13:44

    Stiu mah, faceam si eu haz de necaz, desi ieri numai de asta nu imi ardea…

    ah, si tot stand in coloana aia pe timisoara, mi-am luat si niste vorbe de dulce, claxoane si flashuri, adica tot tacamul de la unul care, ghici, se bagase pe linia de tramvai, si nu l-am lasat sa reintre in coloana… asta ca sa fiu total on-topic la postarea ta :)

    Raspunde
  5. raul 20 Dec 2012 @ 14:51

    @Criserb: si eu sunt un astfel de nesimtit. recunosc. dar ma crezi ca fac asta de cateva luni incoace? conduc de vreo 3 ani cred, zilnic. 3 sferturi din drumuri le fac la ore de varf.

    de 2 luni nu mai suport frate. deci nu mai suport sa stau ca prostul si sa treaca o gramada pe langa mine. nu mai suport sa doarma aia din fata mea… nu mai pot. asa ca in anumite locatii fac la fel ca cei din film. puteti sa imi dati mu@e cata vreti, dar eu ajung la destinatie si voi nu… nu zic ca am dat si de politie nas in nas. nu am patit nimic.

    ah si inca ceva:
    “multumim de sesizare, trimitem un echipaj dar nu avem ce le face, taximetristii sunt alta natie; au fost zile cand au sarit la bataie pentru ca erau rugati sa plece”

    pai in cazul asta eu cred ca ne meritam soarta.

    Raspunde
  6. raul 20 Dec 2012 @ 15:06

    ah si pt ca nu avem edit… eu nu fortez intrarea in coloana, pur si simplu imi continui drumul prin refugiu, deci.. eu nu incurc circulatia :))

    Raspunde
  7. criserb 20 Dec 2012 @ 15:26

    @raul – nu e normal man, in felul asta unde o sa se ajunga? In loc sa se cuminteasca cat mai multi, ei se apuca de incalcat legea. Inteleg ca este o tara de rahat, nu avem drumuri, dar asta nu este o solutie. Ca sa ajungem ca cei din vest tre’ sa fim noi in primul rand ca ei si apoi sa avem pretentii…

    Raspunde
  8. raul 20 Dec 2012 @ 15:43

    @criserb: de acord cu tine, dar nu am cum. si dupa cum vezi si tu, sunt tot mai multi care fac asta, la diferite grade. adica ieri am intalnit unul care depasea pe celalalt sens. erau 2 coloane pe benzile 1 si 2 la semafor, eu veneam din sensul celalat care era liber si mergeam pe banda 1 si ce vad eu ca vine din fata? 2 faruri… era un jeepan care depasea pe contrasens ala mi se pare ca ar trebui schinguit mai intai.

    faza e ca legea in tara nu se aplica nici macar oamenilor de rand. politistii lasa de la ei daca nu au nevoie de bani. noi nu o sa ne civilizam cu filme de pe net si nici cu injuraturi. noi ne civilizam cu forta. problema e ca tot cei saraci au de suferit. smecherii si cei care impart atentii or sa se descurce intodeauna. astora nu le ia nimeni carnetul ;) niciodata.
    oamenii de rand vad asta. il vad si pe ala cu masina de 100 000 de euro ca face asta il vad si pe ala cu loganul. si zic: pai daca ala face eu de ce sa nu fac? e simplu.. apoi vezi avantajele: benzina mai putin, timp mai putin. noi rromanii nu avem intiparita faza cu respectam legea pentru ca asa trebuie. noi avem intiparit: legea e dusmanul nostru si ne fura statul :)) si nu ne trebuie decat o mica scanteie sa pornim in paralele cu ea…

    cred ca solutia ar fi sa se faca foarte des, cam 1 data pe saptamana filtre. dar nu sa ne oprim dupa 1 luna. amenzile sunt ok asa. dar sa fie in fiecare saptamana controale.

    Raspunde
  9. raul 20 Dec 2012 @ 15:46

    tot eu, vreau sa mai adaug ceva in legatura cu ultimul paragraf. de ce cred ca trebuie aplicata tot timpul si cat mai des?

    pai cum ar fi sa imi ia maine mie astia carnetul ca ma prind pe linia de tramvai. si dupa 30 de zile cand il recuperez sa vad ca in zona aia iara se circula asa? e simplu o sa o fac din nou ;) puterea exemplului iti spun eu ca nu o sa aiba efect la nimeni. dar daca in fiecare saptamana eu vad acolo politsti, clar nu o sa mai fac asta: dooh.

    Raspunde
  10. Erebus 20 Dec 2012 @ 18:01

    Daca si in politie s-ar angaja oameni competenti si nu “nepoti” si daca ar fi si un nivel salarial ce n-ar favoriza coruptia, abea atunci s-ar pune problema de inasprirea legilor.

    Raspunde
  11. Andi 20 Dec 2012 @ 21:45

    @Bogdana, aseara le-am dat si eu catorva niste lucruri sa aiba de Craciun, in aceeasi coloana. Plus ca am tinut cativa desculti d’astia pe linia de tramvai.
    Din pacate, i-am tinut degeaba. Inaintea mea si dupa mine tolerantii ii lasau sa le intre in fata de parca le erau datori cu ceva.
    Aia niste tarani. Ai nostri, niste carpe. Sa tot vina sfarsitu’ lumii…

    Raspunde
  12. Crox 21 Dec 2012 @ 02:53

    Nu pot fi de acord in cazul acesta. Exista linii de tramvai expres, cum este linia lui 41 pe anumite portiuni, unde accesul autoturismelor este nepermis. Despartitoarele acelea care se vad in filmulet sunt niste porcarii de a caror legalitate ma indoiesc.Cand o linie de tramvai nu este delimitata drept linie expres, atunci acea portiune a strazii pe care se afla linia de tramvai revine si autoturismelor, cat se poate de firesc, Un marcaj adecvat, si in niciun caz acele despartitoare, plus camere, plus amenzi, ar schimba datele problemei. Acele despartitoare nu reprezinta marcaj adecvat, ci doar un obstacol nefiresc. Un sofer experimentat stie cum sa depaseasca obstacole.

    Regulile sunt facute prost. Da, sunt reguli care spun ca linia de tramvai nu trebuie folosita drept banda de circulatie, DAR, exista intersectii cu linii de tramvai, in care automat vei folosi linia de tramvai drept banda de circulatie. Exista strazi in Bucuresti cu linie de tramvai une banda de circulatie se suprapune cu linia de tramvai – lizeanu-tei, linia lui 16, de exemplu.

    Atata timp cat linia de tramvai nu este una expres, delimitata cel putin prin marcaje adecvate, legale, si nu prin obstacole ridicole, care iti pot deteriora masina, firescul nu poate fi blamat.
    In statie da, nu se circula pe linia de tramvai, dar in rest, daca traficul impune, firesc este sa folosesti si linia de tramvai drept banda de circulatie. Si in alte tari civilizate, linia de tramvai este ori una expres, gen 41, ori este o simpla banda de criculatie.

    Raspunde
  13. Crox 21 Dec 2012 @ 02:57

    Mai mult, in alte tari civilizate, in cazul in care linia nu este una expres, statiile nu blocheaza “banda liniei”, ci se afla pe o deviere bucla de la aceasta banda.

    Raspunde
  14. Bogdana 21 Dec 2012 @ 09:56

    Sa mai zic ca ieri, stand in coloana frumos de la iesirea din pasaj sa fac la stanga pe Roma, se facuse coloana si pe linia de tramvai, si doua ambulante care mergeau spre Urgenta au luat-o pe linia de tramvai de pe celalalt sens si una s-a blocat ca evident ca era tramvaiul in statie?!? WTF?!?

    Raspunde
  15. criserb 21 Dec 2012 @ 10:55

    @Crox – la noi legea spune altceva, in plus pentru asta, asa cum am zis mai sus, se ia permisul. Cand sunt 2 benzi pe sens, din care una este linie de tramvai, atunci este permis sa mergi pe ea, la mai multe nu. Asa spune legea.

    Raspunde
  16. garetbora 21 Dec 2012 @ 12:08

    Poti sa fi un om cinstit/corect din toate punctele de vedere, daca lumea din jurul tau, anturajul tau (nu ca il alegi tu, esti obligat sa-l accepti) e o gleoata de ticalosi care sunt ceea ce sunt pana la un anumit punct, dupa care mint, nu le pasa, profita… tu crezi ca poti fi cinstit. Tu daca ai avea colegi cu care sa nu te intelegi si tot ce faceti se bazeaza pe lucru in echipa cat ai rezista? Si pentru bani care nu iti ajung de la o luna la alta. Trebuie sa supavietuiesti, te conformezi ca restul, etc…

    Raspunde
  17. liana 21 Dec 2012 @ 13:27

    Prea multa populatie , prea multe masini.Prea multi care-si cumpara si carnetul de sofer pe langa jaful de masina la mana a doua, prea multi care vin de la sute de km si se in stabilesc aiurea in bucuresti…toti vor in capitala , dar nici macar studiile alea la parti nu le-au facut in capitala.Politisti incapabili stau in bucurseti in chirii platite de stat , tigani recidivisti conduc taxiuri , analfabeti muritori de foame se chinuie sa se plimbe in masini luate in leasing…Cine sa mai respecte regulile ?

    Raspunde
  18. ionut_d 21 Dec 2012 @ 16:20

    Daca stalpisorii aia ar fi fost din fier si nu din plastic, cred ca alta era treaba.

    Raspunde
  19. raul 21 Dec 2012 @ 16:33

    @ionut: da, dar nu se poate. sunt cazuri in care ar trebui oricum calcati: ambulante, pompieri, politie, drum blocat de un accident, etc.

    treaba este cum am zis mai sus, daca legea (chiar si asa cum este ea acum) ar fi aplicata pentru toti in continuu :)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)