Sari la conținut

De unde vine moca?

Vorbeam zilele trecute cu niste prieteni si incercam sa ne dam seama de unde vine cuvantul "moca". Stiu, nu este in dex, dar il folosim destul de des cu sensul de gratuit.

Mi-a dat o carte moca.

Voi aveti idee de unde vine acest "moca"?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
7 comentarii
  1. BogDan 20 May 2013 @ 12:47

    Există o expresie în argou, “pe de-a moaca”, una care se referă la ceva primit gratuit. De aici este posibil să fi apărut “moca”, prescurtat, ca să nu stai să întinzi toată sintagma în v vorbire.
    Dar nici măcar expresia aceea nu aş putea spune de unde provine, de vreme ce nici ea nu ştiu să existe în DEX. O să iau un dicţionar de argou şi atunci aş putea fi mult mai pus la punct pe tema asta :)

    Raspunde
  2. alex 20 May 2013 @ 13:05

    Dupa cum spune si Bogdan din expresia “pe de-a moaca” echivalentul a ” pe ochi frumosi”..

    Raspunde
  3. criserb 20 May 2013 @ 14:04

    Pai da, “pe de-a moaca”, dar si asta de unde vine?

    Raspunde
  4. Mali 20 May 2013 @ 15:46
    Raspunde
  5. Larisa Jitaru 20 May 2013 @ 16:13

    Bună! Am întâlnit întâmplător (ori ba) blogoteca ta. Și, citind, surpriză, am dat peste “moca”. De ce surpriză? Pentru că și eu am meditat la dilema “moca”-ului, scriind despre aplicația Scurtătura. Am făcut câteva săpături pe Internet și am găsit cuvântul într-un dicționar de argouri în care era definit drept gratis, fără bani, pe degeaba, dar nu era și etimologia lui. Important e că oamenii reacționează dubios de bine când aud/văd/miros/simt cuvântul moca.

    Raspunde
  6. ovidiu 27 Jun 2015 @ 07:44

    In perioada comunistă se dădeau ca “atenții” pachete de țigări Kent și pachete de cafea Mokka aduse din Iugoslavia. De aici, sensul de a primi ceva gratis – moca

    Raspunde
  7. Monica Darzu 15 Dec 2018 @ 15:32

    Vine din limba turca

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)