Sari la conținut

Despre RATB si turistii straini

brandZilele trecute niste controlori RATB coborau dintr-un autobuz o turista straina pe motiv ca nu are bilet. Fata nu stia romana, vorbea numai limba engleza. Controlorii nu vorbeau engleza, ei vorbeau numai limba romana. Erau 7 baieti tineri…

Au dat-o jos prin semne si i-au cerut actele, tot prin semne. Fata le-a dat pasaportul si controlorii s-au apucat sa tipe la ea, ei voiau buletinul. Nu ii ducea capul ca pasaportul ala tine loc de buletin si ca fata este cetatean strain.

Fata a scos si bani, lei, avea saraca si le-a intins controlorilor sa plateasca amenda. Aia, nu si nu, ei voiau buletinul. Pana la urma n-au mai rezistat prostiei lor si au vrut sa duca fata la sectie. Ii faceau semn sa se indrepte spre sectia de politie de la Udriste…

Mai departe nu stiu… a plecat autobuzul.

Totusi, ma intreb eu, de unde sa-si cumpere un turist bilete pentru autobuz atunci cand el se urca in autobuz in fata Tribunalului Bucuresti, acolo a urcat fata. Acolo nu este nicio casa de bilete. Si totusi, daca ar fi, cum isi cumpara un strain bilete in conditiile in care nu este afisat nimic in limba engleza, totul este afisat numai in romana?

Sunt niste intrebari la care eu nu am raspuns, si nu cred ca exista raspuns la ele.

Dar, in urma acestor lucruri, turistii, atunci cand se intorc in tarile lor… ne vor face o reclama buna, pentru ca meritam.

Update: Pentru ca m-a intrebat multe lume, aici si pe facebook, “De ce nu ai intervenit?” va spun ca povestea mi-a fost spusa de o prietena, prietena care nu a coborat sa intervina pentru ca usile autobuzului se inchisesera, iar ea a vazut povestea in timp ce autobuzul statea la semaforul de la Unirii.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
7 comentarii
  1. Valy 6 Nov 2013 @ 21:23

    Valabil si in cazul celor care vin in oras cu treaba. De ce rahat ii obliga sa cumpere mizeriile alea de plasticuri, care poate nu le mai folosesc niciodata?! Pe principiul ca are un prieten nu ma satisface. De ce nu au lasat treaba macar pentru cei care au treaba ONE TIME ONLY mai simpla? De ce sa oblige oamenii sa cumpere plasticuri? DE CE?! DE ROMANISME DE RAHAT!

    Raspunde
  2. nocomment 6 Nov 2013 @ 21:37

    Si tu ca un cetatean cu simt civic ai stat si te-ai uitat!….Te vad totusi priceput, oare de ce nu ai intervenit sa le explici la retardati ca nu e ok….? hm? Si cum de circuli cu ratb, te citesc de cativa ani si acum comentez ptr prima data ptr ca lipsa ta de reactie a fost de caca!

    Raspunde
  3. criserb 6 Nov 2013 @ 22:06

    @nocomment (original nume) – Nu eram eu in autobuz, mi-a povestit cineva. La fel am intrebat si eu, de ce nu a intervenit, si mi-a zis ca nu a putut sa coboare, s-au inchis usile iar intamplarea a vazut-o in timp ce autobuzul statea la semafor…

    Raspunde
  4. alin 6 Nov 2013 @ 22:53

    In tarile normale la cap, te urci doar pe usa din fata, unde platesti direct la sofer. Tot in tarile normale la cap, in fiecare statie de autobuz este o chestie de plastic inalta de vreo 2 metri pe care sunt afisate toate rutele autobuzelor care opresc in statia aia. Ruta este afisata pe harta localitatii si in plus iti mai arata acolo si daca ai ceva de vizitat. vreun muzeu ceva…. nu stiu. Noi inca suntem departe de tarile alea. Bine ca avem autobuze Mercedes, controlori de rahat si o primarie care habar nu are cu ce se manaca sintagma: Sa ne servim cetatenii ca din banii lor traim.

    Raspunde
  5. andreea 7 Nov 2013 @ 10:33

    acum 3 ani am ajuns gara de nord si am vrut sa imi fac cartela (cardul de incarcare adica), ca nu aveam. mi-a spus ca nu se poate, sa ma duc la universitate, ca acolo se fac. i-am explicat ca ma duc, dar imi trebuie bilet pana acolo, deci ce fac? :D a inceput sa tipe ca nu e treaba ei, ca trebuie sa am eu grija sa am cartela cand vin in tara. looogic!

    anul trecut am fost la universitate (deh, invatasem lectia :) ) sa ii fac lui B, cetatean austriac, cartela. i-am dat buletinul (evident austriac) si a inceput sa faca spume. de ce? ca CNP-ul austriac e foarte diferit de cel romanesc si trebuie sa iti pui nitel mintea la contributie. dupa vreo jumate de ora a reusit sa ne faca cartela, nu inainte de a ne spune ca daca tot e austriac, mai bine sa ia taxiul – ca isi permite – decat sa ii faca ei probleme :)

    astia estem!

    Raspunde
  6. rivi 7 Nov 2013 @ 11:39

    eu cred ca soferul ar trebui sa dea si bilete daca calatorul se urca dintr-o statie unde nu exista casa de bilete. si gata

    Raspunde
  7. Madalin Blidaru 7 Nov 2013 @ 23:35

    Bună,

    Îți recomand să expui problema și să centralizezi într-un scurt raport soluțiile propuse de tine și de comunitatea acestui blog și să îl trimiți Regiei Autonome de Transport București și Primăriei Municipiului București.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)