Sari la conținut

Nu mai exista bilete pentru RATB

card-ratb-250x300De cateva zile am auzit ca nu mai exista bilete RATB. Adica, nu mai pot sa ma duc la chioscul de bilete, sa iau unul si sa ma deplasez dintr-un loc in altul. O masura proasta zic eu.

In general nu folosesc RATB-ul decat in cazuri extreme, altfel eu imi iau cate un astfel de bilet foarte rar. Dar acum, daca mai am de gand sa ma sui intr-un mjloc de transport in comun nu am sa mai pot. Trebuie sa-mi iau nush ce card pe care sa-l incarc cu calatorii.

Sa zicem ca pun pe cardul respectiv cateva calatorii, vreo 10. Dupa inca o jumatate de an eu vreau sa folosesc din nou mijlocul de transport in comun. Eu de unde mai stiu dupa atata timp cate calatorii mai am? Am auzit ca nu pot sa verific acest lucru decat in momentul cand sunt in autobuz, sa zicem, si trec cardul prin fata unui cititor. In acel moment mi se poate spune ca nu mai am nici o calatorie, deci calatoresc ilegal… Stiu ca mai pot verifica la chiosc, ii dau cardul doamnei de acolo si verifica daca si cate calatorii mai am.Dar seara ce fac? Cand doamna nu mai e la chiosc? Stiu o sa imi spuneti ca dupa ce se inchide chioscul, nu mai sunt nici controlori, dar noi ne cumparam bilete sa nu luam amenda, sau pentru ca asa este normal sa platim calatoria?

O alta masura aberanta….

N-am intalnit in nici o tara din lume sa nu mai fie bilete. Nici unde. Numa’ la noi se poate intampla asa ceva. Peste tot exista bilete dar si abonamente pe card, pentru ca eu, ca turist sa zicem, sa nu trebuiasca sa-mi fac abonament pentru a ma plimba in orasul respectiv. Sa pot si eu ca omul sa-mi iau un bilet, doua sau cate am nevoie.

In loc sa introduca aberatiile astea, oare nu era mai bine sa introduca un sistem de plata pentru carduri direct in autobuz? In felul asta, puteam sa-mi iau bilet si ziua, si noaptea cand casele de bilete sunt inchise. Puteam sa circul si eu legal la orice ora. Asa… daca ma prinde seara si nu am de unde sa iau bilet, am sa circul pe naspa, ca deh, alta solutie n-am :(

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
29 comentarii
  1. Oana 9 Jun 2011 @ 13:10

    Eu am ‘portofel electronic’, adica un card cu o suma incarcata pe el, din care consum la metrou sau RATB, cand le folosesc, dar sunt perfect de acord cu tine. Trebuia macar sa faca un sistem similar cu metroul, adica niste cartele magnetice cu 2 sau 10 calatorii.

    Raspunde
  2. JJ 9 Jun 2011 @ 13:12

    Vorbesti ca sa te afli in treaba. Documenteaza-te si tu inainte de a scrie ceva.

    1. Deocamdata se mai gasesc bilete, dar nu la toate ghiseele.
    2. Card-ul ala poate fi incarcat si online (da, la orice ora) sau la ATM-urile BCR.
    3. Daca mergi foarte rar cu autobuzul (cum mergi tu, o data pe an), nu iti faci card cu portofel electronic, ci iti iei un card ne-nominal pe care il incarci pe loc cu 2-10 calatorii. E ca si cum ti-ai lua bilete.
    4. Pentru consultarea creditului de pe card, cine te tine sa mergi la ghiseu sa intrebi?

    Mai bine scriai de mizeriile alea de aparate UTI, care nu citesc intotdeauna card-urile. Cateodata trebuie sa incerci sa validezi de 6-7 ori pana merge. Iar la fiecare eroare auzi semnalul sonor la volum maxim… pentru a incanta audienta.

    Raspunde
  3. Mihai 9 Jun 2011 @ 13:12

    ce tampenie! ar fi trebuit sa lase si chestia cu bilete! :|

    inovatii de dragul inovatiilor, fara sa se gandeasca la partea practica a lucrurilor.

    Raspunde
  4. un Prost 9 Jun 2011 @ 13:15

    Si daca vine tanti Mitza biciclista de la tara ce face?

    Raspunde
  5. oreste 9 Jun 2011 @ 13:20

    traim in secolul XXI, si ne plangem de birocratie, dar vrem bilete RATB din hartie ! daca doamna nu mai e la chiosc sa-ti verifice creditu de pe portofel, inseamna ca nici nu poate sa-ti vanda acel petic de hartie, asa ca ramai in aceeasi situatie, adica fara bilet

    Raspunde
  6. criserb 9 Jun 2011 @ 13:22

    @un Prost – isi face card ;)

    @Oana – poti sa detaliezi putin cu “portofelul electronic”, sunt curios ce-i ala. Tot un card normal de RATB?

    Raspunde
  7. criserb 9 Jun 2011 @ 13:25

    @JJ – Multumesc in informatie ;)

    Raspunde
  8. ama 9 Jun 2011 @ 13:47

    Am patit-o si eu ieri dupa ani in care nu mai circul cu RATB sau Metrou (nu pentru ca nu as vrea ci pentru ca in zona unde stau eu nu exista posibilitatea). Ma duc la tanti la ghiseu si ii cer 2 bilete si ea imi zice ca nu mai exista bilete si sa-mi iau card pe care sa-l incarc cu cate calatorii vreau :D Destul de interesant dar ma cam uitam sa vad cum procedeaza cei din fata mea :))))) Pentru mai multe informatii au 2 site-uri inscrise pe card: http://card.ratb.ro/ sau online.ratb.ro

    Raspunde
  9. Cezar 9 Jun 2011 @ 13:54

    Ai aici niste detalii: http://card.ratb.ro/

    Eu am card activ, desi nu merg prea des, si-l incarc cand am nevoie de el cu cate 5-10 lei, sa fie acolo. Problema e ca nu-l poti verifica (sa vezi daca mai ai destui bani pe el) decat fie in tramvai/autobuz/etc. (exista un buton pe aparatul ala rosu), fie la ghiseu (doar ca nu toate statiile au ghiseu).

    Nu e neaparat o masura proasta, cardul ti-l faci gratuit, doar ca o sa dureze ceva timp pana se obisnuieste toata lumea cu el. Cu biletul de hartie era mai simplu. Insa, cum zice cineva mai sus, asa ne “civilizam”, putin fortat la inceput.

    Raspunde
  10. AndreaS 9 Jun 2011 @ 14:02

    intrebare de turist ;) daca sa presupunem…sunt turist in Bucuresti…si vreau sa ma plimb de la aeroport la “Antipa”-Muzeul de istorie- Muzeul de arta…si habar nu am de cate calatorii am nevoie…si-mi iau 10 ca deh…nu vreau sa circul ilegal…si dupa 6 drumuri am terminat obiectivele…si nu am sa mai calc pragul Bucurestiului niciodata…cine-mi restituie “supra -plata ? “…
    @ Oreste nu stiu daca la Frankfurt astia traiesc in secolul XXI- dar te asigur ca pot accesa la automat bilete pe toate nevoile mele( bilet de zi-bilet de grup-bilet de elev..bilet pentru o calatorie-inclusiv bilete pentru mijloacele de transport in comun pe o raza de 100 de km)…din HARTIE !!si cred ca am destule carduri in portofel ca sa mai stau sa-i duc si astuia de grija…mai am sau nu calatorii pe el…asta este punctul meu de vedere…si daca mai iau in considerare si cat de inventivi sunt romanii inclin sa cred ca va fi o afacere nebenefica pentru transportator ;)

    Raspunde
  11. AndreaS 9 Jun 2011 @ 14:13

    @ Cezar- nu forma de bilet- hartie sau card te face mai civilizat- ci constiinta de a plati un serviciu care ti s-a facut. Civilizat mi se pare sa pot sa am mai multe optiuni…nu sa ma pui pe drumuri ca deh la o statie am sau nu posibilitatea sa aceesez un bilet.

    Raspunde
  12. Crox 9 Jun 2011 @ 14:23

    Eu as prefera sa se poata incarca doar online aceste bilete. Statisticile arata ca persoanele care au acces la internet se spala mai des decat persoanele care nu au acces.
    Bineinteles ca nu este fezabil inca.
    Poate niste dusuri publice care sa ofere access direct la portalul de incarcare a acestor carduri in vestiare ar rezolva inconvenientele.

    Raspunde
  13. Cezar 9 Jun 2011 @ 15:06

    @ AndreaS: Sa stii ca tine si asta pe undeva de nivelul de civilizatie, altfel, pe acelasi principiu, ai putea spune ca preferi sa-ti iei salariul in fiecare luna de la casierie (in loc sa-ti fie transferat in cont sau ce modalitati mai exista), doar ca sa ai mai multe optiuni.

    Constiinta de a plati srviciul se realizeaza prin controale si amenzi (plus ghisee -automate, preferabil- in fiecare statie, ca sa putem cumpara bilete/credit pe card). Cu toate astea, hulim controlorii si nici nu ne luam bilet pentru ca “mergem doar o statie”. In fine, nu asta era discutia.

    Apropo de intrebarea ta de turist, din cate stiu, iti poti cumpara card pentru o singura zi (se numeste card multiplu si e dintr-un fel de hartie cartonata :)) , sa multumeasca pe toata lumea).

    Cum am zis anterior, nu cred ca e neaparat o masura proasta (nu vad dezavantaje), mai putin faptul ca nu poti verifica sold-ul decat in mijlocul de transport, asta daca n-ai ghiseu in statie. Si asta s-ar rezolva cu instalarea ghiseelor automate, cum e in Portugalia, de exemplu.

    Raspunde
  14. AndreaS. 9 Jun 2011 @ 15:28

    @Cezar…daca ar fi un sistem care este functional…nu cred ca ar fi o problema…o problema vad eu insa in faptul ca incepem sa facem ceva…si acel ceva nu este 100% functional. Eu am la activ cateva zeci de plasticuri in portofel…toate “necesare”…un bilet de hartie il iau si dupa ce l-am folosit m-am descotorosit de el ;) Noi femeile avem poate avantajul sa purtam posete cu noi …si acolo incap destule. Dar ce va face sotul meu in situatia in care: are nevoie la el permanent de: Cardurile bancii -vreo 4…cardul de identitate, cardul de sanatate, cardul ADAC…carduri ale magazinelor unde ne facem cumparaturile…cardul de benzina…carduri pentru calatorie…permisul de conducere. La asta as mai adauga faptul ca personal detest sa mi se poata face un “portret” al activitatilor mele in functie de cardurile manipulate ;) si nu in ultimul rand ca incepem sa devenim dependenti de tot felul de chestii care la prima infatisase par “civilizate” uitand a gandi cat de vulnerabili suntem …

    Raspunde
  15. Cezar 9 Jun 2011 @ 15:37

    Sotul tau nu cred ca merge cu RATB-ul (daca spui ca are permis, card de benzina, etc). :)) Glumesc. Exista varianta cardului multiplu (care nu se re-incarca, d’aia nu e din plastic), pe care il poti cumpara (2-10 calatorii) si cand termini calatoriile, il arunci.

    Inteleg ce zici, ai dreptate, insa nu cred ca asta este problema transportului in comun din Romania. :)

    Raspunde
  16. pantera mov 9 Jun 2011 @ 16:29

    da, e o tampenie. si nu, nu e acelasi lucru ca si cum ti-ai lua bilete, pentru ca initial trebuie sa platesti si cei 5 lei ca sa-ti emita cardul. ceea ce, daca esti venit in bucuresti pentru o zi, e o mare magarie.
    a, si cand il validezi sa-ti ‘compostezi’ biletul mesajul dispare intr-o fractiune de secunda asa ca nu poti fi sigur ca s-a validat.

    Raspunde
  17. anca 9 Jun 2011 @ 16:38

    in Olanda nu exista bilete…erau pana acum o luna dar le-au scos.Acuma se circula tot cu cardul, singura diferenta e ca aici exista niste aparate in statiile de metrou sau autobuz unde poti la orice ora sa vezi cat mai poti circula sau sa-l incarci.

    Raspunde
  18. Pyuric 9 Jun 2011 @ 17:16

    Mai bine ar mai scoate din ghiseele alea pline de tanti sictirite si ar pastra cateva doar in statiile importante… Si sa instaleze in rest tonomate prin care sa poti sa-ti incarci singur cardul de calatorii.

    P.S. cardul ala de plastic nu costa bani ca sa fie emis din cate stiu, costa doar daca-l pierzi si vrei sa ti-l refaci

    P.P.S. oricum probabil ca la un moment dat va exista un card/cip universal si multi-functional pe post de buletin de identitate, permis de conducere, pasaport, card credit etc….. incet incet cred ca acolo vor sa ajunga, e “spre binele nostru”.

    Raspunde
  19. AndreaS. 9 Jun 2011 @ 17:28

    Cand ma gandesc la functional…e si pentru oamenii in varsta care nu au acces la internet…nu “inteleg” asa ca noi mersul la un “automat”…si nu in ultimul rand si la cei mai slabi cu gandirea…pentru ca mai sunt din astia destui( vezi actiunea de a vota)…nu poti pune tari ca Olanda…Germania…Franta…unde sistemele automate au imbatrinit deja cu pensionarii care le folosesc…si sa implementezi sisteme automate peste tot acolo unde mai sunt destui carora pensia le este adusa de postas…samd. Tocmai de asta este nevoie de alternative. Nu imi fac ganduri despre functional pentru cei care citesc aici…ci pentru cei care nu o fac ;)
    @ all -daca voi inca mai credeti ca acele carduri sunt degeaba…va inselati…sunt calculate in pretul calatoriei ;)si daca inca nu au fost vor fi cu siguranta ;)

    Raspunde
  20. pantera mov 9 Jun 2011 @ 18:40

    @pyuric eu am platit cand l-am facut, 5 lei, si apoi si cand l-am pierdut. pana la urma e normal sa coste si prima data, ca altfel, oricine care il pierde poate zice ca n-a avut si e prima data cand isi face.

    Raspunde
  21. DAD 9 Jun 2011 @ 21:42

    In amsterdam tot cartele de felul asta se folosesc…

    Raspunde
  22. Liana Mitroi 9 Jun 2011 @ 21:54

    @pantera mov
    eu l-am facut pe primul, l-am pierdut, nu am platit prima data. cand m-am dus sa-mi fac am uitat ca am mai avut, am zis ca nu. cand i-am dat buletinul m-a gasit in baza de date ca am deja unul emis si m-a taxat 5 lei :)

    Raspunde
  23. Ghiocel07 10 Jun 2011 @ 01:27
    Raspunde
  24. crisa 10 Jun 2011 @ 10:40

    Daca esti turist/calator ocazional te pacalesc cu asta:
    RATB vă oferă şi Cardul Multiplu!
    Acest card nu se reîncarcă, suportul se. plăteşte la fiecare procurare. (n.a. 1.6 lei)
    Titlurile disponibile pentru încărcare sunt : – Abonament valabil 1 zi, pe toate . liniile urbane; . – Contravaloarea a minim 2/ maxim 10 călătorii (EXPRES, urbane, preorăşeneşti).
    Card MULTIPLU – cu următoarele . caracteristici .
    – se adresează în special călătorilor ocazionali, cu precădere celor nerezidenţi în Bucureşti; – este utilizabil numai în reţeaua RATB; – nu este reîncărcabil; – nu permite recuperarea soldului neutilizat în caz de pierdere, furt, deteriorare; – este nenominal, este transmisibil, existând posibilitatea de a fi folosit de mai multe persoane în limita călătoriilor încărcate pe card.

    Eu una sunt nemultumita de faptul ca acest serviciu RATB este foarte scump si ineficient. In Turcia de ex tramvaiul este ingradit si platesi o singura data si cobori si schimbi in ce directie vrei (ca la metrou la noi) ceea ce mi se pare corect.

    Raspunde
  25. Ade 16 Jun 2011 @ 16:35

    @Liana Mitroi cred ca faci o confuzie intre cardul asta de calatorii (nenominal)si cardul de abonament (cel cu care esti in baza lor de date)
    arata cam la fel amandoua dar ptr cel de calatorii de plateste plasticul ala 5 lei iar ptr cardul de abonament nu se plateste.

    Raspunde
  26. gar1976ro 17 Jun 2011 @ 23:45

    vad ca sunt unii care vorbesc de civilizatie…
    1) civilizat ar fi sa nu-mi ceri valoarea suportului pe langa valoarea biletului
    2) civilizat ar fi sa vad inscris pe suport cat mai am, cate calatorii sau cati bani
    3) civilizat ar fi sa ai bilet prin care sa circuli o anumita perioada: taxezi, se inscrie ora si data si apoi ai o ora de ex. Da, exista acest sistem in Roma: iei bilet la 1 euro si apoi circuli 1 ora si junmatate pe orice mijloc de transport

    dar la romani civilizat este sa dai cat mai multi bani. “eu imi permit nu ca voi, saracilor”

    Raspunde
  27. JIMMY 18 Jun 2011 @ 16:10

    intrebare de la cineva care sta in oras mic si nu exista asa ceva :)

    cum se controleaza aceste carduri, e un nenea langa aparat si se uita sa “compostezi”(treci) cardu pe la aparat?

    Raspunde
  28. Florin 13 Jan 2012 @ 09:33

    Eu de cand merg doar o amarata de statie pe zi, si asta din an in paste (iarna mai des, ca deh) refuz sa imi iau bilet sau abonament pentru ca pur si simplu consider ca este mult prea scump. Asa ca imi permit luxul sa merg pe gratis.

    Din punct de vedere legal controlorul ratb nu are voie sa te oblige sa faci absolut nimic, daca doresti sa te dai jos si sa pleci acest lucru este posibil. Mai se intampla sa se puna in fata usii, iar in cazul asta ori o tii una si buna ca tre sa te dai jos, ori stai de vorba cu el pana te se plictiseste de tine.

    Daca se da jos cu tine nu-l mai cunosti, pur si simplu pleci, in cel mai rau caz ii propui sa mergeti la politie pentru a va identifica. A, si in nici un caz sa nu aveti buletinul la voi pentru ca daca zici ca nu-l ai, ai deja sanse 80% sa te lase in pace pentru ca e constient ca tre’ sa mearga pana la politie ca sa iti dea amenda si nu prea au chef.

    In rest la orice te intreaba raspunzi pe cat posibil cu da sau nu, nu trebuie sa te milogesti de ei ca unii mai rau se enerveaza. Cel mai important este sa-i spui ca nu ai buletin si nici bani sa platesti, restul e rutina si tre’ sa ii suporti cu cicalelile lor pana la prima statie, cand te vei da jos si vei pleca la treaba ta :)

    Raspunde
  29. Florin 13 Jan 2012 @ 09:35

    JIMMY – nu chiar, dai cardul controlorului iar acesta verifica daca a fost compostat (trebuie sa il compostezi in momentul in care intrii in ratb iar acesta probabil salveaza ultima ora si data la care a fost validat si probabil un cod unic al masinii ratb in care esti)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)