Sari la conținut

Despre taxiurile din Bucuresti

taxi-alba-iulia4Probabil ca postul ar fi putut la fel de bine sa se intituleze despre taxiurile din Romania dar cum nu prea ma plimb cu taxiul in tara, am preferat sa scriu despre cele din Bucuresti.

Ieri seara in emisiunea lui Copolovici de pe #LiveLogTv s-a vorbit despre taxiuri, fiecare si-a spus punctul de vedere despre taximetristi. Cred ca e un subiect fara sfarsit asta cu taximetrele, de aceea m-am gandit sa-l dezvolt putin si pe blog, mai ales ca nu toti v-ati uitat aseara.

Sunt convins ca fiecare are o poveste cu taximetristi (le puteti spune mai jos daca credeti ca a voastra e mai speciala) eu am va povestesc din punctul meu de vedere si din experientele mele.

Taximetristii nu au sa dea rest

Cred ca nu a fost data in care sa merg cu taxiul, sa vad ca taximetristul vrea sa-mi dea restul. De fiecare data spun ca nu au sau ca sunt la prima cursa. Noi, ca oameni buni ce suntem, le lasam o spaga generoasa pentru ca deh… nu au sa dea rest.

Nu asa se face prieteni, nu trebuie sa le lasam nimic. Ei au obligatia sa ne dea rest. Sunt agenti economici si TREBUIE sa ne dea rest. Pana la ultimul leu. Ca vrem sa le dam noi ciubuc, asta e alta poveste dar ei trebuie sa ne dea restul. Ar fi bine sa va cereti restul pentru ca sunt banii vostri si banuiesc ca ati muncit pentru ei. Nu-i lasati taximetristului pentru ca el e nesimtit si se face ca nu are. Daca nu are sa mearga sa schimbe, nu e problema voastra si nici obligatia voastra sa aveti bani marunti.

Acum cateva luni, o prietena din Germania a venit la mine cu taxiul. Ala normal ca nu a avut sa ii dea rest dar ea nu s-a dat jos din masina pana nu l-a primit. S-a dus omul, a schimbat si i-a dat in scarba. Nu intelegea saraca de ce? Pentru ca in Germania nu se da spaga. Acolo restul se da pana la ultimul cent. Pana la ultimul, da?

Noi i-am invatat cu spaga

Da, asta e adevarul, noi i-am invatat cu spaga. Noi le-am dat intotdeauna mai multi bani decat facea o cursa, mult mai mult. In general la restaurante lasam 10% spaga (daca vrem) la taximetristi ne-am obisnuit sa lasam mult mai mult. La o cursa de 10-11 lei o sa le dam probabil cel putin 15 lei. Astia 4-5 lei spaga sunt aproape 50%. Daca le lasam un leu, adica 10% ne injura. E clar. Si nu stiu de ce. Ce au facut ei pentru aia 10%? Si-au facut datoria si ne-au dus din punctul A in punctul B incalcand toate regulile de circulatie?

Taximetristii incalca toate regulile de circulatie si de bun simt

Da, trec pe rosu, nu acorda prioritate, injura, depasesc pe linia de tramvai, taie calea altor participanti la trafic, d’astea.

A mers Dana cu unu’ care a dus’o numa’ pe contrasens pentru ca EL se grabea. Ii faceau toti cu farurile, toti il claxonau. A trecut numa’ pe rosu. Bine, la finalul cursei Dana a sunat la compania respectiva si a facut reclamatie. Acum daca s-a luat vreo masura sau nu nu stiu.

Am obiceiul sa-i intreb atunci cand fac prostii de ce o fac? Le zic cu nesimtire, cred ca n-ati vazut semaforul, era pe rosu. Sau, de ce ii depasim pe astia pe linia de tramvai, ei sunt prosti si noi destepti?

Nu vreti sa stiti ce raspunsuri am primit…

Nu vor sa te duca pe distanta scurta

Nu vor pentru sa sunt nesimtiti. Daca eu vreau sa merg 2 statii cu taxiul care e problema? Cat merg atata platesc, dar ei nu. “nu merg eu frate pentru 2 statii”.

Sa vedeti ce i-am facut unuia :)

Eram pe la Romana, undeva langa hotelul Howard Johnson si vroiam sa merg pana la Perla. Da, era putin de mers dar nu e vina mea ca nu aveam treaba mai departe. Ma sui in masina si ii zic la Perla. Mi-a zis sa ma dau jos ca n-are chef sa mearga asa putin. Ca nu merita. M-am conformat, m-am dat jos si am facut cativa metri astfel incat sa nu ma mai vada. Am sunat la compania care era trecuta pe masina lui si am facut comanda.

Vreau si eu o masina la Howard Johnson

A dat duduia prin statie si firesc ca ala care era in fata la Howard Johnson s-a anuntat liber. Mi-a zis doamna:

Puteti cobori, ca masina va aspteapta

M-am dus, m-am suit in taxi si i-am zis “la Perla”. Nu vreti sa stiti ce fata a facut ala :D dar nu a avut incotro, cand faci comanda trebuie sa te duca, pentru ca atunci tu poti sa-l reclami.

In concluzie, daca vreti o masina care sa va duca pe o distanta scurta faceti comanda. O sa va duca chiar daca in gandul lor o sa va injure. E posibil sa va injure si in fata, depinde de ce nesimtit dai.

Nu-ti uita lucrurile in taxi

Nu o sa le mai vezi. Nu o sa le mai vezi nici daca ai facut comanda nici daca l-ai luat de pe strada. Ai uitat ceva in taxi, e un lucru pierdut. Credeti-ma. O sa fie probabil cativa care o sa ma contrazica dar aia sunt putini. Poate 5% si-au recuperat bunurile uitate in taxi.

Nu va urcati in fata

Da, asa zice legea. Clientul trebuie sa se urce in spate si sa-si puna centura. E totusi viata voastra in joc, nu o lasati in mana oricui. Chestia asta e valabila in general, in orice masina va suiti puneti-va centura, fie ca va urcati in fata sau in spate.

Clientul ar trebui sa se urce in fata numai cand sunt prea multi si se ocupa locurile din spate.

Mai sunt multe de scris despre acest subiect dar altadata, ne-am intins prea mult.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
16 comentarii
  1. unicornul_vesel 13 Oct 2011 @ 14:20

    o sa razi, dar eu mi-am uitat telefonul intr-un taxi.
    am sunat pe numarul meu, am sunat la companie…si in prima faza am crezut ca nu-l mai vad.
    apoi m-a sunat taximetristul pe ultimul numar de pe care ma sunasem si mi-a zis sa nu ma panichez ca vine sa mi-l aduca. ceea ce a si facut.

    Stiu ca nu o sa crezi ca sunt in stare si de lucruri bune, da’ omu’ era de la Meridian :).

    Raspunde
  2. criserb 13 Oct 2011 @ 14:22

    @unicornul_vesel – pana la urma omul face totul, te cred, dar e o exceptie :P

    Raspunde
  3. Andrei 13 Oct 2011 @ 14:34

    Omule esti tare. Mi-a placut faza cand ai facut comanda ca sa te duca la Perla.

    Recunosc,eu traiesc in Italia.Referitor la prietena ta din Germania, a facut corect ca nu s-a dat jos din taxi,dar asta e valabil si in Italia,Anglia,etc. De exemplu aici in Italia daca mergi la un supermarket , restul ti-l da pana la ultimul ban. Dar in romania iti rontunjeste restul in favoarea lor ( nu mai zic la un aprozar )

    Cand eram in Romania am facut un calcul ca daca las 10 bani de fiecare data cand cumpar de mancare si calatoresc cu taxiul , aruncam 240 ron pe an. Iti dai seama? De asta nu evoluam si noi. Si ce este si mai rau este ca mentalitatea asta contagioasa tipic romaneasca o vor avea si generatiile viitoare.
    Chiar imi este mila de saraca mea Romanie! :-(

    Raspunde
  4. Mr. Cabo 13 Oct 2011 @ 16:40

    Referitor la asta: ““nu merg eu frate pentru 2 statii” eu stiam ca singura data cand au voie sa te refuze (chit ca ai facut comanda sau nu) este daca esti intr-o stare vizibila de ebrietate. Altfel, daca te urci in masina si ceri 100 de m, sunt obligati sa te duca.

    Raspunde
  5. criserb 13 Oct 2011 @ 17:54

    @Mr. Cabo – ce zici tu e terorie, practic o sa vezi ca te refuza.

    Raspunde
  6. unicornul_vesel 13 Oct 2011 @ 18:03

    Pai daca e s-o luam asa, sunt foarte multi care stiu ca vor fi refuzati si in loc sa urce in masina si sa zica “vreau de ici pana colo”, deschid portiera si intreaba “auziti, ma duceti si pe mine peste drum”. Ori asta nu e o atitudine ok.

    O singura data mi s-a intamplat sa imi spuna ca nu vrea sa ma duca (veneam de la un concert tinut la Polivalenta si voiam sa merg in Sudului). Si a inceput el sa-mi zica cum e mica distanta, cum nu se poate, cum nu s-au aliniat stelele in seara aia. I-am cerut sa imi zica numele complet si indicativul, si in clipa a doua s-a pus in miscare fara sa mai comenteze nimic.

    Raspunde
  7. Andrei 13 Oct 2011 @ 18:19

    @unicornul_vesel : Tare. :-)

    Raspunde
  8. pantera mov 13 Oct 2011 @ 20:28

    Ahhh ce la tanc vine postul asta. M-a calcat pe toti dracii in seara asta un nesimtit parcat fix pe trecerea de pietoni. Cum ar veni, masina incapea la fix in spatiul respectiv, drept care pentru a trece strada trebuia s-o iei prin spatiul “verde”, adica prin noroi, si-apoi sa astepti sa treaca masinile chiar in mijlocul strazii.
    I-am deschis portiera si i-am zis “Sunteti parcat pe trecere”. Sigur, nu ma asteptam sa zica “Vai, multumesc, nu mi-am dat seama”, dar intuieste cineva raspunsul? “Asa grasa esti ca n-aveai loc de mine?”. I fucking rest my case. Jegoasa mai e breasla asta, din an in pasti auzi ceva de bine despre un taximetrist.

    Raspunde
  9. pantera mov 13 Oct 2011 @ 20:37

    Si apropo de refuzat sa te duca pe distante “scurte”, eu am patit-o o data cu unul ca n-a vrut sa ma duca 6 statii, pe ninsoare nasoala, frig rau si la ora 23.30 cand nici ratb nu mai era si nici alte taxiuri prin zona. In conditiile in care e clar ca daca faci o cursa scurta, omul cel mai probabil iti va da mai multa spaga sau tot atata cat pentru o cursa lunga, tocmai p ca se gandeste si el ca na, e o cursa “atipica”.
    Am sunat pe urma sa-i fac aluia reclamatie, am fost plimbata prin dept si amanata, etc. La cateva luni mai tarziu, guess what? Acelasi om, acelasi rahat, am recunoscut si fata si indicativul. E normal ca ala inca sa mai apartina de o firma? De aceeasi, inca?! Pentru ca sunt sigura ca s-au primit si alte reclamatii.
    Parerea mea e ca e la fel cu astia cum e si cu cersetorii: atata timp cat li se permite, o s-o faca in continuare. Eu comentez cand pot (cand nu sunt singura de ex, sau ca azi cand nu eram la el in masina) si spaga nu las decat 1-2 lei, in afara de cazurile in care sunt de treaba. Dar 90% tac si inghit, si e valabil si pt situatii de pe la ghisee si alte cele.

    Raspunde
  10. criserb 13 Oct 2011 @ 22:02

    Pai asta e problema ca prea inghitim cu totii. Nu ma refer la tine, ci in general asa si chiar si la mine. Eu le zic de cate ori am ocazie dar… sunt momente in care ma gandesc ca nu are rost sa-mi pun mintea cu fiecare prost…

    SUNT si taximetristi cumsecade, respectuosi dar prea putini…

    Raspunde
  11. AndreaS 13 Oct 2011 @ 23:31

    Cristi …este foarte adevarat ca iti dau restul pana la ultimul cent…dar la fel de adevarat este ca se lasa 10% din taxa “ciubuc”… asta vei intalni la taxiuri, restaurant si frizer ;)

    Raspunde
  12. criserb 13 Oct 2011 @ 23:32

    @AndreaS – se lasa daca vrei, daca esti multumit etc, la noi nici macar nu-ti mai dau restul ;)

    Raspunde
  13. Iulia 14 Oct 2011 @ 13:33

    Eu cu chestia asta cu spaga niciodata nu am fost de acord. Are un salariu si el si tu. El fiind taximetrist, chelner, ce-o fi. Daca dai fiecaruia de câte ori folosesti serviciile, ce faci, ramâi fara salariu ca deh, asa se face, se da spaga…Exceptii doar când vrei si daca merita cu adevarat, dar ai dreptate, noi i-am învatat asa prost.

    Ar trebui sa duca clientul unde vrea fara comentarii si sa înapoieze restul pâna la ultimul ban. Daca oamenii ar începe sa schimbe obiceiurile astea s-ar schimba si ei pentru ca nu ar mai avea încotro. Ori accepta ori stau parcati toata ziua.

    Raspunde
  14. Valentin Mladin 18 Oct 2011 @ 00:14

    Buna ziua,

    Am cautat in lung si-n lat netul despre acest subiect si tot ce am gasit este despre obligativitatea agentilor comerciali de a da restul in numerar. Banuiesc ca din punct de vedere juridic aceasta lege include si obligativitatea de a da restul, punct.

    Puteti citi mai multe despre Lege nr. 211/2008 pentru modificarea OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata aici:

    http://infosrl.avocatnet.ro/societate-comerciala/articol/id_684/avocatnet.html

    Va rog sa intrati pe link-ul furnizat prin acest formular. Acolo veti gasi un blog initat de mine care atinge exact acest subiect. Taximetristii ce nu ne fac cinste nici ca breasla si nici ca oameni. Va rog sa tineti minte ca nu generalizez in niciun fel. Am intalnit taximetristi cu bun simt, insa majoritatea nu este asa.

    O zi mai buna!

    Raspunde
  15. florin 23 Apr 2015 @ 13:48

    Daca ai incerca sa nu te mai urci in taxiurile de ilfov ,ci nu mai la firme consacrate nu ai mai vorbi la modulasta de taximetristi,daca te consideri un bun jurnalist ,consulta cel putin 3 (trei) surse.Cu stima,florin taxi meridian indicativ879

    Raspunde
  16. criserb 23 Apr 2015 @ 15:32

    @florin – Cu tot respectul pentru cei care își fac meseria așa cum trebuie, pot să-ți spun că ei sunt mai puțini față de cei descriși în articol. Nu e nevoie de trei surse, e vorba aici de experiența mea ca utilizator al serviciului.

    Încă o dată toată stima pentru cei care sunt oameni!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)