Sari la conținut

Dupa ce-ti iei un apartament

taxe-si-impozite

Cand iti iei prima data un apartament habar nu ai de nimic. Nu stii care sunt actele de care e nevoie, nu stii care sunt procedurile pe care tre’ sa le urmezi, nu stii nimic. Sau cel putin asta a fost cazul nostru.

Noi am avut mare noroc cu doamna Victoria de la agentia imobiliara Primob care ne-a indrumat fiecare pas pentru ca totul sa fie ok. Am mai avut noroc cu Ovi de la Unicredit care ne-a ajutat in obtinerea creditului intr-un termen mai mult decat record (daca pot sa zic asa) iar acum, din nou cu doamna Victoria. De vreo cateva zile m-a sunat sa-mi spuna sa ma duc la Directia de taxe locale unde trebuie sa declar imobilul cumparat ca ulterior sa pot plati impozitul.

Am fost, nu era nimeni. I-am spus doamnei de acolo ce doresc si m-a rezolvat pe loc. Asta dupa ce mi-a specificat ca in mod normal ar trebui sa ma recheme dupa 2 saptamani. Nu aveam nimic impotriva sa ma recheme atunci, asta e. Ce-i cu graba asta?

Dar cum v-am zis m-a rezolvat pe loc si mi-a trecut apartamentul pe rol. Asta e o expresie noua pentru mine care, din cate mi-a explicat o prietena, inseamna ca mi-a fost alocat un numar unic caruia ii este atasat apartamentul.

Toata treaba asta a durat 5 minute si nu a costat nimic.

Am zis ca daca tot sunt acolo sa platesc si impozitul sa nu mai fac inca un drum, cine stie cand, si sa scap. M-am dus la ghiseu si l-am platit. Interesant e ca nu am platit un impozit pe apartament, am platit 2 impozite. Unul din partea mea, si unul din partea Danei ca deh, amandoi suntem proprietari.

Chestia asta mi se pare cam ciudata. Adica puteam sa platesc doar pentru mine si pentru Dana nu si atunci cum era? Eu eram la zi cu taxele, Dana nu. Iar apartamentul nu era nici el la zi de vreme ce plateam numai eu. Ciudat… ma gandeam ca impozitul asta este per apartament nu asa, cota pe fiecare persoana in parte.

Impozitul nu e mare pentru 2 camere in zona A a Bucurestiului, e 120 ron. Ieftinache :) Cine mi-a zis oare ca e foarte scump? hmmm Nu-mi mai aduc acum aminte :(

So, cam asta e. Deci nu uitati, dupa ce va cumparati un imobil acesta trebuie declarat la Directia de taxe si impozite aferenta zonei respective (in 30 de zile), altfel se plateste ceva amenda.

P.S. La taxe si impozite am ramas surprins ca pot sa platesc cu cardul, ne-am civilizat si noi, ce mai :)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
11 comentarii
  1. DAD 20 Jan 2011 @ 16:39

    Daca vrei si ai timp poate ne descrii si noua pas cu pas toata chestia cu achizita unui apartament(partea cu actele).Urmeaza sa ne cumparam si noi un apartament si la fel ca si voi probabil nu o sa stim de unde sa incepem si ce acte ne sunt necesare
    Mutumesc :)

    Raspunde
  2. iYli 20 Jan 2011 @ 17:39

    Trece pe rol cand depui actele, insa peste doua sapt mie mi-a iesit o alta diferenta de impozit, fiind a N-a casa.
    Trebuie sa ajungi si la notarul unde ai incheiat actul de vanzare cumparare si sa iti ridici intabularea.Dupa care urmeaza schimbarea de acte si nebunii….Daca locuiesti acolo si nu iti schimbi actele in mod legal pui stampila de flotant :D

    Raspunde
  3. criserb 20 Jan 2011 @ 17:51

    Sper ca la noi sa nu fie nici o diferenta fiind prima casa :) Am sa ma duc si la notar sau la banca, cine stie, ca eu acolo am semnat contractul de V/C. Avtele nu mi le schimb, sunt prea multe de schimbat dar viza de flotant o sa-mi fac. Sunt prea multi ani de cand sunt in Bucuresti ilegal :)

    Raspunde
  4. raca 20 Jan 2011 @ 23:53

    Deci ai platit cu cardul, huh? :)

    Raspunde
  5. criserb 21 Jan 2011 @ 00:16

    Nu ma, am platit cash ca le dadea eroare POS-ul :) Dar mi-au zis ca e un caz izolat ca in general le merge. Chiar mi-au zis ca daca vreau sa platesc cu cardul mai aduc un POS din spate si mai incercam. Am zis ca nu e cazul :)

    Raspunde
  6. elaul 21 Jan 2011 @ 13:33

    hehe..chestia cu eroarea la POS-uri e general valabila, nu e “un caz izolat”:))
    Bine ca n-ai platit cu cardul in eventualitatea in care..mergea:P

    Raspunde
  7. Paula 16 Nov 2013 @ 21:52

    La circa financiara se merge pentru trecerea pe rol abia dupa ce se schimba buletinul cu noul domiciliu (al apartamentului proaspat cumparat) sau nu se tine cont de acest aspect? Intreb pentru ca vreau sa stiu daca merg prima data sa schimb buletinul, dat fiind faptul ca dureaza vreo 10 zile pana il elibereaza si nu as vrea sa depasesc acel termen de 30 de zile.

    Raspunde
  8. criserb 16 Nov 2013 @ 22:00

    @Paula – nu trebuie sa iti schimbi buletinul pentru trecerea pe rol, gandeste-te ca iti cumperi 3 apartamente, nu poti sa-i faci domiciliul la fiecare adresa. Mergi cand vrei tu, dar cum am spus, nu este obligatoriu sa-ti schimbi buletinul.

    Raspunde
  9. Paula 16 Nov 2013 @ 22:03

    Speram sa primesc raspunsul asta :) Mersi frumos!

    Raspunde
  10. Suzy 18 Nov 2013 @ 03:07

    Wish me luck, la stadiul acesta ajung si eu azi. Sper sa fie ok si in sectorul 3 si sa nu se fi schimbat multe fata de acum 2 ani :)

    Raspunde
  11. criserb 18 Nov 2013 @ 10:18

    @Suzy – nu-ti face griji, acum totul este mai ok si se misca mai repede. Uite aici ;)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)