Sari la conținut

Eu n-am nevoie de Catedrala Neamului

Ma uitam acum cateva minute la stiri, la Realitatea parca, si am vazut ca pana acum s-a construit jumatate din mareata Catedrala a Nemului cu aproximativ 50 milioane de euro. Mare parte din bani au fost pusi de biserica, apoi Parlamentul a mai dat si el vreo 5 milioane de euro si 2 milioane de euro au venit din partea Primariei Generale.

In loc ca Primaria Bucuresti sa bage bani in drumuri, parcuri, spitale, spatii de joaca pentru copii, ei au bagat bani in “grandioasa biserica”.

No bun, banii astia au fost dati, asta e, s-au dus, nu are rost sa mai vorbim despre ei.

Problema vine acum.

Un preot, habar nu am cine era, poate era vreun cap al Bisericii, a venit la TV sa spuna cu nonsalanta ca mai au nevoie de 50 de milioane de euro si ca ar vrea ca banii, o mare parte din ei, sa vina de la bugetul statului. Adica na, sa-l mai ajute institutiile cu ceva bani pentru ca “datorita crizei donatiile au scazut considerabil in ultima vreme“.

No hai sa fim seriosi, adica din putinul pe care il are bugetul statului, in loc sa dea la spitale (tot am auzit in ultima vreme ca nu sunt bani de transplanturi cu toate ca organe sunt, o anomalie mai mare ca asta nu cred ca exista in lume) sa dea bani la Biserica???

Pai ce nevoie avem noi de o biserica care “o sa eclipseze Casa Poporului”. Da, nu glumesc, asa au zis, ca “o sa eclipseze Casa Poporului”.

Avem atatea biserici de nu exista strada pe care sa nu vad una, daca nu doua. Sunt de cateva zeci de ori mai multe ca spitale, ca scoli si totusi sa mai face una, imensa. In plus sa o facem pe banii nostii, ai mei si ai tai.

Pai da-o-n colo Catedrala, asta ne lipseste noua acum?

Pe mine bunica m-a invatat sa ma rog in genunchi, in fata patului si acolo am sa o fac si de acum inainte. Mai mult ca sigur ca si voi la fel. Si atunci de ce mai trebuie sa aruncam niste bani pe o cladire care “sa eclipseze Casa Poporului”?

Era o zona ok pana acum, o zona relativ verde a Bucurestiului, acum insa o sa dispara si aia, o sa avem un colos de beton, la care sa ajunga cu Mertanul (cumparat din putinele – ca deh, e criza – donatii ale credinciosilor), preotii, trimisii lui Dumnezeu pe pamant.

mercedes preoti

Ori nu sunt eu sanatos la cap, ori ceva nu este ok in tara asta.

Chiar de Catedrala Neamului aveam noi nevoie in acest moment, oare nu erau chestii mai importante care se puteau face cu banii aia? Nu puteau si ei, la preoti ma refer acum, sa faca niste spitale pentru batrani, niste centre pentru copii, niste ceva… utile?

Ce utilitate poate sa aiba o biserica, ia explicati-mi si mie. Si ma refer la o biserica in plus fata de cele pe care le aveam pana acum?

[sursa poza]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
13 comentarii
  1. Robert 19 Mar 2013 @ 21:32

    Parlamentarii și marii capi ai guvernului care aprobă alocarea acestor bani pentru construirea grandioasei biserici care va eclipsa Casa Poporului, ar trebui trimiși la biserică atunci cand vin la spital că le e rau sau cad de pe picioare. Aaa, stai că ei traiesc de pe banii nostri, au bani de clinici private, uitasem.

    Raspunde
  2. Re_Mus 20 Mar 2013 @ 00:45

    Degeaba comentam situatie pe bloguri,facebook si alte platforme.Trebuie sa iesim in strada !

    Raspunde
  3. Vlad 20 Mar 2013 @ 01:25

    NIci eu nu am nevoie de Blogeri ce merg la biserica doar la pasti, botez, casatorie si inmormantare. Asa cum esti tu atat de contra bisericii poate ar trebui sa-ti vezi propriile greseli din curtea ta si la asta spun toate castigurile tale din publicitate la care nu plateste impozit si sunt BANI NEGRI. Rusine tie pentru ca odata in viata ta ai avut nevoie de biserica iar amu arunci cu gunoi!

    Raspunde
  4. Bucur 20 Mar 2013 @ 07:56

    in Romania la actuala stare economica nu era nevoie de asa ceva,o prostie fara margini,o trufie de neinteles pentru omul de rand.Nu era o prioritate asa ceva pentru neam,tara sau populatie.Pentru ‘biserica’ se pare ca e…un mare minus pentru ‘biserica’ ortodoxa din partea mea si nu numai.

    Raspunde
  5. criserb 20 Mar 2013 @ 08:01

    @Vlad – ai fi surprins sa afli ca eu platesc impozite pe toata publicitatea de pe blog :) Adica tu iti imaginezi ca agentiile cu care colaborez lucreaza la negru? Te inseli, amarnic.

    Daca e sa vorbim de bani neimpozabili, pe aia ii gasesti la Biserica, din cate stiu nu prea platesc impozite pentru donatii, sau gresesc?

    Si nu, n-am nimic cu Biserica, am cu trufia ei….

    Raspunde
  6. Edy 20 Mar 2013 @ 10:14

    Cum ar fi aratat un spital modernizat cu banii aia? Cum s-ar fi bucurat bolnavii care pot fi tratati insa n-au bani de medicamente?
    Din cate stiu eu, biserica nu plateste impozit pe profit cu conditia sa investeasta banii catre persoanele nevoiase … mi-ar placea sa vad un raport al BOR-ului pe ultimii ani, in cate cauze s-au implicat. La fel cu stiu ca avusesera anul trecut niste impozite greu de imaginat pentru o firma oarecare … cu banii aia ce s-a intamplat, mai au nevoie si de la guvern ?

    Ca tot ne place sa ne uitam catre vest … acolo unde biserica scade in popularitate. Stiai ca in Nottingham au transformat o biserica (care intre noi fie vorba arata ff. bine) in bar?
    http://www.pitcherandpiano.com/where-are-we/nottingham sau pe google: pitcher & piano nottingham

    Raspunde
  7. amzis 20 Mar 2013 @ 10:44

    @vlad să te chiş in freză ! Sau barbă dacă ai ! Cred ca nu mai aveți noțiune de cat înseamnă 50 mil euro. Popii astia intra in aceasi categorie cu parlamentarii dar numai ca sunt putin mai a dracului ca cer si bani . E aceasi poveste. Ceasuri scumpe la mână, masini scumpe, case si asa mai departe

    Raspunde
  8. nutecred 20 Mar 2013 @ 12:39

    @vlad
    1. ai si tu dreptatea ta – toti avem nevoie la un moment dat de biserica (casatorie, inmormantare etc.). Dar atunci cand avem nevoie PLATIM.
    2. eu zic ca exista suficiente biserici acum (poate prea multe) si insuficiente drumuri, spitale, gradinite, scoli etc.
    3. si ce legatura are biserica cu credinta sau cu Dumnezeu !?

    Raspunde
  9. Vlad 20 Mar 2013 @ 17:52

    @Criserb Asa-i agentii ca Google adwords iti ingreseaza banii in cont sau iti trimit un cec dupa cum doresti. Emag Profitshare iti da 3 sau 5% din vanzarile venite de pe blog direct intr-un cont Profitshare cu care cumperi ce ai tu chef. Platesti impozit la banii astia??? Nu zic ca alte campanii de promovare la tine pe blog nu or fi impozabile insa acestea doua de mai sus sunt un clar exemplu de neplata contributiilor tale. Da si eu sunt contra trufie si grandozitatii dar sa nu uitam ca la catolici au catedrale mult mai mari si mai faloase decat ale noastre dar nu aruncam cu noroi in aceea directie. Nu mi-ai raspuns daca in viata ta pana acum ai avut nevoie sau nu de biserica, asadar de dam mielusei cand mergem la botez sau casatorie si mari viteji pe bloguri si intre prieteni.

    @nutecred 1. da ti se pare logic ca acel preot de-ti oficiaza tie evenimentul sa o faca gratis? 2. Asa o fi insa menirea unui preot e sa calauzeasca pe cei credinciosi pe calea cea dreapta si asta se poate face numai in Casa Domnului=Biserica 3. Daca ai fi mers pe la Sfanta Biserica ai fi inteles care e legatura insa cum zicem ca Credem dar cand sa zicem Tatal Nostru nu suntem capabili sa-l terminam parca numai Credem asa de mult. Cum vrei sa ai Credinta si sa te inchini la Dumnezeu daca nu in si la Biserica???

    @amzis tu nici nu meriti sa-ti primesti replica… Cat despre politicienii astia hoti nu va vad sa-i judecati cum o faceti cu Biserica

    Sa va aiba Bunul Dumnezeu in pace pe toti ca nu va dati seama ca e Saptaman Mare a psotului Pastelui si aduceti injurii si Blasfemii la cei trimisi de Dumnezeu pe pamant si la lucrarea lui pentru voi.

    Raspunde
  10. nutecred 21 Mar 2013 @ 09:30

    @vlad
    1. mi se pare logic sa o faca gratis atata timp cat sunt platiti de la buget si fac biserici cu bani de la buget. E simplu. Despre asta era si articolul.
    2. mi-ai raspuns la punctul asta “asa o fi”.
    3. nu am inteles nimic. adica cand nu sunt (fizic) in biserica nu mai am credinta si nu mai cred in Dumnezeu?! biserica e doar o constructie din piatra, caramida, lemn, ciment etc. Credinta e o constructie din altceva. Iti spun eu ca nu are nicio legatura una cu alta. Nu mai fi asa indoctrinat de biserica. Doar crede in ce vrei tu si atat.

    Raspunde
  11. criserb 21 Mar 2013 @ 11:16

    @Vlad – hai sa-ti zic de eMag, ca vad ca nu stii. Daca vreau banii cash de la eMag se plateste impozit la stat, parca 16%. Daca nu vreau banii cash si-mi dau produse in schimbul punctelor pe care le am eu acolo, nu se plateste impozit. Dar nu este nimic ilegal, asa spune legea in tara asta, asa facem…

    Si acum al Biseria aia caruia ii ti tu partea, cum iti explici ca Biserica din Cipru si-a donat toate economiile statului (zilele astea) pentru a trece peste situatia grea in care se afla tara si Biserica din Romania vrea bani de la stat pentru inca o cladire.

    Daca nu aveam biserici, intelegeam, dar asa, crede-ma, eu consider ca sunt multe alte prioritati.

    Raspunde
  12. Teo 22 Mar 2013 @ 16:04

    Salutare.
    Vad ca sunteti si pro si contra.
    Eu vad ca ceva bun atat pe cei din Cipru, cat si pe cei din Romania.
    Ideea e cu totul alta. Prostia e de partea poporului. Se stie dintotdeauna ca de fiecare data cand se incepe un proiect, se anunta in biserica, si acest lucru il stiu prea bine cei care merg cat de cat la biserica si nu doar cand au nevoie sau de ochii lumii. De ce au donat oamenii bani ca sa se inceapa proiectul daca acum sunt atatia, impotriva. Trebuia sa fi gandit inainte. Acum, hai sa gandim limpede si sa spunem ca ar trebui sa nu se mai dea bani pentru construirea acestei biserici, atunci pentru ce s-au investit atatia bani… Nu vad ca ceva bun, ceva pe care il incepi si nu il duci la sfarsit. Faptul ca e criza, nu e numai vina statului, desi acesta are o vina importanta si tine atatia “umflati” in parlament, dindre care multi nu stiu sa lege doua cuvinte, dar … asta e, voi i-ati votat. Criza se simte peste tot in Europa si nu vorbesc prostii, spun doar ceea ce vad. Biserica, si mai ales partea din “varf”, e politizata, dar mai mult considerata ca o afacere protejate de lege, putine impozite sau impozite mici.
    Oameni buni, hai sa va intreb cati dintre voi mergeti la biserica. POATE ca bisericile existente, si asa multe, asa cum zice Cristi, sunt de-a dreptul neincapatoare in duminici si sarbatori si de aceea s-a considerat inceperea unui nou proiect.
    Daca din cei ce frecventeaza biserica in mod regulat e careva care sa spuna ca bisericile sunt pline si ca nu mai e loc in ele, atunci le dau dreptate celor de la conducerea BOR in continuarea acestui proiect.
    DAR MA INDOIESC DE IDEEA CA BISERICILE DIN ROMANIA SI DIN MULTE ALTE LOCURI DIN LUME AR FI NEINCAPATOARE.
    DE CE ATI DONAT BANI PENTRU A INCEPE ACEST PROIECT? DE CE NU ATI PROTESTAT DE LA INCEPUT?
    Acum sa vorbim de biserica catolica…
    Noi suntem prea mici ca sa stim ce se intampla la niveluri mult mai inalte si ce decizii se iau de catre cei pe care ii vedem acolo unde presa nu are acces si nimeni nu poate intra sau controla ceea ce fac sau ce decid.
    Poate ca romanii arunca prea putin cu “noroi” in biserica catolica pentru ca sunt prea putini cei care sunt catolici, dar unde catolicismul e mai numeros si prin urmare si sustinit de catre stat, parerile oamenilor sunt impartite, dar majoritatea au ceva de spus la adresa capilor bisericii.
    Pot spune ca am intrat in multe biserici in multe locuri, si indiferent de cult religios (ortodox sau catolic), aceste sunt goale, ici si colo gasesti biserici cu enoriasi in ele.
    Ma uit la celelate culte religioase (pentru ca am multi prieteni care apartin altor culte religioase) si tind sa dau dreptate formelor de conducere ale acestora, adica nu construiesti o biserica decat daca ai enoriasi care sa ceara expres acest lucru si care sa dovedeasca forma concreta de intretinere atat a parohiei cat si a conducerii acesteia.
    Nu demult la biserica din zona in care locuiesc, ni s-a spus sa cumparam icoane (supraevaluate) pentru a se putea construi o catedrala, de asemenea pentru zona in care locuiesc. Desi aceste icoane erau expuse spre a fi vandute de mai bine de 2 ani, prea putini s-au incumetat sa le cumpere. Dar dupa ce a anuntat Preotul in biserica la sfarsitul liturghiei despre existenta acestor icoane, am ramas surprins cati oameni s-au inghesuit sa le cumpere.
    Ma gandesc la oamenii care au cumparat aceste icoane, cati dintre ei vor continua sa contribuie pana la finalizarea acestei catredrale, sau cati vor continua sa o intretina dupa finalizarea constructiei.
    Acum sa vedem si biserica din Cipru. Cati credeti ca s-a reunit consiliul bisericii cu populatia si au cerut acordul pentru a face acest lucru. Venitul bisericii e in principal de la enoriasi (populatie). Daca va ramane intr-o situatie precara biserica din Cipru, cati oameni vor veni in ajutorul ei? Nu credeti ca mai mult e o chestiune de imagine?
    Cred ca cel mai bine e ca fiecare sa ne vedem de crezul sau si Dumnezeu sa ne pazeasca pe fiecare!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)