Sari la conținut

Folosesc IFTTT pentru a ști când duc copilul la grădiniță

Întotdeauna am încercat să-mi ușurez munca. Am început de la job, când fac lucruri repetitive încerc să găsesc o modalitate cât mai simplă, să mă ajute să automatizez cumva procesul.

Acum am descoperit că pot să folosesc IFTTT (If This Then That) pentru a ști când duc copilul la grădiniță.

De ce asta? Păi tre’ să știu de câte ori îl duc pentru a putea să plătesc la finalul lunii. Ei bine, cum copilul se mai și îmbolnăvește el nu merge chiar în fiecare zi la grădiniță și îmi era destul de greu de adus aminte.

Cu IFTTT e foarte simplu. De câte ori ajung în zona grădiniței (că-i un trigger bazat pe locație) mi se trece automat într-un excel ora și data la care am ajuns acolo. La finalul lunii doar verific câte rânduri am trecute în excel și așa știu că l-am dus de 10 ori sau de 20 ori.

Mai folosesc IFTTT pentru:

  • în fiecare dimineață la ora 7 primesc o notificare despre vremea din ziua respectivă.
  • Primesc notificări de câte ori temperatura de la Alex din cameră scade sub 23°C. Nu mă ajută la nimic, dar eram curios de câte ori pornește centrala peste noapte.
  • Primesc notificări când a plouat peste o anumită cantitate pentru a nu mai uda gazonul în ziua sau zilele următoare.

Este o chestie foarte mișto, nu pot să zic că-ți schimbă viața, dar în paralel cu alte device-uri conectate ți-o face mai bună.

Momentan nu am prea multe deviceuri compatibile cu IFTTT, am stația meteo, cronotermostatul centralei, Google Home (da’ ăsta-i mai nou în casă, încă nu le-am împerecheat).

Pe viitor intenționez să-mi mai cumpăr chestii smart, pentru început am să-mi iau un raspberry pi 3 și niște senzori, pentru a reuși să-mi fac niște prize inteligente și luminile din casă. În special pe cele pe care cam uit să le sting. Să functioneze automat, în funcție de luminozitatea de afară sau de prezență. Să nu mai stea aprinse degeaba.

Voi ce folosiți cu IFTTT, dacă-l folosiți și mai ales ce chestii smart aveți prin casă și cum le controlați?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
14 comentarii
  1. Claudiu 6 Nov 2018 @ 10:59

    IFTTT cu G Home, smart home + alarma de la PNI, servicii Google (calendar, etc), chestii legate de location, WeMo, Hue. Am inteles ca IKEA a integrat becurile lor cu GHome -> le-ai putea teoretic controla prin IFTTT cu G Home.

    Raspunde
  2. criserb 6 Nov 2018 @ 13:38

    @Claudiu – mă gândesc că mai bine modific întrerupătoarele decât becurile în sine. Că degeaba e becu smart dacă vine fii-miu și-l oprește de la buton… În plus, schimbând/modificând întrerupătoarele pot să iau orice bec, nu tre să dau o grămadă de bani pe cele smart.

    Raspunde
  3. Marius 6 Nov 2018 @ 16:18

    GHome+ intrerupatoare Sonoff (am modificat instalatia) , prize sonoff, umidificator Wifi, YWXLight controler pentru banda led. Mai am o telecomanda Broadlink pe care nu am reusit sa o integrez cu googleHome, cred ca o sa o fac prin IFTTT.

    Raspunde
  4. Liana 6 Nov 2018 @ 17:01

    Hm. Dar ce grădinița e aia? Privata? Are autorizație de functionare?
    In grădinițele de stat exista cineva care face prezenta copiilor. Există un fel de catalog, condica…un tabel, mă rog, unde se scrie in fiecare zi daca e prezent ori absent copilul. Așa că se știe f clar câte zile din luna a venit copilul, deci cat ai de plata. De exemplu, după 3 zile de absență ar trebui sa duci copilul in colectivitate doar cu aviz de la medicul de familie, cum că e bine sănătos…In afara de plată propriu zisa ei ar trebui să știe câți copii vor fi la masa, deci câte porții sa gătească, ce cantitate de alimente sa scoată din magazie. Nu e normal să nu se facă zilnic prezenta copiilor.
    In alta ordine, am și eu niste prize ,cică ” inteligente”. Le dau drumul cu telecomanda. Veioza se aprinde cu telecomanda, priza pt încărcat tel tot cu telecomanda, alta veioza tot cu telecomanda…să vezi ce minunat e când nu găsesc telecomanda…

    Raspunde
  5. Costi 6 Nov 2018 @ 20:04

    Grădinița noastră folosește Kidgarten, în care vedem ce mănâncă, dacă doarme, anunțăm absența etc.
    Poți să le dai o idee.

    Raspunde
  6. Vali 7 Nov 2018 @ 07:46

    Amazon Alexa,Phillips hue,senzori Fibaro,prize Fibaro, prize pt link,module de întrerupător Fibaro,intrerupatoare Phillips hue

    Raspunde
  7. criserb 8 Nov 2018 @ 09:32

    @Marius – mă uitam și eu la sonoff, le am în plan. Sunt ok, le recomanzi? Și la Broadlink m-am uitat. Zici că nu se poate integra ușor?

    @Liana – yep, există catalogul, ai dreptate în tot ce zici, dar îmi place să verific eu ;)

    @Costi – Eh, e de stat, nu are rost să le dau ei idei, că eu am prea multe, dar sistemul e sistem.

    @Vali – Modulele de întrerupător fibaro le controlezi cu hub fibaro? Încap ușor în doză, că mă gândesc să-mi pun și eu în întrerupătoare. Apoi întrerupătoarele funcționează ca până acum plus partea inteligentă?

    Raspunde
  8. ionut_d 8 Nov 2018 @ 16:48

    @Marius – Mi-am luat de la Sonoff pentru teste un intrerupator si surpriza am aflat-o ulterior cand am constatat ca nu am NULL, in RO nu se foloseste. Ai gasit alta varianta de a-l folosi fara NULL?

    Raspunde
  9. Vali 8 Nov 2018 @ 20:18

    @criserb – funcționează in același mod, ca hub folosesc varianta de la orange.Eu am intrerupatoare modulare și modulele încap in doza de aparat

    Raspunde
  10. Brindusa 8 Nov 2018 @ 23:12

    23 de grade noaptea?! Temperatura optimala e intre 18-22 grade, la bebelusi/copii mici. La adulti standardul e 19 grade, dar nah, fiecare face cum stie….

    Raspunde
  11. Marius 9 Nov 2018 @ 09:16

    @criserb – Intrerupatoarele de perete foarte bune. Numai ca a trebuit sa modific instalatia…sa mai trag un NUL, sa schimb dozele cu unele cu modalitate de prindere pe surub.
    Intr-un an de cand le am a picat aplicatia o singura data, pe plan mondial, si atunci nu am putut sa le folosesc de la distanta, dar se pot folosi local.
    Telecomanda Broadlink nu o pot adauga in GHome dar o pot folosi de pe aplicatia dedicata de pe telefon. Am trimis mail in China si am primit raspuns ca se lucreaza la integrarea cu Ghome. Cu Alexa merge brici. …au trecut 6 luni de atunci.
    @ionut_d – Da, am tras un nul separat.

    Raspunde
  12. criserb 9 Nov 2018 @ 09:51

    @Brindusa – să stai tu la 18°C :)

    @Marius – eu am nul, de chestia asta am scăpat. Am și doze cu șurub, sper să se potrivească. Partea proastă e că pe alocuri am mai mult de 2 întrerupătoare, gen 3 sau chiar 4. Din alea modulare la Gewis. Să vedem, am să iau și eu prima dată unul de test să văd ce și cum.

    Merci mult de info.

    Raspunde
  13. Claudiu 6 Mar 2019 @ 23:18

    Foarte interesant articolul, eu folosesc IFTTT pentru a porni/opri centrala termica iarna / aerul conditionat vara automat pe temperatura dorita cand intru/ies in/din raza (aleg eu marimea razei) casei mele, astfel ca pana ajung si intru in casa, sa fie deja incalzita/racita; a porni/opri wireless-ul telefonului cand ajung/plec de acasa; a seta/scoate telefonul (de) pe silentios cand ajung/plec de la serviciu. E una dintre cele mai utile aplicatii pentru IoT si nu numai, chiar iti face viata mai usoara… stii ca poti sa-ti scoti anumite sarcini din cap, ca le face aplicatia in locul tau, poate chiar mai bine/eficient/economic. :)

    Raspunde
  14. Adrian 24 Jun 2019 @ 10:31

    @Costi – te rog un link legat de kidgarten. nu gasesc online

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)