Sari la conținut

Grașii ar trebui să plătească mai mult pentru haine

grasi-slabiAți citit bine, grașii ar trebui să plătească mai mult pentru hainele pe care le cumpăra.

Să luam un tricou, una este să fii slab și să-ți iei un tricou mărimea S și una este să fii gras și să-ți iei unul mărimea XXL. Este vorba de cantitatea de material. Vorbim de o cantitate aproape dublă de material sau pe acolo. Și totuși ambele tricouri sunt la același preț.

Cum sunt la același preț? Păi destul de simplu, se face o medie undeva ca să dea bine. Medie care din punct de vedere legal nu este ok. Nu este ok să iei mai mult de la un consumator pentru a acoperi costurile pe care le iei de la altul. Nu mai știu acum cum se numește chestia asta, are o denumire pe undeva, dar acum îmi scapă. update: Principiul economic al subvenției încrucișate, despre el este vorba. Merci Adrian că mi-ai adus aminte.

Ăia slabi plătesc un preț mult mai mare per centimetru pătrat decât ăia grași, e un simplu calcul matematic. Profitul producătorului este mai mic dacă el vinde mai mult tricouri XXL decât dacă vinde tricouri S.

Și totuși chestia asta nu se aplică, este cumva tacită, cu toate că nu este foarte ok.

Întrebarea este de ce trebuie ca cel slab să-l subvenționeze pe cel care este mai gras? Ăla slab face un anumit efort pentru a se menține la o dimensiune redusă pe când ăla gras nu face nimic, bagă în el fără limită. Și nu vorbesc de cei care au o problemă de sănătate, acolo este o problemă medicală pe care nu o discutăm acum.

Ei hai să vă văd, ce părere aveți voi de chestia asta?

Update.

Se pare că mulți nu au înțeles ceea ce am vrut eu să spun și au luat-o ca pe o insultă. Departe de mine acest gând, totul a pornit de la discuție logică, de la matematică. Un metru pătrat de material costă dublu față de jumătate de metru. De aici toată discuția.

În plus, prețul diferențiat pe mărime există de mult timp în lume, asta că să nu credeți că eu am fost primul cu această idee. Se pare că le-a venit și altora înaintea mea. Sunt prețuri diferențiate pe ebay, sunt pe alte siteuri, dar sunt și pe siteuri românești.

preturi-diferentiate

Screenshot-ul este luat de aici.

So, nu este un post care să jignească pe cineva, este doar o problemă care mie mi se pare logică. Se pare că și celor care vând cu astfel de prețuri. Dacă vreți să comentați vă rog să o faceți cu argumente. Comentariile lăsate de cei fără cei 7 ani de acasă vor ajunge în spam.

Mulțumesc de înțelegere.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
50 comentarii
  1. mkn 8 May 2014 @ 15:25

    De obicei, in magazinele de profil raman pe stoc hainele mai largi, deci cererea nu e atat de mare ca la S sau M. Daca ar fi si mai scumpe…poate i-ar motiva pe cei plinuti sa slabeasca :D

    Raspunde
  2. Dezamagit 8 May 2014 @ 15:34

    Bai, aveam impresia ca esti un tip ok, dar sunt total dezamagit. Vad ca esti si casatorit, deci o alta fiinta umana a considerat ca e o idee buna sa-si petreaca restul vietii in compania ta, dar tu tot insisti cu postarile care dau cu parul in bunul simt.

    Intra si tu pe pagina de mai jos si incearca sa-ti dai seama singur ce-ai gresit. Trage-te de urechi, cere-ti scuze si nu mai publica chestii de genul asta.

    In alta tara, dadeai de un procesoman si te judecai cu el pana te scutura de toti banii.

    http://www.cncd.org.ro/

    P.S. Ca sa-ti raspund la intrebare, iti pun alta intrebare: cum vei face tu diferenta dintre o persoana supraponderala din motive medicale si o persoana cu aceeasi greutate si infatisare din motive de alimentatie necorespunzatoare?

    Raspunde
  3. Constantin 8 May 2014 @ 15:39

    Tine tu contabilitatea pe criteriul marimii.

    Raspunde
  4. bloodie 8 May 2014 @ 15:50

    In pretul produsului nu se regaseste numai costul materialului, ci si manopera (care este aceeasi), transportul, brandul etc. Diferentele de pret nu sunt asa mari cum ai crede :)

    Raspunde
  5. Denisa 8 May 2014 @ 16:17

    Unele branduri au prețuri mai mari pentru hainele mari. Nu îmi vin în minte nume, dar țin minte că am văzut asta prin ceva cataloage. Și nu mi s-a părut OK.

    Deh, gândire de gras. :D

    Raspunde
  6. criserb 8 May 2014 @ 16:39

    @bloodie – absolut că nu sunt mari, dar ele se regăsesc și în ceea ce zici tu, manoperă și transport.

    Aici este vorba de volum, gândește-te că într-un tir încap 100 de tricouri XXL în timp ce din cele S ar încăpea 180 (să zicem). Costul transportului ar fi mai mic per bucată tricoul. La fel și cu manopera, una este să coși 1 metru liniar de cusătură și una este să coși 2 metri.

    Una peste alta cei care poată mărimile mici suportă aceste costuri pentru a compensa și pierderile pe care producătorul le are pentru mărimile mai mari.

    @Denisa – în Quelle parcă era așa.

    @Dezamagit – Vorbești aiurea, eu vorbeam de niște costuri aici, nu am zis că-mi plac sau nu grașii. Pentru cultura ta generală eu port L sau XL deci și pentru mine suportă unii costurile.

    Cât despre PS-ul tău, nu am cum să fac diferența, logic, poate totuși niște documente medicale ar putea să o facă.

    Raspunde
  7. KorinaMS 8 May 2014 @ 17:25

    Vorbesti serios?
    In acest sens, hainele pentru bebelusi ar trebui sa fie super-ultra-giga ieftine? :))

    Raspunde
  8. criserb 8 May 2014 @ 17:37

    @KorinaMS – cât de serios se poate vorbi pe tema asta, mai mult ipotetic :)

    Cât despre hainele pentru copii, este un mit că manopera este mai mare din cauza dimensiunilor reduse, dar… eu cred că este doar un mit. Până la urmă hainele alea sunt făcute tot de mașini…

    La copii cred că se bazează doar pe dorință părinților de a avea tot ce-i mai bun pentru copilul lor. Și aici mă refer doar la haine, nu la alte chestii specifice copiilor.

    Dar poate ai tu o explicație mai bună…

    Raspunde
  9. io 8 May 2014 @ 17:38

    dar despre zborul cu avionul ce zici? 23kg bagajul unuia de 50kg si tot 23kg bagajul unuia de 150kg

    Raspunde
  10. Claudia 8 May 2014 @ 17:54

    Ceea ce faci tu aici se numeste discriminare, e foarte urat si nedrept.

    Sunt multi oameni care se lupta cu obezitatea sau doar cu marimile Xl, XXL intr-un mod foarte dificil, unii au probleme de sanatate reale si pe acelasi sistem, hai sa scumpim hainele pentru gravide, ca e vina lor ca au burta mare, cei cu dizabilitati sa nu mai plateasca o maneca sau un crac de pantalon si tot asa.

    Daca ai dorit sa faci trafic cu acest subiect o sa iti iasa, dar mai bine ia-ti o clipa inainte sa postezi asemenea idei si sa te mai gandesti si la cei pentru care marimea corpului nu e o optiune. Poate ca ar trebui sa coste si marimea creierului… cu cat gandesti mai mult, sa platesti cum? mai mult sau mai putin, ia spune-ne tu?

    Raspunde
  11. Mihai 8 May 2014 @ 19:45

    Super idee ai, omule! Uite eu merg mai departe cu ideea ta. Si in mijloacele de transport in comun pretul biletelor pentru grasi sa fie dublu…pentru ca ocupa dublu spatiu unuia slab. Nu ti se pare normal? Sunt si mai grei – deci se consuma mai mult combustibili pentru transportul lor.

    De fapt, daca ma gandesc mai bine asta cu dublu nu ar fi chiar ok. Trebuie sa fim mai rigurosi. Sa se faca tabele cu greutati – ai greutatea X platesti pretul Y. Ce zici? Facem o petitie? Ma mir cum nu s-a gandit lumea la asta pana acum.

    Raspunde
  12. Tudor Galos 8 May 2014 @ 19:56

    În calitate de „gras”, îți voi explica ceva ce poate nu pare atât de evident. Am să iau ca exemplu un tricou. Costul de producție al unui tricou S este cu foarte puțin mai mic decât costul de producție al unui tricou XXL. Adică diferența este de câțiva cenți, tricoul în sine ca și producție costând câțiva cenți. Și este cam la fel pentru orice haină – blugi, sacouri, cămăși etc – toate sunt produse în China.

    Prețul la raft al articolului înseamnă adaosul de brand, adaosul de distribuție și adaosul de retail. Practic de la câțiva cenți tricoul ajunge să coste câteva zeci de EUR. Ceea ce încerc eu să îți explic aici este așa: Practic tu nu mă subvenționezi cu nimic – adică dacă eu îți iau ție o bere ți-am plătit subvenția ta pe ultimii zece ani mie și încă la vreo zece „grași”. Pentru că vorbim aici de COGS (cost of goods and Services) și nu de preț final.

    Raspunde
  13. criserb 8 May 2014 @ 20:22

    @Claudia – hai că-mi ești simpatică, foc. Adică este discriminare dacă vorbesc de o chestie strict economică, pur și simplu niște calcule matematice?

    Am spus clar că nu vorbesc de peroanele cu probleme, nu sunt subiectul acestui post, este pur și simplu o discuție teoretică.

    Uite, am fost astă iarnă în Austria și la masă (timp de 10 zile) fetele au primit juma’ de porție de mâncare față de ceea ce primeam noi băieții? Aia este discriminare? Poate așa ai zice, dar nu, nu este, este doar o măsură economică pentru că ei s-au prins că o bună parte din mâncare se aruncă.

    Cât despre mărimea creierului, și aici ar putea să fie prețuri diferite, dar din păcate nu se poate, e greu de măsurat :)

    Când țigările se scumpesc crezi că este o măsură bună, îi face pe unii să se lase, să renunțe la viciu, dar dacă hainele XXL ar fi mai scumpe nu te gândești că ar fi și asta o măsură tot pentru binele cetățeanului, nu i-ar face și asta să renunțe la viciu și să încerce să facă ceva cu greutatea lor?

    Toate astea sunt pur teoretice, este pur și simplu o discuție și lumea mi-a sărit în cap că mi-am permis să deschid acest subiect. Oare de ce? Oare de ce crezi tu că acest subiect o să genereze trafic, eu chiar nu am contat pe asta.

    Mă întreb ce zici de companiile aeriene care au introdus aceasta taxă deja? Au o logică oare?

    Hai să nu sărim să luam apărarea celor care poartă mărimi mari, nu i-a jignit nimeni, problema este una economică și logică, dar doar pentru mine…

    Raspunde
  14. criserb 8 May 2014 @ 20:35

    @Mihai – “Si in mijloacele de transport in comun pretul biletelor pentru grasi sa fie dublu” se întâmplă deja în anumite țări și la anumite companii.

    Raspunde
  15. Moni 8 May 2014 @ 20:50

    Imbatranesti si devii un drac la fel ca toti mosii.

    Raspunde
  16. Custodie comuna 8 May 2014 @ 22:15

    Exista si companii aeriene care solicita un pret crescut grasilor pentru zbor dar si reducere celor care nimeresc pe scaun langa un gras !

    Raspunde
  17. Ioana M. 8 May 2014 @ 23:16

    @KorinaMS – Iar asta mi s-ar parea normal. Am constatat ca hainele copiilor sunt STRIGATOR LA CER DE MARI… adica.. ok.. eu imi iau o bluza…dau 50 lei pe ea… dar o pot purta un an, doi, toata viata daca imi pun in cap.. dar sa dau 50 lei pe o bluzita de bebelus, in conditiile in care in 2-3 luni nu ii mai vine, si poate deveni carpa de bucatarie mi se pare enervant…

    Raspunde
  18. criserb 8 May 2014 @ 23:29

    @Ioana M. – Ăsta este un alt subiect interesant, chiar mă gândesc să-l dezbat la un moment dat pentru că așa cum zici prețurile alea sunt aberante.

    Raspunde
  19. criserb 8 May 2014 @ 23:46

    @Albtin – comentariile tale vor apărea pe blog atunci când o să ai un limbaj decent, când o să ai ceva de spus cu argumente. De înjurat poate oricine sub protecția anonimatului.

    Raspunde
  20. Cosmin 8 May 2014 @ 23:59

    Hai să zicem că eu sunt gras și port XXL. Dacă aș slăbi suficient aș purta cel puțin XL, dar eu vreau să plătesc cât pe un S. Am înălțime 1.97 . Trebuie să mai tai din mine sau cum?

    Raspunde
  21. Adrian 9 May 2014 @ 00:02

    @claudia, dezamagit : Nu conteaza de ce esti gras (bolnav sau nesimtit) si nu e vorba de discriminare, asa ca nu mai bateti campii cu argumente poetice de political correctness. E vorba de principiul economic al subventiei incrucisate, adica produse similare cu costuri de fabricatie diferite sunt vandute la acelasi pret. Lucru ce ii discrimineaza negativ pe cei slabi, pretul de achizitie fiind pentru ei neproportional cu costurile. Acest tip de subventii este interzis in anumite conditii si domenii atat de legi locale cat si de directive europene (ce-i drept, exemplele sunt doar in alte industrii).

    Apropo, daca vi se pare normal sa primiti mai mult material doar pentru ca sunteti grasi, banuiesc ca vi se pare normal si sa primiti mai multa ciorba la restaurant doar pentru ca aveti stomacul mai mare? Si probabil va pregatiti sa ii dati in judecata pe toti producatorii de biciclete pentru ca preturile variza in functie de rezistenta/greutatea suportata.

    Raspunde
  22. Ioan T. Morar 9 May 2014 @ 00:16

    După aceeaşi logică, slabii ar trebui plătiţi mai puţin, pentru că ei mănîncă mai puţin. iar graşii, care mănîncă mai mult, ar trebui să ia salarii grase.

    Raspunde
  23. criserb 9 May 2014 @ 00:25

    @Ioan T. Morar – nah, logica mea spune că fiecare este plătit în funcție de cum se descurcă, de cât de capabil este, de angajator, etc. Dacă totuși vrei să mă iau după logica ta cred că grașilor ar trebui să li se ia bani din salariu pentru toate scaunele pe care le rup :)

    @Adrian – bravo Adrian, aia îmi scăpa “principiul economic al subventiei incrucisate”. Dar na, nu toți au auzit de așa ceva ;)

    Raspunde
  24. brosky 9 May 2014 @ 00:41

    ai si tu dreptatea ta daaaaar… lumea nu este dreapta deloc.

    Eu sunt gras… (burta de bere).
    La picior, nu am probleme, 45-46, imi gasesc ce-mi place, sa fie comod etc.
    La tricouri…. nu. tricouri care sa stea bine pe mine gasesc doar le second-hand-uri, prin urmare am 4-5 tricouri preferate restul le port mai mult prin casa.
    La pantaloni… in general port pantaloni sport (trening) pentru ca elasticul nu comenteaza dar la blugi, iar ii o problema, pentru ca trebuie cu talie mare si cracul scurt deci… nu prea gasesc si ce gasesc trebuie sa duc la croitor pentru ajustari… cheltuiala in plus (happy now?)
    La geci… alea care se inchid bine fara sa le pushte fermoarul sau nasturii au manecile prea lungi asa ca geci gasim mai greu.

    Grasii platesc mai mult.

    Platesc pentru ca nu pot sa poarte hainele care le vor si care le plac, trebuie sa se adapteze la ceea ce gasesc pe piata iar ceea ce gasesc nu este intodeauna pe placul lor.

    Da, trebuie sa slabim, cunoastem prea bine. Daca daca nu am fi noi, oare cum v’ati simti voi , fara sa aveti posibilitatea sa va creasca moralul ori de cate ori treceti pe langa noi, gandindu-va “ui’ ce nashpa ii ala/aia, si eu ce bine arat” :)

    Raspunde
  25. amzis 9 May 2014 @ 01:31

    Toti săriți pe serb ca face discriminare ca face pl calului. Ce discriminare tatiii??? As vrea sa se faca un studiu sa aflam cati grași sunt grași ca sunt bolnavi si cati sunt ca baga in ei de toate? Eu cred ca mai mult de 5 la suta nu sunt aia bolnavi. Restu e o poveste…. apropo port xxl. Si am purtat si xxxxxl :))) si ma doare la breaban ca plătiți voi astia slabi si pentru mine :)

    Haidiiiii pa

    Raspunde
  26. amzis 9 May 2014 @ 01:34

    Auzi discriminare….. dar de ce plm nu va asumati we astia care sunteti grasi ca sunteti grasi si gata. Daca va e rușine puneți mana si slăbiți.
    Chiar si aia care sunt bolnavi au reușit sa slăbească la un moment dat.

    Soluții sunt destule in zilele noastre

    Raspunde
  27. Kla 9 May 2014 @ 01:46

    @KorinaMS – Iar chilotii si sosetele moca :))))

    Raspunde
  28. anca 9 May 2014 @ 06:56

    Daca in loc de “grasii” ai fi scris “persoanele supraponderale” 99% din cei care te-au acuzat de discriminare s-ar fi abtinut. “grasii” suna mai violent asa ..cum sa-ti explic e ca si cum ai spune “handicapatii” in loc de “persoanele cu handicap” ,”tiganii” in loc de “persoanele de etnie roma” etc

    Raspunde
  29. criserb 9 May 2014 @ 08:33

    @anca – probabil că ai dreptate. Totuși nicio clipă nu am folosit “grași” cu sens peiorativ, cel puțin nu asta a fost intenția mea.

    Raspunde
  30. Ana M 9 May 2014 @ 08:49

    Dar de ce se vorbeste de discriminare doar cand e vorba de grasi? Daca suntem obiectivi putem vedea ca si cei slabi sunt discriminati si pacaliti si suprataxati. Economic vorbind, nu se justifica sa platesti pentru jumatate de marfa cat plateste altul pentru toata marfa. Discriminare sa fie dar sa stim si noi :).

    Raspunde
  31. criserb 9 May 2014 @ 10:25

    @Tudor Galos – dacă este să ne raportăm la costul producției ca procent din costul final, cel de la raft, probabil ai dreptate, dar dacă este să vorbim aici doar de materie primă și mâna de lucru pentru un singur tricou nu este char așa. Uite, tot la un tricou, un S să zicem ca are nevoie de o cantitate de material X, un tricou XXL are nevoie de 1.5*X. Să zicem, eu pe acolo văd diferențele. Astfel 2 tricouri XXL sunt egale cu 3 tricouri S.

    Nu pare o mare diferență, la 200 XXL avem 300 tricouri S.

    Apoi, că întervin alte costuri până în prețul de raft… asta este deja altă poveste.

    @brosky – nu-i vorba de moral, sunt sigur că în calitate de gras sunt și multe alte probleme, pe care numai unul care se află în această situație le știe mai bine. Eu nu am vorbit despre asta ci doar despre niște costuri.

    Raspunde
  32. Gabriela 9 May 2014 @ 11:09

    Eu cred ca prostii ar trebui sa plateasca mai mult. Pentru orice. Mai ales cand scapa in spatiul public si isi emana cliseele si aberatiile de 2 lei. P.S. Multumeste-i lui Zoso ca face misto de tine pe Facebook, asa trafic nu cred ca mai pupi, la ce idei originale si ce scriitura de calitate ai. Not.

    Raspunde
  33. criserb 9 May 2014 @ 11:15

    @Gabriela – se vede că ești fana lui Zoso, la fel ca el, ai scris ceva fără să spui nimic. Cât despre trafic… mă faci să râd ;)

    Raspunde
  34. Gabriela 9 May 2014 @ 11:20

    :)) eu am spus foarte clar, dar nu ma mira ca n-ai inteles. fix despre asta vorbeam

    Raspunde
  35. alecalec 9 May 2014 @ 11:23

    Ce bine!!!Inseamna ca si la hainutele pentru copii ar trebui sa scada pretul considerabil.nu?

    Raspunde
  36. criserb 9 May 2014 @ 11:26

    @alecalec – Așa ar trebui, dar după cum vezi și tu în comentariile de mai sus lumea nu prea vrea o diferențiere între prețuri în funcție de mărime.

    Raspunde
  37. miha 9 May 2014 @ 12:09

    alta preocupare nu ai?ce zici despre hainele pentru copii care sunt la fel de scumpe ca cele pentru adulti si la confectionarea lor intra material mult mai putin ??unde este ratiunea economica aici???

    Raspunde
  38. alecalec 9 May 2014 @ 12:18

    Diferenta de pret suna oarecum a discriminare.Pretul hainelor mai tine si de procesul tehnologic de fabricare.Hainutele de copii sunt mai scumpe deoarece sunt mai migaloase fiind mai mici .Credeti ca si hainele ptr pesoane slabe ar trebui sa fie mai scumpe. fiind mai mici?Nu neaparat.Sunt multe persoane care nu isi pot gasi de imbracat din cauza marimii fie ele slabe sau supraponderale.Comentarii se pot face pe marginea acestui subiect insa nu trebuie sa fie rautacioase.Fiecare dintre noi trebuie sa accepte ca nimeni nu e perfect si ca fiecare are unul sau mai multe defecte.

    Raspunde
  39. criserb 9 May 2014 @ 12:55

    @miha – este aberație prețul hainelor pentru copii, asta este o altă discuție. Nu există, după părerea mea, un motiv ca ele să fie așa de scumpe.

    @alecalec – tu ai impresia că hainele pentru copii sunt făcute manual? Tot o mașinărie la face și dacă sunt mai migăloase, tot pe niște șabloane.

    Raspunde
  40. gabi 9 May 2014 @ 14:39

    Ce prostie ! :)))))) Lipsa de inspiratie… la fel ca melodiile de la eurovision :)) Daca chiar era necesar un articol despre oameni grasi, trebuia sa fie despre cum sa ii ajuti sa slabeasca nu cum sa ii sanctionezi ca sunt grasi. Preturie sunt stabilite dupa indelungi cercetari de piata si studii referitoare la productia in masa. Cine vrea preturi diferentiate, isi face haine la comanda. Deci, daca esti schilod, te costa mai ieftin. Eu de exemplu, slab fiind, nu prea gasesc masurile mele. Ce sa fac ? sa cer sa mi le dea pe gratis ? Sa fim seriosi ! Eu cred ca n-ai dormit bine cu o noapte inainte si ti-a venit ideea asta din lipsa de somn. Hai ca m-am amuzat pe ziua de azi :)))

    Raspunde
  41. bogdan 9 May 2014 @ 15:01

    Cris, eu unul port XXL si de multe ori imi gasesc haine greu, mai ales pantaloni
    Am aproape 1.90, 100kg si sunt destul de masiv, nu neaparat ca sunt “umflat” cum ne zic astia slabi.
    Costurile de productie, daca ai fi lucrat/vizitat vreodata vreo fabrica, ai fi inteles ca sunt la fel pentru ambele tricouri, chit ca este S sau XXL.
    De ce? Pentru ca se folosesc masini care pot fabrica o marime, individual, si exista masini care pot prelucra toate marimile, astfel iesi mult mai bine sa folosesti o astfel de masina, si iti poti prelucra toata gama, la aceleasi costuri de productie (difera doar un ac sau ceva nu trebuie facut un setup pentru o alta masina).
    Materialul poate sa vina la metru (etc.) sau bucati dreptunghiulare pretaiate, dupa care doar se decupeaza forma in prealabil si se face marimea.
    Daca un patrat este predecupat, din acel patrat se poate face sau XS sau XXXL, dar in ambele cazuri materialul se arunca, doar ca la XS se arunca mai mult iar la XXXL se arunca mai putin. Te-ai gandit la faptul ca pentru producerea unei haine mici se arunca mai mult material? Pentru ca se taie mai “adanc” in material, si restul se arunca? Si acel material extra care se arunca pentru fabricarea marimilor mici XS-S-M se taxeaza, nu doar cel in plus pus la astia grasi?
    Modul de productie poate sa difere de la caz la caz, singurul pret la cantitati industriale difera doar la retail, la raft unde sare si cu 400-800-1200% pe langa costul de productie.

    Daca esti slab nu inseamna ca arati foarte bine (de multe ori nu e asa), si daca esti gras nu inseamna ca arati foarte naspa. Asta nu e un criteriu de luat in seama, gusturile nu se discuta in cazul nici unui sex (asta apropo altor comentarii de la alti utilizatori prea plini de ei).

    Ai facut o remarca cum ca “grasii” rup mai multe scaune intr-o firma, si aici te inseli, majoritatea care se balanseaza toata ziua ca niste idioti sunt defapt cei mai usurei, care de multe ori isi si rup gatul cu tot cu scaun.
    In legatura cu transportul in comun nu mai are rost sa discutam, pentru ca sunt mult mai multe chestii tehnice de care trebuie sa se tina cont si chiar nu am dispozitia necesara sa le explic,

    Inca o chestie mai am de zis in legatura cu restaurantul, cum ca noua trebuie sa ne puna mai mult in farfurie ca de “avem stomacul mai mare”, total gresit: Nu ne fac nici furculitele, nici farfuriile mai mari, ca sa imi poata pune cate doua portii deodata, eu, cumparatorul care sunt dispus sa platesc de doua ori mai scump pentru masa care o mananc, si nici tie sau celor slabi (poate tu nu esti asa gras) nu va pune farfurii mai mici, si mancati ca si mine, dintr-o farfurie maricica. (Nu m-am rezumat la cantitatea de mancare, ci doar la marimea farfuriei, la fel si scaunul, mi-l da tot scaunul pe care sta unul slab cu toate ca eu “poate” nu stau confortabil pe el).

    Si in ultimul rand, legat de avion sau circulatul prin oras.
    Aia slabi de ce nu au tot timpul masini mici si inghesuite? Ca doar au loc in ele? Pentru ca eu fiind mare am nevoie de o masina mai mare sau una sport, mai lata, si nu prea am loc de parcare. (La fel si cu avionul, de ce nu ne face avioane mai mari si celor slabi unele mai mici?).
    Aici de ce nu faci aceeasi discriminare? Si anume toti aia slabi care conduc masini mari, sa fie “impozitati” mai mult?
    Si la fel, eu daca am o masina foarte mare, un SUV de exemplu (sau un seria 7,lung), la parcarile in dunga, de multe ori se intampla sa iasa in afara, deoarece parcarile sunt facute pentru media dintre masini, nu poti parca si limuzine pe locurile alea. Si atunci cand mie imi iese masina mai in afara, trece cate un destept ca tine si isi spune in gandul lui sau cu voce tare:”Uite si la boul asta cum a parcat?”, dar nu se intreaba unde altundeva as fi putut parca. La fel ca si hainele, si masinile trebuie sa se diferentieze atunci nu? In functie de lungime latime grosime…

    Si apropo de brandurile care au unele marimi pentru care platesti in plus cu cat marimea este mai mare, da, platesti in plus, pentru ca procedeul de executie al acestor produse e mai complicat si poate necesita mai mult material si manopera pentru proiectarea marimilor mai mari. Ti se pare ca daca ai vazut la un costum de baie adidas o marime mai mare mai scumpa, toate produsele acestui brand au preturi ce difera in functie de marime (eu unul port doar adidas, nike, marci consacrate, care isi pastreaza marimea, si nu am fost niciodata taxat extra, atat la tricouri cat si la incaltaminte sau pantaloni) ?
    Nu, pentru ca ei nu sunt prosti sa puna preturi diferite pentru produse aproape asemanatoare, cu costuri identice de fabricatie ! (costumul de baie prezentat ca si exemplu este unul de femeie si complexitatea fabricarii acestuia poate sa difere in functie de marime, de asta si “extra-costurile”.)

    Ma scuzati de unele greseli gramaticale sau exprimari incorecte, dar m-am chinuit putin pe telefon sa redactez acest “mini-text”.

    Nu am nimic cu slabii si nici cu grasii, fiecare traieste cum vrea el si face ce vrea el. Nu poate face nimeni un gras nesimtit pentru ca mananca fara masura, si nici un gras nu poate face un slab o “scandura”, doar pentru ca mananca si vrea sa se mentina, (in ambele cazuri excludem boli sau alte alea).
    Nu plateste nimeni nimic pentru altcineva, si daca chiar se intampla ca aia slabi sa plateasca pentru aia grasi, atunci si aia grasi platesc in alte cazuri pentru cei slabi, belive me ! (vorbim de sume minime, insesizabile, din ambele parti!).

    Salutare si data viitoare te rog frumos, daca vrei sa parti destept, sau sa iti faci rank pe site sau ma rog orice altceva de care vrei sa dai dovada, alegeti alte subiecte TABU si de actualitate, nu o chestie care exista de mii de ani (haine) si care crezi ca firmele producatoare de zeci si sute de ani nu s-au gandit inaintea ta..

    Bye

    Raspunde
  42. Diana 9 May 2014 @ 16:12

    Daca voiai sa o faci strict din punct de vedere economic ai fi vorbit despre incaltaminte si cum eu care port numarul 36 platesc la fel de mult pe o pereche de pantofi ca alte doamne care poarta 40 sau 41. Si nu iti mai sarea nimeni in cap ca faci discriminare in functie de aspectul fizic. Dar nu ai vrut sa faci asta, ai vrut sa iti mai creasca traficul un pic si pentru asta ai nevoie de un subiect controversat. Felicitari. ;)

    Raspunde
  43. ionicame 9 May 2014 @ 17:33

    Eu sunt slab si nu fac nici un efort pentru asta, ma incadrez sau …
    Este o logica in ceea ce spui tu, dar simtul tau practic este un pic iesit din comun, nu iei in calcul materialul care se risipeste in urma manufacturarii unei piese de imbracaminte. Daca o sa il iei in considerare si pe asta atunci probabil o sa iti dai seama ca diferenta de material intre grasi si slabi e neglijabila.

    Raspunde
  44. Bucharest Life 9 May 2014 @ 17:42

    Dupa aceeasi logica, o familie cu un singur copil la scoala ar trebui sa plateasca impozite mai mici decat o familie cu doi, trei, patru copii la scoala. Sau un om bolnav mai mult decat unu sanatos. Fortunately, the world doesn’t work that way.

    Raspunde
  45. Andreea 9 May 2014 @ 18:45

    Haideti sa fim cu totii slabi, sa nu se mai comenteze despre o posibila crestere in greutate de cei a coror greutate “visata” este realizata numai prin munca si sudoare. V-ati gandit vreodata ca acei oameni pentru care sunteti asa de suparati ca materialele de haine nu va ajung, au o problema foarte mare din cauza tututor rautaciosilor? Acesti oameni nu sunt cu nimic mai prejos decat oricine altcineva, in fond suntem niste oameni aruncati pe pamant si fiecare decide ce doreste sa faca cu viata sa. Daca doresc sa faca ceva, o fac pentru ei, nu pentru altii.Fiecare trebuie sa se simta ok in pielea lui, nu trebuie sa demonstreze nimic altora, trebuie sa isi demonstreze lor ca au nevoie de o schimbare… Constat ca lumea devine din ce in ce mai rea pe zi ce trece.. Ma mir cum de nu te iei si de persoanele care poarta la incaltaminte marimi de copil ( 34-35 ) pentru care dau preturi mult mai mici decat cele pentru adulti.. sigur ar trebui sa faca si ei ceva nu? De ce altul sa dea 500 RON pe o pereche de adidas, cand ceilalti isi cumpara 2 perechi pentru ca marimea se incadreaza la copii. De ce nu ne vedem barna din ochii nostri si trebuie sa comentam de “grasiii” de pe planeta noastra? De ce jignim??? Cum nu asta era intentia, cand banuiesc ca aveai o urma de constiinta ca oamenii iti vor sarii in cap. Fiecare ar trebui sa isi vada de treaba lui nu sa comenteze despre altii, cu sau fara probleme de sanatate (grasii bolnavi si cei care nu fac nimic pentru oamenii deranjati de grasimile lor, fac cand simt ei) sunt tot oameni.

    Raspunde
  46. Andreea 9 May 2014 @ 19:03

    Daca vrei sa fii dragut nu ii spui omului ca este gras, ii aduci argumente si il faci sa inteleaga ca ii vrei binele. Oamenii cu probleme de greutate nu or sa faca nimic pentru ca nu sunt acceptati in societate, vor face pasul asta cand se simt ei confortabil nu ca se gaseste un oarecare ins. Subiectul asta mi se pare super super de ***** si crede-ma nu sunt singura. Mai gandim si noi inainte sa ne legam asa aiurea? Banuiesc ca ai cunostinte/rude care nu au kg visate, ma gandesc ce cred despre aberatiile pe care le-ai scris aici? Si eu ar trebui sa fac tam-tam ca nu gasesc marimea 34 nu? Sau cand gasesc pantofi la adulti marimea 34 si platesc de 5 ori mai mult fata de cineva care isi cumpara alte marimi pentru acelasi model? La copii sunt mai iefitine, dar nu gasesti modele preferate, si ar trebui sa fac scandal? Ma conformez si tac pentru ca asta sunt, nu imi pot schimba marimea piciorului, sau mai nou si pentru asta se poate face ceva? Anyway.. ti-as mai zice cate ceva de dulce, dar educatia nu-mi permite. Ciao!

    Raspunde
  47. Raluca 9 May 2014 @ 21:16

    @bloodie – in sfarsit un comentariu la subiect…in rest numai comentarii pe langa….oricum, s-au inflamat toi grasii!!!

    Raspunde
  48. ionicame 9 May 2014 @ 23:24

    In alta ordine de idei putem lua doua persoane: Prima este jucator de rugbi si are 1.90 m / 90 kg, a doua este vanzator la saormerie si are 1.50 cm tot 90 kg. Primul nu poti spune ca este gras deoarece este un sportiv de performanta, al doilea este intr-adevar gras pentru inaltimea lui, cu toate astea aceeasi masura de material se consuma pentru amandoi !?
    Ideea articolului a pornit de la o prezumtie logica dar a fost prost pusa in practica, foarte prost.

    In articol spui despre cometariile celor fara 7 ani de acasa ca vor ajunge in spam, dar din partea ta este frumos sa faci gras o persoana supraponderala?

    Este un articol prost si ridicol dar care a reusit sa faca trafic, judecand dupa cele peste 40 de comentarii, felicitari!

    Raspunde
  49. Mike 13 May 2014 @ 16:35

    Ai luat in calcul si volumul de productie pe fiecare marime ? Asta ca sa fie ecuatia completa… :)

    Raspunde
  50. maddy 14 May 2014 @ 09:59

    dupa logica asta (preturi in functie de cat material folosesti) hainele de bebelusi si copii ar trebui sa aiba preturi derizorii si in realitate e exact invers, dai pe ele cat dai si pe haine de adulti.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)