Sari la conținut

Îmi bat capul cu o pompă submersibilă / hidrofor și nu știu ce să aleg

Vă spuneam că mi-am pus aspersoare, că am probleme cu apa și că a fost nevoie să fac un nou puț.

Bun, acum trebuie să iau o pompă și până acum am vreo 3 păreri. Toate diferite.

  1. Puțarul îmi spune să iau o pompă de la Moghioroș, una de la ruși cu vreo 250 lei, că e tot ce am eu nevoie.
  2. Instalatorul, cel ce mi-a făcut instalațiile în casă îmi spune că nici pompa asta nu este ieftină, că tre’ să îndeplinească niște specificații. (le prezint mai jos)
  3. Cei cu aspersoarele îmi spun să iau un hidrofor DAB de la Romstal, că cică le are pe toate, și presostat și vas de expansiune, că e totul într-una. Sau să iau o pompă de 1.1 kW, nu contează marca, că toate ar fi cică la fel.

Am hotărât să scriu pe blog și să vă întreb pe voi înainte de a lua una. Să nu-mi ziceți după aceea că … dacă nu ai întrebat…

Bun, din ce am înțeles necesarul este 9L apă * 4 aspersoare = 36L apă pe minut, ceea ce la un calcul simplu înseamnă 2160 L/h. Presiunea la care lucrează ok aspersoarele este conform fișei tehnice între 1.7 și 5 bari. Optim cică este 3.1 bari. Bănuiesc că eu aș avea nevoie de una care să meargă în 4 bari, că mai sunt, probabil, și pierderi pe traseu.

Puțul are 8m și nivelul apei este de 2m. Practic la 6m dau de apă.

Astea sunt datele pe care le știu, mai multe, nu prea știu nici eu.

Pentru casă am o pompă GRUNDFOS, SQ 2-55 MS 3 care este prea puternică, asta este clar. Mult prea puternică pentru ce am eu nevoie.

Nu vreau să iau și acum o pompă prea puternică, sau prea slabă. Vreau exact una de care am nevoie. Nu vreau nici să arunc cu banii, am mai aruncat odată pe Grundfos și nu cred că mai este nevoie.

Cei care se pricep să dea un sfat să o facă. Dar vă rog să fie cu argumente, că așa fără argumente mai am o listă de păreri, față de cele avizate (hai să le zicem așa) de mai sus.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
10 comentarii
  1. Cosmin 1 Apr 2016 @ 14:52

    Setup-ul meu: pompa de la rusi fara hidrofor + priza programabila de 50 lei. Pompa sta tot timpul pe on si am setat priza programabila sa plece dimineata si seara cate 15 minute. Gazonul implineste 4 ani si se mentine foarte bine. (tot in Bragadiru btw)

    Raspunde
  2. Ioan M. 2 Apr 2016 @ 17:15

    Cel mai simplu era daca din instalatia de apa rece a casei aveai o conducta spre exterior. Practic, un robinet pe unul dintre peretii casei. Acolo puteai mufa un furtun din ala de gradina, prin care se conectau aspresoarele.

    Raspunde
  3. radu ignatescu 4 Apr 2016 @ 12:00

    din ce stiu eu hidrofor presupune sa mai faci un camin langa put, camin din beton cu capac prin care sa intri sa ii faci din cand in cand service. tocmai din acest motiv eu am optat pentru o pompa submersibila in fantana, cu presostat si vas de expansiune in camera tehnica. presostatul simte scaderii presiunii apei si da drumul la pompa. pentru ce ai tu nevoie, cred ca o pompa de 1.1-1.2 kw cu priza cu programare e suficienta. programezi sa mearga pompa de 2 ori in 24 de ore sau mai mult timp noaptea si gata.

    Raspunde
  4. criserb 4 Apr 2016 @ 12:21

    @Ioan M. – Am, dar nu face față puțul, de aia am făcut altul.

    @radu ignatescu – Am controler la aspersoare, un programator. Dacă nu aveam cred că ceea ce zici tu este o soluție, așa… degeaba priza pornește pompa, dacă programatorul nu îi dă drumul instalației în același timp.

    În plus, programatorul ce-l am acum are rolul de a porni aspersoarele separat, în două zona, doar cu un programator de priză, nu puteam.

    Raspunde
  5. radu ignatescu 6 Apr 2016 @ 09:52

    @criserb – daca ai controller la aspersoare, atunci poti face asa: o pompa submersibila, de orice fel, chiar si la 200 ron, in loc de furtun de apa pui teava de plastic de 25 (de aia mai subtire) si inaintea controllerului pui pe teava de apa un presostat care comanda pornirea oprirea pompei. Astfel pompa va porni de fiecare data cand programatorul “cere” apa din put, si se va opri cand presostatul ii va spune ca nu mai exista cerere de apa (va creste presiunea in instalatie). Presostatul e undeva la 60 de ron, teava de apa e in jur de 1 ron si ceva metrul, iti mai trebuie 1-2 olandezi si un racord cu 5 cai si cam gata.

    Raspunde
  6. criserb 6 Apr 2016 @ 10:50

    @radu ignatescu – da, doar că mai trebuie ca pompa să aibă presiunea și debitul cerut de aspersoare :) Și tot ajung la întrebarea: ce pompă să iau? Că nu aș vrea să iau una la 200 lei și să nu fie bună, apoi să caut alta și să rămân cu una în plus.

    Raspunde
  7. radu ignatescu 6 Apr 2016 @ 12:17

    @criserb – m-am uitat prin pozele de anul trecut sa vad ce pompa am bagat dupa statia de epurare (240 ron din bazarul din Iasi) si nu scrie ce presiune furnizeaza. m-am uitat si pe specificatiile de la pompa submersibila ce imi aduce apa in casa, tot nu scrie. Insa ce pot sa iti spun ca de anul trecut de cand ne-am apucat de casa intr-un sat langa Iasi si pana acum am invatat mai multe lucruri despre instalatii decat un instalator atot-priceput (asa zic majoritatea dintre ei) incat daca prind pe vreunul prin curtea mea, il scot de guler afara. Ce am invatat in principal e ca instalatiile se bazeaza pe legile acestui pamant si daca aplici regulile bunului simt e ok. Deci, bunul simt imi spune ca presiunea de la aspersoarea alea nu poate sa fie mai mare decat presiunea de la reteaua normala (de la oras). Cat poate sa fie acea presiune? cred ca 1.2 atmosfere minim. Presostatul meu tine presiunea din instalatie intre 1.5 si 3.5 bari. Io zic ca iti trebuie o pompa ce poate face acea presiune. Intrebi pe la magazine de pompe ce trebuie sa iti tina acea presiune. De cele mai multe ori am descoperit ca daca spuneam problema mea unor vanzatori, multi imi dadeau solutii bune.

    Raspunde
  8. nelu 9 Jan 2018 @ 00:03

    O marca foarte buna de pompa e Foras,o folosesc la hidrofor din 2007 si am udat si gradina cu ea

    Raspunde
  9. Zanfir Adrian 17 Apr 2018 @ 10:54

    @criserb: Ati rezolvat problema? Cum?
    Acum intampin si eu aceleasi dificultati in alegerea unei pompe pe care sa o conectez in regim de hidrofor (cu vas de expansiune, etc.) la sistemul de aspersoare. Cu cat am sapat mai mult pe internet si cu cat am intrebat mai multi “specialisti” cu atat am devenit mai confuz.
    Multumesc.

    Raspunde
  10. Valentin 28 Mar 2019 @ 17:18

    Nu stiu daca mai este de actualitate, dar cum s-a rezolvat pana la urma? La fel ca si Zanfir Adrian am devenit la fel de confuz. Eu unul ma gandesc la o astfel de pompa de la Hecht https://www.allexpress.ro/pompa-de-suprafata/pompa-de-suprafata-800-w-hecht-cehia.html pe care vreau sa o leg la o priza wireless si controlata cu o aplicatie pe telefon tot odata programabila. Priza electrica o am si am testat-o cu alte echipamente si este functionala, acum nu stiu daca o sa fie la fel de functionala si cu pompa. Ar mai fi varianta cu tablou si controller plc samd dar astea sunt industriale si costurile ar fi mult prea mari pentru ceea ce am eu nevoie

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)