Sari la conținut

Inca o problema cu cauciucurile de iarna: declaratia de conformitate a anvelopelor de iarna cu directiva 92/23/CE

La fel ca Andy si eu am aceiasi problema cu cauciucurile de iarna.

In stirea de mai sus se zice ca, pe langa cauciucurile de iarna, ar trebui sa avem la noi o hartie declaratia de conformitate a anvelopelor de iarna cu directiva 92/23/CE. Aceasta hartie cica tre’ sa o cerem de la cei care ne vand cauciucurile.

Problema se pune ce facem noi, printre care si eu, cei care avem cauciucurile de iarna de cativa ani si le-am cumparat nu pentru ca am fost obligati de cineva, ci pentru ca noi chiar le-am considerat utile?

Ce fac acum daca ma opreste politia si nu am hartia asta? Daca tot ati data stirea asta, dragilor de la ProTV, nu credeti ca trebuia sa explicati si varianta asta, pentru aia care deja le au si nu mai au unde sa ceara respectiva hartie?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
14 comentarii
  1. AdrianG 11 Oct 2011 @ 11:28
    Raspunde
  2. AdrianG 11 Oct 2011 @ 11:28

    Poliţiştii vor fi cei care vor verifica dacă maşina oprită în trafic este dotată cu anvelope de iarnă, iar legislaţia nu prevede obligativitatea ca service-ul să emită “o hârtie” care să certifice faptul că maşina este dotată cu anvelope de iarnă, ne-au explicat oficialii ARR.

    Raspunde
  3. Ciprian 11 Oct 2011 @ 11:29

    sa stii ca si eu m`am intrebat asaera de treaba asta, pt ca la fel am gume de iarna de anu trecut de cand am luat si masina si nu am certefecat, ar fi bine daca ne`ar da si noua cineva detaliile astea

    Raspunde
  4. pitikut 11 Oct 2011 @ 11:29

    hartia nu harita :P

    Raspunde
  5. Alex 11 Oct 2011 @ 12:20

    teoretic orice cauciuc “cu norme europene” ar trebui sa aiba scris pe el si o serie / numar de omologare, cu care se poate verifica mai departe ce si cum

    ziceam ca am cumparat zilele trecute niste cauciucuri de la cora, m-am uitat pe chestia numita certificat de garantie si in partea de jos are o declaratie de conformitate (pe care binenteles nu s-a chinuit nimeni sa o completeze); dar scrie ceva de genul ca sunt conforme pentru mediul inconjurator si alte bazaconii, nu am vazut in textul respectiv nimic care sa ateste faptul ca sunt de vara sau de iarna

    auzisem pe undeva pe net (cred ca pe promotor) cum ca service-urile ar trebui sa-ti dea un astfel de certificat, ceea ce mi se pare o mare aberatie; normal ar fi ca producatorul sau vanzatorul sa-ti (sau sa-si) certifice produsul, ca doar din gradina lor vine

    si ma intreb si eu ce fac cei care si-au luat cauciucuri de iarna acum cativa ani, poate la mana a doua sau poate de la firme de care nu a auzit nimeni (cum era spre exemplu nankang acum cativa ani, mai nou si-a castigat si renume) ? sau poate pur si simplu e o manevra sa mai usureze de bani niste oameni, ca asa e pe la noi

    Raspunde
  6. AdrianG 11 Oct 2011 @ 12:30

    @Alex: In functie de producator, pneul va avea fie inscriptia M+S (mud + snow) sau M&S, M/S, MS, fie un desen cu un fulg de nea si/sau un munte, fie ambele inscriptii. Practic, asa isi da seama nenea politistul care te opreste daca anvelopele sunt de iarna sau nu.

    Certificatul ala cel mult o valoare sentimentala, doar ca sa dormi tu mai bine noaptea, ca sa zic asa.

    Din acelasi motiv, cei care au anvelopele cumparate inainte sa existe legea asta pot sta linistiti.

    Ah, si ca sa nu uit, au aparut deja pe ocazii stampile “fake” cu M+S, care se lipesc pe cauciuc, pentru cei care prefera varianta asta.

    Raspunde
  7. Alex 11 Oct 2011 @ 12:37

    am citit ieri (cat am putut) normele europene; le-au citit si altii si e o singura concluzie:

    M si S inseamna anvelopa de zapada, nu conteaza ca are fulgulet, munti, tuneluri sau alte bazaconii (nu mai stiu cine facea misto ieri ca daca ma duc pe partia de schi trebuie sa aiba desenat un schi pe cauciuc, nu ?)

    ca s-au prins romanii nostri intr-un final ca si anvelopele all season sunt marea majoritate cu M si S si deci conform legii ar putea fi folosite, au sarit repede cu fulguleti si alte aberatii; daca te tine timpul si buzunarul sa dai statul roman in judecata la curtea europeana castigi garantat, pentru ca o lege europeana, daca exista, primeaza

    pe de alta parte sunt de acord ca acele cauciucuri all season sunt niste struto-camile care nu egaleaza nici pe departe nici anvelopele de vara, nici cele de iarna; dar e absolut penibil sa schimbi legea atunci cand te prinzi ca nu-ti mai faci planul la cauciucuri

    si parca vad ca anul asta vor creste numarul accidentelor, ca tot bizonul va considera ca e mai ferit cu cauciucuri de iarna, in concluzie o sa-i dea blana la masina; si daca prinzi gheata poti sa ai si mama cauciucurilor de iarna, tot te rastorni daca iei curbele ca vita

    Raspunde
  8. Iulian 11 Oct 2011 @ 12:39

    Eu oricum o sa iau legea publicata in Monitorul Oficial, dau un print, si o tin in masina, la fel cum fac si cu Codul Rutier. Pana acum am avut placerea sa fiu oprit de Politia Rutiera o singura data sa ma miroasa daca am baut sau nu si atat. Dar presimt ca daca voi circula cu Dacia, sigur voi fi oprit pentru cauciucuri, 100%, si atunci cred ca va fi bine sa am la mine legea si sa-i cu ea de cap daca face figuri.

    P.S. Bine ca ai scris iar de anvelope ca mi-ai adus aminte sa ma duc la vulcanizare ca aduce azi anvelope SH din Germania.

    Raspunde
  9. Alex 11 Oct 2011 @ 12:48

    @Iulian: sa-mi zici si mie ‘cat e halatul’ si pe ce dimensiune … ca la nemti se vand cu 1 euro bucata, sa scape de ele, la noi in schimb e rost de mare afacere

    Raspunde
  10. Iulian 11 Oct 2011 @ 13:54

    Pai pentru dacie am luat cu 80 ron bucata, Tigar Winter1 cu 6mm de carne pe ele, cu tot cu montaj. Dimensiune: 165/65 R13.

    Raspunde
  11. blue77max 11 Oct 2011 @ 16:39

    “Nu este necesară nici o hârtie de la service”. Cine verifică anvelopele

    Poliţiştii vor fi cei care vor verifica dacă maşina oprită în trafic este dotată cu anvelope de iarnă, iar legislaţia nu prevede obligativitatea ca service-ul să emită “o hârtie” care să certifice faptul că maşina este dotată cu anvelope de iarnă, ne-au explicat oficialii ARR.

    “Sunt sigur că poliţiştii sunt pregătiţi să evalueze (anvelopele-n.red.). Aplicarea acestei prevederi a fost amânată un an”, a răspuns Florian Coman, la întrebarea dacă poliţiştii sunt pregătiţi să recunoască o anvelopă de iarnă de celelalte tipuri de anvelope.

    “Poliţistul va lua ochelarii sau lupa şi se va uita la anvelopă. Nu există prevedere care să spună că noi, service-urile, trebuie să dăm o hârtie ce va fi prezentată poliţistului care opreşte maşina în trafic. Service-ul eliberează doar un certificat de garanţie pentru anvelopele pe care le montează, în care sunt trecute diverse specificaţii tehnice privind dimensiunea, profilul anvelopei”, a declarat pentru gândul Denis Duţescu, şef de service şi distribuitor de anvelope.

    Raspunde
  12. Crox 11 Oct 2011 @ 17:29

    Nu este necesara nicio hartiuta de la service.
    @Alex “O lege europeana daca exista primeaza…” Nu exista nicio lege europeana care sa spuna cu ce fel de anvelope sa echipam masinile iarna. Exista recomandari si cam atat.

    Raspunde
  13. Alex 11 Oct 2011 @ 17:40

    @crox
    ORDONANTA Nr. 5 din 26 ianuarie 2011
    „61. anvelope de iarnă – anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora […]
    in directiva respectiva nu exista termenul de anvelope de iarna (asta din ciclul “armonizarea legilor romanesti cu cele europene”) in schimb exista termenul anvelope de zapada, asa numitul marcaj “M si S”
    din ce-am vazut eu (dar n-am avut rabdarea sa ma uit pe tot documentul, ca erau vreo 40 de pagini) nu exista specificate acolo niciun fel de fulguleti si alte aberatii mioritice

    in concluzie, legea romana trimite la directiva europeana care afirma clar ca anvelopele respective pot fi utilizate pe zapada (inclusiv daca sunt all season, atata timp cat au literele M si S); binenteles, ramane intrebarea: anvelope de iarna [rom] = anvelope de zapada [eu] ? bunul simt afirma clar ca da, dar dupa cum se stie bunul simt nu are nicio treaba cu legea si cu interpretarea ei, asa ca vor fi multe “discutii discutabile”

    ps: citesc pentru a treia oara dar tot nu ma satur sa admir paragraful ala cu “politistul va cerceta anvelopa cu lupa” :-D de abia astept sa vad …

    Raspunde
  14. criserb 11 Oct 2011 @ 19:03

    @Alex – nici nu vreau sa-mi imaginez cum reactioneaza un politist de la tara cand tre’ sa verifice daca e cauciuc de iarna sau nu. O sa caute tintele :))

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)