Sari la conținut

Incendiul de la Confort City mi-a adus aminte de niste intrebari

320496_10151159062882347_2057174996_n

Nu vroiam sa vorbesc vreodata despre asa ceva, dar uite ca ocazia s-a ivit si cred ca anumite lucruri trebuie spuse.

Nici despre autorizatiile ce se pare ca ii lipseau acestui complex imobiliar nu vreau sa vorbesc, nu este treaba mea si nici nu stiu cu siguranta daca ceea ce citesc pe net este real sau nu.

Vreau sa vorbesc despre aceste complexe imobiliare aparute peste noapte, construite din bani cat mai putini posibil, care se pare ca nu fac fata problemelor ce apar.

Am cunostine mutate in “blocuri noi” care s-au plans de tot felul de chestii, de faptul ca le-a cazut tavanu, de peretii facuti prost, de instalatia sanitara ce lasa de dorit, de alte chestii asemanatoare.

Nu inteleg de ce ai da o suma mai mare de bani pentru un apartament d’asta nou, cand poti sa iei la bani mai putini un apartament intr-un bloc din ’90 – 2000. Macar ala pare mai sigur. Nu este construit din materiale de doi lei, este construit din betonul ala comunist.

Normal, nu toate complexele imobiliare sunt naspa, sunt unele ok, dar alea nu sunt cele mai ieftine de pe piata.

Alta problema cu blocul asta de azi, cel care a luat foc pentru mine este locatia. Cum sa ajungi acolo daca nu ai masina? Apoi, cum poti sa locuiesti intr-un miros insuportabil ce persista in zona aia de cand cu vechea groapa de gunoi.

De cate ori merg spre centura, in zona aia pute infiorator. Cum poti oare sa fii pacalit in asa hal incat sa accepti sa locuiesti intr-o zona cu un aer insuportabil de respirat.

Ok, n-ai avut bani, dar optiuni existau. Poate nu blocuri noi, dar… care e marele farmec cu blocurile astea noi? De ce trebuie sa fie neaparat nou, unu vechi ce are?

Si repet, nu bagam in discutie blocurile sumpe… alea care nici acum nu s-au vandut din cauza preturilor inca mari.

[poza realizata de Mircea Scarlatescu]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
11 comentarii
  1. marius 2 Oct 2012 @ 19:16

    Discutia asta e exact ca cea cu iPhone/Android. In general cei care au unul din ele au fost la un moment dat in situatia de a alege. Si au ales. Acum, celalalt e naspa :)

    Uite parerea mea (poate la fel de subiectiva pentru ca ma aflu in situatia de a avea un apt in bloc nou):

    Bloc vechi:
    + pereti beton
    + locatie (in majoritatea cazurilor)
    – pret
    – compartimentare
    – izolatie (lipsa sau partiala)
    – finisaje interioare
    – instalatie electrica
    – instalatia de incalzire inestetica (e pe-afara daca e montata centrala ulterior)
    – trebuie intai dat jos ce e vechi si apoi facute finisajele dupa bunul plac.

    Bloc nou:
    + pornesti de la tencuiala si il faci cum vrei fara a cheltui bani pe “demolat”
    + pret
    + instalatii customizate si estetice
    – locatie (uneori)
    – trebuie sa te interesezi bine cine si cum a construit

    Un singur lucru ma intreb in legatura cu cei din Confort City: cati dintre ei au avut asigurare.

    Raspunde
  2. criserb 2 Oct 2012 @ 19:54

    @marius – nu vreau sa duc lucrurile in directia de care zici, uite asa cum mi-ai raspuns tu cred ca pot sa-ti raspund si eu punct cu punct pentru ca la un moment dat am fost si eu in situatia de a alege.

    Din ce-am cautat eu si na, am cautat o vreme (asta acum 2 ani), pretul a fost mult mai ok la blocurile vechi fata de cele noi, si cand spun ca au fost mai mici ma refer la blocuri din aceeasi zona, ca nu are rost sa comparam mere cu pere.

    Pentru mine locatia a fost unul din punctele importante in decizia finala, iar la banii ce-i aveam eu la momentul ala adica un bloc nou, de calitate, era mult mai scump pentru aceeasi suprafata.

    Compartimentarea e discutabila, se poate face si intr-un bloc mai vechi o compartimentare ok cu ajutorul unui designer. Eu asa am facut. Este posibil ca in anumite cazuri acest lucru sa nu fie posibil, nu te contrazic.

    Despre izolare, electrica si instalatia sanitara eu le-am facut pe toate de la 0, deci problema asta este aceeasi la un bloc nou sau vechi. Banuiesc ca majoritatea oamenilor in momentul in care se muta renoveaza. Adica na… fiecare face sa-i fia casa asa cum vrea, sunt putine cazurile in care omul se multa exact asa cum gaseste apartamentul.

    Punand pretul in balanta, apartamentul + costul amenajarii si un apartament la bloc nou in aceeasi zona am socotit ca este mai ok un bloc vechi.

    La vremea cand l-am achizitionat am dat 65.000 euro cu totul, la banii aia nu-mi putea lua un bloc nou si ok intr-o zona similara.

    Da, puteam sa-mi iau in Confort City, care cam tot pe acolo era… dar cat imi lua pana ajungeam la munca de acolo?

    Nu discut despre calitatea lucrarilor in Confort City, nu stiu cum sunt facute, nu m-a interesat din moment ce zona aia chiar mi se pare de nelocuit. Vorbesc in primul rand de miros, care oricat de mult mi-ar spune cineva ca nu se simte, eu il simt aproape de fiecare data cand ma duc pe splai spre centura.

    Sunt convins ca sunt complexe construite ok, dar pentru alea nu vorbim in niciun caz de preturi mici.

    Raspunde
  3. Velu 2 Oct 2012 @ 20:45

    Si in casut aia mica-i sediul PSD Ilfov? ;-))))

    Raspunde
  4. Bogdan 2 Oct 2012 @ 21:32

    hai sa-ti zic avantajele unui bloc nou:
    – cu acelasi pret iei apartament mult mai mare ca si numar de metri patrati, mult mai spatios, mai bine compartimentat
    – este deja izolat cu termopane (la majoritatea bate frigu prin ele)
    – ai centrala de apartament ( cat costa sa pui in unu vechi?)
    – ai finisaje facute proaspat (in multe cazui iti alegi cum sa fie), nu bombardate
    – minusul este ca is la margine majoritatea, avantajul este ca aerul este mult mai curat decat in poluarea din bucuresti

    asta-mi vine-n cap acum, dar sunt destule

    Raspunde
  5. Velu 2 Oct 2012 @ 22:00

    Intrebare on-topic: oare cati aveau asigurare (obligatorie dar mai ales facultativa) pentru apartamente? Cati o sa-si faca maine? ;-)

    Raspunde
  6. criserb 3 Oct 2012 @ 01:38

    @Bogdan – acelasi pret nu exista :) Vorbim de acelasi pret cand ne referim la aceeasi zona ;)

    Restul le-am explicat in comentariul de mai sus.

    Ultimul punct ma amuza cand ma gandesc la Confort City “avantajul este ca aerul este mult mai curat decat in poluarea din bucuresti”. Acolo (Glina) pute a hoit nu exista aer curat…

    @Velu – sunt convins ca aveau majoritatea. Au fost cuparate cu credit, banca te obliga sa ai asigurare….

    Raspunde
  7. AdrianG 3 Oct 2012 @ 08:34

    Pe langa cele enumerate mai sus in legatura cu aspectul fizic/estetic, pentru mine principalul dezavantaj la un bloc vechi este modul cum este administrat. Sigur, nu peste tot e la fel, dar pot sa-ti dau n exemple de imbecilitati mari de tot:

    – scara de bloc debransata cu totul de la apa calda pentru ca nu stiu ce familie nu a platit
    – fel de fel da smecherisme cu locurile de parcare
    – manevre facute pe la intretinere de administrator de iti vine factura 10 milioane iarna ca “sunt pierderi domne, ce sa facem” – du-te si cearta-te tu cu firma care a instalat repartitoarele
    – pentru orice rahat iti trebuie semnaturi de la vecini, presedinte, administrator, ministru, dumnezeu kkt

    Si in afara de astea, mi se pare groaznic toboganul de gunoi… de multe ori mi s-a intamplat sa merg la cineva si sa te oripileze mirosul de pe etaj, chestie care nu exista la blocurile noi.

    Acum na, depinde si de bani si de multi alti factori, de exemplu eu nu m-as muta pe camp acolo la confort city sau in militari sa fac 3 zile cu masina pana in centru.

    Raspunde
  8. Pyuric 3 Oct 2012 @ 09:56

    Alea nu sunt apartamentele pe care le dadea Dan Diaconescu la concurs acu’ foaaarte multi ani?

    @AdrianG: eu stau in Militari aproape de iesirea din Buc spre Rosu (la casa, ce-i drept) si fac 20/max 25 de minute pana la Unirii sau Romana :) Faci 3 ore doar daca nu stii pe unde s-o iei si ocolesti pe la Ploiesti – asa faceam si eu la inceput, pana am invatat traseele si orele la care se aglomereaza

    Raspunde
  9. Andrada 9 Oct 2012 @ 02:07

    Ok, o sa iti spun si eu de ce am ales sa locuiesc in bloc nou, in afara bucurestiului, desi nu pari a fi ispus sa fii convins – tu ai facut o algere, la randul tau, si asa cum eu n-as putea fi convinsa sa locuiesc in bloc vechi, asa nici tu nu poti fi convins sa alegi unul nou.
    Nu exista problema cu locurile de parcare. Stau la parter si am gradina – a mea. 250 de mp de verdeata proprietate personala. Sunt comoda, nu vreau santier, nu vreau mesteri, nu vreau valea cascadelor. A fost finisat si compartimentat exact asa cum mi l-as fi dorit. E liniste, dar blocul e suficient de bine izolat cat sa pot asculta muzica la volume rezonabile la orice ora fara sa deranjez pe nimeni. Nu aud cand trage vecinul apa la baie. Blocul este izolat, chiar foarte bine. Lumea se saluta, isi plimba copiii, copiii alearga singuri pe afara cum faceam si eu in copilarie, nu da nicio masina peste ei, nu-i fura nimeni etc. Exista servicii de curatenie, deszapezire, instalatii, pe scara e curat sa mananci de pe jos. Nu ca as vrea sa fac asta. Nu mananca nimeni seminte in fata blocului, nu joaca nimeni barbut in scara sau in imprejurimi, nu repara nimeni dacia in fata blocului. Nu imi tine nimeni evidenta, nu exista pensionarii cu care vin la pachet 90% din blocurile vechi.
    Atunci cand nu plec la munca cu sotul meu (cu masina) iau taxi. Vine pe aplicatie de mobil si speed si meridian intre 4 si 10 minute, de la prima cautare. E adevarat, costa cu 5 lei mai mult decat din militari. Ca timp fac la felca din militari – daca nu mai bine – 25 de minute pana la piata rosetti. Daca am ceva mai mult timp la dispoizitie am ratb sau microbuz din fata blocului care ma lasa la piata chibrit.
    Stau la Chitila si crede-ma ca este MULT mai bine decat in Miltari, Lujerului, unde am stat 10 ani, cu metrou si toate facilitatile la botul calului. Complexul nu este in camp, am magazine, banci, supermarket. La capitolul confort nici nu ridic discutia. Cat despre bani, cu banii cu care am luat apartamentul cumparam ceva similar in 13 septembrie, in spate la prosper, compartimentat aiurea, cu nevoie de reamenajare si miros de varza pe hol.
    Daca eu care nu am carnet, deci nu conduc – avem o singura masina – m-am adaptat (am un program foarte diferit de cel al sotului meu) cred ca oricine s-ar putea adapta.
    Cum ziceam, nu cred ca o sa te conving cu asta, ai pus si tu in balanta lucruri la un moment-dat si e clar ca esti convins, ca si mine, ca ai facut alegerea cea mai buna.
    Cat despre putoarea de la Glina – da, si mie mi-e foarte greu sa inteleg pentru ce dumnezeu s-ar muta cineva acolo.

    Raspunde
  10. Andrada 9 Oct 2012 @ 02:12

    asa, ca am uitat ceva – peretii de compartimentare sunt intr-adevar din rigips, dar cei de rezistenta, inclusiv cei dintre mine si cei doi vecini directi pe care ii am sunt din beton. Si da, preturile au scazut foarte mult in ultimul an, probabil acum 3 ani nu mi-as fi pus problema sa cumpar aici, costau exorbitant de mult.

    Raspunde
  11. criserb 10 Oct 2012 @ 11:53

    @Andrada – Ce te face sa crezi ca nu sunt dispus sa fiu convins? :)

    Hai sa o luam pe rand, ca asa este frumos. Deci, blocul vechi nu inseamna neaparata lipsa locurilor de parcare, nu inseamna ca il aud pe vecinul cand trage apa sau cand asculta muzica la un volum ridicat. Sunt foarte multe cazuri (blocuri) in care lucrurile se intampla asa cum zici tu, dar eu incercam sa spun ca se poate alege un bloc vechi bun. La fel cum tu nu ai ales Confort City, asa n-am ales nici eu orice bloc vechi.

    Ai dreptate in privinta amenajarii, necesita implicare, materiale de construcrii si munca. Mie mi-a placut treaba asta si am facut-o cu mare placere. Este adevarat dar nu tuturor le place. In plus, as putea spune ca am avut si timp, am stat in alta parte si santierul nu ma deranja prea tare.

    Pensionari am 2 in bloc. Nu stau totusi intr-un bloc foarte vechi. Este din ’92. Poate am fost eu mai norocos dar pensionari nu prea am sau daca am nu stiu pentru ca nu m-au deranjat.

    Si totusi de ce te-ar deranja pensionarii? Eu iti sugerez sa nu-i mai privesti ca pe unii care deranjeaza, si noi o sa ajungem acolo iar parintii nostri nu mai au mult pana la stadiul de pensionar. Cum ei ne-au inteles cand eram mici si ne jucam in fata blocului, cum faceam galagie, cum tipam si mai stiu eu ce faceam, acum a venit randul nostru sa-i intelegem. Ma rog, asta e o paranteza.

    Am inteles ca stai in Chitila, mai am si eu niste prieteni pe acolo, cunosc cat de cat zona. Este o zona ce spun ca este ok, imi place. Nu inteleg totusi cum ai 250mp de curte daca stai la bloc. Daca stai la casa este cu totul altceva si discutia noastra difera putin.

    Nu trebuie sa fiu eu convins de nimic, nu asta este important, important este ca unii nu se uita unde se muta si acum sa ma refer strict la cei care s-au mutat la Glina. E infecta zona, din punct de vedere al mirosului si nimic nu m-ar convinge sa ma mut acolo.

    Sunt multe zone care mi-ar placea, mai departe de centru si in blocuri noi, dar nu mi-am permis si am vrut sa raman intr-un cartier in care imi stau si prietenii. Ne vizitam destul de des, cam la doua zile iar un drum lung intre noi nu ar fi fost tocmai bun.

    Intentionam la un moment dat sa ne facem o casa, probabil in afara orasului si atunci o sa parasim centrul si blocul vechi care acum l-am considerat ideal, toate la timpul lor.

    Apropo, multumesc de comentariu, imi plac oamenii cu care poti discuta cu argumente ;)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)