Sari la conținut

Lumina de pe scara

bec

Am o problema cu lumina de pe scara. Trebuie sa apas pe un intrerupator, la oricare etaj pentru a o aprinde. Apoi se stinge ea singura dupa o vreme, nush exact, probabil 3-4 minute. Pana aici totul ok.

Problema mea vine de la faptul ca atunci cand ies din casa, pana ajung la intrerupator este bezna totala. Si nu prea-l nimeresc pe intuneric.

As vrea sa schimb becul de la mine de la etaj, sa pun unul cu senzor. Sa se aprinda singur cand deschid usa sau cand simte miscare.

Dar nu prea imi dau seama cum as putea sa fac asta. Daca umblu direct in tavan si schimb becul (ma rog, tot sistemul) ma gandesc ca lumina mea tot stinsa o sa stea pana nu apas pe intrerupator, ceea ce pare firesc. Dar daca imi pun intrerupatorul de la etaj pe pornit, adica leg firele alea ca sa treaca curent incontinu pe acolo, oare nu “se muta” intrerupatorul in senzorul becului ce-l pun?

Este cineva pe aici care imi poate da o solutie?

P.S. Poza nu are legatura cu postul, dar daca vreti sa vedeti cum a fost facuta intrati aici.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
26 comentarii
  1. Cosmin 25 Sep 2012 @ 14:33

    Sa nu razi de mine, bine?! :D
    Am citit pe undeva (ceva site tech) ca exista becuri cu bluetooth si pe care poti sa le adaugi in lista ta de dispozitive de pe telefon. Si ai o aplicatie cu ajutorul carei il poti aprinde/stinge sau ii poti seta intensitatea. Daca tot te-ai gandit la senzori, eu zic sa cauti si chestia asta.
    Dar e evident ca asa iti rezolvi TU problema, nu si restul vecinilor de etaj. ;)

    Raspunde
  2. AdrianG 25 Sep 2012 @ 14:40

    Daca faci cum zici tu, ceilalti vecini de pe etaj trebuie sa treaca prin fata senzorului ca sa se aprinda lumina.

    Nu mai bine iti pui un bec cu senzor desupra usii tale, alimentat de la tine din casa si ai scapat de problema asta?

    Raspunde
  3. marius 25 Sep 2012 @ 14:44

    Pui un bec in fata usii, alimentat de la panoul tau.
    Pe dx.com gasesti becuri sau socluri (SKU 104755) cu telecomanda.
    Alternativa ar fi un timer si intrerupator in casa la intrare, sau senzor afara dar asta ar putea sa iti incarce factura de curent pentru ca s-ar aprinde la fiecare persoana.

    Raspunde
  4. criserb 25 Sep 2012 @ 14:52

    @marius – ma gandeam eu ca asta e solutia, cu alimentarea de la panoul meu. Asta e simplu numai ca doream sa evit chestia asta pentru ca am renovat acum 1.5 ani. Parca nu m-a apuca sa dau gauri prin pereti :(

    Raspunde
  5. Alex 25 Sep 2012 @ 14:53

    sau mai simplu, daca e bloc de oameni cu cap (eu n-am unde sa incerc, la mine sunt majoritatea mai prosti decat prevede legea), refaceti sistemul cu detectoare de miscare
    e ceva de investit la inceput, dar din ce am inteles (caz concret), banii se recupereaza in cateva luni
    eventual la temporizator sa se adauge si un detector de lumina, ca sa nu se aprinda aiurea lumina in timpul zilei daca exista si luminare naturala …

    Raspunde
  6. Sorana 25 Sep 2012 @ 14:58

    Gasesti becuri cu senzori..adica tot tacamul la vreo 50-60 lei…Stiu ca si-au pus ai mei la Petrosani si cu atat au cumparat chestia aia. Mergi la un magazin de electrice si cred ca te vor lamuri.

    Raspunde
  7. Alina 25 Sep 2012 @ 15:01

    Pui un intrerupator cu lumina, sa vezi unde este:) Sau cel putin asa e la noi.

    Raspunde
  8. criserb 25 Sep 2012 @ 16:04

    Poate voi nu m-ati inteles bine. Eu am lumina pe scara care acum este cu un intrerupator cu temporizator. Nu pot pur si simplu sa schimb becul si sa pun unul cu senzor pentru ca nu am curent in permanenta. Am curent numai atunci cand cineva apasa pe intrerupator….

    Raspunde
  9. Radu 25 Sep 2012 @ 16:19

    Salut,
    Ca sa faci totul cu costuri minime poti face cum te-ai gandit. Cumperi o aplica cu senzor de miscare si legi pe direct in priza, eventual o si acoperi(priza). Senzorul se va comporta ca un intrerupator.

    Bafta.

    Raspunde
  10. Dan 25 Sep 2012 @ 18:06

    Apeleaza la o firma sa instaleze pe toata scara, eu asa am facut:

    http://www.bizoo.ro/produse/iluminat-cu-senzori/start-0/10/

    Raspunde
  11. Relu 25 Sep 2012 @ 18:10
    Raspunde
  12. criserb 25 Sep 2012 @ 20:30

    @Radu – n-am priza. Am explicat combinatia care o am pe scara…

    @Dan – nu vor astia sunt zgarciti…

    @Relu – deci tu zici ca daca pun intrerupatorul ala pe scurt si pun in loc de bec chestia care mi-ai dat-o (la aia ma gandeam si eu) functioneaza lumina in continuare pe scara in mod normal, doar ca la mine la usa o sa fie pe senzor?

    Raspunde
  13. Relu 25 Sep 2012 @ 21:25

    In principiu da , daca circuitul implica numai sursa – intrerupator – bec .

    Raspunde
  14. seba18 25 Sep 2012 @ 21:59

    Solutia lui Relu nu o sa mearga dintr-un motiv foarte simplu: senzorul de la becul cu halogen nu va fi alimentat decat atunci cand sunt aprinse becurile pe casa scarii. Daca pui intrerupatorul in scurt, iarasi nu rezolvi nimic pentru ca temporizatorul ala cupleaza pe baza unui impuls (=inchiderea circuitului de catre intrerupator, respectiv trecerea din stare 0 in 1 logic), isi face ciclul de x minute pe aprins, apoi asteapta un alt impuls (0->1) pentru a da comanda la releu, releu care aprinde becurile de pe casa scarii (sper ca am explicat suficient de “babeste”).

    Daca pui intrerupatorul de pe palier in scurt, acel intrerupator nu va mai genera niciodata un al doilea impuls care sa cupleze temporizatorul. Automat, nici senzorul nu va mai inchide circuitul, nefiind alimentat de la retea (senzorul fara alimentare nu functioneaza, el fiind practic un intrerupator activ in circuit).

    Nu cred ca se poate face ceea ce vrei tu fara sa modifici toata instalatia si sa pui pe fiecare palier becuri cu senzor; sau sa iti montezi tu unul deasupra usii, dar atunci asteapta-te sa platesti curent pentru toti vecinii care-ti trec prin fata usii :) Mai exista varianta aducerii unui intrerupator de la cel de pe casa scarii, chiar langa usa ta…iti trebuie doar niste pat de cablu, un cablu electric cu doua fire si un intrerupator cu montaj aplicat…e o solutie nu tocmai eleganta, dar macar o sa ai acces la lumina de pe casa scarii imediat cum iesi pe usa apartamentului :)

    Raspunde
  15. Radu 25 Sep 2012 @ 22:00

    Scuze, greseala mea. Ma referam la intrerupator.

    Raspunde
  16. Dan 25 Sep 2012 @ 22:17

    Intrerupatorul trimite un impuls unui releu temporizat. Prin intrerupator trece o tensiune de comanda de cativa volti, nu 220 V.
    Becurile de pe scara sunt alimentate separat din panoul de comanda. Pe langa sigurante, in panoul de comanda se afla releul temporizat care primeste impulsurile de la intrerupatoarele de pe scara si contactorul care alimenteaza becurile.

    Poti pune in paralel cu intrerupatorul de pe etajul tau un senzor de miscare care sa trimita un impuls asa cum face intrerupatorul, insa ai nevoie de alimentare separata pentru senzor. O alimentare care sa fie permanenta.

    Raspunde
  17. Dan 26 Sep 2012 @ 07:30

    Noua la o scara de 4 etaje cu 4 ap/palier a iesit la 35 de lei de apartament, anul trecut.
    Este chiar asa de mult?

    Raspunde
  18. criserb 26 Sep 2012 @ 10:25

    @Dan – eu stiu ce zici dar la mine in scara n-au zugravit de cand au facut blocul (din ’90). De aici imi dau seama ca sunt zgarciti sau poate pur si simplu nu au.

    @seba18 – din pacate dupa comentariul tau am inteles mai mult si mi-am dat seama ca nu prea am cum. Cat despre a scoate un fir de curent din casa, e naspa ca nu vreau cabluri aiurea la mine in casa. Pacat ca nu m-am gandit acum ceva vreme cand am renovat…

    Raspunde
  19. Dan 26 Sep 2012 @ 10:29
    Raspunde
  20. criserb 26 Sep 2012 @ 10:57

    :))

    Raspunde
  21. Relu 26 Sep 2012 @ 20:50

    @seba18 – eu m-as risca sa te contrazic . Daca pui inrerupatorul/comutatorul in scurt ai un circuit inchis care alimenteaza acel proiector cu sezor incorporat. Simplu . Solutie adoptata in particular pe scara mea :P

    Raspunde
  22. Cristian 26 Sep 2012 @ 21:34

    Am vazut acum 2 saptamani pe o scara linga Bucur Oborplafoniere cum se numesc foarte frumoase cu senzor de prezenta 360 grade.
    Cele de la parter te simteau de la 4 metri, cam asa. Iar cind am urcat pe scara, cred ca erau vreo 5-6 metri cind cel de la etaj, exact din dreptul scarii s-a aprins. AQm cautat imediat in Bucur Obor – magazin si am gasit in 2 locuri asa ceva. Sunt 65 ron informativ. Se pot pune 2 becuri normale in ele. Au switch de zi/noapte – daca vrei sa nu se aprinda ziua, si un temporizator. Doar am citit pe un prospect in turca – cu mare greutate – ca doamna care vindea nu prea stia ce face, ca produsul era nou la ei.
    Ori poti sa vb cu administratorul si sa modifici intrerupatorul de tot, sa fie pe on, si sa pui aplica, ori iti pui deasupra usii – asta e , tre sa dai o gaura.
    Dureaza 10 minute pentru cineva cu o bormasina buna, dar nu iti mai bagi degetele in ochi.
    Cam asa arata plafoniera
    http://www.germanelectronics.ro/conrad.php?name=Products&pid=576948
    nu e asta, dar modeulu asa arata.

    Raspunde
  23. seba18 27 Sep 2012 @ 11:24

    @Relu: scara ta e mai atipica, in mod normal temporizatorul ala functioneaza asa cum am scris si eu si @Dan (September 25th, 2012 at 10:17 pm): exista doua circuite, unul de comanda (pe care sunt legate intrerupatoarele) care da impulsul la releu, si unul efectiv care e alimentat cu 220V cata vreme releul sta inchis (pe care sunt legate becurile).

    Ma gandesc acum ca in functie de temporizatorul folosit, e posibil ca releul sa fie programat sa stea inchis cata vreme si circuitul de control e inchis…e posibil in teorie, asadar trebuie verificat ce se intampla cu becurile de pe casa scarii daca un intrerupator e mentinut apasat tot timpul: se sting si nu se mai aprind pana la o noua actionare a intrerupatorului, sau raman mereu aprinse pana cand se deschide intrerupatorul?

    In prima varianta e asa cum am spus eu, iar a doua varianta oricum nu te ajuta pentru ca practic nu ai facut decat sa scoti temporizatorul din circuit si o sa te vezi nevoit sa montezi becuri cu senzor de miscare pe toate palierele, altfel toate becurile “normale” vor sta mereu aprinse, si numai cel de la tine de pe palier va functiona pe baza de senzor…

    Raspunde
  24. Catalin 21 Oct 2013 @ 22:58

    Solutia e simpla e urmatoarea :

    Montezi pe usa ta in partea exterioara unul din limitatoarele de cursa :

    1 : http://www.tme.eu/ro/details/fr520/intrerupatoare-cu-limitator/pizzato-elettrica/fr-520/#
    2 : http://www.tme.eu/ro/details/fr553-e0v9/intrerupatoare-cu-limitator/pizzato-elettrica/fr-553-e0v9/#
    3 : http://www.tme.eu/ro/details/fr530/intrerupatoare-cu-limitator/pizzato-elettrica/fr-530/#

    Contactul NO de la limitator il legi in paralel la intrerupatorul de pe hol cu fir aparent incastrat in cel mai mic canalet pe care il gasesti pe piata (firul necesar e 2×0,75).

    In momentul in care deschizi usa se face contactul simuland apasarea intrerupatorului !

    Dezavantaj – nu merge cand vii spre usa de pe scara sau lift (daca e lift, se poate pune limitatorul cu bagheta pe arc la usa liftului legat la fel cu intrerupatorul, care de obicei e la 10 cm de usa liftului !

    Raspunde
  25. dan 3 Feb 2016 @ 15:25

    @criserb – din cate imi amintesc , schema electrica de pe casa scarii de numeste in cruce. habar nu am ce inseamna asta , dar stiu ca tata a facut una de la a la z, si spunea ca doar cei care au facut reteaua aia electrica si au experienta stie cu ce se mananca. cert este ca daca tu anulezi intrerupatorul de la nivelul tau (il legi pe direct) iti rezolvi problema , la tine , dar celorlalti vecini ai tai le creezi dificultati , in sensul ca temporizatorul montat jos se va reporni continuu, adica ei vor avea lumina in permanenta. acest fapt va mari exponential factura de pe casa scarii , la care cel mai probabil esti participant. asa ca eu iti recomand sa iti tragi curent de alimentare de la tine din imobil, si atunci vor fi doua becuri. nasol,,, sau ala vechi , simplu , il iei jos , si ramai doar cu al tau. cam atat ,,, sper ca ti-e de folos.

    Raspunde
  26. Vlad 23 Nov 2017 @ 18:59

    Salut am o nedumerire am pus un senzor de miscare la becul de pe casa scari, a mers o perioada(cateva ore) iar acum ramane mereu aprins.citind instructiunile am vazut ca si variatiile de temperatura influienteaza senzorul. sa ramana mereu aprins pt ca becul si senzorul sunt foarte apropae unul de altul adica aproape lipite? ma puteti lamuri si pe mine.P.S: am urmat instructiunile si schema de montaj.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)