Sari la conținut

Metacarpiana rupta

Pentru ca imi e destul de greu sa raspund pe messenger despre cum a fost aseara la doctor scriu acest post in care, in cuvinte am sa incerc sa va spun cum sta treaba… zic “in cuvinte” pentru ca nu am radiografia sa vi-o arat, ea ar fi mult mai sugestiva si nici nu pot sa va fac o simulare in photoshop cu mana stanga…

Deci, am stat cu mana in gips o saptamna apoi am mers la control unde din cauza ca nu s-au pozitionat oasele bine doctorul a decis ca trebui reasezate. Le-a reasezat, (nu vreau sa vorbesc acum despre durere, nu mai are nici un rost) am facut o radiografie dupa, totul era ok.

Ieri, la control, am facut iar o radiografie care nu mai era chiar foarte ok, oasele s-au deplasat putin. Contactul dintre cele doua bucati de os nu este de 100% asa cum ar fi normal anatomic ci este undeva la 60%.

Din discutia cu doctorul existau 3 posibilitati:

1. Sa mi-o rupa din nou, a doua oara, si sa incerce sa le pozitioneze mai bine, sa realizeze un contact mai mare decat cel realizat acum;

2. Sa ma opereze si sa mi-o aseze prin operatie, cu niste tije probabil, mult mai bine pentru ca ar avea acces direct la os;

3. Sa mi-o lase asa si sa speram ca sudarea oaselor o sa fie ok chiar daca e numai 60%.

Am ales varianta 3, poate de frica, poate pentru ca nu vreau sa o duc la nesfarsit asa… mi-as dori si eu sa termin cu povestea asta si sa ma pot intoarce la birou, sa nu ma mai simt atat de stangaci si inutil…

So, in varianta aleasa se presupune ca oasele se vor lipi pe suprafata curenta de contact, apoi oasele se vor completa (acolo unde nu fac contact) si osul va deveni un intreg dar cu o mica “galma”. Teoretic functionalitatea lui o sa fie normala in urma unei recuperari (nu stiu inca ce presupune asta) singua deosebire fata de forma anatomica a osului va fi aceea mica (1-2mm) galma.

Daca varianta aleasa e un succes o sa vad luni, peste o saptamana atunci cand mi-au zis ca imi scot si gipsul.

Cam asta ar fi… in afara de starea psihica care pot sa zic ca nu este forte buna…

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
27 comentarii
  1. Bogdan 7 Dec 2009 @ 16:05

    Ce metode romanesti… Una mai buna ca alta!

    Raspunde
  2. criserb 7 Dec 2009 @ 16:08

    Am stat si eu sa ma gandesc, am avut timp destul, medicina nu e chiar matematica…

    Raspunde
  3. anca 7 Dec 2009 @ 16:30

    :( lasa ca te intorci la munca si iti revine si moralul

    Raspunde
  4. criserb 7 Dec 2009 @ 16:33

    Stii cat de mult as vrea…

    Raspunde
  5. mariana 7 Dec 2009 @ 16:35

    Da, alegerea mi se pare corecta mai ales ca de recuperare depinde in cea mai mare parte succesul ! Ai sa afli la momentul oportun ce presupune recuperarea (exercitiu permanent, chiar sau mai ales in situatia in care doare).CURAJ!

    Raspunde
  6. MooNy 7 Dec 2009 @ 16:37

    Sicer ti-as recomanda tijele. Intr-adever, bani dati in plus, timp, etc, dar decat sa ai jumate din folosinta mainii, mai bine ai 90-95%. Am vazut destui care s-au crezut Batman cu oase rupte. Nu mai ai 18 de ani sa depui corect calciu, iar cu mana dreapta, mai ales fiind dreptaci te condamni singur.
    Te rog gandeste-te de doua ori, nu numai la tine, ci si la superba fata care o ai lnga tine, la familie si prieteni. Stiu ca un os rupt nu e capat de lume, dar cand o sa ai nevoie mai mare o sa zici “Bai, dar DACA…”

    Raspunde
  7. octavian 7 Dec 2009 @ 16:49

    eu merg tot pe varianta 2! insanatosire grabnica iti dorim!

    Raspunde
  8. Ghiocel07 7 Dec 2009 @ 17:00

    Singur trebuie sa faci alegerea. In orice caz sa nu crezi ca doctorul daca este din Bucuresti este chiar Superman. O sa vezi luni ce inseamna “galma” pentru un deget. Eu cred ca in urma unor exercitii de recuperare se rezolva treaba. Totusi este un deget….

    Raspunde
  9. Ghiocel07 7 Dec 2009 @ 17:12

    Iar cu moralul, gandeste-te ca altii nu au o mana, un picior, au multe alte necazurii. Ai vazut la intalnirea de sambata cum se traieste si probleme sunt, asa ca sus fruntea si ai rabdare ca nu fuge serviciul de acolo, au grija colegii. Stiu ca tu esti o persoana activa, dar nu poate fi mereu cum vrei, uneori este si cum trebuie. Daca a trebuit sa dai cu pumnul in masa, acum trebuie sa stai cuminte. Citesti, stai la tv, asculti muzica si fumezi mai putin. Nu face bine la oase.

    Raspunde
  10. raca 7 Dec 2009 @ 19:17

    Criserb, Moony are dreptate… Chiar crezi ca prietenii, familia si mai ales superba ta fata te vor mai accepta cu contact 60% la osul de langa degetul mic? Mie poti sa-mi scoti numarul din agenda de pe-acum :))

    Acum vorbind serios, lasa-l asa cum e si nu mai fa atat tam-tam ca sperii oamenii. Ok, n-o sa poti fi bataus, dar in rest cu ce te deranjeaza daca nu e 100% perfect?

    Raspunde
  11. MooNy 7 Dec 2009 @ 19:51

    raca: eu nu ziceam de acceptare, ceea ce ai inteles (sau ai spus complet ironic) e pe langa ce incercam eu sa zic

    Logodnicul meu a suferit 6 luni intregi cu crize de rinichi asta pentru ca nu s-a tratat corect si la timp. Familia lui si eu sufeream pentru el. E imposibil sa nu faci asta pt om la care tii.

    O mana netratata corect devine ceva mai nefunctionala. Eu nu mai pot cara ca lumea cu mana stanga pentru ca oasele antebratului s-au departat langa incheietura si nu mai pot cara cum trebuie, mi se pun carcei nasoi. Asta dintr-o prostie (sucire nasoala). Nu incerc sa sperii oamenii, ma gandesc ca totusi cel ce isi scrie gandurile pentru noi aici e destul de “major” sa gandeasca pentru el.

    BTW: recuperare=ultrasunete o data la ceva timp si probabil diadimanice (google).

    Eu inchei acest subiect pentru ca nu imi place sa fiu in orice fel luata peste picior.

    Raspunde
  12. Dana 7 Dec 2009 @ 20:26

    @raca- eu o sa il accept oricum ar fi, de asta sunt dispusa sa spun “Da” la bine si la rau. Si o sa-i fiu alaturi indiferent ce se intampla si cum e, neconditionat…asta inseamna sa iubesti:x
    @criserb- totul va fi ok, si chiar nu cred ca mica “galma” va fi chiar atat de inestetica incat sa necesite operatie ;)…asa ca priveste pozitiv, si multumeste ca esti sanatos, fericit si iubit :*

    Raspunde
  13. mo 7 Dec 2009 @ 20:52

    serb,
    nu cred ca e asa grav ca cele doua bucati de os nu s-au sudat decat pe 60% din suprafata ce face contact. presupun ca nu o sa mai poti lovi cu palma/pumnul asa cum ai facut o inainte de fracturarea osului… promit ca miercuri cand revine echipa din cantonament sa merg la dochi si sa l intreb ce inseamna varianta aleasa de tine! sanatate si rabdare multa, ca ai nevoie..

    Raspunde
  14. Ghiocel07 7 Dec 2009 @ 21:16

    Pai vezi criserb ce prieteni ai? Asa ca poti fi fericit, esti un om bogat!:x

    Raspunde
  15. mariana 7 Dec 2009 @ 21:25

    …ai sa-l ridici gratios cand bei cafeaua, eventual o unghie stilet si…recuperezi!

    Raspunde
  16. raca 7 Dec 2009 @ 21:49

    Moony, scuze pentru neintelegere. Nu erau pentru tine rautaciozitatile, ci pentru plangaciosul de serviciu ;)

    Raspunde
  17. criserb 7 Dec 2009 @ 23:01

    10x Mo, chiar vroiam sa te rog asta.

    @raca – vrei sa-mi aduc aminte ca in tinerete mi-ai rupt limba?

    Raspunde
  18. simona 8 Dec 2009 @ 17:58

    Stau si ma intreb la ce dr ai fost??Chiar nu a fost in stare sa iti prinda osul bine de la inceput??Ai fost la Foisor, la spitalu de oase?Chiar nu mai exista doctori competenti? Am inteles, prima oara ai miscat tu mana, dar a doua oara de ce nu ti-a prins-o cum tb?Chiar imi pare rau ca trebuie sa treci prin asa ceva, dintr-o chestie care totusi cred ca se putea rezolva mai repede si fara batai de cap!Multa sanatate si fie ca varianta aleasa de tine sa fie cea buna!

    Raspunde
  19. criserb 8 Dec 2009 @ 18:31

    Am fost la un doctor bun dar problema e ca osul nu poate fi prins in gips circular, nu are cum, e totusi un os din palma ;)

    Raspunde
  20. stanescu maria 6 Jun 2010 @ 23:42

    baiatul meu de 10 ani a patit la fel ca tine dar am optat ptr operatie , montarea unei tije ,dar refacerea osului este mai anevoioasa ,are 5 sapt de la operatie si mai avem de asteptat

    Raspunde
  21. criserb 6 Jun 2010 @ 23:52

    Pai eu intelesesem de la medic ca prin operatie osul se reface mai repede. Eu am stat 4 saptamani cu mana in ghip si mi-am revenit chiar daca in acest interval mi-au mai rupt mana odata :( Cum de dureaza oare asa de mult?

    Raspunde
  22. Andrei 5 Jan 2011 @ 13:03

    Am 16 ani am avut dublafractura la mana stanga operatie+tija ,la mai putin de 5 luni dublafractura tibie si peroneu operatie+surub ,iar acum 5 ianuarie 2011 fractura metacarpiana 4 mana stanga. mi se pare o nimica toata pe langa celelalte fracturi sper sa nu apara complicatii.

    Raspunde
  23. Florin 28 Dec 2017 @ 15:00

    Criserb iarta-ma ca te intreb dupa atata timp.
    Te-ai recuperat ok?
    Iti poti folosi mana 100℅?
    Ce exercitii de recuperare ai facut?
    … am aceeasi problema.
    Multumesc mult.

    Raspunde
  24. criserb 4 Jan 2018 @ 10:55

    @Florin – salut. Acum că a trecut ceva timp pot să-ți spun că nu-i cazul să-ți faci probleme, mâna o să funcționeze ca înainte în procent de 100%. Nici nu ai să-ți mai dai seama că ai avut o ruptură. La început, când dai jos gipsul o să fie mai greu, nu o să ai mobilitatea cu care erai obișnuit, dar în timp totul își revine la normal. Nu mai știu în cât timp, hai să zicem 2 săptămâni, poate o lună.

    N-am făcut nicio recuperare specială, mi-am luat o minge din aia de o strângi în mână și m-am jucat cu ea, mai multe nu prea am făcut și acum, așa cum ți-am zis, totul este ok.

    Însănătoșire grabnică îți doresc!

    Raspunde
  25. Lexx 22 Apr 2020 @ 18:00

    Salut Criserb,

    Ce metacarpian ai avut rupt ?
    In urma unui traumatism puternic eu mi-am fracturat 2 metacrapiene acum o luna, e vorba de 4 si 5, se pare cu deplasare. La ambele am acum niste galme destul de mari pe partea exterioara a palmei si degetul mic nu il pot indoi sa ajung cu buricul lui in palma asa cum pot cu celelalte. Inestetic este, dar, nu asta ma ingrijoreaza acum ci faptul ca nu il pot indoi complet “pe ala micu”. Mi s-au deplasat nodurile degetelor (nodul cand strang pumnul) spre interior cu 0.5 – 1 cm, iar metacarpianul 5 (de la degetul mic) are o forma mai de alien asa, e incovoiat, are forma mai de semicerc, mai degraba. Galmele arata ca atunci cand ti se apleaca si te trage cineva pe maini, dar, sunt mai mari ca inaltime si intindere. Nu am fost la spital, m-am tratat acasa cum am putut si stiut, m-am ferit cat am putut in aceasta perioada, din cauza Covid 19 si a ceea ce se intampla prin spitale.
    Mi-e tare teama ca trebuie sa ajung la o noua rupere si reasezare sau chiar operatie si nu am garantia ca dupa asta nu va fi mai rau ca acum sau chiar sa raman cu sechele mai mari.
    Durerea de la ruperea pe viu este puternica, intensa, sau suportabila ?
    Recuperarea in cat s-a produs ?
    Daca mai raspunzi pe aici, as aprecia sa imi dai multe detalii cu privire la experienta ta.
    Multumesc.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)