Sari la conținut

Mi-am cumpărat stație meteo

Sunt multe motive pentru care mi-am cumpărat stație meteo, probabil niciunul dintre ele foarte întemeiat :) dar uite că mi-am luat și îmi place ceea ce știe să facă. Stația pe care mi-am luat-o eu este modelul Ambient Weather WS-0900-IP Wireless și am luat-o de pe Amazon. Transport nu am plătit pentru ea, am avut noroc cu un amic ce mi-a adus-o în țară. Îi mulțumesc și pe această cale.

Am montat-o, momentan nu 100% ok, pentru că fiecare senzor trebuie pus în anumite condiții.

Dar prima dată să vă spun ce senzori are, cu ce a venit în pachet.

  • un senzor de interior ce măsoară umiditatea, temperatura și presiunea;
  • un senzor de exterior ce măsoară umiditatea și temperatura exterioară;
  • un senzor de exterior ce măsoară viteza vântului, direcția lui și cantitatea de precipitații.

În teorie senzorul pentru direcția și viteza vântului trebuie montat departe de casă, undeva unde să nu fie influențat de clădiri și alte cele. În situația dată, cred că cel mai bine l-aș monta pe casă, dar pentru moment am ales să-l pun pe magazie. Pe casă e destul de complicat cu montajul, pentru că nu vreau să dau găuri în tablă. Se poate monta cu ceva cleme pentru tabla fălțuită, dar și atunci am nevoie de un suport de fier, ceva făcut la comandă și e destul de complicat. Mi-a fost mai simplu să-l pun pe magazie. Sunt conștient că datele raportate nu sunt 100% reale, dar sunt cât de cât pe acolo.

Senzorul pentru temperatura exterioară și umiditate ar trebui pus pe nord, să nu fie influențat de razele soarelui, dar n-am apucat să-l pun unde trebuie. Momentan este pe sud, în terasă, cât nu este soare indică perfect, când însă este soare se pare că terasa se încălzește și îmi indică o temperatură mai mare decât cea normală. Pe ăsta am să-l mut cât de curând, să fie la locul lui.

Senzorul de interior l-am pus la fii-miu în cameră, să știu în orice moment câte grade sunt la el, iar dacă temperatura scade sub 23.5°C primesc niște notificări pe mobil.

Ăsta e unul dintre motivele pentru care mi-am luat stația. Voiam să știu câte grade sunt la el pentru că am mai pățit să se strice centrala și să scadă mult temperatura la el iar dimineață să-l găsesc înghețat. Deh, el numa’ acoperit nu stă.

Acum, cum văd că temperatura scade nejustificat îmi dau seama că-i o problemă cu centrala.

Un alt motiv pentru care mi-am luat stația este pentru a monitoriza viteza vântului, pentru că la mine la țară bate vântul într-un mare fel, atunci când bate, nu ca la oraș, și na, să știu cam pe la ce viteză îmi zboară scaunele de pe terasă și alte chestii prin curte. La un moment dat, după niste vânturi mai nasoale o să-mi fac o idee, momentan sunt încă în descoperiri.

Partea de mă încântă pe mine este că am în permanență legătura cu situația de acasă, prin toți parametrii pe care stația știe să-i citească. Toate astea pentru momentul în care mă uit, dar am și un istoric. Practic toate datele măsurate rămân și oricând pot să fac niște grafice niște comparații.

În momentul ăsta, de exemplu, situația de acasă este următoare:

În plus, dacă dau click pe fiecare informație din screen shot-ul de mai sus, am istoric pentru date.

Mare parte din date le-am făcut și publice, sunt încărcate la fiecare 60 de secunde pe wunderground.com. Le puteți accesa și voi cu un click pe linkul ăsta.

Îmi place că-s date reale, adevărate, nu preluate din cine știe ce aplicație, aplicații care nu știu 100% datele reale dintr-un anumit loc. De multe ori aplicațiile mi-au dat o temperatură, dar termometrul din curte afișa altceva, de multe ori era informat că plouă când de fapt era soare. Așa, am toate datele reale, știu când plouă știu când ninge :)

De când am dat de wunderground.com știu mult mai sigur care e vreme pe cine știe unde, caut pe acolo o stație meteo și văd exact situația de la fața locului, nu doar niște prognoze care de cele mai multe ori nu sunt reale.

O parte bună a acestei stații este că știe să de IFTTT (IF This Then That) și pot să-i setez tot felul de acțiuni în funcție de parametrii pe care îi citește. Pot de exemplu să opresc udatul din curte dacă plouă. Pot să opresc udatul pentru câteva zile în funcție de cantitatea de precipitații căzută.

În teorie pot foarte multe, doar că până acum nu am alte chestii ce știu de IFTTT, dar pe măsură ce-mi mai cumpăr chestii am să am grijă ca ele să știe, să-mi configurez încet, încet, un mini smart home, cu cât mai multe chestii automatizate și controlabile de la distanță.

Este compatibilă și cu Google Home sau Amazon Alexa so… trebuie doar să mă hotărăsc în ce direcție am de gând să o iau că încă nu-s convins de niciuna dintre ele.

În timp o să mă prind de mai multe, deocamdată sunt la început în domeniul ăsta și învăț :)

Sunt pe aici care au așa ceva pe acasă? Am cu cine să schimb impresii, de la cine să mai învăț câte ceva? Dacă da, lăsați un comentariu.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
4 comentarii
  1. Cristi 15 Feb 2019 @ 23:01

    Salut, cum se conecteaza senzorii intre ei si la internet? E nevoie si de alte investitii pe langa kitul respectiv daca vrei sa transmiti pe Wunderground? Sunt curios daca trebuie sa tragi fire pana la senzori, sau daca trebuie sa ii montezi in raza Wi-Fi.

    Raspunde
  2. criserb 18 Feb 2019 @ 11:09

    @Cristi – salut, da senzorii trebuie montați în raza hub-ului ce vine cu stația, în rest nu ai nevoie de nimic special. Nu trebuie cumpărat nimic în plus, vine la pachet cu tot ce ai nevoie.

    Raspunde
  3. Ionut D 3 Nov 2023 @ 19:41

    Mai ai stația asta? Ai ceva mai nou integrabilă în H.A.?

    Raspunde
  4. criserb 4 Nov 2023 @ 10:34

    @Ionut D – o mai am și e integrată în HA, merge bine. Acum însă am văzut că sunt multe și la noi, bănuiesc că ai de unde alege.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)