Sari la conținut

Mi-au ieșit analizele la apă, dar… cine să le înțeleagă?

Vă spuneam acum o săptămână că am dus apa la analize, să văd și eu ce apă am în casă. Ieri au ieșit analizele și pentru că au fost unii curioși să le vadă, le au mai jos.

Problema este că eu nu prea le înțeleg. Văd că unii parametrii sunt ok, alții nu. Totuși o concluzie încă nu am.

buletin-analize-apă

Dacă vă pricepeți voi să le interpretați, să-mi spuneți și mie ce concluzie tre’ să trag.

E adevărat că încă nu m-am apucat să caut pe net ce și cum, dar când o să am puțin timp am să o fac, poate atunci o să-mi fie mai clar.

So, e de speriat apa pe care o scot din puț? :)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
18 comentarii
  1. Robintel 15 Mar 2016 @ 12:32

    În afară de bacteriile coliforme, apa este bună.

    Raspunde
  2. Alina S 15 Mar 2016 @ 12:49

    Bacteriile coliforme sunt de ingrijorat, da. Se dezvolta in timp in instalatie si nu mai scapi de ele, se vor inmulti in timp coloniile.
    Si ca sa scapi de ele trebuie sa tratezi si partea de duritate, filtrele de UV nu actioneaza decat daca apa este sub 5 grade germane.
    Trebuie curatata instalatia, putul si apoi puse in functie filtrele, daca le pui acum inainte de intrare in casa nu vor avea efect prea mare.

    Raspunde
  3. Ionut 15 Mar 2016 @ 22:05

    Deci…e cam de kkt cu coliformele alea…

    Raspunde
  4. hategan 16 Mar 2016 @ 09:20

    trimite o contraproba si la un laborator particular

    Raspunde
  5. liana 16 Mar 2016 @ 14:03

    Dar acolo la voi nu exista alimentare cu apa curenta? La casa bunicilor mei, la 35 de km de Bucuresti, intr-un sat cu 1000 de locuitori, exista si apa si gaze, plus asfalt super super ok.
    Gazele au fost introduse acum vreo 10 ani iar apa de anul trecut.
    Nu toata lumea si-a tras, evident, dar important e ca exista apa purificata si verificata.

    Raspunde
  6. Marian 16 Mar 2016 @ 14:53

    @liana – N-are nici apa, nici gaz, nici canalizare… s-a bucurat ca l-a luat ieftin.

    Raspunde
  7. criserb 16 Mar 2016 @ 15:26

    @Marian – sau poate că atât și-a permis…

    Raspunde
  8. Andrei 17 Mar 2016 @ 00:47

    Clor sub limita, bacterii peste.
    Eu zic să continui să bei apă îmbuteliata și să folosești mașină de spălat vase la temperatură mare… Și să te gândești la un sistem bun de filtrare.

    Raspunde
  9. Mihai 23 Mar 2016 @ 13:13

    Bacteriile sunt prezente deoarece teava putului este portocalie ( pentru canalizare ) si favorizeaza inmultirea bacteriilor , si dupa cum se vede a repetat aceasi experienta si la al doilea put. In concluzie omu` nu invata din greseli

    Raspunde
  10. criserb 23 Mar 2016 @ 21:26

    @Mihai – primul puț l-am retubat cu țeavă albastră, puțul de la care au ieșit analizele. La al 2-lea puț am folosit țeavă portocalie că așa au vrut “meșterii” și pentru că n-am considerat importat ce țeavă este de vreme ce vreau să-l folosesc doar pentru curte.

    Raspunde
  11. Mihai 25 Mar 2016 @ 11:04

    @Criserb – dar din care panza freatica extrageti apa la primul put( cel cu analizele ) s-a facut o scanare pe adancimea putului pentru a vedea cate panze freatice aveti acolo, grosimea stratului de huma despartind aceste panze si nu in ultimul rand daca s-a turnat pietris margaritar la filtru iar dupa beton pentru a separa apa din prima panza fata de celelalte?

    Raspunde
  12. criserb 25 Mar 2016 @ 11:29

    @Mihai – au făcut pe naiba. Au făcut o gaură până la 28m au băgat o țeavă cu niște găuri în ea și aia a fost :(

    Raspunde
  13. jollyca 11 Apr 2016 @ 15:52

    Cat de nou este putul?
    Intreb pentru ca s-ar putea sa nu aiba rost sa instalezi UV pentru valorile alea, ci s-ar putea sa fie de-ajuns o clorinare. Eu aveam e-coli 100+, iar dupa trei clorinari succesive a scazut la 0. A trebuit sa golesc putul (am lasat cca. 48 de ore apa sa curga) dupa fiecare clorinare, dar in final este ok.

    …si iti trebuie dedurizator daca nu iti plac paharele opace.

    Raspunde
  14. jollyca 11 Apr 2016 @ 15:54

    @criserb – nu se face niciodata chestia de care zice Mihai. Sau ma rog, se face, dar pe niste bani foarte multi. Majoritatea “putarilor” pur si simplu sapa, dau de apa, “e bine 28, boss?”, baga teava, izoleaza prima panza (optional) si apoi asta e.
    Eu am folosit un “putar” care a mai sapat puturi pe la vecini, deci a stiut sigur la ce adancime se duce si mi-a zis de la inceput – “n-o sa mai ai nitriti, dar o sa ai fier”.

    Raspunde
  15. criserb 11 Apr 2016 @ 22:05

    @jollyca – are vreo 7 luni. Dedurizatorul este în plan, cât despre pahare, mașina de spălat le spală destul de bine :P

    Raspunde
  16. jollyca 12 Apr 2016 @ 17:51

    @criserb – adevarat, dar la 17 grade germane nu o sa le spele prea mult timp. Eu deja am aruncat o masina de spalat care a tras vreo 3 ani, cu tot calgonul bagat in ea.

    Raspunde
  17. criserb 12 Apr 2016 @ 22:23

    @jollyca – ce să zic, am băgat sare în ea, așa cum zice la carte, acum să vedem cât ține. Sper ca măcar cât garanția, 5 ani :)

    Raspunde
  18. Bogdan 19 Apr 2016 @ 10:08

    eu am 3 filtre de diferite dimensiuni, apoi un dedurizator care functioneaza si duce apa la ) grade , apoi o lampa UV. Dupa ultimele analize am valoarea 15 la bacterii coliforme. Ele se pot dezvolta si pe tevi, dupa instalatia de UV. Solutia? Obligatoiru dedurizator. Apoi o igiena f. buna a tevilor si a robinetilor din casa care sunt montati sau transporta apa dupa filtrul UV. Curatari ale instalatiei si ale apei din put cu Clor. Se poate pune clor in put (sunt niste pastile speciale si o formula pe baza careia se calculeaza necesarul de clor) sau se poate pune in cvasul de expansiune (daca exista). Apoi se deschid toate robinetele din casa pentru a intra pe tevi noa apa clorurata si se lasa neatinse minim 24 ore. Apoi refacut analize. Alternativa: te legi la apa curneta, faci solicitari la Primarie si la Consiliul jdetean, pentru ca legal (nu mai stiu exact ce lege, dar exista una mai veche), daca ti-au emis autorizatie de construire sunt obligati sa iti asigure apa curenta.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)