Sari la conținut

Lucruri de care ai nevoie și lucruri pe care nu trebuie să le cumperi pentru un nou născut

baby-933097_960_720

Citeam pe suntmămică.ro un articol cu titlul 10 lucruri care nu îți trebuie pentru un nou născut și voiam să discut pe subiectul ăsta, pentru că pe alocuri am alte păreri. E clar că fiecare copil este altfel, dar eu am să vă povestesc puțin din experiența mea.

Acum, după ce a trecut un an de când a venit pe lume, sunt multe lucruri pe care le-am cumpărat și de care nu am avut nevoie, sau lucruri pe care le-am primit, și tot așa, nu ne-au folosit.

So, începem cu punctele atinse în articolul de care vorbeam și apoi mai adaug eu ce-mi trece prin minte.

  1. Încălzitor de şerveţele umede – De chestia asta nici nu am auzit până acum, deci probabil că nu ai nevoie. De fapt, cu siguranță nu ai nevoie. Poți să folosești șervețelele la temperatura camerei, că doar nu le depozitezi în frigider. De fapt, poți să nu folosești nici șervețele speciale, merge niște apă micelară și niște șervețele sterile. La fel cum poți să folosești doar apă și săpun, dar să zicem că este mai incomod să-l speli de fiecare dată. Oricum, când e grav tot în chiuvetă o să ajungă fundul moștenitorului.
  2. Coş de gunoi special pentru scutecele folosite – un coș de gunoi este util pentru că nu ai tot timpul chef să duci scutecul folosit până în coșul din bucătărie, deci merge un coș în camera copilului, cum la fel de bine merge și o pungă în care să arunci scutecele.
  3. Măsuţă de înfăşat – este utilă până la o vârstă, când copilul stă pe ea. Probabil 3-4 luni, apoi este inutilă și ulterior o să ajungeți să-l schimbați pe pat, eventual cu o aleză pusă sub copil. Deci, da, sunt de acord, măsuța de înfășat nu este obligatorie, merge și o pătură pusă pe o suprafață dreaptă, eventual la un nivel convenabil pentru a nu vă apleca prea mult.
  4. Detergent pentru nou-născuţi – Nu cred că este necesar. Merge și ceva pentru “oameni mari”, dar poate mai sensibil, că na, copiii au pielea mai sensibilă când sunt mici.
  5. Pătuţ de lemn – Noi am luat, cu toate că mai aveam două din material textil, din alea de voiaj. Sunt ok dacă nu ai altceva, dar un pătuț de voiaj este mult mai ok. De la o vârstă, cred că după 6 luni noi am renunțat la cel de lemn pentru cel de voiaj. Copilul începe să se ridice și e mai plăcut să cadă cu capul pe laturile moi alea pătuțului ăla de pânză, decât pe lemn. În concluzie, la un următor copil nu cred că o să mai cumpărăm un pătuț de lemn. Singurul avantaj al pătuțului de lemn, este că se prindea ok de el caruselul. Dar un pătuț trebuie, al nostru a dormit întotdeauna la el în pătuț, practic până la un an și două luni nu a dormit niciodată cu noi în pat. Nici nu vrea, el vrea la el în pătuț. La noi în pat se joacă, mai fură ce găsește pe el / pe lângă el, dar de dormit niciodată.
  6. Jucării zornăitoare/animale de pluș/etc – Cam pe toate noi le-am primit și na, au fost bune. Nu pot să zic că s-a jucat cu ele prea mult, mai ales în primele luni. De fapt în primele două luni nu s-a jucat cu nimic, poate de la 3-4 în sus începe să se uite după toate chestiile din jur. Centrul de activități a fost bun, s-a jucat în el destul de mult, vreo 2-3 luni (din ce îmi aduc aminte).
  7. Pături cât mai pufoase – Astea sunt inutile. Al nostru are deja un an și nu stă acoperit cu pătura deloc, nici 2 minute, deci sunt inutile, nu cumpărați așa ceva.
  8. Încălțări – Noi am avut câteva perechi, primite și am încercat să-l încălțăm când îl scoteam afară. Așa s-a obișnuit cu încălțatul și niciodată nu a comentat că-l încălțăm sau nu.
  9. Haine de firmă – Nu vă trebuie. Vă trebuie orice haină care îi este utilă copilului, care se desface repede pentru a nu pierde timp cu schimbatul. O să vă dați singuri seama că anumite branduri sunt mai bune ca altele și o să decideți singuri de la care o să cumpărați sau nu. Țineți cont că o hăinuță, în primele luni de viață o să o poarte foarte puțin, deci nu merită să investiți prea mult, cu toate că vă vine să faceți totul pentru micuțul vostru.
  10. Cădiță – cădița este utilă câteva luni. Este de preferat co cădiță cu suport pentru copil, pentru că să vă fie mai ușor să-l spălați. O să-l mai spălați și în chiuvetă, dar cădița este bună.

Cam astea sunt lucrurile discutate în articolul citit, acum am să continui cu altele, din experiența noastră.

  1. Batista bebelușului – este singura batistă bună cu care puteți să-i scoateți ok mucii copilului (da, aia care se bagă la aspirator). Restul sunt niște mizerii, nu sunt bune de nimic. Le avem pe toate, chiar pe toate și le-am luat degeaba. Dar na, nu am vrut să folosim aspiratorul de prima dată. Acum, că avem experiență, nu aș mai cumpăra niciodată o altă batistă. Mai funcționează, dar atunci când nu este foarte mucos, un aspirator prin care tragi tu cu gura, în loc să tragi cu aspiratorul. E bună și aia, dar atunci când situația nu este gravă.
  2. Căruciorul – Noi am avut două, un Stokke (foarte scump) și unul sport (de 2 lei). Stokke-ul l-am folosit până la 4 luni, apoi numai căruciorul sport. În concluzie, părerea mea este că nu trebuie să luați un cărucior scump, mult mai util este unul care să fie ușor și să se strângă cât mai mult, să se facă cât mai mic.
  3. Încălzitor apă – noi am luat unul pe ce l-am folosit zilnic, îl mai folosim și acum. Partea bună este că-ți încălzește apa exact la temperatura de care ai nevoie, nu mai pierzi apoi timpul cu răcitul.
  4. Umidificatorul – l-am luat și pe ăsta, acum aș spune că e o prostie. Nu cred că a schimbat mare lucru. Oricum umiditatea este undeva între 40 – 60%, ceea ce este ok. Un umidificator bănuiesc că este bun când ai o umiditate de 20-30% constantă. Dacă valorile astea se ating din când în când, nu aveți nevoie de umidificator, totul se reglează de la sine.
  5. Aparat de gatit cu aburi și blender. – Modelul ășta. Îl folosim zilnic. Este foarte util. Scump, dar vă face viața mai ușoară.
  6. Cântar – e bun, dar nu necesar. Este ok dacă îl cântăriți doar când mergeți la pediatru, nu e necesar să aveți așă ceva în casă.
  7. Monitorizare bebeluș –  este util, dar se poate trăi și fără. Dacă aveți o casă mare este util, dacă stați în două-trei camere merge și fără. Noi avem, varianta video, și este bun, dar vă spun că se poate foarte bine și fără, eventual doar audio.
  8. Apărătoare colțuri/uși/etc – Sunt bune câteva zile, apoi copilul începe să le dea jos fără mari probleme, cel puțin al nostru a reușit, chiar mai multe modele.
  9. Premergător – noi nu am avut, și merge deja foarte bine, deci nu cred că este necesar.
  10. Țarc de joacă – nu i-am simțit lipsa, merge să-l lași și în pătuț și se joacă la fel de bine.

Cam atât pentru moment, când îmi mai aduc aminte am să revin.

În concluzie, nu aruncați cu banii, cumpărați ceea ce aveți nevoie și gândiți-vă, cât timp o să aveți nevoie de fiecare lucru și dacă chiar nu se poate fără.

sursa poză

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
9 comentarii
  1. cartus 18 Mar 2016 @ 12:16

    Premergatorul pune-l la never ever… Stramba picioare de cand a aparut pe piata. Vorbeste cu un doctor de picioare sa vezi ce povesti horor are despre asta.

    Raspunde
  2. criserb 18 Mar 2016 @ 12:40

    @cartus – la fii-miu nu mai e cazul, a trecut de faza asta, cei care se apucă de făcut copii ar trebui să studieze mai în amănunt fiecare chestie din aste pe care o cumpără…

    Raspunde
  3. tilla 18 Mar 2016 @ 15:25

    Nu stiu cum sunt alti parinti dar in 99% din cazuri iti dau dreptate.

    Raspunde
  4. criserb 18 Mar 2016 @ 15:30

    @tilla – e clar că depinde de la părinte la părinte, de la copil la copil, dar sunt și foarte multe lucruri făcute special pentru a arunca cu banii.

    Raspunde
  5. Ariel 20 Mar 2016 @ 10:54

    Ce model video de Monitorizare bebeluș aveți?

    Raspunde
  6. criserb 21 Mar 2016 @ 10:01

    @Ariel – În prima fază l-am avut pe ăsta, dar l-am dat înapoi celor care ni l-au dat, pentru că au și ei un alt copil, apoi l-am primit pe ăsta. Îl recomand pe primul, are semnal mai bun + zoom.

    Totuși, dacă ar fi să-mi iau eu altul, aș lua ceva de genul ăsta, să-l pot vedea și pe monitorul cu care vine, dar și de la distanță pe mobil.

    Raspunde
  7. cezar 21 Mar 2016 @ 10:28

    Incalzitor de servetele umede? exista un astfel de produs? Geez, cum te face o mama sau un tata mai bun o astfel de inutilitate. Nu inteleg.. pur si simplu nu inteleg cine ar putea cumpara produsul ala.

    Raspunde
  8. criserb 21 Mar 2016 @ 10:35

    @cezar – sunt unii care îl cumpără, chiar citeam niște comentarii pe undeva, cred că pe facebook, în care mămicile ziceau că-s bune :)

    Raspunde
  9. Ligia 25 May 2016 @ 17:41

    Sistemul de monitorizare este foarte util, eu il folosesc si acum pentru fetita mea in varsta de 3 ani, mai ales cand mergem in concediu. L-am luat de pe bebeardealul.ro la un pret foarte bun, il recomand cu incredere: https://bebe.farmaciaardealul.ro/philips-avent-sistem-de-monitorizare-dect-scd501-00-dect

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)