Sari la conținut

Ne bucuram ca se interzice fumatul in locurile publice?

fumatul interzisAm vazut ieri la stiti ca incepand cu 1 ianuarie 2013 se interzice fumatul in toate locurile publice. Astfel nu o sa mai putem fuma in taxiuri, in parcuri si in restauratente. Ma rog, in restaurante o sa se mai poata fuma daca se alege interzicerea accesului in local a copiilor sub 18 ani. Totusi ma gandesc ca majoritatea restaurantelor o sa aleaga sa interzica fumatul decat sa interzica accesul celor sub 18 ani.

Eu in calitate de fumator ma bucur. Este o masura foarte ok. Nu-mi convine, dar vine cumva in ajutorul nostru. O sa fim nevoiti sa fumam mai putin, ceea ce nu cred ca poate sa zica cineva ca este rau.

In plus, ne aliniem si noi cumva tarilor civilizate unde nu se fumeaza chiar niciunde in interior si locuri publice. Vrei sa fumezi, iesi afara, nu trebuie sa-i intoxicam pe cei care au ales sa nu fumeze cu fumul nostru.

O multume de fumatori o sa-mi sara in cap, dar daca te gandesti putin mai profund este o masura buna.

Pe alta parte, o sa fie si o scadere a vanzarilor in restaurante si baruri. Acolo lumea mergea sa bea ceva, sa manance si sa mai stea la o tigara. O parte din acesti clienti o sa aleaga sa nu mai frecventeze respectivele locuri si ele vor avea de pierdut.

Dar eu ma bucur, sunt sigur ca aceasta masura vine in ajutorul nostru, al fumatorilor, fie ca ne place sau nu.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
17 comentarii
  1. Simina 14 Dec 2012 @ 10:57

    Eu sunt nefumătoare și mă bucur tare mult. Mă deranjează să ajung acasă cu hainele mirosind a fum după câteva ore petrecute într-o cafenea sau intr-un restaurant. Este o măsură foarte bună. Când am fost în Germania anul acesta, fumătorii mergeau ori afară ori în spații special amenajate pentru a fuma. Iar eu plecam din localuri fără să miros a fum, ceea ce mă bucura enorm :) Este o măsură foarte bună și sper să se țină cont de ea.

    Raspunde
  2. criserb 14 Dec 2012 @ 11:06

    @Simina – din pacate nu cred ca o sa vedem in Romania “locuri special amenajate”. Este mai scum sa faci asa ceva decat sa ii lasi pe oameni sa fumeze ilegal si eventual sa platesti vreo amenda pentru acest lucru :(

    Raspunde
  3. andreea 14 Dec 2012 @ 11:08

    asta cu scad incasarile firmelor ca nu mai vin oamenii e o scuza jalnica a patronilor care nu vor sa isi schimbe mentalitatea. doar nu stai cu tigara in gura si cand mananci si cand bei. poti iesi afara sa tragi un fum. mi se pare aiurea sa zici ca te duci undeva ca sa fumezi. te duci sa mananci, sa bei, sa schimbi o vorba.

    in spatiul germanic, legea asta e de multa vreme si n-a murit nici un local din cauza asta.

    mie mi se pare o lege buna, de mult necesara.

    Raspunde
  4. criserb 14 Dec 2012 @ 11:12

    @andreea – in Romania vreo 60% din oameni sunt fumatori. Hai sa zicem ca 20% sunt fumatori inraiti. Aia 20% nu o sa mai intre in localuri in care fumatul este interzis. Localul o sa piarda ceva, orice ai zice tu…

    Raspunde
  5. brylu 14 Dec 2012 @ 11:12

    O sa fie ca toate celelalte legi din Romania, nerespectata. Barurile se vor face ca ploua, vor lasa pe toata lumea sa fumeze, elevii sub 18 ani vor continua sa vina in baruri si sa fumeze pentru ca nicio institutie, in momentul asta, nu are suficienti oameni si interes si dorinta ca sa treaca la controale serioase si la amenzi pe masura. Chiar, scrie undeva care e amenda? Ce pateste restaurantul cu pricina? Iti spun eu, niciun bar din tara asta nu va interzice fumatul.

    Raspunde
  6. groclaudiu 14 Dec 2012 @ 11:24

    eu am doua luni jumatate de cand nu mai fumez ,am trecut pe vapat ,asa ca pe mine personal nu ma deranjeaza acum .cred ca daca as mai fi fumat m-ar fi enervat un pic ,insa e o masura buna .fumatorii vor mai reduce o idee din tigari .despre patronii de baruri/restaurante….nu vor falimenta niciunii.In spania e chestia asta de vreo 7 ani parca ,si nu a patit nimeni nimic.

    Raspunde
  7. gasati 14 Dec 2012 @ 11:58

    Eu da, ma bucur. Dar nu prea o sa fie legea lege pentru ca fumatori sunt cei mai buni clientii, iar pe domeniul public nu sta nimeni sa-i urmareasca sau cei care sunt pusi sa ii sanctioneze sunt si ei fumatori

    Raspunde
  8. andreea 14 Dec 2012 @ 15:06

    @criserb, te-ai gandit ca poate in localul ala vor veni nefumatori care inainte nu veneau pentru ca se fuma?

    Raspunde
  9. criserb 14 Dec 2012 @ 15:18

    @andreea – m-am gandit, dar daca ma uit la statistici sunt mai putini :)

    Raspunde
  10. corina 14 Dec 2012 @ 18:49

    @criserb, te apreciez maxim pt. ca esti fumator dar tii cu noi, cei care suntem (inca) victime nevinovate si indignate ale acestui adevarat flagel al omenirii: intoxicatia cu nicotina.
    Bineinteles ca ma bucur enorm ca se face in sfarsit dreptate, ca sa zic asa. Niciodata n-ar fi trebuit ca oamenii care au acest viciu sa faca legea in locurile publice, asa cum s-a intamplat pana in prezent, plus ca romanii au o mare problema cu bunul simt; daca i-am atras atentia unui coleg ca ma deranjeaza fumul de tigara, a interpretat ca am ceva cu el personal ! (Si nu era muncitor necalificat, ci medic!!!)
    Cu privire la statisticile de care vorbesti, ma indoiesc de veridicitatea lor. Intamplator (sau nu…), redactez rubrica “Revista presei” pentru o revista stiintifica medicala si tocmai am trimis materialul in care mentionam si recentul sondaj Eurobarometru, care a indicat ca 28% dintre cetatenii Uniunii Europene sunt fumatori, procent mai scazut decat in Romania, unde 30% dintre populatie fumeaza. Deci, oricum este un procent foarte mare, dintre cele 27 de tari membre UE, Romania situandu-se pe prima pozitie in ceea ce priveste numarul de fumatori declarati.
    Daca nu ai fi spus ca exista statistici, as fi zis ca viciul este atat de suparator (pt. nefumatori), incat fumatorii par mai multi decat sunt !… Dar tu vorbesti despre niscaiva statistici; deci, treaba devine serioasa. In acest caz, te rog sa-mi dai si mie sursa acelor statistici dubioase, ca sa ma documentez.

    Raspunde
  11. corina 14 Dec 2012 @ 18:52

    Erata de exprimare: @criserb, nu te apreciez pt. ca esti fumator, ci pt. atitudinea si mentalitatea pe care le ai, in ciuda faptului ca esti fumator.

    Raspunde
  12. corina 15 Dec 2012 @ 14:09

    @criserb, asa-i ca asa-zisele statistici erau imaginare, in ideea ca oamenii nu vor verifica informatia?!
    Tocmai te apreciasem, dar consider ca cea mai buna strategie in viata ramane tot…sa joci cinstit !

    Raspunde
  13. criserb 15 Dec 2012 @ 15:24

    @corina – n-am stat nici eu sa le iau pe ultimele, am zis ce mi-am adus aminte si eu din ce am vazut la TV… postul totusi nu era despre statistici, era despre fumatul in locurile publice si parerea mea. Daca ai verificat tu, spune-ne si noua ce zic statisticile, sa mai invatam si noi.

    Sorry pt greseli, scriu de pe telefon.

    Raspunde
  14. corina 15 Dec 2012 @ 15:45

    @criserb, multumesc pt. raspuns. Daca intr-adevar s-a vehiculat o asemenea idee in acel context, nu pot decat sa presupun ca era vorba despre procentul de fumatori din anumite locuri publice, gen localuri. Nu stiu; poate!
    Cu privire la numarul de fumatori din tara noastra, dupa cum am precizat mai sus, suntem pe primul loc in UE, cu un procent de 30%. De ce oare?! Or fi romanii cel mai suparat popor :)? Sau cel mai…inconstient?

    Raspunde
  15. criserb 15 Dec 2012 @ 16:37

    @corina – dpmdv cred ca ceo mai prost. Nu vreau sa generalizez, dar cand mai uit la mine ca nu am vointa sa ma las, vad ca sunt prost…

    Raspunde
  16. corina 15 Dec 2012 @ 22:55

    @criserb, apreciez ca ai taria de caracter de a fi critic cu tine printre atatia indivizi “perfecti”, unde domina ideea ca intotdeauna cel gresit este celalalt, nu eu!…
    Vad ca iti doresti cu adevarat sa renunti la viciul asta, bata-l vina! Asta ar fi primul pas.
    In continuare, ar trebui sa fii motivat s-o faci; si daca iti faci o lista de motive, cred ca o incepi azi si o termini in 2013 :). Apropo, sotia ta fumeaza? Ideal ar fi sa nu fumeze, pt. ca in acest caz, ai scrie mare ca motivatie: DANA, si ai incheia lista :). N-ar mai trebui sa faci caligrafie pana la anu’ :).
    Iar al treilea pas ar fi strategia. Am citit eu despre o carte desteapta cu ajutorul careia au marturisit mai multi ca s-au lasat de fumat: Allen Carr – “In sfarsit, nefumator”. Salvasem linkul: http://1cartepesaptamana.ro/cum-sa-te-lasi-de-fumat/, dar acum am incercat sa-l accesez si eu si cartea nu se mai poate citi de pe scribd din cauza legii de copyright. In schimb, oamenii zic ca se gasea la Elefant; cred ca o gasesti si prezent, ca cei de la Elefant sunt foarte bine aprovizionati.
    M-as bucura sa pui capat acestui obicei perfid. Pentru ca meriti :)!
    Doamne ajuta!

    Raspunde
  17. dan28 16 Dec 2012 @ 09:25

    e bine ca exista legea dar cine o va respecta ? cati copii cumpara de la colt bere si tigari pentru parinti prea lenesi ? nu am auzit de nici un magazin care sa primeasca amenda ca au vandut minorilor alcool sau tigari.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)