Sari la conținut

Interzicerea fumatului in locurile publice

Cica mai sunt 2 luni pana nu o sa mai mergem prin cafenele sau alte locuri prin care pana acum mergeam ca deh, se putea fuma. No las’ ca nu-i rau. Poate in modul asta o sa ne convinga sa ne lasam de fumat.

Nu de alta dar nu o sa mai avem unde sa mergem, sau poate o sa facem niste secte si o sa ne intalnim numai intre noi fumatorii ca deh, intre noi ne suportam.

Acum pe bune, noi evitam sa mergem in vizita pe la cei care nu fumeaza. In primul rand pentru ca nu suntem in stare sa nu fumam si nici nu ne convine sa iesim pe balcon sa ne satisfacem viciul. Iar in casa omului nu poti sa fumezi ca deh, il deranjeaza fumul de tigara. Si e normal pana la urma… nu are el nici o vina ca eu nu-s capabil sa le arunc la gunoi.

Ma bucura legea asta, poate asa o sa mai renuntam la ele. In orice caz, o sa fumam mai putin, cu siguranta. Probabil o sa mai mergem la restaurante, sa mai bagam si noi o ciorba si un mic, dar… ori o sa stam mai putin, pentru ca na, vrem sa ne aprindem o tigara, ori o sa ne abtinem. In modul asta implicit o sa fumam mai putin :)

E totusi trista chestia asta cu tigarile, ca uite asa, un cacat de viciu ne face sa ne separam de prietenii care nu fumeaza, sa-i vizitam mai rar, sau deloc.

Si asta e numa’ vina noastra…

In schimb eu am fost si nefumator, au fost 2 ani in care nu am pus tigara in gura si stiu ca nu am interzis nimanui sa fumeze la mine in casa. Oare de ce? De ce nu ma deranjau? Poate pentru ca am inteles ca nu e decizia mea daca respectivul trebuie sa fumeze sau nu. Eu cred ca fiecare trebuie sa ia singur aceasta decizie, nu trebuie nimeni fortat.

Imi aduc aminte ca aveam o prietena ce ma punea sa fumez in bucatarie, nu-i placea fumul de tigara. Pana la urma am renuntat. La prietena!

Ideea e ca omul trebuie ajutat, nu fortat, cu forta nu cred ca se ajunge niciunde.

Totusi, sustin ideea interzicerii fumatului in orice loc public! :)

P.S. Aveti si poza de mai jos, bonus de la Octavian.

58880-c6154f-530-530

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
18 comentarii
  1. octavian 22 Feb 2011 @ 16:38

    La mine in casa nici pe balcon nu se fumeaza :)

    Raspunde
  2. criserb 22 Feb 2011 @ 16:42

    Ce stii tu ce-i bun si natural :) Nici carne nu se mananca din cate stiu :)

    Raspunde
  3. Cristina 22 Feb 2011 @ 16:53

    Sa-mi exprim opinia din punctul de vedere al unui nefumator :D

    Si pe mine ma bucura legea asta, si o sustin cu tarie. Locurile publice sunt pana la urma… locuri publice. Si nu mi se pare normal sa se faca genul asta de lucruri pe strada, si nu din cauza mirosului (ca sa fim seriosi… un aurolac pute de 1000 de ori mai rau decat fumul de tigara) dar se stie ca fumul ala dauneaza mult mai mult fumatorilor pasivi. O sa spuneti ca ce… si masinile dauneaza, si fabricile industriale, bla bla. Dar cel putin alea sunt mai discrete. Nu le simti asa din plin. E ca si operatia :D Parca iti convine mai mult cand stii ca te anesteziaza si nu doare. Daca ar durea… ti-ar mai conveni??

    Regret multe locuri publice (restaurante, terase din regie) pe care am ajuns sa le evit doar pentru ca au preferat optiunea “fumatori” (cand s-a bagat chestia aia cu spatiile pentru nefumatori si fumatori)
    Cat despre faza cu iesitul cu prietenii fumatori… eu ii accept sa fumeze langa mine, ca imi sunt mai dragi ei, decat urasc fumul de tigari… Dar totul pana la fumatul cand se mananca. Mai exista si specimene d-astea care nu respecta macar momentul ala, in care mananc si chiar vreau sa ma simt confortabil.

    Raspunde
  4. criserb 22 Feb 2011 @ 17:09

    Eu iti inteleg parerea si ti-o respect. Ai dreptate. Dar e aberant sa intezici fumatul in public, care asa cum am zis cred ca o sa ma avantajeze, cand tu deschizi “magazine de vise”…

    Cat despre cei care fumeaza la masa, la aia nu tigarea e problema, problema e lipsa educatiei, cei 7 ani de acasa :)

    Raspunde
  5. MooNy 22 Feb 2011 @ 17:23

    Pe de o parte e bine, pe de o pate nu e bine. Eu zic ca nefumatoare for life.
    treaba e ca din cauza fumatului public nu am pus picior in viata mea intr-un club sa dansez. Nu prea merg la zile de nastere organizate in puburi sau locale. Nu merg la concerte indoor.
    Asta pentru ca sinusurile mele si plamanii meu nu suporta mai mult de 30 de minute aceasta atmosfera… Sunt chestii care as vrea sa le fac si nu pot… din cauza fumului de tigara.

    Raspunde
  6. R.Alina 22 Feb 2011 @ 17:43

    Sunt de acord…. In Italia nu se mai fumeaza de mult.Cea ma impresionat cand am fost in tara …. am mancat la o pizzerie…mai bine zis am ‘fumat’ mancand… :( din pacate a ‘fumat’ si fiul meu care avea doar 4 ani atunci. Mult mai civilizat si mai sanatos, desi eu sunt fumatoare… nu fumez in casa, respect copilul si sotul meu care nu fumeaza :)

    Raspunde
  7. Gerhald 22 Feb 2011 @ 18:44

    Urmatorul pas normal, daca tigara e privita ca un pericol, e sa se interzica alcool. Si din cauza bauturii mor oamenii, nu?

    Raspunde
  8. maddy 22 Feb 2011 @ 19:11

    in 15 ani o sa declare tutunul ilegal.

    Raspunde
  9. Amzis 22 Feb 2011 @ 19:21

    pun pariu ca la noi in tara tot se va fuma ;))

    Raspunde
  10. alin 22 Feb 2011 @ 19:22

    Eu nu sunt de acord cu aceasta propunere. Este o aberatie creeata de niste europarlamentari gen EBA(ca toti sunt cam la fel pe acolo) si pe care am imbratisat-o ca pe ceva sfant venit de la sfantul UE. Sunt de acord in schimb ca localurile unde se da mancare sa interzica fumatul. In rest eventual sa separe spatiile. Un bou de europarlamentar a avut o idee legata de forma castravetilor din UE acum cativa ani. Trebuia sa aiba o anumita marime si curbura. Ce s-a intamplat? UE a aruncat milioane de tone de mancare din cauza acestei idei. Acu si-au revenit. In cazul asta se incalca drepturile omului. Nimeni pe planeta asta nu imi poate interzice sa fumez. Vrajeala ca in Franta sau Spania sau Italia e interzis fumatul am mai auzit-o. E o simpla vrajeala. Mai ales in Spania unde nu numai ca se fumeaza in localuri dar se si arunca mucul de tigara pe jos. Nu au scrumiere. Colegii mei din Franta imi spun acelasi lucru – sunt cateva localuri unde fumatul e interzis dar nu peste tot. Un compromis este cum am zis sa se separe spatiile.

    Raspunde
  11. Ghiocel07 22 Feb 2011 @ 22:23

    Mai copii, un lucru este cert. Tutunul dauneaza grav sanatatii. In plus mirosul se impregneaza in haine, in pereti, casa este imbacsita, iar daca mai ai si copii, este chiar criminal sa-i cresti intr-un mediu toxic. In plus fumatul este un viciu scump. Imaginati-va zilnic ca dati foc la o bancnota de 10-20 lei. Unii platesc sa se vindece, voi platiti sa va imbolnaviti. Pe total aprindeti cca 600 lei/luna. In ceea ce priveste interzicerea fumatul in locurile publice, asta este o poveste frumoasa cu un final trist.

    Raspunde
  12. bogdan 23 Feb 2011 @ 01:08

    O idiotenie..nu cred ca explicatiile au sens…in loc sa te simti bine trebuie sa inghiti prostia unor prosti care ne conduc. Am sa ma duc mai des in Egipt…acolo fumezi fara stres.

    Ar trebui sa interzica si mersul pe jos, ca vine bou cu masina si da in tine…dar si mersul cu masina sa se interzica, pentru ca risti sa faci accident…dar nici acasa sa nu te lase, ca risti un cutremuri…auzi…dar nu mai bine nu mai traiesti ca oricum in Romania totul e ca drak?

    Raspunde
  13. dan 23 Feb 2011 @ 01:12

    nici in comunism nu era asa…

    more to come… soon.

    Raspunde
  14. sfx 23 Feb 2011 @ 08:55

    Nu este normal sa se interzica fumatul atata timp cat nu este interzisa fabricarea de tigarete!
    Aici din partea statului (indiferent care este el) este vorba de ipocrizie – el incaseaza accize foarte mari din tutun – dar dispune interzicerea fumatului in locurile publice. Sa nu mai fumam in parcuri ca ne vad copii si fac la fel. Ete na! Nu mai permiteti fabricarea de tigarete si gata …nu mai fumeaza nimeni.
    Si daca este sa o dam in gluma fumatorii ar trebui sa se asocieze sa lupte ca sunt discriminati.

    Raspunde
  15. Andrea S. 23 Feb 2011 @ 09:10

    Hei nu va interzice nimeni sa fumati va restringe doar locurile unde o puteti face. Mie mi se pare in final si o chestie de respect reciproc. Cine ma apara pe mine ca nefumator de fum? Pina acum nimeni. Bineintels ca e o moneda cu multe fatete…in localuri se va consuma mai putin…dar lumea se obisnuieste. Exeprienta asta o fac de citiva ani buni aici si pot sa spun ca daca la inceput a stirnit tot atitea discutii ca la voi…lumea s-a invatat. Aspectul financiar este unul asa cum zice si Ghiocel…mie mi-ar pierii cheful numai facind o socoteala cit as cheltui intr-o viata pe tigari- si punind in comparatie cite alte lucruri frumoase mi-ar face viata mai placuta cu banii astia.Aspectul de sanatate il voi pune insa mereu pe primul loc. La o expozitie a lui Günter von Hagen am vazut un plamin de fumator…si nu a fost deloc de neglijat cum arata…trebuie sa fi cel putin iresponsabil sa fumezi…dar ma rog asta este intr-un final hotarirea personala a fiecaruia. De citeva zile se discuta mult in media de la noi despre tigarile electrice…dar se pare ca sint cam la fel de nesanatoase…ieri am vazut si eu una…e ciudat…dar ma rog tot un viciu ramine pentru mine :

    Raspunde
  16. SIP 23 Feb 2011 @ 14:16

    Fratilor nu e bun fumatul , eu m-am lasat …

    Raspunde
  17. Ionut 24 Feb 2011 @ 11:15

    Este foarte simplu, locari de fumatori si localuri de nefumatori…Iti convine intri, daca nu…

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)