Sari la conținut

Tu stii sa circuli iarna?

457999_10151263152754886_975819838_o

Pentru ca am vazut ca iarna lumea are tot felul de probleme in trafic/parcari, din cauza zapezii, ma gandeam sa readuc in discutie subiectul si sa va dau cateva sfaturi, lucruri  ce le-am invatat de-a lugul timpului.

Intr-o ordine oarecare, le insir mai jos.

  • cumparati-va cauciucuri de iarna. Nu va zgarciti, luati ceva de calitate. Exista mari diferente intre un cauciuc bun si unul prost chiar daca ambele sunt de iarna.
  • cand vreti sa plecati dimineata cu masina curatati usa soferului, intrati inauntru, porniti motorul si dupa aceea va dati jos si curatati intreaga masina. Nu doar geamul din fata, aveti nevoie de toate geamurile pentru a va deplasa in siguranta. Cand terminati o sa fie cald si in interior.
  • Curatati masina intergral de zapada si mai ales gheata, e posibil ca in timpul mersului sa va sara de pe masina si sa omorati pe cineva.
  • nu folositi frana (pedala aia din mijloc) pentru a frana ci folositi frana de motor. Asta inseamna ca atunci cand vreti sa franati trebuie sa schimbati viteza intr-o treapta inferioara. Daca aveti 80 si sunteti intr-a 4-a bagati intr-a 3-a si ridicati usor ambreiajul, masina o sa franeze. Daca vreti sa franeze mai mult mergeti mai departe si bagati intr-a 2-a si masina o sa franeze mai mult….
  • incercati ca atunci cand aveti zapada/gheata sub roti sa plecati de pe loc cu viteza a 2-a, nu o sa va mai derapeze masina.
  • folositi faza scuta (asta e valabila si vara) o sa fiti mult mai vizibili in trafic mai ales acum cand distanta de franare e mai mare
  • daca va opriti, semnalizati chestia asta, nu o sa mai aveti surpriza sa va “pupe” unul din spate
  • incercati sa nu mergeti doar cu 10km/h oamenii se mai si grabesc. Masina nu derapeaza daca “o calci” lin, ea derapeaza atunci cand franezi sau iei un viraj cu o viteza nepotrivita, deci, daca nu ai pe nimeni in fata si vezi drumu’ calca-o….
  • aveti grija la viraje… accelerati usor, altfel e posibil sa va fuga spatele.
  • e important sa aveti in masina o lopata, nu ocupa loc si o sa va fie utila.
  • e important sa aveti rezervorul plin daca plecati la drum lung si o patura, nu se stie niciodata cand ajungeti la destinatie. Aaaa si baterie la telefon sau incarcator de masina.
  • din cand in cand curatati zapada depusa pe contraaripi. Ea se intareste si se comporta precum o piatra… e pacat de masina voastra
  • daca aveti de urcat o panta abrupta si nu puteti (va derapeaza masina) rugati un prieten sau mai bine 2 sa stea pe capota din fata, deasupra rotilor, o sa fiti uimiti cum creste aderenta masinii.
  • Daca aveti tractiune pe spate, 1-2 saci de nisip in portbagaj o sa-si faca bine treaba. Merge si cu borduri ;)
  • Daca nu puteti sa urcati o panta/bordura incercati cu spatele, iar o sa fiti surprinsi.
  • Cand ajungeti acasa si parcati indepartati zapada depusa pe contraaripi, curatati locul de parcare dimineata sigur nu o sa aveti chef…
  • Lanturile sunt bune doar pentru zapada afanata. Nu sunt pentru gheata si asfalt, o sa va distrugeti cauciucurile si multe alte chestii pe la roti.
  • Parcati masina in zone in care riscul sa vi-o loveasca cineva e cat mai mic. Evitati curbele si fiti cat mai departe de traiectoria masinilor ce trec pe langa masina voastra parcata ;)
  • Incercati sa nu trageti frana de mana peste noapte, e posibil sa inghete la temperaturi joase, e suficient sa o bagati in viteza 1.
  • nu lasati apa in rezervorul pentru lichid de parbriz si nici lichid pentru vara. Puneti lichid care sa reziste la temeraturi cat mai scazute. Daca totusi v-a prin iarna cu apa in loc de lichid de parbriz, lasati masina intr-o parcare subterana cateva ore. O sa se deszghete.

Daca va mai vin idei puteti completa…

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
6 comentarii
  1. Ciprian 14 Dec 2012 @ 12:09

    Cand parcati in zapada mai mare, faceti un pic de loc in zapada prin miscari inainte si inapoi si apoi opriti masina. Daca doar parcati pur si simplu o sa inghete zapada si dimineata nu mai plecati. Sau eliberati inainte locul cu lopata din portbagaj.

    Raspunde
  2. Adrian 14 Dec 2012 @ 13:43

    Cand va impotmoliti in zapada nu accelerati puternic, incercati sa faceti balans prin accelerari usoare apoi eliberarea acceleratiei… E mult mai usor, mult mai rapid si nu ingropati rotile in zapada…

    Raspunde
  3. daniel 14 Dec 2012 @ 13:59

    Folositi frana doar daca vreti sa va distrati si stiti ce faceti, la fel si frana de mana, dupa ora 00:00 si doar in viraje, nu mergeti cu 20km/h doar pentru ca este iarna, se circula la fel de bine cu 50-60kmh.

    Raspunde
  4. Dan 14 Dec 2012 @ 14:28

    @criserb-e diferenta uriasa intre “derapat” si “patinat”.De fapt sunt 2 lucruri diferite.Simteam sa te fac atent ca e al treilea articol in care faci confuzia asta…!

    Raspunde
  5. Andi 16 Dec 2012 @ 10:03

    Excelente sfaturi. Pacat ca, in general, nu sunt urmate.

    P.S. Vezi ca ti-a scapat un “s” in “dezghete” ;)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)