Sari la conținut

Noile tarife roaming

Dupa cum probabil stiti, de la 1 iulie au intrat in vigoare noile tarife de roaming. In teorie costurile au scazut considerabil, in special daca vorbim de date.

Fata de trecut, cand aveam un tarif de 4 euro/ 1MB, acum tariful pentru date a scazut la 0.7 euro/MB, ceea ce nu este asa de putin pe cum pare. (chiar daca ieftinirea e semnificativa)

La un calcul simplu, pentru o utilizare moderata a telefonului mobil, (500 MB pe luna), rezulta ca pentru un concediu de 7 zile avem nevoie de 120MB trafic, care inmultit cu 0.7 euro pe mega ne da un cost de 81 euro numai pentru traficul de date.

Pe langa asta mai avem, sa zicem, 2-3 telefoane pe care le primim in fiecare zi, a cate un minut si tot atatea apeluri efectuate, tot a cate un minut.

3 min x 7 zile = 21 minute x 0,29 euro/min = 6 euro

3 min x 7 zile = 21 minute x 0.11 euro/min = 2.31 euro

SMS-uri, hai sa zicem tot 3 pe zi, rezulta un cost de 2.31 euro.

Total voce + sms-uri + date = 91.62 euro x 24% = 113.61euro x 4.5 lei/euro = 511.25lei pentru o vacanta de 7 zile.

E posibil sa fi estimat gresit minutele vorbite sau volumul de date, dar in mare cam asta e calculul. Calculati si voi in functie de necesitatile voastre si o sa vedeti ca noile tarife nu sunt chiar asa de mici, desi asa pare.

Cred ca in continuare o sa stam cu datele oprite prin strainatate si o se ne bucuram atunci cand gasim cate o conexiune wireless.

Voi cum folositi datele in strainatate? Aveti ceva optiuni speciale sau platiti per MB, asa cum am vorbit mai sus? Daca aveti solutii mai ok, eu zic sa lasati un comentariu, o sa fie util celor care urmeaza sa plece in concediu.

P.S. Noile tarife anuntate de Orange le aveti aici, cele anuntate de Vodafone aici, iar cele practicate de Cosmote… nu le-am gasit :)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
15 comentarii
  1. Moldo 3 Jul 2012 @ 11:26

    Eu nu folosesc conexiunea de date cand sunt plecat in afara. Daca chiar trebuie sa intru pe net caut un wireless (de obicei este la cafenele/fast-food-uri/mall-uri).

    De vorbit se poate vorbi cateva minute pe zi pentru ca nu-i un capat de tara daca platesti 0.09 €/minut…

    Raspunde
  2. criserb 3 Jul 2012 @ 11:30

    @Moldo – la fel fac si eu dar uite acum cu noile tarife am facut calculele de mai sus. Credeam ca merita folosirea datelor afara dar nu… si cu tarifele astea mici sunt costuri destul de mari.

    Am vazut o reclama la TV cum ca cu 3.5 euro/zi (parca) Vodafone iti da voie sa folosesti pachetul de date ce-l ai in tara si in roaming. Pare interesanta dar din pacate eu sunt pe Orange si acolo n-am auzit de nicio optiune de genul…

    Se pare ca tot la cautarea wireless-ului ramanem…

    Raspunde
  3. Cosmin 3 Jul 2012 @ 11:33

    Caut intotdeauna hotel cu wi-fi! Intotdeauna! :)
    Urmatorul pas ar fi sa cauti un provider de telefonie mobila (in tara respectiva) care sa vanda SIM-uri pre-pay fara act de identitate (nu poti peste tot sa cumperi ca la noi, din benzinarie), iti treci smartphonul pe operatorul respectiv (iesi din roaming, adica) si pentru voce iti mai aduci un telefon. Cam prea putin practic, dar eviti sa ai o factura mult prea mare. Asta daca vrei sa folosesti datele ca in RO.
    Daca vrei doar sa citesti un mail din cand in cand, poti sa folosesti linistit datele in roaming, nu e atat de scump. Dar setarile din telefon ar trebui sa fie tot timpul asa: switch off data while in roaming! Sa nu ai surprize cu mai stiu eu ce update sau transfer de date, fara sa ai tu controlul.

    Raspunde
  4. georGian 3 Jul 2012 @ 11:58

    sau nu iti iei telefonul cu tine

    Raspunde
  5. Bogdan 3 Jul 2012 @ 13:11

    Oricum reducerile sunt semnificative. Ia fa calculele dupa vechile tarife :)
    De obicei cind plec intr-o alta tara ma uit sa vad ce operatori sunt, care are cea mai buna acoperire si cind ajung imi iau un prepay de la acel operator. Totodata iau un numar de fix din acea tara (operatori VoIP sunt destui) pentru apelurile de voce, iar ca rezultat am ceva de genul:
    a) cineva suna pe nr de mobil din Ro -> numarul are facuta redirectionare la un numar VoIP Ro care la rindul lui e redirectionat catre numarul de mobil din tara unde plec; cost: aprox 8 centi / min
    b) vreau sa sun in Ro din afara: sun de pe numarul nou catre nr de fix VoIP din tara respectiva, care numar duce catre VoIP din RO care la randul lui va suna unde doresc; cost: 2-7 centi/min
    c) pentru net am SIM-ul din tara respectiva cu optiune de date

    Acum cu oferta de la Vodafone (nu trebuie sa fii abonat, merge si pe prepay) mai mult ca sigur voi renunta la schema de mai sus – detalii aici: https://www.vodafone.ro/personal/servicii/international-si-roaming/roaming/internet-pe-smartphone/roaming-pe-zi/index.htm
    Pentru 4 EUR/zi folosesti minutele si datele ca si cum ai fi in tara.

    Raspunde
  6. aplicatii iphone 3 Jul 2012 @ 13:31

    Dupa cum ai zis si tu, tarifele, cu toate ca au scazut considerabil, atunci cand tragi linie tot e cam mult… Dar, mereu-mereu, cand am avut de rezolvat ceva, wi-fi. Sunt atatea aplicatii si medii de socializare, e-mail, skype, messenger cu live call.

    Raspunde
  7. cristi 3 Jul 2012 @ 14:20

    doar eu observ telefonul din poza? :P

    Raspunde
  8. Cosmin 3 Jul 2012 @ 14:34

    @cristi: Eh, un telefon ca toate telefoanele :P Sa-l stapanesti sanatos!

    Raspunde
  9. criserb 3 Jul 2012 @ 14:45

    @cristi @Cosmin – inca nu mi l-am luat, l-am avut in mana cand a aparut pentru cateva clipe. De acolo e poza :)

    Raspunde
  10. Vlad 3 Jul 2012 @ 19:00

    Cel mai ieftin pui mesajul cu Plecat in Vacanta si nu pot fi contactat si asta e. Asadar vacanta e perioada cand trebuie sa lasi toate lucrurile zilnice acasa si sa te eliberezi de stres, efort si greutati. Desi nu cred ca si-ar lasa cineva telefonul acasa eu recomand modalitatea lui @Bogdan pare sa fie cea mai ieftina.

    Raspunde
  11. Iuli 4 Jul 2012 @ 00:42

    @criserb, tocmai m-am intors din vacanta in Spania (ai vazut poza si clipul – view-ul catre parada campionilor a fost priceless ;-) )
    Pentru date, cel mai rentabil e sa-ti iei cu tine un device dedicat pentru internet (tableta, laptop) si sa-ti cumperi in tara in care pleci un sim prepaid de date. Vezi aici niste tarife pentru Spania http://prepaid-wireless-internet-access.wetpaint.com/page/Spain
    Din pacate, am fost foarte mult pe drum in sejurul asta (am vazut mai multe orase) si nu am avut timp sa caut o oferta buna – am luat un card de date de 19 euro, cu acces nelimitat o luna (1GB la viteza maxima, restul la 128KB). Abia spre final am intrat si intr-un Carrefour si am vazut ca aveau sim de date unlimited de 5 euro cu 20MB la viteza maxima si restul la 128Kb
    Deci se poate si internet unlimited oriunde, la preturi foarte ok.

    Raspunde
  12. Vlad 6 Jul 2012 @ 01:02

    @Iuli si ce faci cu 128kb?

    Raspunde
  13. Iuli 6 Jul 2012 @ 01:11

    @Vlad daca ai depasit limita de 1GB (foarte mult pentru o vacanta de 1-2 saptamani), preferi sa ai banda de 128 decat sa nu ai deloc :-)
    Oricum, ideea era alta: daca pentru 1GB “nelimitat” dai 19 euro, e clar ca e cea mai buna varianta in strainatate, exceptand wifi-ul din hotel.

    Raspunde
  14. Vlad 6 Jul 2012 @ 16:51

    @Iuli da la 19€ pare sa fie cea mai buna oferta insa oferta la 5€ nu-si merita banii si eu am incercat la aceasta sa fac referire. Stiu ca 1 gb e mai mult decat destul intr-o vacanta insa tarifele sunt foarte scumpe in Spania la telefonia mobila, fata de Romania!

    Raspunde
  15. Florin 23 Nov 2015 @ 03:26

    1) cauti un loc cu internet sau cumperi cartela si activezi internetul
    2)instalezi aplicatia clickphon pe telefon si iti iei nr.de telefon pe internet de romania (pe care poti fi sunat si daca il incarci cu citiva euro poti sa si suni ) . Chestia asta poti sa o faci inainte sa pleci din tara
    Astfel ai si telefon si internet daca alegi sa iti cumper cartela cu internet cu doar 15 euro (10 internet +5telefon )
    PS functioneza am folosit pe un telefon noname (sellcine)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)