Sari la conținut

Numai la farmacie sa nu ajungi

InfermieriFarmacia

Acum vreo doua saptamani am tot dat pe la farmacie sa-mi cumpar una-alta pentru raceala. Zilele trecute prietenul Raca a trecut si el pe acolo, ma rog, o alta farmacie, pentru a cumpara ceva antibiotice prescrise de medicul dentist.

Alti prieteni la fel.

De fiecare data cand trebuie sa ajungi la o farmacie, farmacista incearca sa-ti bage pe gat tot felul de pastile pe care tu nu le vrei. Tu vrei sa cumperi ceva, ea ori nu are, ori iti ofera cu generozitate alte chestii "mai noi" si "mai bune".

Eu m-am invatat sa iau Ibusinus in loc de Nurofen, pentru ca este de 3 ori mai ieftin si contine acelasi lucru. M-am invatat este un fel de a spune pentru ca niciodata nu au Ibusinus. De fiecare data imi sugereaza altceva, la fel cica, dar mai scump.

Pe langa asta, niciodata nu scap de intrebarea: aveti card? n-am doamna card si nici nu vreau. Nu stiu de ce, dar am impresia ca este nasol daca mi-as face card la farmacie. Am impresia ca as deveni un client fidel al lor si parca nu-mi doresc asta asa devreme.

Nu exista situatie in care sa merg la farmacie, eu sau prietenii mei apropiati, in care farmacista sa nu incerce sa vanda ceva in plus fata de ceea ce cauta omul.

Ori sunt eu ghinionist, ori practica asta este o treaba generala.

Nu mai putem cumpara o aspirina normala, ca o sa ni se spuna ca una tamponata este mult mai buna, ne ajuta la nu stiu ce lucruri. Nu mai putem lua un paracetamol ca este mai bine sa luam ceva mai nou si mai modern.

Asa am ajuns sa urasc farmacistele. Si le urasc pentru ca exista posibilitatea ca ele sa aiba chiar dreptate, dar eu de unde sa stiu? Ele poate chiar imi vor binele, dar eu nu mai pot sa cred ce-mi vinde fiecare farmacista cu care ma intalnesc.

Eu ma duc la farmacie si iau ceea ce mi-a dat doctorul sa iau, banuiesc ca ala nu este idiot cand imi scrie o reteta.

Voi aveti mai mult noroc in discutiile voastre cu farmacista, sau si voi sunteti invitati sa cumparati tot felul de chestii pe care nu vi le-ati dorit atunci cand ati intrat acolo?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
26 comentarii
  1. Mirela 2 Apr 2013 @ 11:44

    Eu am un Help Net aproape de mine si ma duc in general acolo. De intrebarea legata de card nu scap. Dar aici o singura data mi s-a sugerat ceva fara sa intreb eu: ca pe langa anticonceptionale ar trebui sa iau si ceva pentru protectia ficatului (si aici, desi am refuzat-o, stiu ca avea dreptate). In rest, tipele sunt foarte de treaba si vin cu idei doar atunci cand le intreb eu. Si chiar se pricep. (De exemplu, in iarna imi lacrimau ochii cand ieseam afara la frig, iar doctorita mea de familie insista ca sunt alergica, dar niciun tratament nu avea efect. Intr-o zi m-am dus la farmacie, am zis ce si cum si mi-au recomandat niste picaturi pentru hidratarea ochilor. Initial m-am hlizit un pic, dar aveam nevoie de ceva neaparat si am fost foarte multumita de rezultat.)

    Raspunde
  2. criserb 2 Apr 2013 @ 11:58

    @Mirela – una este sa ceri tu ajutorul, si atunci este normal sa-l primesti, si una este sa vrei sa cumperi un Algocalmin, o Aspirina si inca ceva si ele sa-ti sugereze alte chestii de care n-ai auzit in viata ta, sunt “mai noi” si eventual de 5 ori mai scumpe.

    Au fost foarte multe cazuri in care, la fel ca si tine, m-am dus la farmacie si am spus ce problema am iar fetele de acolo mi-au vandut ce-au vrut ele. Eh, cazul asta este cazul in care am fost multumit pentru ca asa cum ti-am zis… nu stiam ce vreau.

    Pe mine ma enerveaza cand stiu exact ce vreau si ele incearca sa-mi vanda alte chestii inlocuitoare.

    Raspunde
  3. vali 2 Apr 2013 @ 12:37

    Mirela, imi poti spune si mie ce picaturi ai luat ca am si eu problema asta cu lacrimatul.

    Si eu am acceasi problema cu cardul si le refuz de fiecare data, am doar la o singura farmacie dar nu mai stiu care :D pentru ca este o doamna acolo super de treaba si ma ajuta mereu cu sfaturi (help net uverturii parca ). Eu deja mi-am invatat medicamenetele cu care sa ma trateza cand sunt racit si ce sa iau pentru altele asa ca ma duc direct acolo si cer ce vreau.plus ca am si o matusa farmacista pe care o sun cand am nevoie de ceva( pacat ca nu e in zona mea)

    Raspunde
  4. Dorin 2 Apr 2013 @ 13:07

    Cristi, oameni buni, farmacistele chiar sunt agenti de vanzari! Ele sun recompensate in diverse moduri de catre agentii propriu-zisi, reprezentanti ai depozitelor sau producatorilor. Acestia au targete lunare pe care si le ating prin stimularea farmacistelor. Cu cat e furnizorul unui medicament mai tare dpdv al bugetelor, cu atat el aloca o parte a acesto bugete farmacistelor. De ce crezi ca nu gasesti Inusinus?! Simplu, cei ce distribuie Nurofen platesc mai bine! De-aia recomandarile tintesc medicamente scumpe, pentru ca cei ce vand/produc respectivele medicamente sunt firme mari, cu bugete mari de cointeresare a farmacistelor! As simple as that…

    Raspunde
  5. Dorin 2 Apr 2013 @ 13:08

    Sorry pentru typos, am scris in graba de pe tel… :(

    Raspunde
  6. unicornul_vesel 2 Apr 2013 @ 13:17

    Mă duc la Helpnet, mă întrebă de card, deja am, primesc reducere de vreo 5% sau între 5-15, habar n-am.
    Nu-mi bagă produse pe gât, nu îmi recomandă porcării și femeile alea chiar par să fie instruite altfel decât în alte farmacii. Acuma na, peste tot mai există și uscături.

    Raspunde
  7. Ghiocel07 2 Apr 2013 @ 13:24

    Da, aspirina tamponata este mai buna :)

    Raspunde
  8. criserb 2 Apr 2013 @ 14:18

    @Dorin – eu inteleg ce zici, stiam asta, dar totusi, sa spui ca nu ai anumite produse numai pentru a vinde altele… e urat.

    @unicornul_vesel – eu recunosc ca am avut experientele de mai sus la Catena.

    @Ghiocel07 – o fi, dar eu vreau simpla (sa zicem) :)

    Raspunde
  9. Mirela 2 Apr 2013 @ 14:22

    @Vali: Fitostill, hope it helps. Mi-au placut si datorita ambalajului, vin in fiole mici, de plastic, resigilabile.. nu trebuie sa te plimbi cu sticluta si, in caz ca le folosesti mai rar, nici nu iti expira toata cantitatea intr-un interval prea scurt de la momentul in care ai desfacut capacul.

    Raspunde
  10. andreea 2 Apr 2013 @ 15:57

    mda, cunosc. defapt nici nu stiu daca doctorii prescriu medicamentele X pentru ca sunt platiti in acest scop sau farmacistii iti ofera Y din acelasi motiv. cred ca acum trebuie sa fii expert in chimie ca sa stii ce mananci si ce pastile sa iti cumperi, altfel iei de la ala care te minte mai frumos.
    in principiu eu iar doar ce mi-a prescris medicul pentru ca in prealabil am discutat cu el ce efecte are, ce doza, ce alea. deci stiu la ce sa ma astept.

    Raspunde
  11. Valentin 2 Apr 2013 @ 18:19

    Ms frumos Mirela.

    Raspunde
  12. Denisa 2 Apr 2013 @ 21:25

    Asta mă întrebam şi eu în 2008.

    Raspunde
  13. maddy 3 Apr 2013 @ 08:21

    depinde de cum percepi treaba. mie mi s`au parut tot timpul amabile, iti explica modul de administrare si noteaza pe cutie, am fost in martie la centrofarm cu o reteta compensata, mi`au facut card ca era nush ce promotie si am luat cu reducere medicamentele.

    Raspunde
  14. om corect 8 Apr 2013 @ 13:14

    bietele asistente de farmacie si bietii farmacisti au fost declasati din meserie de capitalismul dambovitean.
    el trebuie sa indeplineasca target de vanzari.
    la fel ca vanzatorii din benzinarii.

    Raspunde
  15. Minnie 9 Apr 2013 @ 14:02

    Eu in general cumpar destul de mult de la farmacii diverse medicamente si suplimente dar niciodata nu mi s-a oferit ceva ce nu amcerut. Cand primesc o reteta caut mai intai variante pe internet mai ieftine, caut dupa substanta activa si cer exact ce vreau si sunt ferma. Cred ca daca vede farmacista ca esti nehotarat atunci baga pe gat ce vrea ea dar daca sunt ferma si cer “vreau o cutie de x” nu are ce comenta. Chiar niciodata nu mi s-a oferit ceva ce nu am cerut nici in materie de medicamente nici in materie de sfaturi. Intru, cer, iau si plec. iar cand vanzatorul este barbat este si mai mare placerea, nici nu clipeste cand cumpar ceva. ( ca si coaforii -sau cum se cheama, hair stylist- barbati-tund exact cum cer, fara comentarii si discutii banale si trageri de limba cum fac femeile)

    Raspunde
  16. Andrei (mumy) 25 Apr 2013 @ 22:37

    Salut,

    fiind din “industrie” pot sa iti spun ca totul este marketing.
    toate (cel putin cele din lanturi) au plan de vanzari pe anumite produse.
    e vorba de afaceri aici. pastilele sunt doar niste produse de consum ca oricare altele si trebuie promovate cele care aduc profit mai mare. Evident , nu iti vor recomanda paracetamol in loc de aspirina (ca si ex.) , dar iti oferta ceva din acelasi DCI (substanta activa) dar mai scump. Exista diferente intre pastile cu acelasi DCI , dar sunt mici si tin de procesul de fabricatie si de cum isi pastreaza proprietatile dupa.
    totodata iti mai recomanda si alte medicamente complementare (ex. ceva pentru refacerea florei intestinale odata cu un antibiotic).
    toate recomandarile se fac numai pentru medicamentele care se pot vinde fara prescriptie de la medic (cum sunt cele cu reclama la TV).
    Acum farmacistul nu trebuie sa mai stie sa faca preparate in farmacie ci trebuie sa fie un om de vanzari .
    Repet, acest lucru se petrece 100% in farmaciile de lant (mai mic sau mai mare) , si mai putin in cele independente(cate or mai fi ramas).
    ca sa vanda produsul cam fac orice , uneori iti spun ca nu se mai produce.
    Aceeasi practica se intalneste si la medici.

    PS. Cand ne mai vedem , iti dau mai multe detalii daca vrei .

    Raspunde
  17. criserb 26 Apr 2013 @ 00:02

    @Andrei – pai tre’ sa ne vedem, mai ales ca acum a venit vara si tre’ sa-i facem o vizita lui Catalin :)

    Raspunde
  18. Andrei 26 Apr 2013 @ 09:51

    @criserb – ne vedem :)

    Raspunde
  19. adeline 24 Aug 2013 @ 00:27

    asta asa e,dar ganditi-va la ele asa primesc ordin de sus din companie,daca nu executa ori nu sunt platite cum trebuie ori isi pierd locul de munca, e o strategie de marketing a companiei respective,ca sa mananci o paine trebuie sa ai servici, asa e pentru toti.farmacia nu mai e ce a fost,acum e pura vanzare din pacate se stie cum e in vanzari ,e cam stres pentru cei ce lucreaza acolo,nu ii poti multumi pe toti.vaita e o continua alergare.

    Raspunde
  20. obancea cristina 24 Aug 2013 @ 14:27

    Pai cum asa? Merg la farmacie ca-s racita, ma doare capul. Cer paracetamol sinus si ma intreaba , faceti temperatura, va doare in gat, nu vreti si un spray nazal nu stiu cum il cheama?
    Ma dispera , numai la piata imi bagau pe gat legumele…, acum si la farmacie ne sufoca…cu medicamentele, bineainteles!

    Raspunde
  21. Nico 22 Jul 2014 @ 12:18

    Farmacistii si asistentii de farmacie au obligatia de a pune intrebari pacientilor pentru a gasi tratamentul optim. Daca esti racit, te doare capul, intrebarea logica este si daca faci temperatura, daca te doare in gat, daca stranuti, daca tusesti, daca tusea e productiva, altfel de ce ar mai fii nevoie sa studiezi 5 ani pentru a deveni farmacist? Intradevar farmacistii au target dar voi chiar credeti ca in cazul medicilor nu este la fel? Medicii prescriu ce vor ei sa prescrie, in functie de ce atentii primesc de la reprezentatii furnizorilor de medicamente. Sfatul meu: mergeti cu incredere la farmacie, cereti sfaturi, intrebati preturile medicamentelor care contin aceeasi substanta activa si decideti singuri ce doriti sa cumparati

    Raspunde
  22. Elvira Candrea 17 Dec 2015 @ 16:12

    @unicornul_vesel – “femeile alea” dar unde te duci draga , la piata ? Lipsa totala de respect :( si mai spui si ca iti dau sfaturi si ca sunt competente .
    ps: sistemul cardului de reducere este cea mai perversa pacaleala ca sa accepti preturile mari …ptr ca Helpnetul este la momentul actual cel mai scump lant .
    Discounturile lor de rahat de 5-10% se aplica unor preturi mult umflate ….dintr-un adaos de 40-50% ii da si tie 10% si te bucuri.

    Raspunde
  23. Elvira Candrea 17 Dec 2015 @ 16:17

    @Minnie – imi pare rau ca te tratezi exclusiv de pe internet si ca nu ai intalnit inca un om dedicat meseriei care sa te sfatuiasca ce si cum sa faci fara sa te simti furat ( evident daca ti-ai dori asta ) .
    Asa destepti sunt romanii in ziua de azi …nu-i mai poti invata nimic, ei dicteaza medicului ce sa le prescrie, se uita pe net , isi fac singurei tratamentul de acasa …..deasta ( zic eu ) sunt barbati care inghit anticonceptionale, femei care inghit ovule sau pastile de supt ….
    Mult succes cu informarea de pe internet /.

    Raspunde
  24. Elvira Candrea 17 Dec 2015 @ 16:22

    @Dorin – dragule as vrea si eu sa visez asa frumos ca tine ca angajatii din farmacie cu cat “iti baga mai multe pe gat ” primesc mai multi bani :))) am colege in lanturi si crede-ma , mai mult de 2-3 sute / luna nu ia una . Deci termina cu tampenia si cu ura fata de cel de la ghiseu …nu in buzunarele lui se duc banii tai ci la marii mahari din industria farma : producatorii / distribuitorii care si-au deschis pct de vanzare numite impropriu “farmacii ” .

    Raspunde
  25. Elvira Candrea 17 Dec 2015 @ 16:26

    @andreea – da , sunt medici ( ca sa fii doctor iti trebuie si o mica teza de doctorat ) care prescriu x/y ptr ca producatorul lui x si y s-a dus la el cu o mica atentie :)
    Exceptie fac totusi medicamentele de pe reteta desi ….cand vad 10 retete pentru copii , una dupa alta cu acelasi diagnostic si exact aceleasi medicamente stau si ma intreb …chiar i-a consulatat pe toti ? chiar au toti cu aceleasi simptome ? ma cam indoiesc :)

    Raspunde
  26. Adrian Zugravu 26 Nov 2017 @ 20:17

    Farmaciiile Sensiblu practica preturi duble la unele produse comparativ cu alte farmacii.
    Neurergin il vand cu 104 ron si se gaseste pe piata si cu 60 ron.
    Am fost captiv din cauza unui card de fidelitate bagat pe gat fara sa-l cer si abia tarziu am realizat escrocheria. Rusine !

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)