Sari la conținut

O problema cu Nikon-ul din dotare

De cateva zile cauciucul din spatele aparatului meu foto, cel din dreptul degetului mare de la mana dreapta, a inceput sa se dezlipeasca. Se poate vedea in poza de mai jos, e bucata aia ce-am marcat-o cu rosu.

cauciuc-spate-dslr-d90

Am fost cu aparatul la F64, cei care credeam ca ma pot ajuta in orice problema ce o am cu un aparat foto, dar nu a fost asa. Mi-au spus ca ei nu au service si m-au sfatuit sa ma duc la un service Nikon.

Sincer, nu m-as duce la un service pentru a-mi lipi cineva o bucata de cauciuc (la F64 m-am dus pentru ca-mi sunt prieteni si vecini, deci efortul nu a fost prea mare). Ma gandesc ca pot sa fac si singur treaba asta. In plus, n-as lasa aparatul acolo cateva zile pentru atata lucru. (nu va mai zic ca lipitul asta costa 100 lei, na ca totusi v-am zis, dar nu asta e subiectul postului)

Vroiam sa va intreb, inainte sa ma apuc eu sa-l lipesc, daca a mai patit cineva asa ceva, si daca a apatit, cu ce a lipit cauciucul ala?

Ma gandesc sa incerc cu un aracet, dar mai bine intreb inainte :)

So, aveti ceva recomandari pentru mine?

P.S. Un link util totusi, preturile pentru reparatiile la service-ul autorizat Nikon.

Update: Pana la urma am rezolvat problema, vedeti aici cum ;)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
34 comentarii
  1. Ciprian 3 May 2012 @ 02:04

    I`am lasat un offline unui prieten care a patit acelasi lucru, cum am un raspuns te tin la curent

    Raspunde
  2. mircea 3 May 2012 @ 06:05

    nu aracet pentru ca o sa te chinui sa-l cureti dupa ce nu se v-a lipi deloc; aracetul este pentru lemn, hartie. incearca cu un adeziv ciano-acrilat.

    Raspunde
  3. octavian 3 May 2012 @ 08:02

    superglue

    Raspunde
  4. d-petre 3 May 2012 @ 08:17

    Asta-i pentru lipit cauciuc – prenadez – http://www.sniezka.ro/cleiuri/prenadez.html

    Raspunde
  5. Ciprian 3 May 2012 @ 09:16

    citez :
    “L’am trm in service la Skin. Ei au spus ca nu este acoperit de garantie pt ca este “uz provenit de la utilizator” si m’a costat 100 lei cel dp d90 si 50 lei inelul de zoom de la obiectiv.”

    am incercat si eu cu moment prenandez cu supreglue, cu inca un adeziv de la bizon ….. cauciucul respectiv pe spate e facut de asa natura incat nu selipeste mai cu nimic soooo cred ca tot la varianta de 100 ron vei ajunge

    Raspunde
  6. Florin Moldovan 3 May 2012 @ 09:30

    Acel cauciuc nu ți-l bagă pe garanție deoarece, e uzură. Cauciucul ăla am auzit că crează probleme multor serii de la Nikon, dintre care și D700. Nu te prea sfătuiesc să-l lipești tu, deoarece orice soluție vei aplica cauciucul se va întării. M-ai bine îl trimiți la Skin, e cam costisitor față de problema care o ai tu, dar e cel mai bine.
    Eu am pățit treaba asta la un obiectiv ( 18-200). Cauciucul s-a dezlipit complet. L-am tot trimis în service și la aprox. 2-3 luni se dizlipea din cauză că-l pozam foarte mult. Și ca să nu-i mai îmbogățesc pe ăștia de la Skin, l-am lipit cu poxipol. Cauciucul s-a întărit, dar măcar nu se dizlipește.
    Ai putea încerca și tu :) .

    Raspunde
  7. criserb 3 May 2012 @ 09:36

    @Ciprian – din pacate cred ca acolo am sa ajung si eu :(

    Nu e vorba de banii pe care trebuie sa-i dau, e mai mult vorba de timp. Mergi pana acolo, lasa-l, apoi inca un drum sa-l ridic… mult timp pierdut.

    Am incercat si eu cu vreo 2 lipiciuri si nu tine niciunul. Cauciucul ala e asa de fin ca nimic nu se lipeste de el. L-am dat chiar si cu un smirghel fin, sa-i fac putina aderenta, dar degeaba…

    Raspunde
  8. Ciprian 3 May 2012 @ 09:38

    acelasi lucru am facut si eu cu aderenta, am incercat chiar sa tai cateva liniute cu un bisturiu foare ascutit dar tot degeaba:D
    exista pe ebay stickere dubluadezive daca ai rabdare sa astepti 2-3sapt :D

    Raspunde
  9. ianacosti 3 May 2012 @ 10:25

    Incearca cu Sikabond AT Universal de la Sika. E vreo 30 lei tubul (e mare ca cel de silicon).

    Daca mie mi-a lipit marginea cazii de faianta si cand s-a urcat nenea de la termopane pe ea nu s-a dezlipit, cred ca la tine nu o sa fie probleme. (am vazut o chiuveta lipita cu el si cand au dat-o jos au smuls faianta din perete)

    E un adeziv universal ca siliconul si e gri la culoare, dupa ce se intareste e elastic.

    Eu l-am luat din Hornbah. Am mai lipit cu el termostatul de perete, parbrizul la masina, plinta la parchet, tubul de evacuare de la hota etc. Merge si la fineturi cum e cauciucul tau.

    Raspunde
  10. Lucian 3 May 2012 @ 10:54

    Eu mi-am rupt protectia de la vizor, tot din cauciuc si am lipit-o usor cu aracet. Daca incerci asa ai grija sa fii atent sa nu scapi aracet pe display si sa nu stai apoi ca mine doua zile sa folosesti diluanti pentru a curata ecranul :)

    Raspunde
  11. Bucur 3 May 2012 @ 13:21

    poxipol si cu asta basta nu mai da bani la alti :))

    Raspunde
  12. alex 3 May 2012 @ 13:45

    Incearca cu Loctite. Am folosit eu acum mai multi ani sa lipesc ceva, fara sa stiu exact pentru ce e (era adus de unchiul unui prieten din Italia, iar noi practic ne-am jucat cu el :)) ) si imi aduc aminte ca a lipit destul de bine.

    http://www.loctite-instantadhesives.com/?FOLDERID=32198

    Raspunde
  13. criserb 3 May 2012 @ 17:48

    Nu merge sa-l lipesc cu ceva foarte rezistent. Sub cauciucul ala sunt niste suruburi si in caz ca pateste ceva aparatul, pe acolo se desface. Nu pot sa-l lipesc definitiv :(

    Raspunde
  14. mardum 4 May 2012 @ 02:12

    Eu am patit asta la D80 si l-am lipit acum vreo 2 ani cu ceva gen pregnandez, nu mai stiu marca, dar oricum, NU superglue ca se intareste si de atunci nu am mai avut nici o problema.

    Raspunde
  15. Kiko 4 May 2012 @ 15:57

    Salut,

    Ne-ar fi placut sa te putem ajuta, insa la producatorii/importatorii care au service autorizat in tara, asa cum este SKIN – importatorul ofcial Nikon – reparatiile se fac doar in aceste unitati autorizate. In plus, orice piesa de schimb nu poate ajunge decat in acele unitati. DEci chiar daca ar vrea altcineva sa te ajute, nu ar avea cu ce. :)

    Cat despre problema, pentru ca intamplator si eu detin echipament Nikon, as spune ca e o problema mai mutl decat cunoascuta. Cea a cauciucurilor de pe aparat si obiective. Sunt facute din materiale organice(pe care Nikon nu prea doreste sa le inlocuiasca din ce am citit), lipite cu substante care interactioneaza mai puternic la transpiratia umana. Mie imi transpira mana destul de mult si am schimbat pana acum cauciucurile (nu pe garantie, pt ca e uzura) de la 2 aparate, cat si la un obiectiv, toate folosite mediu, nu intensiv.

    Daca o sa cauti pe forumuri de specialitate, o sa vezi ca e o problema des intalnita.

    O zi buna,
    Kiko, F64.ro

    Raspunde
  16. criserb 4 May 2012 @ 16:05

    @Kiko – eu am inteles exact problema, nu am nimic de reprosat dar m-as fi simtit eu mai bine sa-l fi lasat la voi decat la altii pe care nu-i cunosc :)

    Am citit o gramada pe net si din pacate nu prea am alta solutie, trebuie sa-l duc la SKIN.

    Intr-o zi am sa-l duc, dar imi e chiar peste mana :(

    Raspunde
  17. Ivan 6 May 2012 @ 13:44

    1. Sub cauciuc NU SE AFLA NICI UN SURUB la Nikon D90. Se gaseste doar lentila din plastic rosu transparent ce protejeaza ledul SMD. Aceasta nu este lipita si se poate pierde f. usor. Recomand lipirea ei fata de carcasa cu SUPERGLUE. Cu un ac de gamalie se pun in colturile opuse (doua sunt suficiente) cate o picatura fina. Preferabil sa lucrati sub o lupa cu lumina si sa nu va tremure mainile, cu o penseta. Inainte de lipire degresati bine suprafata cu un betisor cu vata inmuiat in acetona.
    2. Cauciucul este lipit de fabrica cu o banda dublu adeziv de calitate f. buna. Dar din cauza presiunii degetului mare acesta dupa o perioada de timp se alungeste catre inerior. In partea unde se intinde este si f. subtire in grosime. Am incercat lipirea acestuia cu un adeziv performant asemanator PRENADEZ dar nu face priza cu cauciucul. Astfel ca am folosint tot o banda dublu adeziv f. subtire procurata din Praktiker. Am lipit cauciucul cu ea fara sa mai fac decupari si alte manevre deocamdata. Cand o sa am ceva timp si rabdarea necesara voi decupa 0,5 mm din toata lungimea cauciucului (parte care este cea mai subtire) si am sa-l lipesc tot cu banda dublu adeziva care o am. E mult mai ieftin sa fac eu o inlocuire de banda dubluadeziva, decat sa tot trimit aparatul in service si sa dau 30 de Euroi la 2, 3 luni.
    3. Banda aveziva se va curata cu mana cat se poate. Pentru eliminarea totala a urmelor se foloseste un betisor cu vata inbibata in ulei de bucatarie. Se inmoaie bine si cu celalalt capat curat se curata. Se repeta pana se curata total. O scobitoare de lemn este f. folositoare ptr. curatarea in coturi (margini). Dupa asta se foloseste un betisor cu vata imbibat in alcool sanitar si de curata uleiul. Se repeta operatia de cca. 3, 5 ori. Apoi tot cu un betisor imbibat in acetona se degreseaza total suprafata o singura data inainte de lipire.
    SPER SA FIE DE FOLOS CELOR CARE AU PUTINA RABDARE SI INDEMANARE.
    SPOR! si LUMINA BUNA!

    Raspunde
  18. criserb 6 May 2012 @ 22:53

    @Ivan – poti sa-mi zici ce model e banda aia dublu adeziva de la Praktiker? In rest, am priceput exact ce mi-ai zis, m-am lovit de problema dupa ce am incercat cu doua lipiciuri care nu m-am multumit. Nu au aderat la cauciuc, asa cum ai zis si tu.

    Raspunde
  19. Mike 7 May 2012 @ 08:32

    Cristi, problema intampinata de tine am avut-o si eu la un grip, tot cu cauciucul dezlipit. Am incercat ca si tine lipirea, dar e o solutie proasta sau de scurta durata, din 2 motive. Cauciucul ala si-a pierdut proprietatile initiale, s-a lungit, iar mai mult decat atat, devine si mai moale. In momentul in care vei lucra cu el, frecarea il va dezlipi indiferent de solutia cu care il lipesti, CHIAR DACA vei folosi lipici de fabrica. Tocmai de aceea SKIN nu va lipi niciodata “piesa” veche, ci o va inlocui tocmai pentru ca are alta rigididate.

    Daca ti-e peste mana sa ajungi la Skin, te putem ajuta chiar si noi, prin intermedierea service-ului. Poti lasa aparatul la magazin iar colegii mei il vor trimite la Skin pentru rezolvare urmand sa fii anuntat de costurile inlocuirii, iar imediat ce se va intoarce vei fi contactat pentru ridicare.

    O zi frumoasa
    Mike F64 Studio

    Raspunde
  20. criserb 7 May 2012 @ 11:17

    @Mike – uite d’asta imi place mie de voi, pentru ca stiti sa va tratati clientii intr-un mare fel :) Chiar daca nu e treaba voastra, voi imi intindeti o mana de ajutor, va multumesc!

    Am sa trec pe acolo si am sa las aparatul la voi iar cand e gata tot de la voi il iau. Cat despre bani… sa se rezolve problema, asta e important ca doar nu o sa stau cu cauciucul ala asa dezlipit.

    Multumesc inca o data F64!

    Raspunde
  21. Ivan 7 May 2012 @ 13:06

    criserb
    In link-ulde mai jos cred ca este chiar banda dublu adeziva care e folosita si de Nikon.

    http://www.roexpo.ro/client/verla/z00015731/1359—banda-dublu-adeziva-pe-sup.-hartie

    APLICATII:
    Special creata pentru adeziunea pe cauciuc celular si pe cauciuc EPDM. Datorita adezivului foarte puternic adera foarte bine pe textile, lemn, spume impregnate, polietilena celulara, PVC si alte suprafete dure.

    Este posibil sa se gaseasca si in alta parte mai ieftin si de dimensiuni mai mici, dar inca nu am avut timp sa caut. Oricum consider ca merita achizitionarea unei role care are pretul unui cauciuc. Apoi o foloseti cat te tine cauciucul original.

    Raspunde
  22. Ivan 7 May 2012 @ 13:24

    Daca banda dublu adeziva adera pe cauciuc suficient de puternic. Atunci e posibil sa nu mai fie necesara decuparea fasiei de 0,5mm. Se pune cauciucul curatat in frigider pentru 1 ora si cand s-a racit se scoate si se alpica banda. Fiind contractat se va lipi pe aparat f. usor. Iar daca banda e atat de buna, dupa cum spun vanzatorii, il va tine la locul lui multa vreme. ;)
    “Adezivul este modificat acrilic prin dispersie, permanent, foarte puternic, cu o rezistenta ridicata la temperaturi extreme, la imbatranire si la plastifianti.”

    Raspunde
  23. Ivan 7 May 2012 @ 16:14

    Si inca ceva.
    Cauciucul dupa ce au fost indepartate eventualele urme de la banda aveziva se va spala cu apa calduta folosind putin sapun lichid si BICARBONAT ALIMENTAR. In acest fel suparafata cauciucului va ramane f. curata. NU se va folosi alcool, diluanti sau acetona care pot deteriora cauciucul. Este bine sa nu faceti striatii sau sa smirgheliti suprafata de lipire a cauciucului, pentru ca in acest mod se pierde aderenta de lipire folosind banda dubluadeziva.

    Raspunde
  24. Ivan 7 May 2012 @ 17:31

    Am gasit codul benzii autoadezive:
    Producator: ORABOND cod: 1453 – Banda dublu adeziva din polipropilena transparenta.
    Am sa revin dupa ce o achizitionez.

    Raspunde
  25. Ivan 7 May 2012 @ 17:34

    De aici intentionez s-o cumpar: http://www.folii-adezive.ro/produs.php?id=457

    Raspunde
  26. criserb 7 May 2012 @ 18:02

    @Ivan – foarte documentat. Acum m-ai pus pe ganduri, sa incerc in prima faza cu banda asta, care chiar pare pentru asa ceva sau sa ma duc la F64. Din cauza ca-mi place sa bricolez tot felul de chestii m-as incumenta la operatiunea asta, practic nu prea am ce sa stric. Nu se lipeste il duc la service :)

    Merci mult de sfaturi si de documentarea serioasa!

    Raspunde
  27. Ivan 7 May 2012 @ 18:46

    Cu mare placere.
    Nu sunt de acord cu aceste “trucuri” care le fac producatorii in ultima vreme. Desi am tot respectul pentru ei.
    Ma simt ca si cum cineva mi-ar baga mana in buzunar.
    Consider ca cine are putina indemanare poate si singur sa-si rezolve o gramada de mici probleme sa le zic asa.
    Cine nu are indemanare tot la service ajunge. ;)
    Spor la treba! Si sper sa le fie de folos si altora.
    Daca timpul o sa-mi permita probabil voi face un DIY video cu toata operatiunea.

    Raspunde
  28. criserb 7 May 2012 @ 20:15

    @Ivan – le-am dat si eu acum un mail sa vedem ce zic. Totusi e o valuare destul de mica, sunt curios daca vor sa-mi trimita :)

    Am sa fac si eu un tutorial daca/cand vine. Sper sa fie utile informatiile de aici pentru toti cei care se lovesc de aceasta problema.

    Raspunde
  29. criserb 9 May 2012 @ 02:59

    Am primit banda dublu adeziva si am putut rezolva problema. Cum am facut eu puteti vedea aici.

    Multumesc Ivan!

    Raspunde
  30. Ivan 9 May 2012 @ 10:30

    Cu multa placere.
    Ma bucur ca ai putut rezolva problema si ca informatiile mele ti-au fost de folos.
    Gaurica ptr. led se poate face cu un cleste de perforat gaurile la curelele de piele (cam asa arata http://arch3.okr.ro/auctions.v3/700_700/2011/02/05/a/3/69201193240200487405033-5781370-700_700.jpg ). E undeva la 20-30 lei tot in Praktiker.;)
    Acum sa vedem cat tine fata de original?

    Raspunde
  31. Ivan 9 May 2012 @ 16:55

    Pentru ca vad multa lume interesata de intretinerea si remedierea aparatului foto am sa mai dau un pont.
    Lentilele pot fi curatate ( obligatoriu prima data se indeparteaza praful cu o pompita, cine nu are pompita si cu o SERINGA FARA AC!!! ) de urmele de grasime cu un servetel dedicat ( carpa ce nu lasa scame si nu e abraziva, eu folosesc piele de caprioara naturala. Se poate cumpara de aici de ex. http://cridem.ro/index.php?main_page=product_info&products_id=1308 ) . Iar solutia ( pentru ca cea dedicata este f. scumpa de ex. kit-ul http://www.f64.ro/kit-de-curatare-lentile-si-suprafete-de-plastic-carl-zeiss-kit.html ), ce poate fi folosita cu succes este LIMPEZITOR VASE MASINI -Somat Shinesi- si poate fi luata din: Real, Praktiker, Kaufland, etc. raionul cu produse ptr. masini de spalt vase sau … http://www.shopmania.ro/produse-de-curatat/p-limpezitor-masina-spalat-vase-somat-shine-750-ml-7169198. Aceasta solutie e speciala creata sa nu lase nici un fel de urme pe obiectele de stica fara frecare.
    Eu o folosesc cu succes de vreo 5 ani.;)

    Raspunde
  32. fov 18 Jun 2012 @ 17:17

    Poate cineva recomanda un site de unde pot lua un kit de cauciuc pentru Nikon D90? Google returneaza bazaconii, iar la Skin dureaza prea mult inlocuirea si poate veni inapoi cu probleme noi :(

    Raspunde
  33. Ivan 19 Jun 2012 @ 16:09
    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)