Sari la conținut

Parerea mea despre HTC 8x (review)

htc-8x

Dupa cum stiti, de vreo saptamana am in teste un HTC 8x cu Windows 8  si cred ca a venit momentul sa va vorbesc putin despre el :)

Nu vreau sa credeti ca sunt un expert in telefoane, nu sunt. Sunt un simplu utilizator care a avut iPhone, care a renuntat la el si de vreo 2 ani merge pe Samsung. Acum am telefon acest Samsung si as putea sa spun ca mare parte din acest review este intr-un fel comparativ cu telefonul ce-l folosesc in fiecare zi.

Prima chestie ce m-a incantat la HTC-ul 8x a fost viteza cu care ruleaza Windows 8. Practic nu exista intarziere, nu exista pauza intre momentul in care apesi pe vreo aplicatie si pana in momentul in care ea porneste. Se misca cat de natural se poate.

Eu am in teste modelul pe albastru dupa cum se poate vedea in poza de mai sus.

La prima atingere telefonul mi-a parut mic, eu fiind obisnuit cu unul mai mare si putin cam lipicios. Nu se lipeste de mana, dar materialul din care este facut il face sa fie mult mai fix in mana.

Ecranul este foarte luminos iar culorile sunt vii. Nu as avea ce sa-i reprosez ecranului. Nu stiu ce tehnologie inglobeaza, dar va spun ca este unul foarte bun.

Daca ecranul se “vede” bine, procesorul se misca la fel, singurul lucru pe care as putea sa i-l  reprosez acestui telefon este numarul de aplicatii pe care le gasesti in Windows Store. Nu spun ca nu gasesti aplicatii pentru orice chestie, probabil ca se gaseste, dar in unele cazuri o sa trebuiasca sa va obisnuiti cu aplicatii noi, cele cu care erati deja obisnuiti nu sunt. Eu de exemplu nu am gasit tweetdeck, dar l-am inlocuit usor cu alta aplicatie.

Pe de alta parte sunt convins ca aplicatiile pentru Windows 8 o sa fie din ce in ce mai multe, timpul o sa rezolve si aceasta problema. Este totusi un site de operare nou, sa ne amintim ca asa au fost aplicatiile si pentru apple si pentru android.

Camera foto este una buna. Nu stiu daca este mai buna ca la S3 sau nu, mie mi se pare ca este tot pe acolo. Face poze bune atunci cand lumina permite si poze mai putin bune in lumina slaba, dar asta este normal, pana la urma vorbim de un telefon si nu de un DSLR. Pentru mine nu ar putea sa devina o camera foto de baza, dar sunt multe persoane pentru care ceea ce poate face HTC-ul 8x este suficient.

GPS-ul se misca bine. Are instalat o harta de la Windows cu care eu nu m-am obisnuit. Mi-am pus aplicatia de Google Maps si am fost foarte multumit. Nu exista diferenta intre HTC si Samsung din acest punct de vedere.

SIM-ul este unul mic, microSIM. Daca nu aveti asa ceva, trebuie sa mergeti la Orange si sa solicitati unul. In caz ca vreti sa-l faceti chiar voi, nu este chiar un lucru foarte complicat, vedeti aici cum l-am facut eu.

Memoria este de 16GB, suficienta as spune. Cel putin pentru o persoana ca mine care nu copiaza chestii pe telefon :) Instalez o gramada de aplicatii, dar muzica si filme eu nu pun pe telefon.

Sunetul este impecabil. Pana acum eu nu am intalnit un telefon care sa se auda mai bine. Are HD Voice iar chestia asta chiar se simte.

Am testat si niste muzica de pe Deezer si prin intermediul Beats Audio, chestie cu care vine telefonul, care chiar se aude impecabil.

Radio nu are :(

Bateria tine normal, nu exagereaza, dar nici nu te dezamageste. O zi si jumatate pe mine ma tine fara probleme. Pus la incarcat, la priza, timpul de incarcare este undeva la 1-1.5 ore. Foarte bun as spune.

Pentru moment nu-mi mai vine nimic in minte sa va zic, dar am sa incerc sa ii raspund lui Narcis care mi-a pus o multime de intrebari la postul la care am zis ca-l am in teste.

Cum se simte telefonul in mana? se poate folosi cu o singura mana? poti compara cu samsungul tau.

Se simte mai ok decat Samsungul. Sta mai bine in mana si pentru faptul ca este putin mai mic si datorita materialului din care este facut. Pur si simplu nu aluneca, parca este lipit de mana. Se foloseste foarte usor cu o singura mana, mai usor ca Samsungul.

Daca ai primit california blue in teste, poate ne poti spune daca se murdareste spatele. pe wpcentral sunt persoane care afirma ca telefonul s-a murdarit pe spate si in colturi si nu il pot curata.

Eu l-am folosit o saptamana, am sa-l mai tin o perioada, dar pana in acest moment, telefonul nu s-a murdarit deloc. Este la fel ca in prima zi. Eu cred ca este doar o poveste asta cu murdaritul pe spate. L-am folosit ca si cand este un telefon vechi, n-am avut grija de el, a stat in permanenta in buzunarul de la blugi fara sa pateasca ceva.

Cum sunt butoanele fizice? mai multi de pe wpcentral se plang ca se apasa greu sau ca nu au feedback dupa ce le-au apasat.

Butoanele fizice sunt numai pe lateral. Ne referim aici la butonul de power, la volum si la butonul cu care faci poze. Da, are un buton special pentru poze. (Se pot face poze fie prin apasarea butonului dedicat, aflat cam in pozitia in care se afla si butonul de pe un aparat foto, fie prin apasarea pe ecran, in punctul in care vrei ca telefonul sa focalizeze)

Si acum sa revin la intrebare, butoanele raspund bine la apasare, n-am intalnit probleme, singura problema este butonul de blocare a ecranului (acelasi cu cel de power) care mi se pare putin greu de apasat. Practic imi ajunge degetul la el putin mai greu. Ca sa-l blochezi trebuie sa tii telefonul cu doua degete, unul in partea superioara (pe buton) si unul in partea de jos a telefonului pentru sprijin. Din punctul meu de vedere putin mai greu fata de Samsung, unde apasam lateral mult mai lejer.

Cum sunt butoanele tactile (back, home, bing)? sunt prea sensibile la atingere?

Butoanele tactile sunt foarte misto. Mi-ar placea sa am asa ceva si pe Samsung. Se apasa mult mai usor si parca vine de la sine. Daca tot ecranul este tactil cred ca este foarte ok ca si butoanele sa fie tactile. Totusi exista si un dezavantaj :) Avand in vedere forma telefonului, atunci cand il scoti din buzunar, daca n-ai nici un buton fizic nu-ti dai seama din prima daca tii telefonul ok in mana. Nu-ti dai seama daca il tii cu susul in jos sau il tii normal in mana :) Cred ca si butonul fizic are rolul lui in acest caz.

Cum tine bateria la utilizare medie/intensa? poti verifica si in data sense statisticile. ce impact are battery saver mode?

In utilizare medie, bateria tine foarte lejer o zi. Eu il iau de la incarcat la 9 dimineata si-l folosesc (mediu as zice) pana la 3 noaptea. Cand ma culc mai am 30-40% ceea ce este foarte bine din punctul meu de vedere. N-am verificat in saver mode, el intra automat la 20% iar la mine nu a atins niciodata acest prag.

La lumia 920 am vazut ca operatorii adauga aplicatii (ex. AT&T). e valabil si pentru htc 8x?

Nu mi-am dat seama care sunt aplicatiile “adaugate”. Imi pare ca telefonul nu vine cu foarte multe aplicati, dar nici putine. Are practic cam ceea ce ai nevoie in majoritatea cazurilor. Aplicatii suficiente, jocuri la fel. Nu sun fan jocuri asa ca n-am incercat decat Fruit Ninja. Mai are instalat, by default, Need for Speed, NFS Hot pursuit si Monopoly :)

Cum e semnalul la telefon? convorbirile sunt clare? (stiu ca are si hd voice la orange)

Semnalul este ok iar convorbirile, asa cum am zis mai sus, sunt foarte ok. Se aude parca mai bine ca pe Samsung…

Cum ti se pare store-ul? gasesti aplicatiile pe care le folosesti zilnic?

Store-ul pare sarac. Am gasit 50% din aplicatiile pe care eu le folosesc zilnic, in conditiile in care nu folosesc foarte multe aplicatii. Folosesc strict aplicatiile de care am nevoie si nu obisnuiesc sa-mi instalez aplicatii doar de dragul de a le avea. In principiu, am gasit inlocuitor pentru orice… poate nu la fel de bun, dar am gasit.

Daca ai cont de gmail, poti incerca sa setezi emailul pe IMAP? mai multe persoane s-au plans ca telefonul rezista cam 5-8h cand folosesc imap la gmail

Am gmai si l-am instalat. L-am folosit zilnic si nu cred ca face ca bateria sa tina mai putin. L-am instalat din prima clipa si nu stiu cum este sa nu-l ai instalat. Asa cum am zis, bateria ma tine 1-1.5 zile.

Exista cumva 2 aplicatii de mail? cum avem pe android … gmail si email

By default are o singura aplicatie de mail, dar in ea poti adauga cate conturi vrei… nu te tine lagat de un singur cont de mail.

Aplicatiile de wp7 pe care le instalezi sunt optimizate pentru ecranul htc8x? sau apare dunga aia neagra?!

Toate aplicatiile pe care le-am instalat erau optimizate pentru Windows 8. Niciuna nu avea vreo dunga neagra :)

Gata cu intrebarile si raspunsurile, sper ca v-am lamurit intr-o anumita masura. Daca mai aveti, lasati un comentariu.

In concluzie HTC 8x este un telefon care merita incercat. Windows 8 este inca la inceput, dar pe masura ce trece timpul o sa apara pentru el cat mai multe aplicatii.

Telefonul se misca impecabil si pana la urma asta este ceea ce conteaza. Atunci cand nu-l vezi blocandu-se parca nu prea ai ce sa-i reprosezi.

Vrei sa-l testezi si tu?

Se poate :) Inscrie-te in programul Orange Smartphone Testers si ai sansa sa-l ai in teste ;)

Sau vrei sa-l castigi? In principiu se poate si asta. Scrie un articol pe blogul tau, un articol in care sa ii convingi pe cei de la Orange ca-l meriti si ai aceasta sansa. Nu este greu, banuiesc ca atunci cand iti doresti ceva iti este destul de usor sa spui de ce ti-l doresti. Va spun eu, sansele sunt destul de mari, nu este ca la Loto ;)

So, succes si curaj. Cum eu l-am primit in teste il puteti primi si voi, trebuie doar sa va doriti cu adevarat chestia asta.

Pentru orice alte intrebari cu privire la HTC 8x va stau la dispozitie in comentarii.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
14 comentarii
  1. narcis 4 Dec 2012 @ 10:56

    multumesc pentru raspunsuri

    Raspunde
  2. raul 4 Dec 2012 @ 11:41

    salut,

    o intrebare am. contul de live pe care ti l-ai facut petntru telefon. l-ai facut pe romania? iti permite sa cumperi lejer acum aplicatii din ro?

    Raspunde
  3. criserb 4 Dec 2012 @ 11:56

    @Narcis – cu placere ;)

    @raul – Da, contul este facut pe Romania. Sincer nu am cumparat nicio aplicatie avand in vedere ca este un telefon in teste, dar banuiesc ca poti sa cumperi normal, se face plata cu cardul si asta este. Nu mi-am pus problema asta pentru ca pana acum n-am avut nicio problema la cumpararea unei aplicatii. Este adevarat ca pana acum am cumparat numai pentru Apple si Android, dar as paria ca ca si pentru Windows Phone este la fel de simplu.

    Raspunde
  4. raul 4 Dec 2012 @ 13:29

    am confirmarea ca se poate da. ideea era ca acum cateva luni nu puteai sa asociezi nici un card pt un cont din ro, dar acum este fixat.

    mai ramane faza cu developerii. in .ro nu iti poti face cont de devel,. dar asta nu intereseaza publicul larg

    Raspunde
  5. Razvan 4 Dec 2012 @ 14:47

    Cum ma pot inscrie si eu pentru a primi in teste telefonul ? Am intrat pe pagina respectiva, dar nu vad niciunde unde m-as putea inscrie. Daca ai putea sa-mi dai cateva detalii …

    Raspunde
  6. narcis 4 Dec 2012 @ 16:09
    Raspunde
  7. raul 4 Dec 2012 @ 16:29

    @narcis: super. mersi de link…

    well it;s time atunci. 8x sa fie :))

    Raspunde
  8. Alin 6 Dec 2012 @ 16:18

    radio gasesti in aplicatia de muzica

    Raspunde
  9. criserb 6 Dec 2012 @ 16:45

    @Alin – pai din ce vad in specificatiile telefonului, HTC 8X nu are radio. Radio online este cu totul altceva :)

    Raspunde
  10. Ariel 7 Dec 2012 @ 20:55

    sunt pe WP7.5 de 12 luni, pe un HTC Radar. Chiar m-am obisnuit si imi place, mi se pare mai fluid si rapid decat android-urile care mi-au trecut prin mana.

    Chiar as vrea sa-l testez si eu, insa nu ma prind cum sa-l solicit. Trebuie sa postezi un review fara sa-l fi avut in mana ?!

    Intrebare de WP8, ai gasit soft de monitorizat traficul de date ?

    mersi

    Raspunde
  11. narcis 10 Dec 2012 @ 10:58
    Raspunde
  12. Cristian 4 Mar 2013 @ 20:33

    Salut , as dorii sa stiu si eu daca are facebook si messenger …doresc sa renunt la 4s-ul meu pentru el…se merita?

    Raspunde
  13. Simona 19 Jun 2013 @ 15:14

    De ceva vreme am 8s, si sunt destul de dezamagita de el. De exemplu nu te poti folosi de cardul SD decat pentru a stoca poze si muzica pe el. Nu poti instala aplicatii decat direct pe telefon, si nu este de ajuns.

    Raspunde
  14. adi 8 Apr 2015 @ 20:34

    buna zicetim si mie va rog un GPS un navigator pt HTC 8X model 625 care sa mearga fara internet din aplicatile.si bateria mea tiene 10 ore asa imi scrie datimi un sfat sail fac sa mearga mai mult.va multumesc

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)