Sari la conținut

Pentru cei care se plang ca le-a scazut reach-ul pe facebook

Dragi firme si branduri,

Ati stiut dintotdeauna ca facebook-ul nu este al vostru. Ati stiut ca este o unealta prin care voi va puteti mari numarul de cititori, dar n-ati perceput-o prea bine.

V-ati folosit de ea pentru a obtine sute de like-uri, poate mii sau chiar zeci de mii. Bravo, ati reusit sa aveti cele mai vizitate site-uri pentru c-ati avut un om care a stiut ce vrea publicul, țâțe și buci. Si asta a dat publicului, exact ceea ce el a cerut.

Omul ala v-a adus pe site o gramada de vizitatori. I-a adus acolo, dar voi nu ati stiut sa faceti nimic cu ei. Asa cum i-ati avut asa i-ati si pierdut, nici macar nu v-ati dat seama de asta. Si nu v-ati dat seama pentru ca al vostru angajat a reusit sa-i aduca acolo zilnic, cu inca o țâță sau cu alta pereche de buci.

Omul vostru, pe care probabil l-ati platit cu o suma de nimic si-a facut treaba, v-a adus in ograda ceea ce va doreati, oameni multi, trafic… iar voi ati castigat un ban de pe urma lui, ban gramada as putea spune.

Acum insa Zuckerberg s-a suparat si a vrut sa faca din facebook ceea ce el a vrut de la bun inceput sa fie. O retea de socializare in care noi, oamenii sa socializam intre noi. Sa vedem ce mai face fostul coleg de clasa, sa vedem ce mai face gagica de la 3, sa vedem ce mai zice mama sau ce mai mestereste tata prin casa.

Chestia asta banuiesc ca o stiati, banuiesc ca v-ati dat seama ca Facebook-ul este o unealta prin care voi va puteti forma cat de cat o comunicate, dar voi ati preferat sa o tineti acolo, pe facebook.

O clipa nu v-a dat prin cap ca ar trebui sa faceti ceva, ca respectiva comunitate sa nu ramana pe facebook, ci sa o duceti la voi in ograda, sa-i faceti cumva sa stea acolo si sa intre pe siteul vostru direct, fara sa treaca prin Facebook. Sa fie comunitate voastra si numai a voastra.

Eh, ati avut timp pentru asta ani de zile, ba ati mai si investit sume frumusele in facebook pentru o obtine acele like-uri.

Si acum? Acum cu ce v-ati ales?

facebook-reach-2013

Cu un numar mare de fani pe Facebook, un numar mare de like-uri obtinute si cam atat. Mai vad si ei din cand in cand cate o postare de-a voastra. Oare a meritat investitia?

Cum va simtiti acum cand dupa munca depusa, ca ati depus ceva munca, aveti asa multi fani care vad postarile voastre doar daca ele sunt platite? Cum?

Oare acum nu va pare rau ca n-ati fost capabili sa faceti ceva pentru voi, nu pentru facebook?

Pe bune, nu inteleg de ce sunteti revoltati, stiati de la bun inceput ca facebook-ul nu este al vostru si ca este posibil ca intr-o zi sa nu mai existe. Sa dispara. Brusc. Si totusi tot ce-ati facut voi a fost sa bagati mai multi bani in posturile sponsorizate.

Cu ce v-ati ales din asta?

P.S. Nu-mi place sa scriu despre social media, nu-s expert si nici nu pretind asta, va vorbesc ca un biet blogger care nu a mizat prea mult pe facebook. El este bun, nu zic nu, dar trebuie sa stii sa-l si folosesti, nu sa bagi bani aiurea in el si tu sa te alegi cu nimic. Pentru ca exact cu asta v-ati ales, cu nimic. Au fost putini care si-au dus fanii pe siteurile lor, i-au pus sa-si faca cont acolo, si acum sunt numai ai lor, prea putini…

P.P.S. Imi place mai mult facebook-ul acum, fara sa vad postarile brandurilor pe News Feed, daca sunt curios ma uit singur la ele, fara sa fiu fortat ;)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
10 comentarii
  1. unicornul vesel 16 Dec 2013 @ 11:54

    Nu fi naiv. Zuckerberg nu face asta pentru ca utilizatorii să socializeze între ei, ci pentru a forța brandurile să se bucure mai puțin de comunicare free și să bage banu’.

    Știi aia cu “if you’re not paying, it’s you that’s being sold”.

    Raspunde
  2. criserb 16 Dec 2013 @ 12:09

    @unicornul vesel – nu-s naiv, dar nu astaq era subiectul principal. Nu conteaza motivul pentru care Zuckerberg a ales sa faca asa (desi il stim, pentru bani), ideea este ca brandurile si-au format un public pe care il au “in gradina altuia” ceea ce nu le avantajeaza. Trebuiau sa-i duca pe siteurile lor, sa-si faca acolo o comunitate.

    Hai sa iti dau exemplu de brand care a facut bine ce a facut, care nu depinde de facebook, FashionDays… daca maine se inchide facebook ei au comunitatea lor, ii anunta de ce au ei chef pentru ca au adresele lor de mail, i-au fortat pe oameni sa se inscrie acolo ;)

    Raspunde
  3. TyT 16 Dec 2013 @ 13:28

    In mare este asa cum spui dar …
    Facebook a introdus chestia asta pentru a încuraja postarile cu plata , adica chiar daca ai zeci de mii de fani sa fii nevoit sa platesti ca sa iti vada toti fanii postarea si ei sa castige mai mult . Chiar si google a schimbat algoritmul si acum chiar daca ai seo beton poti fi pe un cuvant gen “masini” pe locul 1 la bacău si 12 la București … Asta tot ca sa bagi bani in adwords !!!
    In principiu e normal sa se întâmple asa pentru ca esti la ei in “curte” !

    Raspunde
  4. unicornul vesel 16 Dec 2013 @ 13:38

    Cristi, eu știu ce zici. Foarte bine chiar. Tocmai de-aia mă bucur (nu de răul altora) cât de faptul că poate așa oamenii vor înțelege mai bine acest mediu de comunicare. Faptul că e dinamic și că azi poți să ai, mâine poți să nu mai ai.

    Mi-am întrebat la un moment dat un client ce face dacă de mâine nu mai există Facebook. Mi-a zis ceva gen : “Aoleu, mai bine se prăbușește un avion decât să nu mai existe Facebook”.
    Ceea ce spune că omul avea toate ouăle într-un singur coș și că pentru el conta ce avea atunci, în ziua aia.

    Raspunde
  5. Ionut Bajescu 16 Dec 2013 @ 17:04

    Facebook nu dispare, in nici un caz brusc. Sa spunem ca sansele de a disparea facebook azi sunt sansele de a disparea criserb.ro de 1.000.000 de ori.

    Si toti stim de ce s-a ajuns la asta, bani! Problema insa e ca multi utilizatori reveneau pe facebook cu ajutorul site-urilor care acum sunt “blocate” sa mai posteze.

    Raspunde
  6. Cristi 16 Dec 2013 @ 19:58

    ok, ce s-a intamplat mai exact ?

    Raspunde
  7. criserb 17 Dec 2013 @ 00:58

    @Ionut Bajescu – probabil ca nu dispare, insa exact asta am spus eu in acest post, ca nu este bine sa ne bazam pe asta.

    @Cristi – In cateva cuvinte facebook nu mai afiseaza in News Feed decat vreo 15% din posturile paginilor. Astfel news feed-ul tau o sa ramana mai curat, tu o sa vezi ceea ce fac prietenii tai. Vrei sa vezi ce mai face Pepsi te duci pe “Pages and Public Figure” (un tab) si vezi acolo.

    Daca totusi cei care detin paginile (in general branurile/personalitatile/etc) vor ca ceea ce posteaza pe ele sa apara si in news feed-ul tau, ei trebuie sa plateasca. Si este vorba de sume destul de mari.

    Astfel, dupa aceste schimbari, sunt multi care se plang de aceasta schimbare venita de la facebook, iar eu… eu am scris ceea ce ai putut citi deja.

    Raspunde
  8. Florin 17 Dec 2013 @ 01:03

    Imi place cum ai scris articolul asta intr-un fel si e hazliu asa :)) … dar pe de alta parte nu sunt total de acord cu tine pentru ca ala care a platit sute de lei sa adune fani la brand-ul lui mai are o sansa sa ii trimita in comunitatea lui cum ii zici tu platind inca niste bani in plus..pe cand unul care n-are nici macar fani si nici clienti din alte surse e fiarte greu…

    Oamenii nu si-au facut pagini doar de dragul de a avea si ei pagina ci in ideea de a mai aduce potentiali clienti.
    Sunt oameni “de facebook” care cumpara tot la ce da vecinu like sau share sau tot ce ii spune x ca e de calitate si ii posteaza pe perete.
    Sunt oameni care nu ii poti lua de pe facebook si muta la tine pe site, nici nu vor sa auda sa-si faca cont. Unii nu au chef iar altii nici id-ul de “messenger” nu si l-au facut ei, ce sa mai vorbim de confirmat un mail…
    Eu pot sa zic ca traiesc in lumea in care am redescoperit ca newsletterele sunt bune si chiar mi-am facut cuparaturi din ofertele newsletter-ului.

    Raspunde
  9. criserb 17 Dec 2013 @ 01:11

    @Florin – Nici nu trebuie sa fii de acord cu mine, nici eu nu sunt tot timpul :)

    Ideea este ca cei care au bagat pana acum bani nu s-au gandit ca treaba asta se va intampla intr-o zi, deh, eu cel putin o asteptam, chiar daca nu in acest moment. Trebuia facut ceva cu fanii aia pana acum, nu de acum inainte.

    Uite, am dat si sus un exemplu, il dau si acum, FashionDays, ei si-au dus pe site toti cumparatorii de care au avut nevoie, ma rog, poate nu pe toti, dar o foarte mare parte din ei.

    Daca unii au putut, inseamna ca se poate… dar, a fost mai usor sa investesti o suma lunara ca sa mai iei niste like-uri.

    Acum la ce le mai ajuta banii bagati? Ca au fanii acolo, dar nu pot sa le mai comunice mare lucru? :)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)