Sari la conținut

Pergola mov de pe Unirii și nesimțiții care au vandalizat-o

Am să vă spun de la început că habar nu aveam că acea construcție din lemn (mov în cazul de față) se numește pergolă, dar am citit la Petreanu despre ea și am mai învățat și eu un lucru nou. M-am uitat și în dex pentru a-mi fi mai clar.

PÉRGOLĂ, pergole, s. f. Construcție ușoară într-un parc sau într-o grădină, formată dintr-o rețea de grinzi de lemn susținute de șiruri de coloane, de stâlpi, pe care se întind plante agățătoare decorative. – Din fr.it. pergola.

dex.ro

Eu trec pe lângă ea în fiecare zi. Am văzut-o încă din ziua în care au vopsit-o, dar am preferat să nu scriu nimic despre ea. Este mov și poate nu este o culoare tocmai potrivită, ba chiar aș putea să spun că este o culoare de rahat, dar… am stat puțin să analizez lucrurile și să nu-mi dau cu părerea până nu o văd mai bine, până nu mă duc pe jos în zonă, să văd dacă este mai bine ca înainte sau nu. Un lucru era clar, culoarea nu-mi plăcea, dar na, culoarea nu poate să fie pe gusturile tuturor. La fel cum întreaga lucrare poate să nu fie.

Totuși după ce m-am dus să o văd cu ochii mei, nu din mașină așa cum o vedeam în fiecare zi, am ajuns la concluzie că lucrarea este bună.

Este bună în comparație cu ceea ce a fost înainte. Acum avem și noi un trotuar civilizat pe care să te poți plimba în liniște fără să-ți fie teamă că o să te calce vreo mașină. În trecut chestia asta se putea întâmpla, și nu este o glumă, înainte de lucrări pe trotuarul ăla chiar circulau mașini, fiecare parca pe unde avea chef. Acum nu se mai poate, trotuarul este numai al pietonilor și locurile de parcare sunt mai multe ca în trecut, și civilizare.

Pentru asta a fost restrânsă zona verde, este adevărat, dar dacă îmi aduc aminte că înaintea lucrărilor, respectivele zone, pe care astăzi le deplângem, erau niște WC-uri pentru câinii cetățenilor din zonă, chiar nu-mi pare rău. Acum au făcut niște zone verzi mai sus, zone pe care nu cred că am să mai văd cetățenii ducându-și câinele să-și facă nevoile. Cel puțin sper. Dacă este zonă verde păi atunci să fie verde, nu plină de rahat.

DSC_1182

DSC_1194

DSC_1197

Trotuarul este cu marmură sau o chestie care imită marmura, niște dale destul de bine puse. Mă gândesc că o să fie o zonă foarte bună pentru cei care vor să se dea cu rolele. Până acum era un trotuar făcut dintr-un asfalt ordinar, plin de găuri pe care nu-ți venea nici să te dai cu bicicleta, ce să mai vorbim de role. Mă rog, nici nu aveai loc de mașinile parcate.

DSC_1183

DSC_1180

DSC_1179

Din poze se vede că lucrarea încă nu este gata, dar la cum se mișcă lucrurile aș spune că până în vară o să putem să ne dăm cu rolele pe întreg Bulevardul Unirii, ceea ce pentru mine este un lucru bun. Nu mai trebuie să merg până în cel mai apropiat parc pentru asta, ci am să o pot face aproape de casă.

Și nu doar cu rolele, o să vedem oameni care o să facă miscare, care vor alerga sau se vor da cu bicicleta pentru că dalele astea permit acest lucrul. O să vedem un trotuar mai populat, nu unul destinat mașinilor cum era până acum.

Să ne întoarcem puțin la parcare, o să vă arăt niște poze.

DSC_1199

Sunt locuri de parcare civilizate. Asta este concluzia mea.

Dacă ne uităm la cum au fost lăsați pomii ăia însă, nu prea am cum să găsesc cuvinte de laudă. Sunt niște pomi destul de aiurea puși, este adevărat că încă mai au rădăcinile în pământ, dar oare pentru cât timp? Cât timp vor rezista pomii ăia acolo?

Și acum, după ce v-am spus părerea mea despre lucrările de pe Bulevardul Unirii, să ne întoarcem puțin privirea către pergola mov. Are doar o săptămână-două de când este acolo și priviți cum arată.

DSC_1186

Ok, este urâtă, culoarea este nepotrivită, dar chiar așa?

Ce fel de omeni sunt ăia care își bat joc de tot ceea ce se construiește în orașul ăsta? Nu le place culoarea, dar de la asta până la a-și bate joc este un pas destul de mare. Este chestie de bun simț, lucru la care cam lăsăm de dorit.

Iar dacă tot înjură pe cineva, păi atunci să se documenteze puțin și să înjure pe cel care a cerut și aprobat lucrarea, nu pe Oprescu pentru că nu-i lucrarea lui (de data asta). Dar na, la noi așa se întâmplă în general, înjurăm pe cine apucam. Așa arătăm noi cât de mult ne duce capul.

Unii chiar îl țin pe umeri (capul, de el vorbesc) doar pentru a nu le ploua în gât.

Sunt curios câți din ăștia care au ceva de obiectat asupra culorilor au sesizat organele abilitate și le-au transmis părerea lor? A fost oare unul care a trimis vreo scrisoare către primărie în care să spună ce îl nemulțumește? Unul singur?

Dați-mi voie să mă îndoiesc de asta.

Sunt convins că dacă Negoiță (să nu credeți că îmi place de el) primea câteva plângeri cu privire la culoare, se gândea măcar o dată dacă este ok ceea ce a făcut sau nu, dar așa… sunt numai vorbe care circulă pe ici pe colo, pe bloguri sau în tot felul de ziare.

V-am zis de la început, am văzut lucrarea de ceva timp și am zis că aștept să văd mai mult pentru a-mi da cu părerea. Am așteptat și acum pot să zic că este cu mult mai bine ceea ce se face acum, față de ceea ce era în trecut. Chiar nu se poate compara.

Este foarte adevărat că se putea mult mai bine, dar… asta au decis ăia pe care noi i-am votat, fie că ne place sau nu. Ei sunt puși acolo de noi, ei reprezintă interesele noastre. Poate că atunci când nu ne place ceva o să ne gândim mai bine data viitoare, pe cine și de ce votăm, poate că o să mergem și la vot și nu o să lăsăm totul pe mâinile celor care chiar se duc. Poate.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
5 comentarii
  1. Dany 7 Apr 2014 @ 13:36

    E foarte ok… la o adica nu mau conteaza culoarea… sa fie curat si aranjat e mult mai important…

    Iar daca le va face pe toate din oras asa… acceiasi culoare va arata super ok orasul. Ar avea o culoare specifica zic eu. Mie unu imi place… ii felicit pe cei ce fac ceva.

    Raspunde
  2. Ionela 7 Apr 2014 @ 19:56

    primul semn ca ai imbatranit asta e :)

    Raspunde
  3. criserb 7 Apr 2014 @ 20:44

    @Ionela – civilizația nu cred că este un semn de îmbătrânire… poate doar de maturitate :)

    Raspunde
  4. tudor 7 Apr 2014 @ 22:10

    Eu cred ca arata foarte bine Grafittti-ul ala acolo.
    Dar na poate sa nu fie pe gusturile tuturor:
    M
    O
    V

    E

    D
    E

    C
    U
    R
    V
    E

    (ca si fiba aia cu abonat la spam).

    Raspunde
  5. Constanta Nitescu 8 Apr 2014 @ 15:01

    Cu timpul movul acela se va decolora si va arata mai bine. Mai ales cand va fi si verdeata. Mie imi place.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)