Sari la conținut

Plite vitroceramice (electrice)

plita-electrica

In apartamentul pe care-l amenajam am dat de o problema. Era si normal sa apara probleme, nu-i asa? Dar problema asta se pare ca nu prea are solutii.  In timp ce amenajam noi bucataria am descoperit ca teava noastra de gaz este ingropata pe sub sapa circa 1 m. Lucru care nu este deloc normal. Stiu asta pentru ca in tinerete am lucrat la gaze. Teava de gaz trebuie sa fie la vedere, sa nu fie ascuna si in nici un caz ingropata.

Cum s-a ajuns in situatia descrisa e mai simplu sa va povestesc cu ajutorul schitei.

schita-teava-de-gaz

Si acum sa va explic. In blocul in care e apartamentul coloana de gaze nu vine pe casa scarii asa cum e la majoritatea blocurilor, ea vine prin casa, de la un etaj la altul. Initial ea venea prin punctul A al schitei nostre.

Pentru ca fostii proprietari au daramat zidurile care le aveti in desen cu rosu, respectiv zidul de la camara si cel de la bucatarie (probabil pentru a largi bucataria) teava de gaz a ramas in mijlocul bucatariei.

Largind bucataria, si mutand aragazul la peretele ramas au trebuit sa faca ceva si cu teava de gaz. Si au facut. Au dus-o pe sub sapa si gresie pana in punctul B de pe desen.

Lucru asa cum v-am zis ilegal.

Nu pot sa zic ca ma deranjeaza prea tare ca e ilegal, eu as lasa-o asa, DAR… Dana nu se poate impaca cu ideea si vrea sa rezolvam problema sa fim in siguranta. Incep sa-i dau dreptate si am tot cautat solutii.

Cert e ca trebuie sa-i chem pe aia de la gaze sa rezolve dar eu nu am solutie. Nu stiu cum sa fac sa-mi duca teava de gaz in acelasi loc in care e acum fara ca teava sa se vada. Sau sa se vada, dar nu in mijlocul casei.

Cei de la gaze o sa-mi mute teava la loc, acolo unde vine ea de la veciunl de jos, in punctul A. O sa am o teava in mijlocul bucatariei si chiar nu vad cum as putea sa o duc frumos (elegant) in punctul B.

Aseara am gasit o solutie. Singura pe care o vad eu in acest moment.

Sa renuntam la gaz si sa ne punem plita electrica. Cuptorul ce-l avem oricum este electric asa ca ar mege si o plita electrica.

In cautarile mele de azi noapte am descoperit ca sunt doua tipuri recomandate: vitroceramica si cu inductie. Aia vitroceramica e o plita normala.Ii dai drumul, se face "ochiul" rosu si poti sa pui oala pe ea.

Aia cu inductie in schimb, e mai desteapta. Pui oala pe ochi incalzeste, o dai jos se opreste instant. Consumul de energie fiind mai mic. Pui o oala mare, incalzeste toata suprafata, pui un ibric incalzeste doar suprafata ibricului fara a avea pierdere de caldura.

Avantajul fata de aragaz la asta cu inductie e timpul scazut de gatit. Doi litri de apa fierb in doar 2 minute, ca ex. E mai sigura si in primul rand se curata mult mai usor. Ea fiind rece in cazul in care cade mancare pe ea nu are cum sa se lipeasca. Nu e ca la aragaz cad da in foc sau ca la plita vitroceramica care e calda.

Ma rog asta am citit eu pe net :) Vedeti mai jos si un filmulet explicativ.

Singura problema pe care o vad e consumul. Lumea zice ca ar consuma mai mult decat un aragaz normal ceea ce pana la urma e firesc dar cat de mult consuma as fi eu curios.

Nu zic ca Dana gateste in fiecare zi, dar sa zicem ca de 2 – 3 ori pe saptamana tot gateste.

Sau daca aveti voi o solutie la problema mea chiar as vrea sa ma ajutati. Ma chinui de cateva zile sa gasesc una si nu pot.

[sursa poza]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
27 comentarii
  1. Denisa 13 Jan 2011 @ 16:35

    Nu se poate duce ţeava de gaz din punctul A, după ce o “rezolvă” specialiştii, pe sub gresia pe care am înţeles că o schimbaţi? Aşa o duci cât de cât elegant acolo unde vrei.

    Am o plită cu inducţie, diferenţa dintre inducţie şi vitroceramică este că pe plita cu inducţie poţi folosi doar anumite tipuri de oale, tigăi etc. Doar cele din metal. Adică te duci în magazin cu magneţelul după tine şi dacă se lipeşte magnetul de fundul oalei sau tigăii, e bună, dacă nu, o poţi arunca. Deci dacă aţi “investit” în tigăi scumpe, le puteţi arunca. Vitroceramică n-am folosit, mama zice că-s senzaţionale plitele alea. Eu nu ştiu ce să zic, dar ştiu că astea cu inducţie te limitează mult. Într-adevăr, apa fierbe imediat, deci teoretic consumă puţin.

    Succes în a găsi o soluţie elegantă pentru problema ţevii de gaz!

    Raspunde
  2. alin 13 Jan 2011 @ 16:35

    ba cristi. aia aveau aragaz? mergea? ce dracu de panichezi asa?gazul e foarte util. cand e frig mai faci si caldura cu el si e ieftinam vazut plita din aia la sor-mea. dar la ei curentul e ieftin. Si de fapt ei nu au gazee misto. cu ea aprinsa pui mana pe ea si nu te ardedar te arde la buzunarsi daca chiar vrei, ii chemi pe aia de la gaze si o trag unde vrei tu. si fara sa te incurce asa rau.

    Raspunde
  3. Andrea S. 13 Jan 2011 @ 16:50

    depinde de marca pemtru care te hotarasti…la fel ca la masina de vase poti lua una ieftina care sa-ti consume 16 litri sau una din ultima generatie care poate spala si cu 7,5 litri…ai grija in schimb ce oale pui pe el;)…ca-i gaz sau curent- tot aia- se supara gaspromul si sare gazul ca pret…o siguranta pe pret nu mai ai demult…decit daca te hotarasti sa-ti produci singur energia…

    Raspunde
  4. criserb 13 Jan 2011 @ 17:53

    @Denisa – asta as vrea si eu sa o duc elegant si legal. Din cate stiu eu teava de gaze nu are voie sa fie ingropata. Asa stiu eu, e posibil sa ma insel. Si eu iti dai seama ca as vrea sa raman pe gaz, nu vreau electric ca asa cum zic, cred ca e scump :(

    @Alin – Nu ma panichez dar na, parca nu as vrea sa stau cu morcovu in fund. Cu gazu’ nu prea e de joaca, nu? Repet nu e o dorinta de-a mea plita, nu e o dorinta de-a nimanui e doar singura solutie gasita de mine.

    @Andrea – Tu de care ai? :)

    Raspunde
  5. Iulian 13 Jan 2011 @ 18:28

    Matusa mea are vitroceramica, si sincer nu consuma mult, mai ales daca iei in calcula ca dispare factura la gaz. Dar sincer, nu prea mi-a placut, e fierbinte, foarte fierbinte :) logic, si fata de gaz de exemplu unde dupa ce inchizi focul, gata, se raceste, la asta dureaza un pic pana se raceste suprafata, si nu ai cum sati dai seama daca o suprafata e rece sau nu. Te arzi destul de usor daca nu esti foarte atent. In schimb cele cu inductie sunt super super. Dar din nou, atentie, merg numai anumite tipuri de vase, tigai, dar se merita fiind mai eficiente decat cele cu vitroceramica.

    Raspunde
  6. Andrea S. 13 Jan 2011 @ 18:33

    deci in apartament am avut un Miele- a fost dragoste la prima vedere…avea multe chitibusuri…cu senzori…cuptorul il puteai regla la o temperatura anume..facea peep si se oprea daca il programam…termometru pentru fripturi,multe chestii care in bucatarie ma ajutau…un cuptor perfect…l-am vindut odata cu apartamentul…casa am cumparat-o cu bucatarie- nu de ultima generatie dar de calitate( Gaggenau)…eram cred totusi mai multumita cu primul( ala era cu inductie asta e normal).Aici am insa vara afara la bucataria deschisa- un aragaz adevarat pe gaz;) pe care jur sa-l folosesc la maxim!!Se zice ca nimic nu se compara cu mincarea gatita la gaz…nu am avut inca timp sa compar…acum sint preocupata de alte chestii;))

    Raspunde
  7. epep 13 Jan 2011 @ 18:49

    La ce etaj stati?
    Aveti contorizare separata?

    Raspunde
  8. nina 13 Jan 2011 @ 20:04

    E a gazul foarte elegant tras si totusi vreau plita electrica cu inductie. Neaparat. Oale si tigai oricum am numai din cele bune pentru astfe de plite, de curatat se curata foarte usor, iar pe langa factura de gaz mai scade si cea de apa, pe care o consumam pentru curatarea oalelor (afumate de gaz) si plitei pe gaz ( ma exaspereaza curataea butoanelor pe care mama varsa ciorba). :D

    M-a indragostit de plitele electrice, in general si de astea cu inductie, in special atunci cand am locuit o luna de zile intr-un apartament care avea in bucatarie asa ceva.

    Raspunde
  9. nina 13 Jan 2011 @ 20:05

    tre’ sa-mi iau alta tastatura. :(

    Raspunde
  10. criserb 13 Jan 2011 @ 22:02

    @iulian – Ala e modelul normal, fara inductie. Problema cu vasele nu o avem. Zepter recomanda plita electrica in loc de cea pe gaz iar noi avem oale d’alea. Ma rog mai avem si altele dar la cate avem noi, nu e mare lucru sa luam 2 si sa le schimbam :)

    @Andrea S. – In cautarile mele am auzit si eu de Miele, se pare ca e cea mai tare firma de plite electrice. Acum inteleg de ce iti plac asa de mult. E un fel de mertzan al plitelor :D

    @epep – la 4, ultimul etaj.

    @nina – Merci de explicatie. Citisem si eu pe undeva ca se spala super usor si ca tot timpul arata ca noi. In plus au tot felul de sisteme de siguranta, reglarea temperaturii si mai stiu eu ce. Merci de detalii. Daca tu te-ai indragostit de ea spune ceva ;)

    Raspunde
  11. Crox 14 Jan 2011 @ 12:53

    http://www.miele.de/de/haushalt/produkte/3083_35410.htm > merita garantia extinsa la 5 ani.
    ceramic electric as folosi mai degraba, pentru ca la inductie se pierde din experienta traditionala in ale gatitului.

    am una electrica ceramica acum, nu se spala atat de usor si nu arata chiar ca noua, dar poate ca @nina o foloseste mai mult pentru decor si atunci e de inteles opinia ei.
    o zona nu o mai pot folosi pentru ca a facut scurt butonul aferent (probabil ciulamaua de ciupercutze sau mamaligutza s-au infiltrat pe acolo)
    inductia e mai degraba alegerea metrosexualilor/tehnosexualilor zilelor noastre. dar tinand cont de economia la factura electrica, probabil voi alege si eu inductie la plita ce va inlocui candva plita curenta ( :) ) doar ca pe aici electricitate e un chilipir.

    Raspunde
  12. Alina 14 Jan 2011 @ 14:17

    Pentru gatit mi se pare mai bun gazul decat plita electrica.
    In schimb, prefer cuptorul electric celui pe gaz.

    Raspunde
  13. criserb 14 Jan 2011 @ 17:17

    @Crox – aia cu inductie nu se murdareste pentru ca plita e rece. Cade mancare pe ea, plita e rece, o stergi cu buretele si gata. De unde sa se murdareasca?

    Raspunde
  14. Crox 15 Jan 2011 @ 01:40

    Plita se incalzeste si ea de la vasul care sta pe plita.
    Tinand cont ca bunicii foloseau plite electrice prin anii 70′, poate e vremea sa trecem pe inductie.

    Poate ca nu se murdareste la fel ca o plita electrica, dar nici una electrica ceramica nu se murdareste la fel ca alte plite electrice.

    Considera fiecare parcare regulamentara in urma careia nu iti e ridicata masina drept bani pusi deoparte pentru o Miele si atunci merita sa faci economiile astea.

    Raspunde
  15. ianacosti 16 Jan 2011 @ 11:31

    Plita cu inductie are avantajul ca are randament mare,
    adica toata energia electrica consumata este folosita pentru a incalzi vasul. Dar fiind facuta cu piese electronice (tranzistoare, condensatoare etc.)trebuie sa fie de firma, nu cred ca vrei ca in timp ce faci ciorba sa se arda vreun tranzistor. :)

    just for fun: http://www.youtube.com/watch?v=aLwaPP9cxT4&feature=related

    Raspunde
  16. mircic 16 Jan 2011 @ 13:49

    ahhhhhh!! teava de gaz my nightmare,cristi plita aia pe inductie cat 1500 euro costa?/ si mai e ceva puterea ei care poate depasii cei 4 kw pe care ii ai tu instalati in apartament// sa-i mai explic ceva danei: in sapa exista 80 cm de teava si 2 imbinari, in exterior cu tot ce e in plita de gaz sunt vreo 15 imbinari si 2 m de teava, care e posibilitatea ca accidental sa existe o scurgere de gaz sub sapa fata de ce e in exterior?/ gazul are 0,2-0,4 atm, adica foarte putin, nu exista presiune care sa solicite tevile, fitingurile; ramane doar corodarea lor de la umezeala din aer, care in cazul tevii din sapa nu se mai intampla// eu zic sa ramanem la ideea cu montarea unui senzor de gaz// si la frica danei mai adaug eu ceva sa o enervez definitiv =))
    Teava

    Frica ce imi chinuie mintea,
    Frica ce imi strange inima,
    Frica ce imi inunda corpul,
    Frica ce imi distruge sufletul.

    Val de adrenalina injectat in vene,
    Imi ingheata simturile,
    O urasc si o vreau, ca un rau necesar,
    Teava mea de gaz din sapa……

    :)

    Raspunde
  17. gdena 17 Jan 2011 @ 23:03

    Poti sa treci teava printr-o rigola (cu gratar) ingropata sub nivelul podelei.

    Raspunde
  18. mircic 17 Jan 2011 @ 23:20

    @gdena problema e ca trebuie sa o dezgrop din sapa// chestie care nu stiu la ce poate duce pt. ca are cel putin 5 cm de sapa peste// si nu as vrea sa ajung sa o repar pe la vecinu’ // sau sa opresc pt. ceva timp gazele in tot blocul//

    Raspunde
  19. Ioan Lungu 18 Sep 2011 @ 12:50

    Buna ziua,
    am si eu o intrebare. Am o plita vitroceramica Bomann cu un singur ochi. Astazi am scapat un borcan cu zacusca pe marginea sticlei si s-a facut bucatele chiar pe zona unde sunt senzorii. Unde as putea sa gasesc o sticla noua, ori un service care se ocupa cu reparatii de astfel de plite. Eu locuiesc in Brasov. Am tot cautat cateva ore pe internet dar nu am reusit sa gasesc. Sunt foarte multumit de o astfel de plita, de ceea nu vreau sa renunt la ea si nici chiar sa o arunc si sacumpar alta.Ma gandesc ca suprafata exterioara de sticla se gaseste, dar trebuie sa stim unde. Modelul este Plita vitroceramica BOMANN EKI 517 CB. Multumiri anticipate. Telefon 0743 468 076 ori pe mail [email protected].

    Raspunde
  20. crisa 17 Sep 2012 @ 10:41

    Buna,
    Sunt curioasa, si chiuveta a fost mutata pe peretele opus?

    Raspunde
  21. criserb 17 Sep 2012 @ 11:40

    @crisa – da, si aia a fost mutata, dar sa muti o chiuveta nu e chiar o problema, aia e destul de simplu.

    Raspunde
  22. Luca 25 Jan 2013 @ 19:07

    Va salut! Nineni nu s-a gandit cat de nedanatos este campul magnetic f mare carr trece prin mancare tot timpul gatirii. Oricum se recomanda ca plita cu inductie sa nu fie folosita de cei cu probleme cardiace. Nu va recomand inductie.

    Raspunde
  23. bogdan 5 Mar 2013 @ 21:12

    Ma Luca,

    Prin mancare nu trece nici un fel de camp magnetic.
    Pune mana pe o carte de fizica nene, inainte sa emiti judecati!

    Raspunde
  24. ovidiu 10 Apr 2013 @ 17:35

    Bogdan, probabil te referi la emiterea campului magnetic cand te gandesti la recipient(oala), campul magnetic trece pri marea majoritate a materialelor inclusiv prin materia organica(deci si prin oameni), vezi campul magnetic al pamantului ca sa intelegi mai usor. Gradul de toxicitate exista dar depinde de frecventa si intensitatea campului. Inclusiv reteaua electrica din case genereaza camp magnetic care nu este prea sanatos asa ca intrebarea lui Luca este pertinenta.

    Raspunde
  25. wangine 31 Dec 2013 @ 22:29

    @Luca & @ovidiu- wow wow Romania , ”’ doar cititi pana sa vorbiti ”’ poate avem consistenta feromagnetica , cine poate sa stie , pana la urma fiecare cu prostii lui nu ? =))

    Raspunde
  26. ion draghici 8 Jan 2015 @ 21:37

    @Luca – cimpul magnetic e doar intre fundul oalei si plita nu si in mincare in mincare e cel de la microunde

    Raspunde
  27. Leia 22 Apr 2016 @ 19:33

    flacara gazului incalzeste foarte puternic zona de contact ( poate 1500 grade) iar zona din mijlocul vasului va avea mereu o temperatura mult mai mica. La plita vitroceramica intreaga suprafata a vasului, ma refer la fundul vasului de gatit, va avea aceeasi temperatura, usor controlabila. cred ca nu exista nici un fel de comparatie intre flacara si plita! La flacara se gatest diferit fata de plita. In bucatarie peu folosesc vitroceramica si nu imi doresc sa schimb asta deoarece imi aduce multe satisfactii. Afara, in schimb folosesc flacara, mai exact gratar si ceaun. Am cam incercat de toate, inclusiv inductia, votez clar vitroceramica din o mie de motive ?

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)