Sari la conținut

Primul drum cu Dana la volan

Sunt unele momente în viață, personale, pe care vreau să le imortalizez aici. Unul dintre ele este și primul drum al Danei la volanul Forțosului.

A luat permisul acum câteva zile și am zis că pentru a învăța este bine să conducă. Nu poți să înveți stând acasă, așa că astăzi am făcut un drum până la Călinești, să vedem o bună prietenă.

La volan a fost Dana, dus-întors.

DSC_2797

DSC_2802

DSC_2803A fost ascultătoare (ceea ce nu credeam) și a condus așa cum i-am spus. Partea bună este că nu am avut chiar foarte multe să-i spun, se pare că instructorul a învățat-o foarte bine.

Am făcut astăzi 240 km, de acasă până la Călinești și apoi acasă și m-am mirat că m-a ascultat și nu a comentat prea mult. Vă dați seama că a mai comentat, că deh, nu se putea abține, dar una peste alta sunt foarte mulțumit de drumul de astăzi. Și-a dat practic examenul în fața mea. Știu că multora o să li se pară ciudat, dar eu nu cred că știi să conduci dacă ai luat un examen. Este un semn bun, dar condusul de acum începe și poți să spui că știi să conduci după vreo 100.000 km, așa cum îmi zicea mie tata.

Deocamdată Dana are 240 km, dar eu sunt foarte mândru de ea și cred că o să prindă mai repede. Poate am să o declar că știe după 50.000 km, nu după cei 100.000 km de care îmi spunea tata.

Pe măsură ce trecea timpul conducea tot mai bine, erau lucruri pe care nu trebuia să i le zic a doua oară și asta mă face să cred că o să fie bine.

Una este să faci școala de șoferi în oraș și alta este la un drum întins, unde lucrurile se cam schimbă, în primul rând prin prisma faptului că tu, conducătorul, deții controlul 100%.

Ei bine, Dana mi-a dovedit că poate, chiar dacă Costel îi dădea cu picioarele prin burtă :)

Sunt lucruri pe care eu vreau să le țin minte, pe care am să le citesc mai târziu cu plăcere. Poate pentru voi nu contează, ceea ce este și normal, dar pentru mine sunt importante.

Am să o mai scot la condus, de câte ori am să am ocazia. Nu am să forțez prea mult acum, este totuși în luna a 6-a, dar din când în când am să o mai scot la câte o tură ;)

Prieteni dragi, asta vă sugerez și vouă, dacă al vostru prieten/soție/prietenă a luat permisul vă sugerez să îi fiți alături și să-l puneți la volan. Numai așa o să poată conduce ok, numai așa o să deprindă chestii pe care la școala de șoferi nu le-a învățat, indiferent de cât de bun a fost instructorul.

Un proaspăt posesor de permis știe să conducă, este clar asta, dar până la a conduce ok mai este. Sunt lucruri pe care nu ai cum să le deprinzi la școală, acolo ai și mare încredere în cel care are pedalele din partea dreaptă.

Condusul, ca și alte chestii, se învață practicând și niciodată nu poți să zici că le știi pe toate, tot timpul mai ai câte ceva de învățat.

Conduceți prieteni, și timpul (respectiv kilometrii) o să vă devină cel mai bun profesor ;)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
6 comentarii
  1. Iulia 19 Oct 2014 @ 23:55

    Felicitari! Sa faceti multi km si excursii placute :D

    Raspunde
  2. Sebastian 20 Oct 2014 @ 01:54

    E bine ca ai scos-o pe autostrada, dar erau mai multe lectii pe drumul vechi. Stii tu, viraje!!
    Daca tine mainile pe volan ca in poza 1, e gresit. Mana stanga e la ora 10 si cea dreapta la si 25.
    Trebuie tinute la 9:15, cum ar arata un ceas analogic. Si nu mai bagati degetul mare in volan, ca-l rupe airbagul daca sare.

    Simplu,nu?

    Poate merge si ea la o scoala de condus defensiv dupa ce mai aduna cateva sute de kilometri/dupa nastere, o sa invete sa conduca asa cum trebuie. Nu te poate invata instructorul asta.

    Raspunde
  3. criserb 20 Oct 2014 @ 10:44

    @Sebastian – am scos-o și pe autostradă și pe DN1 și prin București. Cât despre mâini le ține cum trebuie, în poză se pare că a avut o scăpare :P

    Cât despre școala de condus defensiv, am să văd și cu aia, dar întâi trebuie să mai facă câteva sute de km ;)

    Raspunde
  4. Mihaela Curea 20 Oct 2014 @ 12:03

    Ambitioasa fata. Stiu cand conduceam eu la inceput si ma tot invata sotul una, alta, ma mai corecta, vai cat eram de nervoasa si cum ii multumeam cand conduceam singura si imi aminteam tot ce imi spunea.
    E important sa conduca zi de zi, si cu tine, dar si singura. Eu de cand conduc singura, pot sa spun ca mi-am format propriul stil, desi mai am multe de invatat.
    Cat despre cum tinem mainile pe volan, este o adevarata teorie, doar ca fiecare si le tine in functie de cum se obisnuieste sau cum ii e mai comod in timp.

    Raspunde
  5. criserb 20 Oct 2014 @ 12:52

    @Mihaela Curea – este adevărat că singură o să învețe cel mai multe, dar până atunci o mai pregătesc eu puțin ca atunci când “îi dau drumul” să mă simt și eu mai in siguranță.

    Raspunde
  6. Suzy 26 Oct 2014 @ 14:24

    Bravo Dana! Vad ca ai pus si “lamaia” pe parbriz :)
    Eu mi-am dat examenul de permis de Boboteaza, cu un chistoc de Spark. Numai eu stiu ce ape ma treceau cand simteam ca imi fugea fundul pe carosabil (deh, n-aveam experienta..). Daaar, cu toate acestea, asta m-a invatat sa conduc iarna al naibii de bine :D

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)