Sari la conținut

Școala de șoferi pe mașină cu cutie automată

cutie de viteze automata

Am avut și eu dilema asta la un moment dat, da uite că ieri un coleg s-a lovit din nou de ea.

Are o amică care vrea să facă școala de șoferi pe o mașină cu cutie automată și lucrul ăsta chiar se poate. A sunat el la ceva școală care au o astfel de mașină și cei de acolo i-au zis că se poate face, dar că în permis va fi specificat faptul că persoana o să poată conduce ulterior numai o astfel de mașină. O mașină normală nu o să aibă dreptul de a conduce.

Mie nu mi se pare logic, să conduci înseamnă să știi să respecți niște reguli de circulație, să ajungi cu bine din punctul A în punctul B. Că ai 2 sau 3 pedale mie nu mi se pare relevant, poți să înveți și singur să schimbi o viteză.

Bun, dar dacă așa spune legea, așa spune legea, nu mai comentăm.

Totuși de ce nu ai face școala de șoferi pe o mașină normală dacă tot este să o faci, nu-i păcat să te limiteze ulterior să conduci anumite tipuri de mașini? Că este mai greu? Nu cred, este cu atât de puțin mai greu încât nu merită să nu faci lucrurile așa cum trebuie pentru ca la final să poți conduce orice.

Degeaba spui că tu o să conduci oricum numai automate, nu se știe niciodată când o să fii nevoit să conduci o mașină cu o cutie manuală și atunci ce te faci? Stai și te uiți la ea numai pentru că la un moment dat ai preferat să faci o școală de șoferi puțin mai simplă?

Oare merită?

Voi știți pe cineva care să aibă permis numai pentru mașini automate, chiar există astfel de persoane? Și dacă există, ce scrie la ele pe permis pe lângă categoria B?

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
27 comentarii
  1. Petruta 17 Oct 2014 @ 11:12

    ” poți să înveți și singur să schimbi o viteză” – teoretic sunt multi care au invatat pe la tara sa conduca inainte sa dea de carnet, sunt super soferi dar tot a fost nevoie sa faca scoala. Daca am merge pe principiul din ghilimele, am putea mai bine sa ne prezentam direct la examen ;)

    Raspunde
  2. criserb 17 Oct 2014 @ 11:14

    @Petruta – ”poți să înveți și singur să schimbi o viteză” în momentul în care ai permis pentru o mașină automată, la asta mă refeream eu.

    Raspunde
  3. Cristi 17 Oct 2014 @ 11:18

    Ba este logic sa n-ai voie sa conduci manuala daca faci scoala si iei permisul folosind o transmisie automata. Teoretic, da, poti invata si singur cu manuala, dar sa ne reamintim ce inseamna ”inveti singur” la romani si cat de praf sunt aproape toti soferii incepatori atunci cand vine vorba despre manevrat ambreiajul. Hint: uita-te la urcarea in rampa la iesirea dintr-o parcare de hypermarket/mall unde se sta la coada si sunt nevoiti sa repete manevra, sa vezi ce iese.

    Spune-i prietenei tale sa-si bage mintile in cap si sa ia permisul pe o masina cu transmisie manuala. Treaba asta cu scoala cu automata e o fita proasta pe care o sa o regrete daca va avea nevoie sa conduca vreodata o masina normala.

    Si n-am nimic cu automatele, unele functioneaza absolut genial si sunt mai economice, mai rapide si mai line decat un sofer normal.

    Raspunde
  4. Directoru 17 Oct 2014 @ 11:21

    Pe verso permis, la rubrica 12 se aplica dupa ca, unul sau mai multe din codurile din ANEXA 2 a Ordinului 157/2012 – vezi aici (http://www.dreptonline.ro/legislatie/ordin_157_2012_forma_continutul_permisului_conducere.php)

    Raspunde
  5. cristi 17 Oct 2014 @ 11:42

    Da, chiar asa e! Dacă faci şcoala pe cutie automată iţi pune la menţiuni pe permis o restricţie şi vei putea conduce doar cutie automată. Am eu un prieten care are ceva probleme medicale fizice şi neurologul i-a pus ştampila cu menţiunea doar cutie automată aşa că singura lui şansă de a pune mâna pe volan a fost cu cutie automată. A facut şcoala pe cutie automată, pe permis are restricţie şi acum conduce maşina cu cutie automată.
    @criserb – dacă s-ar pune problema cum spui tu, atunci de ce ar mai fi maşini de şcoală cu cutie manuală? toată lumea ar face pe automată ca sa le fie mai uşor la examen. Din experienţa cu elevii iţi spun ca e destul de importantă problema schimbarii vitetezelor, iar treapta de viteză folosită incorect poate cauza probleme în trafic. Şi aşa 80-90% din şoferi nu ştiu să foloseasca corect cutia de viteze, doar că nu provoacă tragedii in trafic :).
    Eu unul sunt adeptul cutiei manuale(în mintea mea, eu trebuie sa deţin controlul). Nu mă doare mâna să schimb treapta de viteză şi nici piciorul sa calc ambreiajul, însă mulţi nu înţeleg cutia de viteze, sau mai sunt cazuri cum e prietenul ăsta al meu şi atunci cutia automată ajută.
    Legat de examenul pentru permis, imaginează-ţi cum ar fi examenul pe cutie automată… foarte multe probleme de control al maşinii…probleme care chiar contează şi fac diferenţa!

    După părerea mea de instructor auto şi dobitoc pasionat de maşini, cred ca cineva care vrea să conducă ar trebui să fie foarte curios legat de tot ce ţine de maşină, şi să vrea să înveţe cât mai mult posibil. Până la urmă când te urci la volan îţi pui viaţa în maşina aia şi cred că e foarte important să şti cât mai multe despre ceea ce faci. Legat de cutie manuală sau automată, cred ca mai bine faci şcoala pe manuală chiar dacă îţi iei automată după. Şi ar mai fi foarte multe altele în afară de problema asta…

    Raspunde
  6. Alexandra 17 Oct 2014 @ 12:16

    Mi s-ar parea mult mai ok sa daca scoala pe masina manuala, sa se invete cu greul de la inceput, iar apoi poate sa conduca bine-mersi si automata, care e floare la ureche. Nu e o decizie buna din partea ei… Si treaba cu permisul cu restrictie, n-am mai auzit pana acum si nici mie nu mi se pare normal pana la urma… ca in final, conduci tot masina (ca e mai greu sau mai usor in functie de schimbator)

    Raspunde
  7. Sher 17 Oct 2014 @ 12:35

    Mie mi se pare normala prevederea din lege. Ca sa nu ne mai ascundem dupa lege, ea se adreseaza exclusiv acelui procent de doamne sau domnisoare cu probleme de coordonare si care sunt catastrofe la schimbatul treptelor de viteza.
    Cunosc destule cazuri de fete care nu sunt in stare sa schimbe vitezele, dar care conduc destul de bine o masina automata.
    In concluzie: daca nu esti in stare sa schimbiu vitezele, nu ai ce cauta la volanul unei astfel de masini. :)

    Raspunde
  8. razorsbk 17 Oct 2014 @ 13:23

    Merita doar daca stii ca acasa te asteapta o masina cu cutie automata si esti sigur/a ca nu va trebui sa mergi prea curand pe una manuala. Daca esti femeie e si mai grav daca alegi automata doar pentru a lua permisul mai usor.

    Raspunde
  9. Cristian 17 Oct 2014 @ 15:15

    Mie mi se pare foarte ok aceasta restrictie. Pentru ca daca apoi se suie intr-o masina cu cutie manuala, pe langa faptul ca nu stie sa o foloseasca, cel putin cum trebuie, poate sa mai faca si cine stie ce tampenie: opreste la trecerea de pietoni, trece un pieton prin fix prin fata masinii si ea nu scoate din viteza si ridica ambeiajul. Pietonul poate fi cu picioarele rupte. Nu este pentru siguranta ei, si nici nu ma interseaza siguranta ei, ci a participantilor la trafic.

    In SUA, nu exista aceasta restrictie, dar oricum peste 90% nici macar nu vor sa auda de o masina manuala. Ceilalti 10% cred ca sunt europeni :))

    Raspunde
  10. Denisa 17 Oct 2014 @ 22:10

    @Petruta – Tatăl meu a învățat singur și s-a prezentat doar la examen. Alte vremuri. Conduce de 32 de ani şi nu a făcut nasoale.

    Raspunde
  11. Georgi 18 Oct 2014 @ 03:54

    Si eu urmeaza sa fac scoala de soferi…si chiar daca aveam in cap sa imi iau masina cu cutie automata, am sa optez pentru scoala pe cutie manuala.
    Mi se pare cel mai benefic,plus ca eu chiar vreau sa invat sa conduc.
    Eu zilnic merg cu masina…in dreapta.Al meu chiar are experienta in condus,conduce zilnic de 8 ani,de cand are carnet,bate Bucurestiul in lung si in lat.
    Si eu,in dreapta lui,am ajuns sa vad cat de dobitoci sunt unii oameni la volan,mai ales femeile.DOBITOACE..efectiv.
    Din cauza asta mi-am pus in cap,sa nu fiu una din ele.
    Plus,ca dupa ce iau carnetul,al meu mi-a spus clar ca in primul an o sa am o masina manuala (el conduce doar masini manuale)..si in primele 3 luni voi urca la volan doar cu el in dreapta.ca sa se asigure ca nu o dau in bara.
    Si chestia asta ma bucura mult.Ma gandesc ca,unele persoane sunt atat de praf la volan,pentru ca nu au avut pe cineva,in primele luni ca sa le indrume( ma refer la astia mai…varza).Ca nu toti au soferia in sange.Sa sunt foarte rari instructorii care chiar isi dau interesul..Si nu toti au parte de un instructor bun.Eu ma gandesc ca imi va fi benefic si voi fi mai putin agitata la volan in primele luni, stiind ca il am pe al meu langa mine,ca sa ma indrume si sa ma corecteze.Ca eu sunt o persoana care se pierde cu firea destul de repede.
    Cam de aici pleaca toata chestia asta cu..”proastele” la volan.Fac o scoala de soferi,vai mama ei..si le arunca direct in strada,cu carnetul luat..automat se pierd cu firea si fac tampenii, nu stiu sa parcheze,uita sa semnalizeze,etc.
    Si in Bucuresti,e o adevarata provocare sa mergi cu masina..chiar si ca sofer cu experienta.
    In concluzie,masina cu cutie automata la scoala,nu mi se pare legala in primul rand.
    Adica…la ce mai faci scoala?? Ca doar apesi acceleratia si frana…mai bine mergi direct la examen…
    Nu mi se pare normal..o sa creasca si mai mult numarul inaptilor de pe sosele.
    Astia, in loc sa inaspreasca regulile,le fac si mai usoare…
    Dar asa,dupa ce iei carnetul,mi se pare ok…Mai ales in aglomeriatie,sa stai sa shcimbi vitezele mereu,ca femeie daca incurci putin lucrurile ,risti sa F***i un pic ceva la masina..

    Raspunde
  12. paul valentin 18 Oct 2014 @ 12:46

    FELICITARILE MELE GEORGI!!! PENTRU SIMPLU FAPT CA GANDESTI SI VREI SA FACI TREABA CUM TREBUIE DIN PARTEA MEA TOT RESPECTUL! BAFTA LA SCOALA DE SOFERI SI DRUMURI BUNE, KM CAT MAI MULTI SI FARA INCIDENTE!

    Raspunde
  13. Suzy 26 Oct 2014 @ 14:49

    Eu am facut scoala de soferi pe o masina normala. Si chiar daca in fata blocului am o masina automata, ghici de cate ori am condus-o in 5 ani? :) De max. 3 ori si atunci pe distante scurte si din nevoie :)) in rest, traiasca masinile normale!

    Raspunde
  14. criserb 26 Oct 2014 @ 15:50

    @Suzy – păi și ce faci cu automata dacă nu o folosești? :)

    Raspunde
  15. Suzy 26 Oct 2014 @ 17:07

    @criserb – o foloseste prietenul :) iar eu sunt copilotul cu indicatiile si cu urechile ciulite la statie :)

    Raspunde
  16. Ruxandra 14 Jan 2015 @ 21:37

    Cand aveam vreo 12 ani, am inceput sa conduc, pe drumuri de tara, desfundate, un Trabant cu schimbatorul la volan, cu cutie manuala. La 18 ani, am facut scoala pe Dacia. Pe vremea aia (1980), nu puteai sa dai examenul fara sa fi facut scoala.
    Am condus, timp de 20 de ani Trabantul (Doamne! Am iubit masinutza aia!), dupa care, mi-am luat o Dacia. In primele zile cu Dacia, in loc sa schimb viteza, dadeam drumul la stergatoarele de parbriz.
    M-am obisnuit repede si cu “facaletul”.
    Acum, conduc o “automata”, cu volanul in partea gresita si mergand pe partea gresita a drumului.
    In 34 de ani de condus masina, n-am avut nici cel mai mic incident provocat de mine.
    As zice ca, daca iti place sa conduci, daca esti pasionat, daca nu ai veleitati de pilot de Formula 1, poti conduce orice masina, in siguranta.
    Si, poate ca daca ai si un copil in spate, ajuta mult; trebuie sa-l duci, in siguranta, din punctul A in punctul B.

    Raspunde
  17. Adi 8 Feb 2015 @ 16:12

    @Georgi – bai tata esti cam obraznica si proasta, nu ma intereseaza prietenii tai cocalari cu manualele lor, sa conduci o automata inseamna ca nu esti un om tampit care refuza un lucru care te ajuta si care exista pe acest Pamant de 70 de ani…

    Raspunde
  18. adela 12 Jun 2015 @ 14:41

    Poate devine si la noi o moda ca in state, acolo cu greu gasesti o masina cu cutie manuala. Sincer la ce drumuri proaste avem cred ca ar fi buna o masina cu cutie automata. Cu totii uitam ca primii km cand schimbam viteza aveam tendinta sa ne uitam la schimbator si sa fuga masina in stanga sau in dreapta. Legea cred ca este ok. Una este sa inveti sa conduci o masina cu cutie manuala sub supravegherea instructorului, si alta sa te apuci sa faci experimente de unul singur intr-un oras aglomerat.

    Raspunde
  19. nutuc 4 Jul 2015 @ 16:30

    hy all cred ca fiecare are dreptu de a a alege pe ce cutie de viteze vrea sa conduca .europa vs america…in america conduci de la 16 ani insotit un ford mustang cu un v8 de 5.5 itri si vreo 540 hp …..in europa conduci un opel sau ww cu tdi 2 litri puturos de 130 hp si plin de chipuri chinezesti….infine toate masiniile viitorului vor fi cat mai sofisticate si cu ciouri etc..compiutere soferu deja nu va mai putea face multe lucruri pt ca toate masinile vor fi cu cutie de viteaza automata contorolata de compiuter de bord gen TESLA deci cred ca o cutie automata i mult mai avantoajoasa mai ales pt un incepator cu un v8 de 5 litri si chear si pt un incepator cu un 2 litri v4 european puturos.. in orasele mari la o masina mare chrisler c300 sau de familie audi a6 combi pe cuti automata i mai usor de nnnn ori sa faci manevre si nu iti distrage atentia .cutia de viteze etc… corect fiecare conduce ce i place eu is fan v8 si fan cutie automata ..mai ales ca in urmatori 5….10 ani toate masinile vor fi cat mai usoare pline de compiutere si cu cuti automate gen mercedes s clase sau audi a8 sau ww pethon..etc… plus ca intrun oras ca barcelona madrid beriln paris etc..te joci in oras cu o cutie automata fata de una manula a care in 10 semnafoare schimbi de nnn ori viteza si scoti consum mai mare… dar corect fiecare face ce i place eu ma pregatesc pt cutie automata si asta o voi conduce ca si nemtii si multi alti oameni mult mai civilizati fata de noi romanii vb in general.. ok bafta ceau

    Raspunde
  20. Bogdan 31 Aug 2016 @ 22:28

    Incredibil ce comentarii! eu vreau sa fac scoala de soferi si vreau sa o fac pe automata. De ce? simplu, consider ca masinile manuale sunt primitive, de domeniul trecutului, nu inteleg de ce ar alege cineva sa conduca o masina manuala cand ai varianta automata, e ca si cum nu mi-as luat laptop ca inca se mai vinde primul computer creat vreodata, ala care avea motor si scotea fum. Este mult mai simplu de condus o masina automata, ai mereu doua maini pe volan, nu exista rampe si alte prostii, nu te intereseaza, masina face totul. Scrie pe carnet nu stiu ce si ai restrictie, ok, cam care este posibilitatea, ca exact atunci cand o sa conduc eu o masina manuala cu carnetul meu de automata ( lucru care nu cred ca se va intampla, intentionez sa conduc doar automate pentru ca pur si simplu uras schimbatorul de viteze si ambreajul ) sa ma opreasca politia, exact atunci si sa-mi ceara carnetul. Hai sa fim seriosi. Plus ca sunt tare curios care este amenda pt asta sau ce anume iti face politia daca te prinde la volanul unei masini manuale cu un carnet de automata? imi da o amenda? ca doar nu ma baga la puscarie!!?? atatea fete se chinuie sa treaca traseul cu plecarea din rampa, schimbatul vitezelor cum vrea retardatul de politist si de instructor, fiecare cu nebunia lui in cap, fiecare instructor vrea sa-i conduci cum are el creierul setat, unii au boala sa nu cumva sa scoti din viteza inainte sa opresti la stop sa lasi masina sa “curga” si alte nebunii care oricine le face, stati sa te chinui, abia reusesti sa te inveti cu ambreajul in 30 de ore de condus ca tre sa dai examenul si de, emotii… ti se opreste motorul, stai sa schimbi viteze, sa scoti din viteze, gresesti viteaza a 3-a cu prima viteza si toate rahaturile de incepator, in loc sa faci pe automata, sa scapi de toate prostiile astea. Si daca peste 5 ani vrei tu manuala, ia carnetul de manuala, mare scofala, ce sa ma mai fac. Eu? nu cred ca voi conduce vreodata o manuala, prefer sa nu am masina decat sa mestec in ulei de 45 de ori pana la serviciu si de 76 de ori inapoi in aglomeratie. Ce prostie…nu pot sa va inteleg absolut deloc cu manualele voastre, absolut deloc. Stai sa freci batul ala WTF sunteti caraghisoi

    Raspunde
  21. Demeter Daniel 23 Oct 2016 @ 15:03

    @Adi – nu inteleg care e oful tau.Pana la urma fiecare are dreptul lui sa faca scoala pe ce masina vrea el,ca e aut ca e man,fiecare isi plateste pe banii lui.Daca platesti tu pt mine,atunci poti sa imi impui pe ce sa dau.Pana atunci poti zice -bafta tuturor.

    Raspunde
  22. Mirela 11 Dec 2016 @ 23:29

    @Bogdan – bravo Bogdane sunt total de acord cu tine felicitări nuci ca puteam rezuma mai bine porcăria cu manuala
    @Bogdan –

    Raspunde
  23. Mirela 11 Dec 2016 @ 23:34

    @razorsbk – de ce e si mai grav domnule nu o sa înțeleg niciodată manuala când cutia automata e floare la ureche doar dacă vrem sa ne chinuim singuri cu manuala ne întoarcem in evul mediu

    Raspunde
  24. Stef 24 Jan 2017 @ 20:14

    Bravo Bogdane, bine zis! Subscriu. Apropos, daca ai gasit o scoala buna, cu masina cutie automata, spune-o…

    Raspunde
  25. Brenda 21 Apr 2017 @ 18:28

    Stiti un instructor bun in Pitesti pe cutie automata?

    Raspunde
  26. ion 3 Jun 2017 @ 12:31

    @cristi – Intr-un oras aglomerat, cutia automata e ideala! Nu merită să ai cutie manuală decât la versiunile sport, cu motoare foarte puternice. Acolo da adrenalină. Acesta este singurul motiv pentru care cineva ar ţine morţiş să piloteze pe un sistem manual.

    Raspunde
  27. Barbu Vali 13 Nov 2018 @ 18:54

    Primele mașini erau mult mai greu de condus, decât mașinile cu cutie manuală care există azi. Asta o spun pentru a le mai lua puțin din mândria lor de șoferi celor care cred că un șofer adevărat are cutie manuală…
    Da, așa o fi, dar un pasionat de mașini adept al cutiei manuale, are și o mașină super bună (scumpă), cu care poți să îți demonstrezi calitățile. Iar românașul nostru vrea și el să se simtă mascul adevărat, conducând pe cutie manuală, dar își ia un amărât de Logan în rate sau vreo coajă de mașină. Mașina e tehnologie inventată de oameni și tehnologia progresează mereu. Adevărații pasionați de condusul mașinii să conducă Ford T. Oare azi nu folosim un laptop mai bine, decât un calculator tower cu unitate și monitor? Și totuși, un pasionat de calculatoare va spune că ești un adevărat utilizator al pc-ului, dacă folosești doar tower. Așa că, mai las-o baltă cu preferința ptr cutie manuală, din moment ce sunt mașini automate. Și la mașini, și la calculatoare etc, mereu vei găsi și vechituri pe piață, și modele noi. Suntem oameni și am inventat tot, și vom îmbunătăți mereu tot.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)