Sari la conținut

Pro sau contra recoltarii celulelor stem?

celule-stemAm un coleg care se pregateste sa nasca. Ma rog, e mult spus, sotia lui se pregateste sa nasca si el nu este hotarat daca sa recolteze sau nu celulele stem. S-a documentat el pe cat a putut, dar pe net e plin de informatie aiurea si contradictorie.

Discutam noi la masa una alta si n-am ajuns la nicio concluzie. Parerile au fost cam impartite.

Oare sunt persoane pe aici care au copii, au recoltat acele celule si le-au si folosit la un moment dat in viata?

Cum functioneaza aceste celule pe limbajul nostru daca stie cineva? Nu cu termeni medicali ca nu suntem doctori.

Orice parere pro sau contra este apreciata, dar sa fie cat de cat pertinenta.

[sursa poza]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
21 comentarii
  1. Alina 24 Oct 2012 @ 16:31

    Eu am considerat ca statistica nu merita, deci nu am prelevat la nici una din fetite.

    Raspunde
  2. alin 24 Oct 2012 @ 16:42

    Noi am prelevat si le tinem in Polonia la Biogenis. Platim o suma anuala de vreo 100 de ron parca. Habar nu am daca ne vom folosi de ele vreodata si nici daca ajuta la ceva. Totusi cred ca e ca o asigurare. O platesti si gata. Poate in viitor se va nascoci altceva :))

    Raspunde
  3. criserb 24 Oct 2012 @ 16:44

    @Alina – cum ai raspuns tu prima?! :) Intr-un fel postul iti era adresat. Stiu ca traiesti intr-o tara mai civilizata unde lucrul asta se practica de mai mult timp. Ma asteptam sa-mi dai un raspuns mai comlex, sa-mi spui de ce nu le-ai recoltat, motivat.

    Fa-ma si pe mine sa pricep la ce sunt bune si de ce sunt oameni care le recolteaza. Recunosc, nu m-a pasionat subiectul, dar acum, cu colegul asta care are sotia insarcinata, mi-a starnit putin curiozitatea.

    Sunt convins ca poti sa-mi explici mai multe :P

    Raspunde
  4. criserb 24 Oct 2012 @ 16:46

    @alin – dar la ce sunt bune. Ok, am intes ideea ta, suna logic, poate descopera astia ceva si pot fi folosite. Dar la ce exact? :)

    Raspunde
  5. y430076 24 Oct 2012 @ 16:52

    @alin +1 Sper sa nu am ocazia sa le folosesc niciodata.

    Raspunde
  6. Alina 24 Oct 2012 @ 17:27

    @Criserb Nu mai tin minte foarte clar, pentru ca eu m-am documentat la prima fetita, iar la a doua pur si simplu nu m-a interesat. In plus, am avut o discutie cu doctorul meu care mi-a zis ca bolile in care se poate interveni cu respectivele celule sunt foarte rare, inclusiv tipul de leucemie la care se poate aplica.

    Dar nu cred ca asta conteaza, aici e mai mult povestea cu drobul de sare. Sau cat de tare sufli in iaurt. Daca esti foarte stresat de idee, recolteaza, suma nu este asa de mare incat sa deranjeze. Pe mine pur si simplu nu m-a convins. Dar eu sunt mai relaxata din fire :).

    Probabil ca este mult mai util sa le donezi, majoritatea tarilor europene detine cate o banca de celule stem. Atunci sansele sa fie folosite cred considerabil. Dar recunosc ca din lene nu am contactat banca de unde sunt eu.

    Cat despre prieteni, genul asta de decizie se ia personal, pot auzi ei 10 mii de pareri, intr-un final conteaza ce simt ei. Acelasi lucru se aplica si la cum va naste, cum vor dormi, cat va alapta, ce ii vor da sa manance, cum o sa il educe etc. Prea multe discutii in domeniul asta duce la mult prea multa confuzie. Parerea mea ca este mai bine sa “keep it simple”.

    Raspunde
  7. Alina 24 Oct 2012 @ 17:29

    Uitasem se iti raspund, stiu ca nu este reprezentativ statistic, dar nici una din prietenele de aici nu a recoltat.

    Raspunde
  8. alin 24 Oct 2012 @ 17:57

    Cica ajuta la anumite boli gen leucemie sau diverse cancere. Sper sa nu le folosesc vreodata. Dar si daca va fi nevoie de ele, stiu ca le avem acolo :) Parerea mea este ca oricum se degradeaza daca sunt tinute la rece atata timp. Totusi daca doctorii zic ca e bine sa le ai, de ce nu? Oricum nu costa o avere. Asa cum ne cumparam tigari, asa platim si asta.

    Raspunde
  9. Adrian Neagomir 24 Oct 2012 @ 18:10

    Treaba e mai complicata din ce am citit (nu sunt de speciallitate):
    – In tarile “civilizate” exista banci publice: in caz de compatibilitate se elibereaza celule care nu iti apartin tie. Tratamentul cu celule care iti apartin se numeste se numete autologous si nu are sens in multe cazuri: de ce sa le folosesti de ex la un tratament de leucemie (risc genetic) daca mutatiile care au generat boala sunt in continuare prezente.
    -Trebuie sa iti permiti un tratament cu celule stem
    -Cine face acel tratament trebuie sa accepte modul in care au fost stocate
    -Exista probleme juridice deoarece in anumite cazuri intra sub legislatia transplantului de organe. Nu in orice tara se poate face cu celule din orice tara
    -Orice tratament are anumite sanse de reusita
    -banii dati pe stocare + tratament cu celule stem pot fi mult mai utili in alte situatii
    -Exista specialisti renumiti care au avertizat ca sistemul de stocare pentru transplant autologus e inselatorie

    Recomandare de final: cititi si hotarati in cunostinta de cauza.

    Raspunde
  10. Mariana 24 Oct 2012 @ 18:53

    Dacă oamenii de ştiinţă spun că ajută atunci să-i credem. Nu ştiu însă cât costă ca să ţii celulele stem la bancă.

    Raspunde
  11. Bucur 24 Oct 2012 @ 20:53

    ajuta celule stem doar partial si nu la boli grave.

    Raspunde
  12. Dan 24 Oct 2012 @ 23:09

    Cristi, stiu ca facuse cam acum 1 an ProTv unul sau mai multe reportaje mi se pare cand sustineau ei initiativa infiintarii unei banci de celule stem unde putwai dona.. asa imi aduc aminte. In fine stiu ca Pro Tv nu ede multe ori un nume asociat cu stiri de calitate dar noi am urmarit atunci de curiozitate, mai ales ca citisem cu putin timp inainte despe asta ca urma sotia sa nasca. Si coroborat cu ce ne-a zis si noua doctorul e ce a afirmat si Alina: bolile in care ajuta sunt putine si rare.

    Raspunde
  13. ionut 25 Oct 2012 @ 09:40

    se merge pe principiul casco, mai bine sa nu o folosesti. stiu, sunt rare bolile, dar nu ai vrea sa auzi ceva de genul “daca ati avea recoltate, ar mai fi o sansa”. e celebru cazul lui vladut (care a avut nevoie de transplant, dar nu a avut celule recoltate), pentru care parintii au mai facut un fratior de la care sa recolteze si sa transplanteze lui vladut.

    pe de alta parte au aparut si bancile astea ca ciupercile.

    pentru baietelul meu am ales Cord Blood Center, dar, din motive de comunicare defectuoasa si o expediere la futu-i ma-sa din partea lor, am luat decizia ca, in caz ca apare al doilea bebe, CBC nu va mai fi o optiune pentru noi.

    la asta se adauga si faptul ca tehnologia utilizata de ei a ramas empirica, intre timp stiinta a mai evoluat – ma refer aici ca ei stocheaza exclusiv sangele placentar si nu celulele stem (asta inseamna ca, in caz de nevoie, se extrage din depozit proba cu sange placentar, din care se prelucreaza si se obtin celulele stem, care pot fi mai putine datorita timpului trecut, tehnologiei utilizate samd).

    de aceea, recomand sa contacteze o banca ce stocheaza CELULELE STEM si NU sange placentar.

    pana una alta, CBC au un slogan perimat, ceva de genul “suntem primii care am prelevat bla bla”. rahat, si steaua a castigat CCE acu jde ani si acum e o tristete.

    in concluzie, eu sunt pro, nu recomand CBC (chiar daca ce au pe site suna bine) iar principalul minus ar fi reprezentat de costurile mari reprezentate nu de prelevare, ci de utilizarea grefei. dar, pentru copilul meu vand tot, numai sa-l scap (asa gandesc toti parintii, iar de asta profita unii).

    daca o sa am timp, ca justificare fata de atitudinea CBC (as putea fi acuzat ca mi-s de la concurenta), as putea sa-ti fw corespondenta plina de miserupism cu cei de la cluj.

    cele bune,
    ionut

    Raspunde
  14. andreea 25 Oct 2012 @ 11:38

    aici am explicat ce e cu celule astea: http://www.anditzu.net/2012/03/13/o-celula-pentru-tine/

    si ca si in articolul meu, nu sunt de acord cu alina. dar fiecare e liber sa faca ce vrea.
    sincer, statistica e de sters la fund cu ea. fiecare dintre noi e o exceptie de la statistica. nu doresc nimanui sa i se imbolnaveasca copilul, dar daca se intampla, o sa iti blestemi statistica pentru ca te-ai bazat pe ea.
    si da, copilul nostru nu se va imbolnavi de cancer, nici de leucemie, nici nu va raci, nu se va accidenta, nu va pati nimic…. nimanui nu i se intampla nimic pana la proba contrarie. de altfel, de ce naiba ne mai asiguram, daca tot stim sigur ca nu ni se va intampla nimic?

    celule stem sunt o sansa in plus pentru copil. pentru o anumite perioada. dar e o sansa in plus. daca ti-o permiti de ce ai refuza-o?

    Raspunde
  15. Angi 25 Oct 2012 @ 12:17

    Eu cred ca atunci cand am sa fac un copil am sa ii recoltez celulele stem. Poate ca ii vor folosi lui, mie sau alcuiva compatibil.
    Pe piata chiar sunt multe firme care fac asta. Am 2 cunostinte care au recoltat la banci diferite: Cord Blood Center si la Regina Maria.
    Mai sunt si altele pe piata: http://www.futurehealthbiobank.ro/ si http://www.stemsure.ro/ . Future health biobank au povesti frumoase, colecteaza cordonul ombilical si il impart in patru bucati, stocate doua cate doua, deci sunt doua sanse de folosire. Sunt stocate in Anglia si pot fi folosite oriunde in lume daca ai avea nevoie de ele. Le poti primi intr-o saptamana, nu in 6 luni cum spune legislatia romana. Cum platesti toate taxele, parca asigura si costul interventiilor si analizelor necesare folosirii lor.

    Raspunde
  16. TyT 25 Oct 2012 @ 17:13

    Eu am prelevat la copilul nostru, merg pe premisa ca e bine sa fie acolo !

    Raspunde
  17. Alina 27 Oct 2012 @ 09:51

    @Andreea Stiu bine ce inseamna sa fii pe coada lui Gauss cu copilul. Sansele sunt mici dar se poate intampla. Asa cum castiga cineva din cand in cand la loto :) (daca s-ar juca pe bune).

    Dar tot nu ma convinge. Si daca o sa se intample sa am nevoie de celule stem nu o sa ma invinovatesc ca nu am luat. Probabil ca oamenii sunt asa stresati de aceasta decizie pentru ca este prima decizie serioasa pe care o iau nu pentru ei, ci pentru alta fiinta. Am fost si eu stresata si in dubiu inainte sa nasc prima fetita.

    Dar dupa, incet incepi sa iei decizii in numele copilului si te obisnuiesti. Asa poti sa o duci la infinit. Vad atatea mame stresate la extrem de ce ii dau sa manance copilului, de parca daca azi mananca o bucata de branza maine face cancer de colon… Cam la asta se traduce, cu copiii trebuie sa fii relaxat altfel o iei razna la fiecare lucrusor pe care il faci pentru ei. Din pacate, consider ca tinerele mamici au mai mult de pierdut decat de castigat citind informatie pe internet. Stii cum e, cu cat cauti, cu sigur o sa gasesti cate o boala la copilul tau.

    Raspunde
  18. epep 7 Nov 2012 @ 21:31

    Sper sa nu fie nevoie sa le foloseasca cineva, dar sigur ti-ar fii greu sa te gandesti la faptul ca nu ai prelevat celule si ai dat banii pe distractii si toate prostiile. Mai e un aspect, cei care lasati comentarii impotriva prelevarii lor, de ce folositi internetul, telefonia mobila sau mai stiu eu ce alte tehnologii de ultima generatie?

    Raspunde
  19. Alina 7 Nov 2012 @ 23:11

    @epep Scuze, dar nu are nici o logica ultima fraza, ce legatura are ca folosesc internetul cu celulele stem? Ca doar nu ii dau copilului medicamente pentru ca asa am citit pe internet.

    Si cum ii ziceam si lui Cristi pe facebook, nu cred ca exista cineva impotriva, ci doar unora care nu li se pare relevant. E din acelasi cu capitol cu cumpar sau nu doar produse bio pentru copil?

    Raspunde
  20. nicoleta 11 Jan 2013 @ 15:09

    Am citit destule pareri pe net si am citit cat am putut de mult despre celule stem dar in toate comentariile nu am citit la nimeni ca ar avea cunostinta despre partea financiara daca ar fi nevoie sa apeleze la aceste celule. Inteleg ca sunt putine boli in care poti intervenii cu aceste celule dar daca trebuie de unde iei 100-300.000 mii de euro pt operatie? nu am auzit ca s-a facut vreo astfel de operatie la noi in tara pe casa de asigurari sau pe plic la doctor pe sume accesibile 1000-2000Euro pt omul de rand.
    Concluzia este daca ai celulele si nu ai bani de operatie ce te faci sau daca ai banii de operatie ai bani sa cumperi si celule la timpul respectiv mai ales ca daca esti nevoit sa le cumperi le ai asa cum trebuie nu cu toate riscurile de recoltare de la copilul personal in care poti avea surpriza sa nu ai nr. de celule sau sa fi trecut perioada de “garantie” a celulelor.
    Astept pareri sincere.

    Raspunde
  21. Angi 11 Jan 2013 @ 19:55
    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)