Sari la conținut

Probleme cu statul, mai exact cu primaria

smulge-parul-din-capDa, v-am cam neglijat astazi, dar pana acum m-am batut cu statul, mai exact cu Primaria Petrosani – serviciul impozite si taxe locale.

M-a sunat o doamna de la Alpha Bank sa-mi spuna ca cei de la Primarie le-au trimis o adresa de poprire asupra conturilor mele pentru ca cica nu le-am platit nu stiu ce amenda. Nu scrie niciunde despre ce amenda e vorba, scrie doar ca este vorba de o amenda de circulatie din 2009. Atat.

Din cate stiu eu, mi-am platit intotdeauna amenzile de circulatie, n-am avut nicio amenda pe care sa nu o platesc. Am si chitantele, sper ca pe toate, dar cum as putea sa dovedesc ca am platit o amenda daca nu stiu despre ce amenda e vorba?

Am dat niste telefoane si am aflat ca mi-a fost pusa poprire pe toate conturile pe care le am. In Alpha Bank, in Unicredit, in Raiffeisen si in BCR.

Au trimis respectiva adresa tuturor, la intervale diferite de timp (1-2 zile) si cei din BCR le-au dat banii pe care cica ii datoram. Am zis asta este, decat sa-mi pierd timpul pe drumuri, cauta amenda, cauta dovada platii, trimite-le-o, mai bine o mai platesc inca o data si gata.

Dar, dupa cateva telefoane am observat ca astia ar vrea sa-mi ia banii pentru respectiva amenda din fiecare banca. In toate bancile am blocata suma de 240 lei ca deh, atat le datorez eu.

Asa ca, pentru o amenda de 240 lei pe care cu siguranta am platit-o la momentul respectiv, acum ei mai vor sa-mi ia 240 x 4 plus amenda initiala, adica 1200 lei.

Am obtinut de la BCR o dovada a platii, cum ca au virat banii din contul meu catre Primaria Petrosani si m-am dus cu ea la restul bancilor (da, trebuie sa mergi personal la banca, nu se poate sa le-o dai pe mail ca suntem in secolul hartiilor ai al birocratiei – cu exceptia Unicredit-ului, pentru care a fost ok un mail) pentru a-i convinge sa nu-mi ia si ei aceiasi bani. A trebuit sa fac cereri, sa atasez dovada platii si ei urmeaza sa o trimita catre primarie, numai in urma raspunsului lor, ei pot sa ridice poprirea.

Eh, dar la cum circula actele la noi, sunt aproape convins ca o sa-mi ia banii din toate bancile. Ca asa vrea statul asta, care ne protejeaza pe toti.

M-am umplut de spume azi, i-am injurat pe toti. Pai cum e posibil sa-mi puna poprire pe 4 conturi in momentul in care pe mine nu m-au anuntat de o anumita amenda. Daca ma anuntau si nu o plateam mi se parea normal, dar asa?

Ia priviti o parte din titlul executoriu, priviti campul unde trebuia trecut documentul prin care s-a stabilit suma de plata:

titlu-executoresc

Pauza…

Deci, in baza carui document statul are dreptul sa-mi puna mie poprire pe conturi?

Povestea asta ma enerveaza pe masura ce va povestesc despre ea, am sa o las momentan asa.

Sunt curios daca ati avut si voi astfel de probleme si cum le-ati rezolvat pana la urma?

Update: Intre timp am cautat amenda, am gasit una de aceeasi valoare si chitanta cu care am platit.

Acum urmeaza circul, sa vedem in cat timp o sa-mi ridice poprirea de pe conturi si o sa-mi dea banii inapoi. Toti.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
17 comentarii
  1. daniel 4 Sep 2012 @ 22:36

    buba lor este ca daca ai platit-o la cec trebuia sa trimiti la circa financiara din petrosani chitanta ca ai platit, sau mail ceva. Pentru ca dureaza 1-2 ani pana le intra in sistem de la cec. Asa am patit si eu, cel mai bine platesti la circa direct si scapi de bube.

    Raspunde
  2. mircea 4 Sep 2012 @ 22:38

    e cumva greseala ta. orice autoritate care iti face un proces verbal ( de ce ii spune asa nu stiu, deoarece e scris) de contraventie iti spune sa trimiti o copie a chitantei de achitare la adresa lor ca sa nu o trimita ca neachitata mai departe peste un anume timp. cica asa e legea.

    Raspunde
  3. Iulian 4 Sep 2012 @ 22:40

    Stiu ca in mod normal politistul iti spune cand iti da amenda ca dupa ce o platesti sa duci o copie a chitantei la sectia de politie de care apartii sau ceva de genu in 30 de zile, ca sa se evite chestii de genu cred.

    Pregateste de niste drumuri la Petrosani pentru ca nimeni nu iti va face nimic prin telefon sau mail, va trebui sa te duci personal, sa stai la N cozi, sa le explici care e treaba. Mai rau, daca nu ai deja bani lichizi, iar e nasol.Conturile ti le vor deschide cel mai probabil in 2 saptamani, din cate tin minte evidenta de la primarie se face de 2 ori pe luna.

    Atentie, am auzit de banci care pun comision pe achitarea datoriilor in caz de poprire.

    Daca as fi in situatia ta, desi nu doresc nimanui asta, probabil as scoate si as pastra facturi pe tot ce ma costa ca sa ridic poprirea, inclusiv orice comision cat de mic de la banca, as da cazul unui avocat care stie ca va castiga cazul 100% sa imi recuperez tot.

    Raspunde
  4. Cristian Pirvu 4 Sep 2012 @ 22:42

    Statul se bazeaza pe ideea ca toata lumea spune “… Am sa o las momentan asa.” De ce ar functiona statul bine daca noi nu functionam BINE? NOI SUNTEM STATUL! STATUL ESTE CA NOI!

    Raspunde
  5. criserb 4 Sep 2012 @ 22:45

    @daniel @mircea @Iulian – amenda trebuie sa o trimiti cand o platesti la CEC. Eu am platit-o pe loc, i-am dat banu’ politistului, el mi-a dat chitanta. Cui sa o trimit? Politia o are…

    @Cristian Pirvu – corect, dar concret cu ce am gresit eu? :)

    Raspunde
  6. TyT 4 Sep 2012 @ 22:47

    Aiurea, eu chiar am cateva amenzi neplatite!

    Raspunde
  7. Ghiocel07 4 Sep 2012 @ 22:51

    Gresala este a Primariei- serviciul impozite si taxe locale ca nu a trimis la adresa ta instiintarea de poprire, cu atat mai mult cu cat am vazut ca sunt doua titluri executorii in 2009 si 2011 (probabil pt aceeasi amenda). Acolo sub tabel scrie ca ” poprirea se considera infiintata din momentul primirii adresei de infiintare ……”.

    Raspunde
  8. skrintitu 4 Sep 2012 @ 23:48

    Obisnuieste-te cu idee. va si mai rau ;)
    Pe fond de… criza si implicit austeritate (care se pare ca e totusi un brand dar nu se stie a cui) statul are (si citeste cu atentie ce scriu) ABSOLUT ORICE DREPT ASUPRA CONTURILOR TALE BANCARE SI A SUMELOR AFLATE IN ACESTA (prin nu stiu ce lege data de UE) (Vezi cazuri din tari precum Franta, Spania, Italia)

    Mai pe romaneste, daca statului ii se pare ciudat ca lipseste sau e in plus 1leu, iti poate bloca toate conturile, cum de asemeni daca te gasesti cu o suma de bani de.. sa zicem 5mii euro asupra ta si nu ai cum sa demonstrezi originea lor, au dreptul sa ii “retina” pana la eventuale probe pro sau contra :)

    We all shall be thankful to Angela Merkel ;)

    Raspunde
  9. amzis 4 Sep 2012 @ 23:56

    @tyt numai tu ?eu in afara de o amenda de 400ron care era administrativa si am fost obligat sa o platesc , restu zac undeva… :) dar nu stiu unde. Cristi asa se intampla celor corecti :)) la astia ca mine nu le mai pune poprire pe nimic. La mine nici nu au pe ce . Cred ca ar putea totusi pe la ing sa puna pe vreo 20lei daca ii mai am si pe aia.

    Raspunde
  10. ionut_d 5 Sep 2012 @ 08:20

    Prin 2007 cred am luat o amenda de circulatie, care a fost platita, am trimis la politie chitanta, din prostie in original. Dupa 3-4 ani primesc somatii de plata din partea primariei. Am sunat, am dat peste un functionar care a zis ca nu stie ce sa faca in situatia data, am cerut un sef care a inceput sa tipe la mine. I-am tipat si eu inapoi ca nu mai locuiesc la adresa la care au trimis somatiile, ca au ajuns la mine prin amabilitatea noilor locatari si ca daca este atat de limitat sa nu inteleaga ca este platita deja, nu are decat sa trimita somatii pana o sa se plictiseasca. Nu am mai primit nimic.

    Raspunde
  11. Kevin 5 Sep 2012 @ 09:02

    Sistemul de stat romanesc e un sistem de kkt! E facut sa te stoarca de tot ce ai si sa te controleze pas cu pas. Bineinteles ca tu esti catelusul care o sa fuga de la ghiseu la ghiseu.

    Statul cand are nevoie de bani o sa scoata politia in strada si o sa iei amenzi cand vor ei. Acum iti pun poprire foarte usor pe tot ce ai.

    Democratie ? :))) (e doar o porecla !)

    Eu acum a trebuit sa platesc 900 Ron pentru cateva amenzi care le-am luat si pe nedrept.

    Cred ca singurul lucru bun e ca se sterg dupa 5 ani ! Asta in cazul in care ca nu ai nimic pe numele tau si nici nu ai bani in conturi :)

    Raspunde
  12. elaul 5 Sep 2012 @ 09:18

    Din moment ce ai platit-o la nenea politist.. ce mai cauta amenda la primarie?:-))

    Raspunde
  13. ionut_d 5 Sep 2012 @ 09:25

    @skrintitu, asta nu poate fi neaparat si un lucru rau. Sa vedem atunci pe manelisti si pe ciorile care se plimba in masini de sute de mii de euro si cu palatele de prost gust cum o sa justifice banii

    Raspunde
  14. marius 5 Sep 2012 @ 11:00

    Am patit-o si eu cu o amenda care am platit-o in termenul legal dar n-am trimis copia chitantei inapoi la politie. Si a inceput circul. Prima data dupa un an: mi-a venit acasa somatie sa platesc. Am trimis prin posta o copie a chitantei (da, o pastrasem bine). Cumva n-a ajuns unde trebuie si m-au lasat vreo doi ani in pace. Apoi ma suna de la primarie ca le datorez nushce. Presupuneam ca e amenda aia. Le trimit prin fax copia chitantei. Iarasi s-a intamplat “ceva” si n-a inregistrat nimeni plata. Ultima data am apelat la un cunoscut din primarie si m-am asigurat ca a inregistrat plata. In final e ok, dar dupa vreo 4-5 ani :)

    Raspunde
  15. Alex 5 Sep 2012 @ 11:50

    Iar scriu comentariul asta, ca aseara s-a gandit mobilul sa dea cu virgula.
    Am fost placut surprins anul asta sa vad ca chiar se pot rezolva usor treburile cu statul … inca sunt socat si nu-mi vine a crede, si astept sa vad la anul ce si cum.
    Concret: vreo 2 amenzi de acum vreo 2-3 ani, platite la timp dar cine sa le trimita gaborilor dovada … anul asta m-am plictisit sa tot apara in chestia aia de impunere sau cum se numeste, asa ca am purces la munca. Dupa vreo 2-3 telefoane am primit o adresa de email, am trimis scanari dupa cele 2 chitante de plata ale amenzilor, si cica gata, totul e rezolvat. Fara cearta de care eram pregatit (doar era vorba de statul roman, care se stie cat de idiot e), simplu si rapid. Si asta se intampla in bucuresti, sectorul 3. Astept cu interes noua impunere, sa vedem daca chiar au disparut pe bune.
    Ca paranteza, anul trecut sau acum 2 ani desteapta de la anaf nu a vrut de nicio culoare sa accepte poza chitantelor facuta cu telefonul, cica doar original. Ori le-a mai venit mintea la cap, ori li s-au imbunatatit sistemele de cross-check.

    Raspunde
  16. Andreea 12 Nov 2012 @ 16:38

    Same story…astazi am primit o solicitare de instalare poprire, pentru 3 amenzi achitate in 2010-2011 (1/2 din suma).
    Solicitarea de poprire a fost transmisa fara notificare, cu blocarea pe fiecare cont, de la fiecare banca, a sumei aferente platii integrale a celor 3 amenzi.
    Din fericire (desi era foarte putin probabil) am gasit chitantele, au scazut debitul din evidentele Adm. Financiare si s-a sistat poprirea la una dintre banci. La cealalta trebuie sa merg personal.

    ATENTIE! Transmiteti (sau cel putin pastrati) documentele care atesta plata! :(

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)