Sari la conținut

Sase ore de cautari…

Update: Am gresit cand am scris acest post l-am scris la impuls fara sa iau in considerare prea multi factori. Mai bine stateam si analizam, inainte sa scriu randurile de mai jos. Sorry, decat sa continuati sa cititi mai departe mai bine cititi ce zice Cabral aici, el are dreptate…

—————————————

Ma uit la stiri si raman cu gura cascata, de aproape sase ore au avut nevoie cei de la salvari pentru a gasi avionul prabusit in Muntii Apuseni.

Asa ceva… aproape ca imi este foarte greu sa cred, sa inteleg. Cum sa ai nevoie de 6 ore ca sa ajungi la niste oameni care au nevoie de un ajutor imediat. Cum? Sase ore este un timp foarte lung, in sase ore se poate ajunge dintr-un colt in altul al tari, in orice conditii de vizibilitate.

Era ceata, este adevarat, elicopterele n-au reusit sa zboare, dar totusi se stia cam care ar fi locul in care a cazut avionul, se putea deduce cam pe unde este el dupa durata de zbor si dupa ultimele comunicatii cu turnul de control. Era o zona restransa.

Daca nu se putea in aer, se putea ajunge pe sol, exista masini de teren, exista motociclete, exista ATV-uri, exista totusi atatea posibilitati.

Ma gandesc ca avionul avea un GPS pe el, si chiar daca nu avea, cineva a sunat sa anunte dezastrul, a dat niste informatii la telefon. Si chiar daca nu a dat, ma gandesc ca un telefon poate fi reperat destul de usor, poti sa stii aproape exact locul de unde el a fost folosit. Compania de telefonie mobila stie asta, si o stie cu o precizie destul de mare. Poate nu la metru, dar raza in care trebuiau sa caute este totusi destul de mica.

Daca nu stia compania de telefonie mobila, atunci stia SRI si STS, ei stiu exact unde este un telefon mobil, asa cum au si precizat. Nu pot nici ei la fix, asa afirma, dar pot sa indice o raza de numai 4km.

In aceste conditii cum nu au fost capabili sa gaseasca avionul?

Oare chiar nu mai exista nimeni in tara asta care sa-si faca datoria la timp?

Si acum, sa va intreb o chestie, Doamne fereste cand aveti si voi nevoie de ajutor, voi stiti sa va precizati pozitia in care va aflati. Aveti cu totii un telefon mobil, stiti sa va raportati pozitia? Ar trebui sa stiti, este un lucru care va poate salva vieti. Bine, asta daca isi da cineva interesul sa ajunga la voi…

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
21 comentarii
  1. vali 21 Jan 2014 @ 08:52
    Raspunde
  2. Postolachi Dumitru 21 Jan 2014 @ 09:58

    Stii cat inseamna suprafata unui cerc cu raza de 4.000 de metri in cazul unui teren accidentat? Enorm de mult…

    Raspunde
  3. criserb 21 Jan 2014 @ 10:30

    @vali – este 100% adevarat ceea ce spune Cabral, si tu ai dreptate, poate nu trebuia sa scriu din impuls…

    Raspunde
  4. vali 21 Jan 2014 @ 10:43

    și nu e prima oară când ești bolovan absolut gratuit. nu știu, fiind a nu știu câta oară când faci o tâmpenie nu te face să îți pui niște întrebări? sau functionăm pe principiul “prostul nu știe că e prost”?

    Raspunde
  5. andreea 21 Jan 2014 @ 11:29

    @zoso, o, tu zeus, bine ca esti tu ala destept si ne arati calea!

    Raspunde
  6. vali 21 Jan 2014 @ 11:30

    @andreea – ce ne-am fi făcut dacă nu venea unul cu “ba tu ești prost”? mulțumim de prezență, andreea.

    Raspunde
  7. criserb 21 Jan 2014 @ 11:41

    @vali – tu n-ai facut exact acelasi lucru?

    Raspunde
  8. vali 21 Jan 2014 @ 11:44

    @criserb – bun, e bine că m-am lămurit că îmi răcesc gura de pomană.

    Raspunde
  9. andreea 21 Jan 2014 @ 11:48

    @zoso, care e problema ta ca cristi e prost sau nu? ca a scris la cald? nici eu nu sunt de multe ori de acord cu el, dar pana la urma sunt parerile lui si el mai stie sa isi ceara si scuze, sa treaca de nivelul e “bolovan”. n-am vazut la tine ca ti-ai cerut scuze vreodata si ai mai trantit si tu tampenii.

    acum ma retrag, sa nu mai deranjez zeii netului cu prezenta, ca sunt sensibili.

    Raspunde
  10. criserb 21 Jan 2014 @ 11:48

    @vali – pm, ti-am zis ca am gresit, ca ai dreptate, acum ce vrei sa-ti ridic statuie?

    Raspunde
  11. Crox 21 Jan 2014 @ 12:09

    Un lucru nu inteleg. De ce se discuta atat de mult despre localizare cu ajutorul telefoanelor mobile. Probabil este o eroare pe care toti o facem din inertie. Eu ma gandeam ca acest avion a disparut de pe radar la o anumita locatie, deplasandu-se pe un vector cunoscut in momentul in care a disparut de pe radar.
    Deci, localizarea prin telefonie si discutiile pe acea pista false sunt dovada de amatorism.

    Daca nu s-a putut detecta cu ajutorul radarului pozitia avionului, inseamna ca Romania are o problema si cineva ar trebui sa-si asume.

    Poate padurarul nu a folosit GPS, ci a descoperit pozitia avionului pe flighflightradar24.

    Raspunde
  12. Dragos 21 Jan 2014 @ 12:17

    @vali – Împușcă-l frate dacă a greșit așa profund! Ai și tu o atitudine de român de nu se poate…

    Raspunde
  13. vali 21 Jan 2014 @ 12:19

    @Dragos – aș vrea să in conving cumva să gândească inainte să deschidă gura sau să publice ceva. el are impresia că am ceva cu el.

    Raspunde
  14. Dragos 21 Jan 2014 @ 12:26

    @vali – Eu te-am înteles, dar există și metode mai puțin “rusești”.

    Raspunde
  15. vali 21 Jan 2014 @ 12:32

    celelalte nu au avut efect. și aparent nici asta nu va avea.

    Raspunde
  16. Crox 21 Jan 2014 @ 14:05

    Asa suntem noi romanii claditi. O parte “mioritici”, o parte, “fermieri”. Dam cu parul atunci cand subit sesizam o injustete. Unde gasim o samanta de scandal, sarim toti sa o cultivam.
    Suntem dezbinati, comunicam prea putin si sarim mult prea repede la concluzii. Argumentele ne preocupa prea putin. Stim ce gandesc si cum gandesc ceilalti, dar nu vrem sa stie ceilalti ce si cum gandim noi. Rationamentul este un compromis pe care invariabil refuzam din start sa-l facem. Proabil ca sunt reminiscente ale comunismului care inca ne mai bantuie pe multi si pe care trebuie sa le constientizam pentru a le putea lasa definitiv in urma.

    Ne pocnim sau argumentele ne cantarim?

    Raspunde
  17. Mircea 21 Jan 2014 @ 17:23

    daca nu suni sa intrebi ce inseamna cautare pe munte in padure iarna :)

    Raspunde
  18. Dragos 24 Jan 2014 @ 00:19

    @vali – Btw, la cum vad ca decurg lucrurile prin presa si la ce fapte mai ies la iveala, se pare ca n-a gresit chiar atat de mult Cristi cu postul asta :))

    Just a thought.

    Raspunde
  19. Adrian 24 Jan 2014 @ 19:37

    Cabral se da in ATV-uri frecvent, dar asta nu-l transforma intr-o sursa 100% credibila. Intr-o zona de munte, trebuie sa ai unitati specializate pentru zona respectiva, cu echipament si utilaje specifice, si tancuri daca e nevoie. In schimb, tipele de la SMURD au ajuns cu SUV-ul unui satean, pe bajbaite, pana la un punct. Dupa care au luat-o pe jos.

    Unii are, altii n-are. http://www.mra.org

    Raspunde
  20. Dragos 6 Feb 2014 @ 14:19

    @vali – Ce zici? Tot mai insisti ca e bolovan Cristi ca a scris postul asta? Eu chiar i-as recomanda sa scoata update-ul, e scris perfect postul, la ce informatii apar in presa, DA, au fost PRAF autoritatile, mai trist e ca nici macar acum nu s-a schimbat nimic si nu pare sa se schimbe. Aia cu Arafat la MAI e fix pix, e un intreg sistem la pamant, da ei cred ca l-au adus pe Superman si o sa salveze singur oamenii :))

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)