Sari la conținut

Se demoleaza Hala Matache. Asa si?

646x404Tot vad o multime de revolutionari pe facebook si pe twitter care se plang ca se demoleaza Hala Matache. Vor sa faca petitii online, vor sa faca lucrul asta cat mai cunoscut cu putinta.

De ce prieteni? Ce va place asa de mult la hala asta? Aaa, are o istorie si ati auzit acum de ea, pe net? Sau cum?

Pana acum n-am vazut petitii in care sa se doreasca reconstruirea halei, n-am vazut oameni dornici sa faca ceva cu piata aia. Era o piata darapanata, un focar de infectie, o chestie ce nu avea ce sa caute intr-o capitala civilizata.

Si acum se demoleaza. De ce, cum de se demoleaza acum? Nu stiu si sincer nici nu-mi pasa. Ma bucura insa ca nu am sa mai vad in locul ala mizeria care era si sper ca pe locul ei sa se construiasca ceva civilizat. La alte standarde.

Deci, ia explicati-mi si mie ce-i cu nebunia asta ca se demoleaza o epava?

Din punctul meu as demola toata Strada Berzei, toata este la fel de urata ca Hala Matache. Daca pe vremuri hala aia insemna ceva, azi nu mai inseamna nimic. Este o darapanatura, un loc in care n-ai vrea sa ajungi cu placere. Si nu numai hala, toata strada.

Traim intr-o capitala, e normal sa ne dorim mai mult, sa construim ceva, sa demolam mizeriile si sa construim ceva frumos.

So, Hala Matache poa’ sa moara, traiasca urmatoarea hala/piata/cladire/parc care o sa se construiasca acolo.

[sursa poza]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
9 comentarii
  1. FaraSuparare 26 Mar 2013 @ 10:30

    Și eu sunt pro demolării acestei urâțenii.
    Dar nu mi se pare normal ce au făcut băieții veseli de la primărie cu dat autorizație dimineața/la prânz și început demolarea seara poate n-apucă nimeni să observe. Dacă data viitoare e o clădire pe care n-aș vrea să o văd demolată?

    Raspunde
  2. Andrei 26 Mar 2013 @ 10:44

    Adevaratele probleme sunt abuzul de putere si tupeul. Astept insa (degeaba) sa se demoleze Cathedral Plaza cu sentinta definitiva de demolare.

    Raspunde
  3. vlad 26 Mar 2013 @ 14:35

    http://piatamatache.info/?p=140
    E vorba ca intr-un oras fara valori, care nu si-a depasit conditia de targ, se distruge orice cladirea cu valoare (sau e lasata sa cada). Mereu primeaza masurile economice, pentru ca sistemul valoric al oamenilor s-a distrus, primeaza banii (economia, bunurile, consumul). E vorba de o atitudine. Nu stim sa respectam si sa apreciem. Stim doar sa cumparam, sa folosim, sa aruncam… Ai dreptate, in primul rau nu trebuia sa permis sa ajunga intr-o asemenea stare, dar nu pot fi acord cu astfel de masuri superficiale si lipsite de de o analiza adecvata.

    Raspunde
  4. Bucur 27 Mar 2013 @ 11:41

    Vorba aia piata a murit traiasca piata (noua piata),adevarat un focar de infectie…

    Raspunde
  5. Gelu 28 Mar 2013 @ 09:44

    Daca si cehii sau polonezii ar fi avut mentalitatea ta de a demola tot, nu am mai avut ce vizita acum in Praga respectiv Varsovia. E vorba de promovarea unei arhitecturi vechi, specifice unei perioade, intr-un oras in care apar numai cladiri din sticla si plin de blocuri gri. In acest caz este vorba de renovare si potentialul pe care l-ar fi avut acea cladire. Exemplu centrul vechi. Era un focar de infectie care dupa cateva renovari a atras o gramada de lume si un loc in care este placut sa savurezi vara o cafea dimineata (cand nu e prea multa lume). Probabil tie iti plac mall-urile…
    Acea hala avea o istorie care putea fi spusa cu placere spre deosebire de blocul tau gri in care stai sau orice alta cladire de stica.

    Raspunde
  6. criserb 28 Mar 2013 @ 10:08

    @Gelu – fara suparare, dar studiaza si tu putin despre Varsovia, daca tot pomenesti de ea. Varsovia a fost reconstruita asa, ea nu a mai existat dupa razboi. Toate cladirle alea sunt noi, reconstruite dupa niste poze ;)

    Raspunde
  7. Gelu 28 Mar 2013 @ 20:25

    Sunt documentat si stiu despre ce vorbesc. Iti cotrazici singur indiferenta referitoare la demolarea unei cladiri prin exemplul dat. “Toate cladirle alea sunt noi, reconstruite dupa niste poze” Nu intodeauna noul da valoarea unei cladiri ci arhitectura acesteia. Astfel cred ca tu esti cel care trebuie sa se documenteze despre faptul ca Varsovia este trecuta in patrimoniul UNESCO tocmai pentru arhitectura cladirilor sale.
    Polonezii au RECONSTRUIT, intr-o mare masura, cladirile demolate de bombaramente, pastrand arhitectura si nu au ridicat alte cladiri specifice inceputului de secol. Tu ti-ai exprimat indiferenta referitor la demolarea unei cladiri simbol ca orice roman caruia i-am citit comentariul pe diverse forumuri si nu stie ce inseamna valorificarea unei istorii.
    Se putea renova acea cladire si nu demolata… dar noi spre deosebire de polonezi nu stim sa valorificam ce e vechi si sa punem in valoare o bucatica de istorie.

    Raspunde
  8. criserb 28 Mar 2013 @ 20:39

    @Gelu – nu ne comparam noi cu polonezii, asta e clar. Daca vedeam ca si noi suntem ca ei nu vroiam sa daramam cladirea aia, dar noi nu suntem, noi suntem altfel, avem alte prioritati.

    Asa ca, decat sa vad jegul din zona aia, mai bine sa o demoleze. Oricum, din ce se aude o vor construi tot acolo, la 40m distanta. Banuiesc ca asa este mai bine pentru toata lumea. Si daca o reconstruiesc macar o vor face calumea, altceva este cand iei ceva de la 0.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)