Sari la conținut

Care este problema cu incinerarea?

cenusaAm fost plecat o vreme din tara si n-am urmarit cu mare atentie subiectul insa vad ca se discuta din ce in ce mai mult despre chestia asta. Si nu pricep care este faza?

De multa vreme se fac incinerari la noi in tara, nu a fost facuta prima acum cand Sergiu Nicolaescu a ales acest lucru. Si dintr-o data, noi Romanii ne revoltam. Ca nu este crestin, ca nu stiu ce.

Eu imi doresc sa fiu incinerat, nush de ce, dar prefer focul in locul viermilor. Asa gandesc eu, asta este parerea si dorinta mea. Si daca asa vreau eu, ce? Inseamna ca nu sunt crestin sau ce?

Esti un bun credincios, crezi in Dumnezeu, pacatuiesti cat mai putin, ai un comportament decent in viata iar la final vrei sa fii incinerat. Pentru ca asa crezi tu ca este mai bine. Si atunci? Atunci toti iti sar in cap, dupa ce-ai murit, ca vezi Doamne esti un pacatos?

Am zis dintotdeauna ca Biserica Catolica este mai ok ca asta Ortodoxa (de care apartin si eu), chiar si in cazul de fata ei n-au nicio problema cu incinerarea, dar ortodoxii sunt mai cu mot.

Parca mai conteaza cum te duci pe lumea ailalta, in pamant sau in cenusa. Nu tot acolo ajungi? In plus, ocupi si mai putin loc si asa pamantul asta este suprapopulat. Si la suprafata si la 2m sub pamant.

Ma rog, sa nu ma mai iau de Biserica Ortodoxa ca imi sar iar enoriasii in cap.

Sunt curios despre voi. Ce-ati vrea? Sa fiti ingropati sau incinerati?

P.S. Cat despre preotii care nu tin slujbe, de ei nu are rost sa vorbim, sunt care tin slujba si daca te-ai spanzurat, banul vorbeste in general cand este vorba de astfel de amanunte.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
26 comentarii
  1. BogDan 10 Jan 2013 @ 12:48

    Sinucigaşilor li se face slujbă, lucrul acesta nu este oprit. Oprită este introducerea lor în Biserică, asta nu au voie să facă.
    Cât despre ce au făcut cu Nicolaescu, este o mizerie ordinară prin care au pierdut absolut orice credibilitate din partea mea. Mă rog, nu că era cumva foarte mare, mai degrabă cred în review-urile plătite decât în Biserică şi popi :)

    Raspunde
  2. Radu Neagu 10 Jan 2013 @ 13:11

    Cristi, total de acord cu tine, trebuie insa sa il apreciem pe Sergiu Nicolaescu, care nu a dorit un alai de plangaciosi necunoscuti in urma lui, nu a dorit show-uri televizate de la biserica sau de la inmormantare, nu a dorit, scandaluri ulterioare pe la mormantul sau la nu stiu cati ani dupa moartea sa si a ales calea incinerarii. Bravo lui si respect ca isi vrea numele nepatat.

    Raspunde
  3. Bogdan Tache 10 Jan 2013 @ 13:21

    Cristi, despre popi stii parerea mea asa ca nu o sa o zic aici. Consider ca biserica este inima si sufletul omului. De acolo trebuie sa plece credinta si tot acolo trebuie sa se intoarca. Nu in palatoaiele aurite dintre blocuri. Din punctul meu de vedere ortodoxismul are o puternica componenta de extremism. Vezi doamne draga, hindusii care aleg aceasta metoda nu sunt credinciosi. Numai aia mancati de viermi sun credinciosi in schimb. Chiar si in ortodoxism se spune ca focul este o metoda de purificare, deci chiar nu inteleg paradoxul.
    Eu vreau incinerare. Pentru ca, desi voi fi doar o carcasa fara suflet, tot nu ma incanta ideea putreziciunii si a viermilor. Plus ca cenusa, este raspandita peste pamantul antecesorilor tai. Cu alte cuvinte, si cenusa tot in pamant ajunge.
    Ca si exercitiu de caz pentru fanaticii fara prea multa minte, ridic urmatoarea problema: daca un marinar moare, este aruncat in apa. Marea este mormantul sau. In acest caz BOR nu sare de fund in sus ca nu e crestinesc? Ca nu putrezeste marinarul in pamant? Ca i se face si slujba, Capitanul ii zice ceva la cap inainte de a fi aruncat in apa….. Deci???

    Raspunde
  4. anatati 10 Jan 2013 @ 13:39

    Eu vreau să fiu incinerată. Iar dacă BOR va decide că cei ce se incinerează nu beneficiază de slujbă … so be it I don’t care. În niciun caz nu aş vrea să plătească cineva şpagă unui popă…
    Problema e că la Timişoara nu există crematoriu :) Deocamdată.

    Raspunde
  5. raul 10 Jan 2013 @ 13:49

    eu vreau orice dar nu cu preoti :))

    Raspunde
  6. corina 10 Jan 2013 @ 13:54

    Sergiu Nicolaescu era ortodox, iar Biserica Ortodoxa interzice incinerarea, bazandu-se pe ideea respectarii corpului uman ca opera a lui Dumnezeu, careia i se opune violenta crematiunii si a tratamentului la care este supus cadavrul. In plus, anumite motivatii ale incinerarii, ca respingerea corpului defunctului, dorinta de a sterge memoria lui, distrugerea totala a persoanei, sunt considerate incompatibile cu credinta ortodoxa.
    Incinerarea mai ridica si o suma de probleme de ordin juridic, medico-sanitar, administrativ dar, mai ales, de ordin teologic, bisericesc si moral. In acceptiunea crestina, moartea nu reprezinta nimicirea totala. Prin moarte, trupul se intoarce in tarana, adica in elementul material din care a fost luat, si este pastrat pentru inviere, in ziua judecatii.
    Catolicismul a acceptat incinerarea de la decretul papal din iulie 1963, sub rezerva ca acest act sa nu fie ales din ratiuni contrare doctrinei crestine. Confesiunea continua, insa, sa privilegieze inmormantarea corpului neinsufletit al defunctului.
    Dintre confesiunile crestine protestante, calvinistii si luteranii accepta incinerarea încă din 1898, nefavorizand un anumit mijloc de inhumare, iar unele confesiuni nu au o pozitie oficiala cu privire la incinerare: adventistii de ziua a saptea, baptistii si presbiterienii.
    Mai multe informatii se afla pe http://www.semneletimpului.ro/stiri/Ce-spun-despre-incinerare-marile-religii-ale-lumii-8473.html (Recomand revista “Semnele timpului”, care contine articole avizate si obiective, ceea ce nu prea intalnesti in presa din Romania)

    Raspunde
  7. BogDan 10 Jan 2013 @ 13:55

    Culmea este că incinerarea ridică orice probleme, dar nu de ordin medico-sanitar. Cenuşa poate fi foarte bine înmormântată sau păstrată în locurile special amenajate din crematoriu, nu spune nimeni că va ţinută în casă sau împrăştiată pe cine ştie unde.

    Raspunde
  8. corina 10 Jan 2013 @ 14:20

    BogDan, nu spune nimeni, intr-adevar, insa se stie ca foarte multi dintre cei care au fost legati afectiv de cel decedat vor pastra cenusa acasa, dintr-o dorinta disperata dupa prezenta acestuia, iar imprastierea cenusei pe cine stie unde (asa cum si-a dorit Nicolaescu) este iarasi o dorinta lasata cu limba de moarte des intalnita.

    Raspunde
  9. criserb 10 Jan 2013 @ 14:27

    @corina – nu inteleg unde sunt problemele de oridinul “medico-sanitar”. Nu este cu nimic mai igienic un om ingropat ca unul ars, parerea mea. Cat despre cenusa, in mare parte ea ajunge tot in pamant, fie ca este aruncata in mare, in aer, in pamant, tot acolo ajunge mai devreme sau mai tarziu.

    Raspunde
  10. radu 10 Jan 2013 @ 15:01

    @corina – ai zis “trupul se intoarce in tarana si este pastrat pentru inviere, in ziua judecatii”. Eu te intreb acum: ce este pastrat? ca pana la urma trupul de care zici tu ajunge un sac de oase atat.

    Raspunde
  11. Cristi 10 Jan 2013 @ 18:09

    Atata timp cat inmormantarile sunt o afacere, biserica nu va fi de acord cu incinerarea. In rest…ce scrie in Biblie poate fi interpretat in 1000 de feluri de toti nebunii.

    Raspunde
  12. AndreaS 10 Jan 2013 @ 21:37

    @ Corina- tu afirmi :” Biserica Ortodoxa interzice incinerarea, bazandu-se pe ideea respectarii corpului uman ca opera a lui Dumnezeu “. Ma intreb de ce nu protesteaza biserica asta ortodoxa atunci cand oameni care inca traiesc se chinuiesc in dureri pentru ca le lipsesc mijloacele financiare sa isi cumpere un medicament care sa le aline durerea.Ma intreb de ce nu protesteaza atunci cand fiinta umana este batjocorita si maltratata atat fizic cat si intelectual. Unde incepe si unde se termina “respectarea corpului uman ca opera a lui Dumnezeu ” .Daca ies 10 minute pe strada gasesc cu siguranta 10 lucruri care fac rau omenirii . Biserica nu protesteaza.De-a lungul timpului eu am optat pentru o credinta a mea in Dumnezeu- asa cum il vad si simt EU. Biserica a ramas pentru mine in alta epoca- iar eu ca individ nu vad de ce as trai in acest deceniu ca tehnica si in altul ca si credinta. Nu ma simt mai putin credincioasa daca respect valorile pe care eu le cred de cuvinta si nu calc deloc prin biserici in care ma simt aruncata cu 1000 de ani innapoi. Admir arhitectura bisericilor- dar resping preotii pe care eu ii cred doar oameni ca si mine. Respect valorile din scara mea de valori si atat. Respecti corpul uman ca opera a lui Dumnezeu cand arati cu degetul la Sergiu Nicolaescu pentru ca avrut altceva decat esti tu obisnuit? oare nu era mai moral sa arate acceptanta? Subiectul poate fi inca ani de zile dezbatut…eu cred ca si biserica ,,,ca institutie e necesar sa se adapteze timpurilor pe care le traim si sa promoveze valori adevarate ! trupul sub o forma sau alta se intoarce in pamant – dar sufletul dupa asemenea afirmatii crezi ca se va ridica in cer?

    Raspunde
  13. corina 10 Jan 2013 @ 21:43

    @radu – ceea ce am scris sunt argumentele Bisericii ortodoxe, nu convingerile mele, eu nefiind ortodoxa; daca te intereseaza convingerile mele, iti pot spune ca eu consider ca Dumnezeu nu are nevoie de acel “sac de oase”, ci El detine ADN-ul fiecarei persoane pe care o va invia.

    Raspunde
  14. Cip 10 Jan 2013 @ 23:33

    Conform bisercii si ultimului recensamant eu sunt ortodox (nici nu m-a intrebat tanti aia de religie, doar a presupus), doar ca sunt cat se poate de ateu, urasc cate se poate de mult biserica si tind sa fiu discriminatoriu fata de crestinii care cred ca tinandu-mi mie morala ma salveaza din pacat. Fata de restul nu am nicio problema, doar cu imbecilii sus mentionati am o problema. Pe acelasi principiu e posibil ca Sergiu Nicolaescu sa nu fi fost atat de crestin pe cat se presupune, si sa nu fi dat doi bani pe ce zice biserica din care cica face parte. Avem nevoie de oameni cu coaie, si nu de papagali care se dau cu Dumnezu doar ca sa nu ii puna la zid societatea, oameni care sa isi sustina adevaratele si propriile principii, chiar daca trebui sa moara ca sa faca asta. Bineinteles e posibil sa vorbesc aiurea, si sa fi fost un crestin adevarat (unul securist ce-i drept) caruia i s-a parut marfa sa fie incinerat, caz in care ar trebui sa beau mai putine beri dupa ora 10 si nu ma mai apuc de comentat pe bloguri.

    Raspunde
  15. corina 11 Jan 2013 @ 00:13

    @Cip – Eu am pandit-o special pe ”tanti aia”, cand a venit cu recensamantul, pt. ca stiam ca se mentioneaza si religia in chestionar, ca sa nu iasa dupa aceea statistici false si sa se spuna ca procentul de ortodocsi ar fi mai mare decat e in realitate!… Si ce crezi? Avea de gand sa-mi treaca religia din oficiu (nu ca mi-ar fi cunoscut-o :))!!! Foarte tare! Parerea mea (si nu numai a mea) este ca li s-a impus de undeva anume sa incerce sa-i declare ortodocsi pe cat mai multi, ca sa se creada ca minoritatile religioase sunt intr-un numar de-a dreptul nesemnificativ!…
    Am fost si eu ateu la viata mea, dar eram un ateu veritabil, care nu statea “cu fundul in doua luntri”, si apreciez maxim ceea ce ai scris despre oamenii cu principii, gata sa moara pentru cauza in care cred; imi place asa de mult, incat nu ma supar ca nu ne-ai cuprins si pe noi, cele “fara coaie” :), in categoria asta. Interesant este ca afirmatia ta seamana ca doua picaturi de apa cu cea a unei scriitoare crestine americane celebre (traducerea s-a facut tot cu “barbati”, insa se stie ca in engleza man/men poate fi si generic pt. a denumi o persoana, indiferent de sex): “Nevoia cea mai mare pe care o are lumea este aceea de barbaţi – barbati care sa nu se lase cumparati sau vanduti, barbati care sa fie cinstiti si credinciosi in adancul sufletului lor, barbati care sa nu se teama sa spuna pacatului pe nume, barbati a caror constiinta este la fel de bine orientata catre datorie, precum este acul busolei catre pol, barbati care vor lua pozitie neclintita pentru adevar, chiar daca s-ar prabuşi cerurile.” (Ellen White – “Educatie”)

    Raspunde
  16. nic 11 Jan 2013 @ 01:06

    Eu vreau sa fiu ingropat cand o sa fie cazul… langa cei dragi daca se poate…
    Nu are legatura cu religia, decizia mea…

    Aaa, respect decizia celor care vor sa fie aruncati in ocean, sa fie incinerati sau mai stiu eu, lasati la pastrare pt anul 2850…

    Raspunde
  17. mircea 11 Jan 2013 @ 04:43

    incinerat-ateu

    Raspunde
  18. maddy 11 Jan 2013 @ 14:07

    treaba e simpla. daca esti credincios prtodox practicant pe bune cunosti pozitia bisericii legata de incinerare si nu vrei sa te pui contra, deci optezi pentru inhumare.
    daca nu ai treaba cu religia optezi pentru ce varianta vrei dar iti asumi consecintele, nu te plangi ca daca te incinereaza nu`ti face nimeni slujba.
    my 2 cents.
    ce prefer eu? mi`e egal, si asa nu mai stiu ce se intampla dupa ce mor asa ca las familia sa decida ce e mai bine pentru linistea lor sufleteasca, desi ar fi cool sa ma puna pe o barca de lemn in flacari si sa`mi dea drumul in jos pe Mures.

    Raspunde
  19. BogDan 11 Jan 2013 @ 14:23

    @corina – Ia să sară Biserica asta a ta de cur în sus vizavi de bolnavii de cancer care nu dispun nici de banii necesari pentru tratament şi nici de tratamentele de ultimă generaţie în domeniu. Că stimatul domn cancer nu respectă sub nici o formă corpul uman ca pe opera lui Dumnezeu. Ia roag-o să facă scandal pe tema asta şi să interzică bolii respective să se mai manifeste aşa. Cum de-şi permite aşa ceva, nu ştie că popii au spus că trebuie respectat corpul uman?:
    V-aş bate cu crucea în gură până aţi fi incapabili să mai rostiţi un singur cuvânt pentru toată viaţa voastră, obscurantiştilor!

    Raspunde
  20. corina 11 Jan 2013 @ 15:09

    @BogDan – Inteleg perfect ceea ce vrei sa spui, insa nu sunt in afara subiectului daca te informez ca Biserica de care apartin chiar se ocupa de bolnavi (inclusiv cei care au afectiunile asa-zise incurabile), de cazuri sociale si de orice persoane cu probleme.

    Raspunde
  21. BogDan 11 Jan 2013 @ 15:29

    @corina – Era vorba de atitudine. Biserica asta, pe vremuri, asta făcea. Avea grijă de oameni. Preoţii predau la şcoală. existau spitale operate de Biserică, mai ales pentru nevoiaşi. Donaţiile se făceau pentru aceştia, nu pentru umflarea burdihanelor stimaţilor domni care vin pe la uşă cu evaziunea fiscală. Iar faptul că refuzat slujba pentru acel om este total în afara chemării pe care o au. Nicăieri nu am văzut că ar fi interzisă incinerarea, că aceasta ar constitui un păcat, că omul incinerat nu ar fi unul cu credinţă, ci ateu. De data asta, ce a făcut BOR se cheamă pură prostie şi, mai ales, lăcomie. Vezi tu, nu a fost chemată şi ea să bage banul în buzunar…

    Raspunde
  22. corina 11 Jan 2013 @ 18:07

    @BogDan – Nu as vrea sa comentez practicile din BOR, desi ar fi multe de spus, dar – asa cum precizam – Biserica mea chiar are grija de oameni si face parte dintre confesiunile care nu au o pozitie oficiala privind metoda de inhumare, dat fiind ca Dumnezeu nu a lasat in Cuvantul Sau vreo regula in privinta asta.
    Apropo, acum vreo 5 ani lucram intr-un Centru de ingrijiri paliative, adica acolo murea cate un pacient…cam in fiecare saptamana :(. Centrul apartine de Arhiepiscopia Ortodoxa si de Directia de Asistenta Sociala, iar coordonatoarea centrului era o ortodoxa bisericoasa, cu ani petrecuti prin manastiri. Unul din pacientii Centrului a decedat si sotia lui ne-a anuntat de dorinta lui de a fi incinerat. Ooo! Nu va spun ce reactie ostila a avut coordonatoarea fata de aceasta practica si cum imi solicita ajutorul sa insist si eu pe langa sotia lui, ca sa nu-l incinereze, intrebandu-ma daca in Biserica mea se accepta aceasta practica. Atunci mi-am dat seama ca noi nu avem o pozitie oficiala in aceasta privinta pentru ca Biblia nu stabileste nicio regula si pt. ca…nu conteaza. Dumnezeu nu este dependent de starea in care a ajuns trupul omului prin moarte; El ne va invia oricum prin metode net superioare stiintei omenesti care oricat s-ar dezvolta tot limitata ramane fata de intelepciunea si inteligenta Sa absoluta.
    Bineinteles ca familia respecta de regula ultima dorinta a unei persoane (macar pe ultima…) si incinerarea a avut loc, fiind prezente la ceremonia funebra…si eu, si coordonatoarea, care a acceptat situatia intr-un final. A oficiat slujba un preot ortodox, iar noi doua am si fost sa stam de vorba cu el, pt. a-i intelege pozitia. Nu ma intrebati ce ne-a spus, pt. ca eu oricum nu eram impotriva practicii si de aceea nu i-am memorat argumentele.

    Raspunde
  23. mai ceva ca oreste 11 Jan 2013 @ 19:32

    nu trebuie sa fii ortodox ca sa fii crestin. penticostalii, baptistii, evanghelicii, adventistii, mormonii si altii te asteapta cu bratele deschise. numai ca 10% din toate venituri plus 2% din impozit trebuie dat bisericii. asa face un adevarat crestin
    daca vrei sa fii ortodox, astea-s regulile.

    desi per total sunt dezamagit de B.O.R. de data asta nu mi-a parut rau de contributia de 30 lei pe an pe care o achit cu smerenie bisericii locale de care apartin. au fost niste presiuni enorme sa se faca o exceptie. adica sa fie ca la romani. daca era dupa mintea unora in calendarul pe anul viitor gaseam sfantul sergiu nicolaescu
    fiecare entitate are o conducere. conducerea BOR a hotarat ca incinerarea este o practica necrestina. a reinnoit aceasta decizie chiar in 2012.

    romanu de rand prea vede totu in avion. sa puna mana sa mai cerceteze scripturile b-(

    Raspunde
  24. BogDan 14 Jan 2013 @ 10:19

    @corina – Deci se poate şi altfel. Şi da, Biblia nu are vreo poziţie aparte faţă de incinerare. Ştiu asta pentru că familia mea a trecut prin aşa ceva şi nu a existat nici cea mai mică problemă.

    Raspunde
  25. Florentina 20 Mar 2022 @ 00:05

    Prefer incinerata si cenusa sa-mi fie pusa la radacina pomilor si a florilor. Nu mancata de viermi si alte taratoare. Corpul omului se mai numeste templul sufletului care are cea mai mare parte in comiterea pacatelor lumesti prin poftele sale trupesti. Nu vad de ce ar fi pacat sa ard o carcasa care mi-a gazduit sufletul in aceasta calatorie pe pamant numita viata. Cand murim se zice ca sufletul paraseste corpul, deci de suflet are nevoie Dumnezeu nu de corp. Asta este parerea si dorinta mea, parerile sunt diverse si respect acest lucru. O seara placuta va doresc.

    Raspunde
  26. Mihai 12 May 2022 @ 21:52

    Voi folosi un limbaj cât se poate de decent și elevat.
    După câte văd că se comit în lumea asta și biserica tace molcom, chiar m-am hotărât și eu ca după moarte să fiu incinerat. Iisus a spus că dragostea de arginți, mândria și trufia sunt păcate de moarte. Nu am văzut popă sărac și care să nu iubească arginții în cazul de față banii plus mașini scumpe și proprietăți bașca scutiți și de impozite la stat. Pot da sute de exemple care mai de care mai teagi-comice dar mă opresc aici. Sunt 100% sigur că în viitorul apropiat milioane de oameni vor alege incinerarea în locul actualelor aspiratoare de bani. Nu comentez orientarea religioasă a nimănui dar încet cu încetul omenirea se va prinde de păcălelile gen alba neagra și vor acționa ca atare…așa să ne ajute Dumnezeu 👍

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)