Sari la conținut

Sunt lucruri care nu se fac la birou

officePornind de la acest tweet ma gandeam sa dezvoltam putin subiectul si sa vorbim despre lucrurile care se fac si cele care nu se fac la birou.

De 10 ani de cand sunt angajat, am avut o multime de colegi care de care cu obiceiuri mai dubioase.

Eu cred ca la birou nu poti totusi sa te comporti ca acasa. Acasa poti sa stai si in curul gol, vorba aia, dar la birou e nevoie de o anumita decenta. Si cand vorbesc de decenta ma refer atat la imbracaminte cat si la felul in care te comporti.

Sunt anumite intimitati care e bine sa ramana intimitati si sa nu le dezvalui colegilor de munca, nu de alta, dar poate nu-i intereseaza.

La birou nu iti tai unghiile

Stiu ca suna ciudat, dar la un moment dat aveam un coleg care facea chestia asta. Unghiile se taie acasa, in nici un caz la birou. Nu de alta dar nu e frumos si cine stie, poate iti sare o unghie in bautura sau mancarea colegului de langa tine. E foarte posibil ca el sa nu suporte asa ceva.

La birou nu te speli pe dinti

De la chestia asta a pornit acest post si parerile au fost impartite. Eu m-am spalat pe dinti la birou dar acest lucru s-a intamplat in momentul in care trebuia sa merg la dentist si na, nu aveam timpul necesar sa ajung pana acasa.

La birou nu te scobesti in nas

Cu siguranta va scobiti in nas, oamenii o fac in locuri intime, dar la birou asa ceva nu se face. Chiar daca va vine, daca va sare mucu’ din nas, mergeti la baie si suflati-va nasul sau faceti ce vreti voi, nu e bine sa faceti treaba asta in vazul colegilor.

La birou nu va scarpinati in locurile intime

La fel ca treaba cu scobitul in nas, chestiile astea se fac in intimitate, nu cred ca este cazul sa detaliez.

La birou nu mancati in fata calculatorului

Stiu ca lucrul asta este destul de raspandit dar totusi nu este frumos. In general toate locurile de munca au un spatiu destinat mancatului. Fie ca aveti o bucatarie, fie ca aveti o sala de mese, un astfel de loc exista. Colegii nu sunt obligati sa se uite in gura voastra in timp ce mancati si nici sa suporte mirosuri de mancare.

Nu conteaza daca mancati ceva inodor, tot nu se mananca in fata calculatorului. E de prost gust.

La birou incercati sa veniti spalati

Spun asta pentru ca e foarte naspa cand cineva pute. Mirosul de transpiratie nu place nimanui si va mai puneti colegii intr-o situatie neplacuta. Toti vor dori sa va spuna ca mirositi urat dar putini or sa o faca. E jenant sa ii spui cuiva ca pute. Nu va cere nimeni sa va parfumati cu cine stie ce parfum, un dus dimineata, inainte de a pleca la munca este suficient. Dar sa-l faceti.

Nu vorbiti porcos

Chiar daca obisnuiti sa faceti asta in cercul vostru de prieteni, chiar daca la birou aveti colegi mai apropiati si lor li se pare amuzant sau ok ca voi sa vorbiti porcos, sunt unii care nu suporta acest lucru.

Nu folositi lucrurile altuia fara permisiunea lui

Cu toate ca vi se pare normal sa folositi orice chestie din incaperea in care lucrati, nu e totusi ok. Sunt oameni pe care ii deranjeaza sa le folositi lucrurille. Daca vreti sa folositi ceva, cereti permisiune inainte. E mai bine asa. Si cand ma refer la lucrurile altuia nu ma refer si la calculatorul altuia. Nu-l folositi fara permisiunea lui. E posibil sa aiba pe acolo chestii private care e bine sa ramana private.

Nu ragaiti (nici pe gura nici pe fund)

Biroul este un loc in care nu sunteti singur, e bine ca lucrurile astea sa nu le faceti in public. Chiar daca "nu miroase" nu se stie niciodata, si colegii vostri nu sunt obligati sa va suporte.

Nu va pipaiti colegii

E urat. Chiar si daca accepta, sunt colegii pe care ii deranjeaza sa vada aceste lucruri.

Nu va uitati in monitorul altuia

E ca si cum l-ai urmari pe colegul tau. Sa vezi tu ce face, la ce lucreaza sau ce vorbeste pe mess. E fix problema lui. Daca nu da randament, seful e cel care trebuie sa sesizeze asta, nu voi.

Nu va barfiti intre voi

Sunt convins ca nici voua nu v-ar placea sa va auziti vorbiti pe la spate. E bine sa nu faceti nici voi asta pentru ca intr-o zi o sa se afle si e penibil.

 

Mai sunt lucruri ce nu se fac la birou,dar pentru moment imi scapa. Daca vreti voi sa continuati lista sunteti invitatii mei. Cu totii avem colegi care nu stiu ce inseamna o comunitate si cum sa se comporte in ea, asa ca e cazul sa-i invatam.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
12 comentarii
  1. Oana 28 Mar 2012 @ 22:56

    Hai ca-ti mai zic eu una din experienta mea la ….compania aia de telefonie mobila la care am lucrat: Nu va faceti cumparaturile online, chiar daca sunteti “Manager”… mai ales cand toata lumea se da cu capul de pereti ca mai sunt 3 zile din luna si nu s-a realizat “planul”.
    E urat rau !!!

    Raspunde
  2. Snick 28 Mar 2012 @ 23:26

    multumesc lui Dumnezeu ca am biroul meu. pentru ca pot sa fac toate acestea fara griji ca as putea sa deranjez pe cineva :)). just kiding

    lasand gluma la o parte, toate acestea sunt chestii de bun simt care nu se fac in general, in public. nici la birou, nici in parc si nici macar la bere. hai sa zicem ca partea cu vorbitul porcos merge la bere :)

    aaa, eu mananc in fata calculatorului, dar chiar nu am pe cine sa deranjez. in plus, deschid geamul cand incep sa mananc.

    Raspunde
  3. mOntecOre 29 Mar 2012 @ 08:01

    Cam toate in afara de cea cu spalatul pe dinti sunt de minim bun simt. Te speli pe dinti la baie deci nu ai cum sa scarbosesti pe nimeni vorba aia e un obicei sanatos. Eu ii vad pe colegii mei cum se spala pe dinti dupa fiecare la masa si aproape ca ii admir, eu cand merg la dentist ma duc cand nu e prea circulata baia.

    Ce nu se face la birou la baie – nu imputi incaparea aia ca unii merg sa isi faca nevoile nu sa vomite …desi si aici e de dezbatut: daca il apuca pe om nah..

    Raspunde
  4. andreea 29 Mar 2012 @ 10:28

    in principiu, la birou se munceste si nu se sta pe net :D
    si nu ma refer la blog sau o stire, ci la jocuri, chat, etc.

    siiiii…. in birou nu se pune muzica!

    Raspunde
  5. ipo 29 Mar 2012 @ 10:43

    As adauga ca nu se tin chestii personale pe calculatorul de la birou. Ala e un instrument de munca, nu e cazul sa ai poze cu pisica si arhiva de muzica pe el.

    Raspunde
  6. raul 29 Mar 2012 @ 10:43

    daca nu mananc in fata calculatorului, atunci cum poate sa sara unghia celui care si o taie in mancarea mea? :))

    serios acuma, unele reguli sunt tampite/comuniste chiar :))

    Raspunde
  7. criserb 29 Mar 2012 @ 10:48

    @ipo – in principiu ai dreptate numa’ ca la cat timp petrecem la birou, e imposibil sa nu avem si chestii personale pe calculator.

    @raul – care regula zici tu ca e comunista?

    @andreea – corect, la birou nu se pune muzica. Sunt totusi exceptii, atunci cand toata lumea cade de acord sa asculte un post de radio sau un anumit gen de muzica. E totusi trist sa nu se auda nimic dar… trebuie sa fie ok pentru toata lumea.

    @mOntecOre – aia cu imputitul toaletei nu prea tine de om :)

    Raspunde
  8. Cosmin 29 Mar 2012 @ 11:18

    Cu multe sunt de acord, e vorba de bun simt. Dar cu tweet-ul de la care de fapt a pornit articolul tau nu pot sa fiu.
    Cum sa nu te speli pe dinti? Clar, nu IN BIROU, ad litteram, dar interactionezi cu oameni, ai sedinte. Unde ai pui ca iesi la pranz si mananci. Nu ajunge sa te speli doar dimineata si nici sa mesteci toata ziua guma (eu as pune si asta pe lista – nu se mesteca guma in birou – exista TicTac pentru o respriatie proaspata).
    Poti sa fii discret si sa nu te vada nimeni cu periuta si pasta in mana.

    Raspunde
  9. criserb 29 Mar 2012 @ 11:25

    @Cosmin – eu cred ca asta cu spalatul pe dinti la birou nu e tocmai igienic. Gandeste-te ca in baia aia se plimba o multime de oameni care isi fac nevoile iar tu te speli pe dinti… e cam aiurea, plus ca sunt o gramada de microbi…

    Raspunde
  10. Cosmin 29 Mar 2012 @ 11:37

    @Criserb Igienic, da. Ai dreptate. Desi nu e chiar o baie publica si se curata de doua ori pe zi, tot nu esti acasa.
    :) Hmmm. Ma faci sa ma mai gandesc la asta. Si sa raman doar la apa de gura :)

    Raspunde
  11. raul 29 Mar 2012 @ 14:22

    @Criserb: apropo de tweeterul ala. pai si daca ma duc sa ma cac, mi se pare tot personal, dar daca ma trece trebuie sa o fac nu? nu ma cac pe biroul tau cum nici pe dinti nu ma spal langa tine. ma duc la baie. BAIA este intr-un spatiu privat.

    eu ma spal pe dinti dupa ce mananc de pranz. imi place sa am gura curata si sa nu mi miroasa a ce am mancat mai devreme. nu ma suport pe mine. chiar daca mestec o guma.. e ca si cum as da cu spray fara sa ma spal.. e penibil sa zici ca trebuie sa venim spalati la birou dar ti se pare ciudat ca dupa ce mancam sa nu ne spalam dintii.. in fine

    reguli comuniste:
    – nu mancati in fata monitorului;
    – nu vorbiti porcos;

    Raspunde
  12. eliza 9 Aug 2012 @ 15:50

    eu am o colega care se uita la antena 3 in gura mare si asculta rugaciuni. imi vine sa innebunesc!

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)