Sari la conținut

Sunt sau nu sunt semipreparatele sanatoase?

In dimineata asta, am vazut la TV o reclama la Dr. Oetker. Ceva in genul celei de mai jos.

Mi-am dat seama ca niciodata nu am cumparat asa ceva. N-am fost curios sa vad cum este, mai bine zis nici nu mi-am dat seama ca as putea cumpara asa ceva.

Sincer eu n-am cumparat niciodata chestii semipreparate, d’alea pe care trebuie sa le bagi putin in cuptor ca sa fie gata. Nici macar nu ma duc catre raionul respectiv cand ajung la un supermarket.

Nu din cauza ca am o parere proasta sau buna despre aceste produse, nu am nicio parere. Dar nu m-au atras niciodata.

Vazand reclama la Dr. Oetker mi-am adus aminte ca aceste lucruri exista si as fi curios sa stiu daca voi folositi semipreparate si ce anume. Sunt bune, merita banii?

placinta cu branza bellaUn prieten stiu ca achizitioneaza destul de des un fel de placinta cu branza, ca in imaginea alaturata.

Am mancat de multe ori placinta respectiva si mi-a placut. Dar eu nu o cumpar.

Ca ea banuiesc ca sunt multe alte produse ok care au gust bun, dar oare sunt si sanatoase.

Sau mai bine zis cat de sanatoase sunt. Sunt mai bune oare ca produsele de la Mc Donald’s sau sunt mai rele?

Sunt curios ce parere aveti voi despre aceste produse, parca as incerca si eu, macar de curiozitate, dar nu stiu ce.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
25 comentarii
  1. Alina 11 Oct 2012 @ 11:19

    Eu ma duc la o nutritionista care imi urmareste dieta. Si am intrebat-o acelasi lucru. Si ea mi-a raspuns ca sunt obsolut ok, ca ramura respectiva a industriei alimentare este super controlata si ca totul este ok. Acum nu stiu daca se aplica in Ro, ea vorbea de Franta, dar banuiesc ca sunt norme UE de fapt.
    Normal ca nu sunt la fel de gustoase ca mancarea preparata in casa dar din cand in cand merge.

    Raspunde
  2. Mihaela Curea 11 Oct 2012 @ 11:25

    Eu mai luam legume când țineam cură de slăbire și nu aveam timp să gătesc, iar fructe congelate folosesc la prăjituri, dar nu le recomand, mai bine cele din compot.
    Cât despre cele semipreparate, îți pun o singură întrebare, după care vei hotărî singur dacă merită sau nu să le încerci. Te-ai uitat la termenul de valabilitate? Șnițele din pui sau pizza cu carne care au valabilitate mai mare de 6 luni, eu zic că trebuie să conțină niște E-uri foarte toxice.

    Raspunde
  3. criserb 11 Oct 2012 @ 11:30

    @Mihaela – Asa ma gandesc si eu dar totusi uite ce zice Alina mai sus.

    Cat despre E-uri, sunt convins ca au, dar problema este cat de nesanatoase sunt pe o scara de la 1 la 10.

    Unde le putem incadra in comparatie cu Pizza, cu Mc Donald’s, KFC, mancarea gatita in casa, mancarea bio, cipsuri… etc.

    Mai bine beau o cola sau mananc o chestie semipreparata? :)

    Ma gandesc ca nu sunt cele mai sanatoase chestii dar… sunt curios unde pot fi incadrate.

    Raspunde
  4. Alina 11 Oct 2012 @ 11:31

    @Mihaela De unde corelatia asta, ca daca tine 6 luni are Euri toxice? Te-ai uitat vreodata la produsele pentru bebelusi pe care scrie MAAAAREEE fara conservanti ce data de expirare au?
    Bunica-mea tinea carne afumata 6 luni fara nici o problema, si oaaa, mirare nu aveau conservanti.
    Exista procedee de conservare care functioneaza!
    Asta nu inseamna ca pe piata nu exista si bullshit, doar nu generaliza. Stii sa citesti, citeste eticheta.

    Raspunde
  5. Alina 11 Oct 2012 @ 11:34

    @Criserb E nu este echivalent cu toxic.
    “Sanatos” asta are multe dimensiuni, te referi la conservanti si coloranti, te referi la valori nutritionale?
    Ca si daca mananci mere bio o saptamana intreaga, dar doar mere, tot nu e sanatos, ca nu iti iei toti nutrientii.
    Uita-te pe eticheta, scrie ca are conservanti? De obicei produsele de la frigider nu au conservanti.

    Raspunde
  6. maddy 11 Oct 2012 @ 11:36

    consider pizza congelata foarte ghetto. nu vad de ce as da 15 lei pe una cand cu 20 de lei comand o pizza proaspata si fierbinte de la pizzeria de la colt.
    am cumparat de cateva ori strudel de la kaufland, il bagi direct congelat in cuptor. e bun de tot, merge daca ai musafiri si vrei un desert rapid si cald.
    in general nu iau semipreparate pentru ca pot gati mult mai bine. de ex. nu am nici o curiozitate pentru lasagna din pachet pentru ca eu o fac de la zero si iese asa buna incat iti bati copiii.

    Raspunde
  7. Mihaela Curea 11 Oct 2012 @ 11:36

    @Alina,și eu am fost ma nutriționistă și nu mi-a spus că produsele semipreparate sunt sănătoase, cu atât mai puțin în dietă. Afumatul este un proces de conservare a cărnii și lactatelor, dar este un cu totul alt proces. Nici mâncarea pentru bebeluși din borcane pe care scrie fără conservanți nu e recomandată și eu mi-aș hrăni copilul cu așa ceva. Dar crede-mă orice produs ca să reziste în timp, are un conservant. și nu e sănătos.
    Știu să citesc eticheta, dar știu și să mă informez.
    @Criserb – și mâncarea de la KFC și un Cola sunt nesănătoase, dar aici vorbeam despre semipreparate, pe care eu nu le recomand. Am citit prea mult despre sănătate.

    Raspunde
  8. Alina 11 Oct 2012 @ 11:44

    @Mihaela Tu chiar crezi ca o companie ca Nestle ar risca sa scrie pe eticheta fara conservanti si sa aiba conservanti inauntru intr-o mancare pentru bebelusi? Pe bune? Crezi ca au tendinte sinucigase? Chiar crezi ca vor sa isi inchida afacerea? Iti dai seama ca o simpla analiza ar arata clar ce e inauntru?

    Nu am zis ca sunt mai sanatoase ca altele, am zis ca nu sunt nesanatoase sau nocive daca urmeaza standardele pentru industrie. Normal ca orice nutritionist o sa recomande mancarea facuta in casa, dar cand esti pe fuga, nu ai timp, nu mori ca ai luat o pizza inghetata.

    @Criserb Nu mori nici daca mananci un KFC din cand in cand sau bei o Cola. Stomacul nu este chiar atat de sensibil. Atata timp cat nu faci din asta un obicei.

    Obsesia pentru mancare sanatoasa este si ea o boala…

    Raspunde
  9. Mihaela Curea 11 Oct 2012 @ 11:57

    @Alina, nu e vorba de obsesie pentru mâncare sănătoasă, ci să încerci să ai o viață sănătoasă pe cât e posibil prin alimentație.

    Raspunde
  10. criserb 11 Oct 2012 @ 12:23

    No, sa nu va certati ca nu asta era scopul :) Intrebam si eu asa, ca am vazut o reclama la TV si eram curios ce mai mancati si voi din cele semipreparate. Daca sunt sanatoase sau nu se pare ca asta e un alt subiect pe care nu vreau sa-l ating decat asa… tangential :)

    Bine, nu vreau sa mananc ceva toxic, atata tot.

    Din cand in cand mananc si KFC si Mc Donald’s si mai beau si Cola. Nu sunt genul care se uita prea mult pe eticheta insa incerc sa nu fac exces.

    Raspunde
  11. liana 11 Oct 2012 @ 12:55

    Nu sunt deloc bune.Nu e vorba de norme europene , evident ca normele sunt respectate ,e vorba ca nu contin absolut nimic natural.
    ( apropo de pizza , pai problema la pizza e din ce “faina ” e facut blatul si cu ce ciudatenii e presarata: pt ca mezeluriel care se pun sunt chimicale pure si la pizza congelata si la aia facuta la coltul strazii , cascavalul ,ciupercile ,boabele de porumb modificat genetic si sosul de rosii nu mai vorbesc , iar “faina ” e un praf alb si ciudat la ambele categorii ,ca doat gigel de pe strada vrea sa devina si el miliardar ,in nciun caz n-o sa folosesca faina din grau atunci macinat !).)

    Raspunde
  12. dani furdui 11 Oct 2012 @ 13:16

    Regula baza pt. pizza,aluatul.Este facut din faina apa drojdie si E-uri,cum ar fi e472e,e300 si multe alte E-uri pt ca nu exista faina sa nu aiba e-urile.Asa ca baeti nimic din ce mancam azi e fara E.Norme europene….

    Raspunde
  13. Nic 11 Oct 2012 @ 13:49

    Stay away of bullshit! :)
    Comoditatea este o boala grea… De ce sa mai gatesti cand poti cumpara de-a gata facut, in schimb noi romanii suntem destul de faimosi pt ca stim sa gatim, acasa se mananca bine… Hai sa o tinem tot asa… Si aceste produse sa incercam sa le evitam si sa le folosim doar ocazional… Asta ar fi parerea mea…

    Raspunde
  14. criserb 11 Oct 2012 @ 14:34

    Bine, acum nu orice are un E este rau. Sunt E-uri bune si E-uri rele ;)

    Raspunde
  15. Alina 11 Oct 2012 @ 15:10

    Ca tot s-a adus vorba de GMO
    http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/gmo_ban_cultivation_en.htm Tot ce vine de acolo nu este hranit/facut cu GMO.

    http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm apoi click pe search. O sa obtineti cele 48 de plante GMO aprobate de UE. O sa vedeti ca lista mare este de porumb si nu contine nici un grau.

    Deci va intreb, de unde acele GMO in mancare? Alea multe si rele?

    Raspunde
  16. Alina 11 Oct 2012 @ 15:27

    Bine, daca nu consideri ca porcul mananca porumbul si tu mananci porcul… :)

    Raspunde
  17. octavian 11 Oct 2012 @ 20:53

    Semipreparate sunt excelente.
    Le recomand fumatorilor si celor care si-au cumparat un loc de veci ;)

    Raspunde
  18. epep 11 Oct 2012 @ 22:24

    @criserb – noroc pe capul tau ca tigarile nu sunt semipreparate si nu contin E-uri :D

    Raspunde
  19. skrintitu 12 Oct 2012 @ 09:54

    Astea-s produse ce promoveaza intensiv ideea de burlacism si femeile ce nu stiu sa gateasca :D
    Cat despre conserve, de aia se numesc conserve ca au conservati, pana si bunica, in unele conserve, tot mai baga o aspirina ceva.
    Iar vis-a-vis de produsul prezentat in acest articol, ei bine, da, are E-uri, pt ca la baza realizarii lui stau alte produse ce cu singuranta au e-uri sau stiu ce eu alti conservanti.

    Raspunde
  20. andreea 12 Oct 2012 @ 11:06

    sunt de acord cu alina, daca mananci doar din cand in cand, nu are ce sa iti faca rau. si la urma urmei, fiecare are creierul sau si daca te uiti pe ambalaj si ti se pare ca nu intelegi ce substante sunt pe el, esti liber sa nu il cumperi.

    totusi, la partea la care alina zice ca nestle nu s-ar risca sa scrie minciuni pe ambalaj, trebuie spus ca in germania hipp (cea mai mare marca de produse pentru bebelusi – aia mici mici) sta in procese pentru ca a lansat o gama de produse “naturale” si fara zahar (!!!) care s-au dovedit a contine mult mai mult zahar decat limita admisa si pentru un produs nenatural pentru bebelusi. deci da, tupeu exista peste tot. de altfel, pe ambalaje nu se scriu toate ingredientele, ci doar cele ce trebuie numite prin lege.

    daaar, cum a spus si alina, o data la tzspe saptamani nu o sa te omoare.

    Raspunde
  21. andreea 12 Oct 2012 @ 11:08

    ah, si nu pot sa cred ca nu ai mancat vreodata pateuri din foietaj congelat! te-ai imbolnavit? nu. deci nu toate-s asa negre.

    Raspunde
  22. jules 12 Oct 2012 @ 11:24

    @Criserb Mai bine vorbim fara sa spunem E. Vitamina C tot un E este. Si asta nu stiu sa fie daunatoare. Si e si conservant printre altele. ( asa stiu eu ).
    Si in general cind cineva spune semipreparate ma gindesc doar la carnurile alea afumate. :))

    Raspunde
  23. criserb 12 Oct 2012 @ 11:40

    @andreea – N-am mancat niciodata :) Nu din cauza ca n-am vrut, dar asa cum am zis n-am trecut niciodata cu interes pe langa raionul de produse congelate. De acum inainte chiar am sa ma uit si am sa incerc anumite lucruri.

    Nu am sa-mi fac un obicei din asta dar din cand in cand de ce nu?

    @epep – ce usor vorbesti tu acum dupa ce te-ai lasat de fumat… Relax, o sa vina si vremea mea.

    Raspunde
  24. criserb 12 Oct 2012 @ 11:41

    @jules – Nu-mi spune acum de carne ca imi este foame :P

    Raspunde
  25. Simina 12 Oct 2012 @ 12:55

    Eu cumpar rar produse semipreparate. Daca chiar nu am timp sa gatesc mai apelez la un cordon bleu congelat sau crochete de peste… Am cumparat din Lidl lasagna semipreparata, trebuia doar bagata la cuptor, si a fost chiar buna. Pizza congelata mi se pare oribila. Nu are nici o legatura cu o pizza facuta pe vatra.

    Important e sa nu exageram cu semipreparatele. Dar in anumite momente fac viata mai usoara. :)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)