Sari la conținut

Raw vegan, o alternativa pozitiva la ceea ce ofera societatea

Raw-Vegetable-Cand am ales sa scriu pe acest subiect, mi-am dat seama ca, pentru prima oara, scriu despre ceva cu adevarat important. Tocmai de aceea, inainte de toate, trebuie sa spun ca nu am nicio pregatire in nutritie, nu sunt dintre aceia care si-au dedicat intreaga viata in a intelege care este mancarea sanatoasa; sunt doar o persoana care a beneficiat de munca altora, care a avut marele privilegiu de a selecta acele informatii corecte in ceea ce priveste mancarea.

Pentru mine raw vegan food este o alternativa pozitiva la ceea ce ofera societatea si comertul in ziua de azi.

Aleg sa mananc o prajitura creata exclusiv din ingrediente vegetale si naturale, fara aditivi si chimicale, netratata termic, pentru ca am inteles ca ceea ce mananc ma reprezinta si isi spune cuvantul in absolut orice moment asupra sanatatii mele.

Primul pas pe care l-am facut pe aceasta cale a fost motivat de dorinta de a oferi copilului meu “tot ce este mai bun pe lume”; am fost inspirata sa consider ca, in pofida sensului in care este orientata acum societatea, nu hainele sau jucariile sunt acel bine suprem pe care am dori sa il punem la dispozitia copiilor nostri, ci mancarea! Consider ca am invatat de la cel mai bun profesor. Existenta blogului Cristelei Georgescu, activitatea ei, toate acele informatii atat de atent selectate, si-au spus cuvantul in ceea ce ma priveste, pot spune ca mi-au schimbat viata.

Credeam ca mananc sanatos doar pentru ca ocoleam carnea de porc si nu consumam nimic procesat! Eram departe de adevar. Cristela Georgescu m-a invatat sa fiu inteleapta in ceea ce priveste mancare, ca prim pas pentru sanatatea celei mai importante fiinte din lume, a propriului copil.

Am continuat sa descopar ingredientele cu adevarat benefice pentru dezvoltarea unui corp sanatos, pentru intarirea sistemului imunitar. Mi-am notat constant alimentele de care trebuie sa ma feresc, incercand sa aflu care sunt combinatiile daunatoare/toxice pentru organism.

Daca vrei intr-adevar sa intelegi cum trebuie sa mananci corect, informatiile nu sunt chiar asa de greu de obtinut. Este indeajuns sa dai un search pe google si vei descoperi ca uleiul, la fel ca si mierea, devine toxic daca este incalzit la o temperatura mai mare de 40 de grade. E normal ca dupa asta sa stai sa apreciezi in ce masura mai este sanatoasa o portie din cea mai frageda carne de curcan preparata la cuptor, dar care contine, in mod evident, grasime/ulei incins.

Te gandesti ca nu mananci mereu prajeli si ca de cele mai multe ori pranzul il reprezinta un piept de pui la gratar, dar omiti un aspect important – carnea arsa, preparata direct pe gratar produce substante cancerigene.

Procesul este indelung pentru ca tai de pe lista carnea prajita, la gratar sau cea procesata, dar nu te opresti aici.

Dupa ce gasesti sursele de vitamine si modalitatile prin care poti consuma fructe si legume fara sa pierzi enzimele, ajungi sa iti studiezi propriul mod de a manca, de fapt de a trai si realizezi ca fumul, cafeaua, dulciurile pline de zahar, mezelurile, inclusiv apa plina de nitrati, alcoolul ori proteinele de origine animala reprezinta tot atatea surse de toxicitate, traduse de cele mai multe ori in afectiuni zilnice si mai devreme sau mai tarziu intr-o boala incurabila.

Iti dai seama de importanta enzimelor si de cea a antioxidantilor, de care atat de putina lume vorbeste, dar pe care trebuie sa ii consumi zilnic, si atentie, din surse diverse, tocmai pentru ca traim, asa cum am spus, intr-un mediu poluat si de toxine avem oricum parte, in orice moment, cu tot efortul depus pentru a elimina carnea.

Tragi linie si iti mai ramane un singur lucru de facut: sa mananci sanatos, sa consumi legume si fructe crude, sa preferi cereale cu un continut bogat in fier, b-uri ori calciu, in locul carnii, sa te delectezi cu prepararea celor mai delicioase sucuri de goji si lamai verzi.

Vei uita ca exista Coca –cola, vei privi cu spaima carnea prajita si te vei oripila de reclamele in care consumatorul este invitat sa isi hraneasca copiii cu carne procesata. Nu vei tanji pentru ca vei fi constient. Propriul studiu te va aduce in stadiul in care vei realiza ce iti ofera societatea si ce trebuie sa selectezi.

NU iti va impune nimeni, tu vei fi persoana care va decide sa alegi ceea ce este sanatos inainte sa iti chinui corpul prin spitale, inainte de a a avea un copil cu multiple alergii, supraponderal sau cu boli pe care nici adultii nu le suporta. Vei renunta la absurdele diete disociate sau cu exces de proteine de origine animala pentru ca personal vei constientiza ca un corp plin de toxine nu are capacitatea de a duce lupta impotriva kilogramelor in plus decat pe termen scurt.

Vei savura orice preparat raw vegan pentru ca vei stii ca, inainte de toate, intregul tau organism se bucura de o portie plina de vitalitate. Iti vei aprecia fiecare portie si implicatiile benefice asupra corpului de care esti responsabil in exclusivitate.

Nu recomand raw food, hrana exclusiv vegetala, nu imi pot asuma o asemenea responsabilitate. Fiecare este liber sa decida asupra aspectelor importante, fara sa fie prins in mijlocul vreunei manipulari.

Eu recomand doar sa va informati, sa acordati macar cinci minute zilnic unui mic studiu asupra alimentelor pe care le consumati in mod frecvent. Veti fi surprinsi sa aflati ca exista o legatura stransa intre consumul de zahar si imunitatea scazuta, datorita faptului ca zaharul blocheaza transferul vitaminei C in sange. Este doar un exemplu.

Nu renuntati la a va preocupa de propria sanatate si veti afla raspunsul corect la intrebarile: ce inseamna raw food, care sunt beneficiile asupra sanatatii, de ce am alege sa consumam raw vegan.

Acesta este un post pentru care trebuie sa-i multumesc Monicai Lupascu. Eu am rugat-o sa-si spuna punctul de vedere pe aceasta tema, poate mai invatam si noi cate ceva.

[sursa poza]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
17 comentarii
  1. Alina 30 Jul 2012 @ 12:26

    Nu, nu sunt de acord si punct.
    Un articol/parere apocaliptic(a) specific onlineului romanesc. O mamica isterica care isi justifica alegerile prin clasicul “asa ii este mai bine copilului”. Multiple alergii? De la carne si hrana procesata? Ma intreb de unde a scos asta. Supraponderabilitate? jeez!
    Intodeauna cand citesc chestii de genul asta nu pot decat sa il citez pe Mika: Relax, Take it Easyy! Iti garantez ca pe tine nu o sa te omoare carnea ci stresul ca ai putea manca carne.

    Raspunde
  2. ente 30 Jul 2012 @ 13:23

    +1 alina

    Raspunde
  3. maddy 30 Jul 2012 @ 14:10

    +1 alina si mi se pare cam inutil sa publici acest articol dupa ce tu ai scris pe blog un articol in care spui ca “Si atunci vegetarianul consuma produsele care se gasesc, iar ele nu pot inlocui carnea. Da, o sa-mi sariti in cap, dar na, asta e parerea mea.”
    si eu cred la fel, carnea e necesara in alimentatie, nu degeaba suntem omnivori.
    alte diete dubioase in afara de “orice dar cu moderatie” mi se par fortate si nenaturale.

    Raspunde
  4. Monica Lupascu 30 Jul 2012 @ 15:01

    Alina, am uitat sa mentionez.

    Scopul pentru care am ales sa scriu acest articol a fost pentru a ajuta oamenii care detin creier si il mai si folosesc din cand in cand.
    Stiu ca este o jignire, am raspuns negativ provocarii tale pentru nici macar nu ai avut bunul simti sa citesti CU ATENTIE ce am scris.
    Am rugamintea sa te concentrezi putin si sa reiei pasajele daca vrei sa intelegi ceva din articol.
    In momentul in care vei fi capabila sa discuti la obiect, STRICT PE TEXTELE scrise de mine, atunci vom putea dialoga. Pana atunci te las sa te desfasori. Succes in viata si la relaxare!

    Raspunde
  5. Alina 31 Jul 2012 @ 10:12

    @Monica :) Esti isterica si punct. Exista niste limite ale bunului simt, ale echilibrului si tu le-ai intrecut. Incerci sa imbraci isteria ta intr-o haina frumoasa, plina de invataminte si idei culese de pe isi pe colo, fara fond si fara dovezi stiintifice. Mai mult, ca sa aiba greutate aduci argumentul fatal pe care nici un parinte nu il poate combate: binele copilului.

    Draga mea, toata lumea stie ca trebuie sa aiba grija la ce baga in gura. Nu este noutate, este doar o certitudine. Toata lumea stie ca mancam prea mult zahar, prea multa carne, bla bla bla bla. Nimic nou sub soare. Dar hrana procesata termic ne-a adus unde ne-a adus(de ce crezi ca una din cele mai mari inventii ale omului este focul?).

    Si stii ce ma derajeaza pe mine cel mai mult? Nu ca ma faci tu fara creier, treaba mea cat am, ci tonul atat stiutor si mai ales apocaliptic. M-am saturat de presa de scandal, care creeaza isterii in randul maselor care nu sunt in stare sa filtreze tot bullshitul de pe internet.

    In concluzie, da, trebuie sa ai grija de ce mananci, dar sa nu devina o obsesie.

    Raspunde
  6. maddy 31 Jul 2012 @ 11:34

    ca o completare, mi se pare inutil extremismul in alimentatie cand noi toti traim intr`un mediu care e cum e.
    daca e sa o dai in paranoia atunci si aerul e poluat, inhalam particule si gaze care pot provoca alergii, apa de la robinet e prea dura, ne usuca pielea, detergentii cu care ne spalam hainele ne pot provoca iritatii, tot ce creste e afectat de ploi acide, etc.
    nu putem trai intr`o bula.
    am sesizat si eu santajul sentimental cu copilul. chiar daca nu am copil inca, ii faci pe restul sa se simta mai putin parinti ca dau mancare normala copiilor. sau parintii mei au fost mai putin atenti la mine si la nevoile mele pentru ca nu`mi gateau raw vegan? aiurea…

    Raspunde
  7. Monica Lupascu 31 Jul 2012 @ 11:41

    In primul rand:

    Ptr toti cititorii acestui blog,mii de scuze,imi pare rau daca am intrecut “limitele bunului simt”,ale “echilibrului” scriind acest articol.
    Sper doar ca nu al “echilibrului universal” :)),nu mi-as putea ierta una ca asta! :))

    In plus, Imi cer,de asemenea,mii de scuze ptr tonul meu “atat stiutor” ori “apocaliptic” :)))

    Am vrut initial sa scriu despre ura de clasa,sa instig la violenta si sa dau publicitatii lista actualizata a celor mai scabroase injuraturi.

    Am vb cu Cristi Serb,i-am povestit intentiile mele,intr-adevar deplasate.

    A spus ca nu ma poate ajuta;indiferent cat as insista,nu ar putea posta la el pe blog articole cu asemenea subiecte. I-ar fi placut un trafic imens,dar isi strica imaginea!:)

    A venit el cu ideea: “uite,scrie despre raw food,daca vrei.” Bun asa,nici nu stiam ce inseamna,dar m-am pus pe treaba.

    Am scris articolul,Cristi l-a acceptat,dar vedeti voi,tot a ramas ceva din sentimentul meu pur negativ. Nu am putut sa evit OBSESIA!

    Alina si-a dat seama. Alina este un om inteligent;ea nu citeste asa,orice “bullshit” de pe internet;este un om profund si capabil sa descopere o multime de subtilitati ascunse in spatele textelor online.

    Este si un om citit,se pare. Face doar uneori confuzie intre hrana PROCESATA termic si cea PREPARATA termic.
    Da,procesarea e specifica mezelurilor, pe cand a prepara poate insemna doar “a pregati,a gati”.
    Ca sa nu mai vorbim de alaturarea nepotrivita: “procesata termic”.

    Mai sunt si alte “omisiuni”,dar, lasa,la atata informatie postata pe toate paginile web,e si normal sa nu mai faca fata la un anumit moment. Fiecare cu limitele lui.

    Doar nu poate fi Alina un om perfect. Este indeajuns ca se descurca atat de bine la a realiza profilul psihologic al celor care scriu articole.

    Alina,mult succes in continuare! Voi urmari cu mare interes urmatoarele tale reply-uri.

    Raspunde
  8. Monica Lupascu 31 Jul 2012 @ 11:51

    @Maddy – citeste rog mai atent articolul, nu am vb de extremism, chiar am declarat, IN ARTICOL, ca nu sunt vegetariana!

    In schiimb trebuie sa iti multumesc, din reply-ul tau mi-am dat seama de unde provine aceasta inversunare a celor care citesc articolul meu sau genul acesta de informatie: “ii faci pe restul sa se simta mai putin parinti ca dau mancare normala copiilor”.

    Nu am intentionat asta, dimpotriva, am vrut sa AJUT, am spus doar ca merita sa fim atenti la ce mancam si mai ales cu ce hranim propriul copil.

    Eu sunt multumita ca am facut tot posibilul pentru a-i oferi o alimentatie atent selectata. Consider ca asta este rolul unei mame, de a-si folosi cunostintele pentru a oferi tot ce este mai bun copilului sau si nu in ultimul rand familiei sale.

    Articolul se adreseaza persoanelor care isi doresc sa fie sanatoase si care considera ca pentru asta merita depus efortul de a se documenta.

    Nu condamn si prin nicio fraza din articolul meu NU am sustinut ca parintii care isi hranesc copii normal ar fi de condamnat! Este de discutat si ce inseamna NORMAL, evident, dar asta e o alta discutie.

    Raspunde
  9. Alex 31 Jul 2012 @ 11:59

    Ce imi plac mie crizatele convinse ca au descoperit vreun adevar universal, gen “The secret” si dupa aia trebuie sa ne polueze viata cu atitudinea lor misionara.
    In primul rand ca omul nu este cornuta, copitata sau alta specie de rumegatoare pentru ca nu avem stomacuri multipe ca vitele furajate. In al doilea rand carnea aduce un sport de proteine care este necesar functionarii corecte a corpului uman. In al treilea rand procesarea prin ardere, prajire, fierbere este necesara si utila unei digestii mai bune si mai usoare, eliminarii unor toxine sau patogeni daunatori.
    Asta cu ce-i mai bun pentru copil este o gogomarla, noi am fost crescuti foarte bine de mamicile noastre fara tampenii raw sau vegan. Si am crescut mari si puternici, nu ca starpiturile actuale sau obezii marca McDonalds.
    Acum vreo suta doua de ani nu era nici urma de prajeli, uleiuri, chimicale, fertilizatori, ingrasaminte, E-uri si aditivi. Si? Oamenii tot mureau de cancer.
    Ceea ce ne face rau este aerul poluat, mancarea de la fastfood, sucurile pline de chimicale, radiatiile de la telefonie mobila, wireless si altele, nu un pui facut la gratar cu niste legume fripte pe langa. Si o bere rece <3

    Raspunde
  10. Dragos 31 Jul 2012 @ 12:06

    @Alina

    Am vazut ca nu esti la primul comentariu “inteligent” in ceea ce priveste probleme reale ale noastre, ale oamenilor, dar iti propun eu un exercitiu, daca nu o crezi pe Monica sau faptul ca o informatie de bun simt ti se pare ca este “apocaliptica”, de fapt cred ca asa mi s-ar parea si mie daca m-as trezi ca mananc numai produse cu tabelul lui mendeleev la ingrediente, intra te rog eu frumos, spre binele copiilor tai, pe blogul Cristelei Georgescu (http://www.cristelageorgescu.ro/), care iti argumenteaza stiintific toata hrana sanatoasa.

    Mi-e si frica de ce fel de diversificare le-ai facut copiilor tai, dar sa stii ca nu e tarziu niciodata sa te trezesti la realitate: http://www.cristelageorgescu.ro/meniul-zilei-3/?month=may&yr=2012

    Dupa ce citesti vreo 10 – 15 articole acolo te astept cu un comentariu pe blog. Pana atunci, din respect pentru unii care au alte optiuni te rog sa te abtii de la acuzatii si jigniri directe.

    Pana una alta postul asta e unul consultativ, o libera exprimare a opiniei, faptul ca Monica accepta sa faca asta nu inseamna ca e isterica, inseamna ca are alta optiune si atat. Daca vrei si tu sa adopti varianta asta, foarte bine, daca nu, faci cum vrei.

    Dar nu cred ca ti-ar placea sa iti spun ca esti proasta pentru simplu fapt ca nu vrei sa accepti si alte puncte de vedere.

    Raspunde
  11. Dragos 31 Jul 2012 @ 12:18

    In alta ordine de idei, unii oameni nu sunt in stare sa isi dea seama ca, un post de genul asta e un punct de plecare catre o discutie cu argumente. Era normal sa nu poata argumenta inca de la inceput absolut totul, ci sa prezinte doar o imagine de ansamblu care caracterizeaza o alta varianta de hrana, una sanatoasa, imagine ce poate constitui o baza de plecare intr-un dialog.

    Dar romanul, cu gura inainte, a uitat ori nu stie de reguli de comunicare si de dialog si sare la atac la persoana, nu la idee. Fratilor, nu conteaza cine e in spatele ideii, hai sa ne respectam si sa incercam sa avem o “cearta” pe idei nu pe identitati.

    Alina, daca vroiai sa ai o atitudine de fairplay, puteai sa ceri informatii suplimentare si argumente pe probleme punctuale si ti se raspundea si era mai ok decat in a te surescita.

    Stai linistita ca nu detii adevarul absolut si chiar daca, sa zicem, ca nici vegetarienii nu au gasit cea mai buna solutie si chiar daca, nu vei lua calea asta niciodata, ceva, cat de putin, tot ai de invatat de la fiecare.

    Raspunde
  12. Alina 31 Jul 2012 @ 17:26

    @Monica Dupa criteriile mele de om prost o persoana care spune ca o bucata de carne de curcan la cuptor este toxica, eh pentru mine persoana aia este isterica. Mai pune tona de cuvinte folosite gen: boli, cancer, incurabil si nu pot decat sa pun o eticheta: isteric.
    Daca nu stiai si viata este o boala incurabila.

    @Dragos Nu am vrut sa fiu fairplay.
    Si ai confirmat tocmai ce am zis eu, bagi la inaintare copiii. Daca soricul meu nu se simte poate se simte partea care se ocupa de copii, ca deh, temerile parintilor sunt cel mai usor de manipulat. Sa stii ca nu ma simt deloc vinovata de diversificarea facuta asa cum nu ma intereseaza deloc ce le dai tu copiilor de mancare dimineata, la pranz si seara.

    Articolul asta nu este despre alternative! Articolul este despre cum ajungi la spital, cu boli incurabile daca mananci un gratar! Articolul asta este despre cum iti imbolnavesti copilul, cum ii provoci alergii si cine stie ce alte probleme medicale. Si imi place finalul: stiti, eu nu va impun nimic, eu doar sugerez, voi faceti ce vreti pentru sanatatea voastra, treaba voastra, eu sunt “politically correct”, dupa ce mai inainte ne trimite la spital dupa un gratar de pui. Uff, chestia asta cred ca poarta numele de ipocrizie.
    Daca doamna imi spunea ca alege sa manance in stilul acesta pentru ca ii e mila de vacuta sau ca ii e sila sa manance carne asa cum mie imi e sila sa mananc gandaci, desi altii o fac cu placere, nu ziceam nimic. Mai toti indienii pe care ii cunosc sunt vegani caci asa le zice religia si sunt bine merci pentru cei 1.60 ai lor.
    Una, alta, la final, eu nu am blog in care incerc sa ii conving pe ceilalti sa manance carne…
    Multa sanatate atat voua cat si copiilor vostri!

    Raspunde
  13. Alina 31 Jul 2012 @ 17:35

    Mi-am adus aminte de o chestie.
    Mi se pare ca exista o asemanare intre vegetarieni/vegani si homosexuali. Exista unii care asa simt ei si pentru ei este totul natural, nu trebuie sa demonstreze nimanui ca optiunea lor este mai buna si altii care trebuie sa se dea in stamba precum paradele homosexualilor (ati vazut pana acum parade de heterosexuali?)

    Raspunde
  14. cristi 1 Aug 2012 @ 20:53

    “altii care trebuie sa se dea in stamba precum paradele homosexualilor (ati vazut pana acum parade de heterosexuali?”

    :)))))

    sorry, nu am putut sa ma abtin, agumentul este mai mult decat “genial”…

    Doamne… mare ti-e gradina :P

    Raspunde
  15. Andrei Rinea 12 Aug 2012 @ 13:51

    @Monica : Se pare ca fie nu prea sunt oameni intregi la cap pe aici, fie ei nu comenteaza… Asta e.. Nu te demoraliza de la cativa nervosi..

    Raspunde
  16. Monica Lupascu 13 Aug 2012 @ 22:21

    Multumesc,Andrei! :)

    Raspunde
  17. any 7 Dec 2012 @ 15:53

    Apropo de Omnivori
    Maimutele antropoide sunt singurele animale al caror sistem digestiv este in intregime asemanator cu cel uman. Intestinul animalelor carnivore este de 5 ori mai scurt decat al omului, in raport cu greutatea corpului, molarii lor sunt colturosi, in timp ce al oamenilor sunt plati, saliva lor este acida, in timp ce saliva umana este alcalina, intestinele lor sunt netede in interior, in timp ce ale noastre au vilozitati intestinale, limba lor are o suprafata aspra in timp ce noi avem o limba neteda; chiar si sucul gastric este mult mai acid la carnivore.

    Sistemul digestiv al omnivorelor se aseamana mai mult cu al carnivorelor decat cu al omului. (pt cei care nu au inteles inca, sistemul digestiv al omului, nu e facut pt carne, deci omu’ nu e omnivor).

    Deoarece sucurile gastrice la om sunt prea slabe pentru a digera carnea, iar intestinul este de 5 ori mai lung decat la carnivore, carnea va fi prea mult in intestin, ceea ce duce la crearea de putregai si miros urat. “cosciuge umblatoare” parca Einstein v-a numit asa pe carnivori, sau cineva asemanator de inteligent, anyway.
    Produsele de putrefactie patrund prin peretele intestinal in sange si cauzeaza boli.
    OMUL SE HRANESTE GRESIT, de aceea e vulnerabil la orice boala.

    Erbivorele nu au gheare pentru a prinde prada, deoarece nu consuma carne. Omul si maimuta sunt singurele fiinte care sunt dotate cu maini, cu care se pot urca in arbori , pentru a culege fructe.
    Civilizatia a provocat schimbari fundamentale in stilul de viata al oamenilor, dar sistemul sau digestiv a ramas acelasi.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)