Sari la conținut

Telemea veche de oaie exista in orasul asta?

telemea_de_oaieFoarte rar gasesc sa cumpar o branza buna. Si nu ma refer la branzeturile alea cu mucegai, nu ma refer la fineturi, ma refer pur si simplu la o branza veche de oaie. Asa cum mancam pe vremea cand stateam la Petrosani.

Acolo era o tanti care venea cu braza buna, veche de oaie, de la Sibiu. Intotdeauna cumparam de la ea. Acum am gasit o taraba, in Piata Vitan, unde scrie ca sunt produse traditionale din zona Sibiului. Am luat de cateva ori branza si a fost buna, dar au fost si momente in care branza nu era chiar asa cum imi doream.

Va intreb pe voi, exista vreun loc in Bucuresti unde se gaseste branza buna din zona Sibiului sau trebuie sa ma duc pana la Sibiu sa-mi iau, daca chiar vreau asa ceva?

Din tot ce-am testat eu pana acum nu exista vreo braza care sa mearga mai bine cu rosiile zemoase :)

P.S. Cele ambalate nu-mi plac sau poate n-am gasit eu ceva pe gustul meu…

[sursa poza]

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
12 comentarii
  1. anatati 26 Jun 2012 @ 10:08

    N-ai să găseşti. Tradiţia brânzei de care vorbeşti se practică numai în părţile Caraşului, Mehedinţi, Hunedoara, Petroşani (dacă spui). Sibienii nu fac brânza aşa. Nu ştiu maramureşenii. Şi oricum brânză din asta găseşti doar la munte.

    Vorbim de brânza aia foarte tare, mai galbenă (sau albă) şi destul de sărată.

    Raspunde
  2. Mihai 26 Jun 2012 @ 11:41

    Mergi la Obor, in hala noua, la etaj. Gasesti orice fel de branza intr-un mediu civilizat si foarte curat. :)

    Raspunde
  3. Andrii 26 Jun 2012 @ 12:37

    Eu iau branza telemea veche de oaie sau bivolita de la sibieni, dar din magazin nu de la taraba. Si difera de la un producator la altul, chiar semnificativ. La piata Nasaud, langa Liberty Mall, iti recomand un magazin cu produse de la Sibiu cu telemea veche de bivolita, grasa, tare si putin sarata.
    In rest cele ambalate iau Telemea de bivolita (mai nou nu mai exista decat vaca-bivolita si vaca-oaie) de la Napolact.

    Raspunde
  4. Simina 27 Jun 2012 @ 17:04

    Sibienii fac branza veche de oaie. E la mama acasa si stiu asta pentru ca sunt sibianca. Am crescut cu branza asta, desi am preferat mereu branza de oaie proaspata. In Bucuresti se vad produse din marginimea Sibiului in hala noua de la Obor. Sau in Piata Salajan e un nene care vinde produse din Jina si am inteles ca e tare buna branza de acolo.

    Raspunde
  5. James 22 Jul 2012 @ 16:07

    Bro si eu la randul meu am cautat in tot Bucurestiul o branza “suparata” de oaie.. asa cum am apucat de cand eram si eu infant si primeam “branza din munti” .. nu am cum sa uit gustul ala.. Ciudat este ca pe vremea aia nu puteam s-o sufar… Acum insa.. la ce branzeturi cu gris bagam in sistem.. as da orice pentru o buca’ de branza adevarata …

    Si cu mari cautari am gasit ! (ceva similar). Cautat prin toate pietele, mers pe la “vraci care iti ghicesc in cheag” doar doar o vinde vreunu o locatie ceva.. Toti ma trimiteau la Obor.. Am luat.. Ei bine s-o manance ei! Si cica era autentica “De Sibiu!” .. Nici pisica mea nu s-a aratat interesata.. Si adora branza in general..

    Fost si in Matache.. acolo alti bravi osteni cu “branzeturi fine” .. alte grisuri aromate evident.

    Salvarea a venit din [SURPRIZA!] Piata De Rasini No.1 Floreasca! – Recunosc.. nu-i tocma eftina, dar mama ei de branza este CEEA CE trebuie sa FIE! .. Nici nu m-am obosit sa intreb de unde o aduc.. sau ce Joiana este mulsa si cum.. sau prin ce cotlon sta la invechit.. Branza este crima.. N-ai cum s-o ratezi.. doar intri in piata zi intrebi primul ostean “Unde-i bre branza aia buna?” Iti va face un semn indecent.. dar conteaza directia in care te indreapta in cele din urma.

    Am aflat cu ocazia asta ca oamenii au clienti nu numai din “TOT Bucurestiul” ci si din…. tara.. Ratoni care vin special pentru branzetul asta.. Si evident.. au toata gama baietii.. nu doar “veche de oaie” .. Ce-ti pofteste sufletul. Au.

    Parere sincera.. macar da-i o sansa. Eu cel putin am ramas surprins placut.. si cu stomacul plin, plus mi-a amintit CLAR de gustul al de branza adevarata de oaie.. veche, nici prea sarata, nesa.. Exact cum trebuia sa fie. Duritate medie.

    Apropos.. tot la Floreasca este o crama deschisa de curand.. cu un vin EXCELENT! Vin de masa.. vinuri fine, pe gustate pe cumparate si facut ranga evident. Nu ca as fii mare expert. .dar daca nu m-a durut capul.. dupa cativa litri buni si sanatosi… inseamna ca este un vin adevarat !

    Succese astea!

    Raspunde
  6. criserb 22 Jul 2012 @ 17:29

    Merci man, am sa merg si eu sa cumpar, sa vedem daca e asa cum zici. Dar… tre’ sa fie ca prea vorbesti cu “stomacul” :)

    Raspunde
  7. ileana 23 Mar 2017 @ 18:44

    @anatati – ba da branza de sibiu e usor molcutza putin sarata si untoasa sa nu fie seaca si dura, eu sunt de la Sibiu iar in Bucuresti la asa zisii sibieni din piata, e branza contrafacuta chiar si cea de 30 lei dura seaca fara grasime, cineva ar trebui sa faca reclamatie pentru ca o vand ca si de oaie si de fapt este amestec, imi dau seama pentru ca daca sta in frigider partile unde a fost lapte de vaca se ingalbenesc. Branza Napolact e o porcarie.

    Raspunde
  8. ileana 23 Mar 2017 @ 18:49

    Cica se desfiinteaza Floreasca, acum cand aflasem o sursa de branza buna.

    Raspunde
  9. ileana 23 Mar 2017 @ 18:50

    @ileana – piata.

    Raspunde
  10. ileana 23 Mar 2017 @ 18:53

    @Mihai – toata este masluita in hala noua Obor, toatâaaaa, le-am luat la rand, seci, dure, slabe, amestecate.

    Raspunde
  11. Catalin 1 Apr 2018 @ 06:42

    Dacă nu Știați doar 5% din brânza sau telemeaua Din bucuresti pe care scrie Sibiu e chiar din Sibiu! Restul de 95 la suta e un focar de infecție făcută din lapte de soia din Bulgaria. Nu mai cumparati brânza de Sibiu din bucuresti. Va infectati

    Raspunde
  12. Catalin 1 Apr 2018 @ 06:46

    Sunt maxim 5 sibieni numărați pe degete care au venit de la Sibiu la bucuresti cu brânza lor făcută acolo. Restul comercianți care iau brânza din frigocomul din militari la 6 lei kg. Mergeți la frigocom militari sa vedeti brânza care o mâncați voi de la ‘sibieni’ o găsiți la frigocom intr o mizerie halucinanta. Când intrii in frigocom e o duhoare mare. Cum sunteti așa prosti sa credeți ca comuna jina din Sibiu care are 3 ciobani poate sa ofere brânza de Sibiu la toată populația României. ? Va fraieresc cu o căciula de cioban care și o trag pr cap și va zic ca sunt de la sibiu???. Dar voi mâncați 95 la suta brânza stricata din frigocom militari

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)