Sari la conținut

Timpii de gatit sunt chiar orientativi?

present-cooking-time-clock2Aseara am avut chef de gatit. Am cautat pe net o reteta de paste si pentru ca eram in masina am luat si eu prima reteta care mi-a recomandat-o google.

Era vorba de niste paste cu carne, care prima data se faceau la tigaie si apoi se mai bagau vreo 20 de minute in cuptor.

Timul de pregatire era de 1 ora.

Am zis ca nu e mare lucru, dar cand m-am apucat sa o fac, am stat 3 ore in bucatarie, pentru a face o reteta de 1 ora.

Nu inteleg unde este problema, ma misc eu prea incet sau timpii astia sunt orientativi? In general cand ma apuc de cate o reteta timpul dat acolo este mai scurt decat timpul pe care il pierd eu pentru a face mancare respectiva.

Eu aveam impresia ca ma misc destul de repede in bucatarie, nu-s chiar un neindemanatic, dar uite ca timpii astia nu mi se potrivesc.

La voi e la fel sau am eu o problema?

Sau poate ca ala e timpu efectiv de gatit si nu timpul in care trebuie sa pregatesti/cureti ingredientele… nu stiu, cert este ca pentru mine timpul ala nu se potriveste de nicio culoare.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
7 comentarii
  1. jules 24 Jan 2013 @ 11:46

    Pai sint niste factori.
    1. Pastele trebuie facute din prima la consistenta corecta. Adica fierte fix cit trebuie.
    2. Carnea trebuie facuta bine la tigaie.
    3. Cuptorul ar trebui sa fie deja preincalzit la temperatura recomandata.
    4. Depinde si de cantitatea gatita si aranjarea in vasul pentru cuptor.
    5. Daca nu le faci in paralel, pierzi mult timp. Fiertul pastelor si pregatirea carnii la tigaie ar trebui sa se termine in acelasi timp.
    Te inteleg aici, ca si eu am aceeasi problema.
    Dar cele de mai sus sint din experienta mea. De ex eu fac pastele in circa 30 de min. Cu tot cu sos dubios si fiert paste. Care fiert dureaza vreo 12-13 minute fata de recomandatul 8-9 minute maxim.

    Raspunde
  2. Alex 24 Jan 2013 @ 11:47

    conteaza mult timingul (ordinea in care faci pasii). ca sa-ti faci o idee despre eficienta, uita-te la jamie’s 15 minute meals.

    Raspunde
  3. Vlad 24 Jan 2013 @ 13:07

    E bine sa citesti toata reteta inainte sa te apuci si sa iti faci un plan: ce imi trebuie (am tot ce imi trebuie?), in ce ordine le fac, ce chestii se pot face simultan sau in paralel. Altfel… pierzi 5 minute pana se incinge uleiul, inca 10-15 minute pana fierbe apa la paste, 2 minute pana gasesti ailalta, faina nu-mi ajunge s.a.m.d.

    Toate ingredientele (in afara de condimente), vasele si ustensilele se pun pe masa de la inceput. Daca e de taiat sau tocat, un robot sau o masina de tocat te ajuta mult. Recomand ceva de genul (am un aeg similar din germania, care are in plus presa pt portocale, de 8-10 ani, a costat cam 40 euro – schimbi doar capetele de tocat, speli sitele folosite si tubul de alimentat): http://www.emag.ro/masina-de-tocat-carne-philips-1600-w-hr2728-40/pd/EDX1DBBBM/

    Daca e ceva de calit, poti pune oala pe foc inainte sa te apuci de taiat ceapa. Cand ai terminat ceapa, uleiul e incins, continui cu taiatul si adaugi pe masura ce termini cate un ingredient. De multe ori e mai bine sa termini ceva de calit/fiert/prajit si sa il lasi la foc mic, decat sa astepti sa fie gata.

    Raspunde
  4. raul 24 Jan 2013 @ 14:03

    moama, sfaturi de gatit de la baieti :))

    unde sunt fomeile sa zica ele ce si cum :D

    Raspunde
  5. criserb 24 Jan 2013 @ 14:33

    @raul – pai de la baieti ca ei sunt mai organizati si isi pun tot felul de probleme. La femeie e vorba de experienta, de mai multe incercari, poate unele nereusite. Pe cand la baieti, ei isi fac calculele in cap, cum trebuie sa faca ca sa fie bine din prima. Si daca se poate intr-un timp cat mai redus ;)

    @Vlad – in principiu asa am facut, cum spui tu, asa fac de obicei, cam totul in acelasi timp si sunt destul de organizat. De acolo si dilema mea :)

    Masina d’aia n-am, dar nici nu am gatit pana acum ceva ce sa necesite asa ceva. In schimb am un robot mai mic, care toaca si amesteca tot felul de chestii.

    @jules – aprecize sfaturile tale. Si eu pana ieri am facut paste mai repede. Dar cand a fost vorba de calit legume, calit carne, lasat carnea sa fiarba + cuptor apoi… mi-a luat vreo 3 ore.

    @Alex – hai ca ma uit, ca tare m-ai facut curios.

    Cand ma uit la emisiunile alea la TV si ii vad pe aic cum fac tot felul de comlicatenii intr-o ora sau in juma’ de ora… cred ca este SF :P

    Raspunde
  6. Alina 24 Jan 2013 @ 15:19

    Nevoia te invata. Daca as sta 3 ore sa ii gatesc pastele Silviei cred ca as ramane fara urechi. Mi le-ar roade cam dupa juma de ora.
    Orice tip de mancare nu are de ce sa ia 3 ore de gatit, decat daca e ceva care sta mult in cuptor, gen o halca imensa de carne. Sau prajituri cu taspe mii de foi,
    Sa iti zic ce am gatit eu fix intr-o ora ieri, caci din intamplare m-am uitat la ceas.
    1. Ciorba de legume(ceapa, morcov, telina, radacina patrunjel, pastarnac, dovlecel, brocoli, ardei) cu vitel pentru fetita cea mica
    2. Friptura de pui pentru noi si cea mare
    3. Garnitura pentru friptura: grau cu legume (ceapa, ardei, morcov)
    Sa mentionez ca am avut si puiul intreg, deci l-am si transat in timpul asta, punand partile de ciorba la congelator.
    Cum ziceau cei de mai sus, multitasking, eu aveam 3 focuri in paralel.

    Raspunde
  7. maddy 25 Jan 2013 @ 23:04

    3 ore pentru paste cu carne tocata? te misti incet.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)