Sari la conținut

Toma Coconea s-a inscris la X-Pyr

Recunosc, nu stiam pana acum de competitia asta, dar m-am documentat acum putin, dupa ce am vazut pe facebook ca Toma Coconea o sa participe.

X-Pyr este o competitie asemanatoare cu X-Alps, este la a 2-a editie si are loc in nordul Spaniei, chiar pe granita dintre Spania si Franta. Plecarea este de pe coasta Atlanticului, din Hondarribia, si presupune traversarea muntilor Piriniei cu sosirea pe coasta Mediteranei, la Port de la Seva. In linie dreapta sunt cca 440 de km, dupa cum ne arata  daftlogic.com

Hondarribia---port-de-seva

Traversarea se face de catre participant fie pe jos, fie in zbor cu parapanta, iar participantul trebuie sa transporte in permanenta cu el parapanta si echipamentul necesar. Cu echipamentul cu care a plecat de la start cu el trebuie sa ajunga la linia de sosire.

Participantul are intotdeauna alaturi de el un coechipier la sol, coechipier care il anunta de conditiile meteo, care ii face planul de zbor, care ii caculeaza rutele cele mai bune si ii gaseste culoarele ideale de zbor.

Intre punctele de plecare si sosire concurentul trebuie sa atinga anuminte puncte (checkpoint-uri), puncte stabilite de organizator, La Rhune – Pica de Orhi – Collarada – Coriella – Pic de L’orri – Taga. De regula aceste puncte sunt situate pe varfurile cele mai inalte ale muntilor, pentru a face competitia mai dura si mai interesanta.

Participantul poate sa se deplaseze toata ziua, dar trebuie sa se odihneasca intre orele 22:30 si 5:30. In intervalul respectiv nu are voie sa se deplaseze mai mult de 250m fata de punctul in care a decis sa innopteze.

Toata competitia poate fi urmarita in direct pe internet, participantii au la ei niste GPS-uri si admiratorii pot sa le vada pozitia in orice moment pe Google Maps

Acum ca v-am prezentat competitia si odata cu voi am aflat si eu mai multe despre ea, va pot spune ca la prima editie a mai participat un roman, Alex Ciuhandu care a reusit cel mai lung zbor in 2012, 150 km, zbor care este recordul de zbor al cursei.

070813124421_fullSe pare ca au inceput inscrierile pentru anul viitor, iar in acest moment ii avem pe linia de start pe Toma Coconea (Petroseneanul meu),  Alex Ciuhandu (Oradeanul care a participat si la prima editie X-Pyr), pe Chrigel Maurer (castigatorul de anul acesta de la X-Alps), Stephan Haase (alt participant la X-Alps), Iñigo Gabiria (castigatorul din 2012 al X-Pyr), Robert Blum si Martin Petz.

Inscrierile inca continua pana pe 15 ianuarie.

Eu zic sa le tinem pumnii Romanilor nostri si sa-i sprijinim in aceasta aventura, care desi pare mai putin solicitanta ca X-Alps, nu este chiar asa. Sunt mai putini km, dar conditiile meteo din zona peninsulei sunt mai schimbatoare ceea ce face competitia destul de dificila.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)