Sari la conținut

Voi mai spuneti multumesc?

Am o problema cu cuvantul “multumesc”. De fapt cu nerostirea sa.

Lumea a uitat sa il pronunte, ca si cum ar fi iesit din vocabularul limbii romane. Cel mai des ma lovesc in trafic de acest lucru. De exemplu: las omul sa treaca, om care oricum fortase pana peste, deci il las sa treaca si el…nimic. Nici merci, nici…

Cat de greu o fi sa te exprimi?

Bine, si exemplele pot continua la nesfarsit. Cred ca fiecare din noi are o experienta de genul asta la activ. Si inca o chestie suparatoare, pe care am sesizat-o: mai nou nici macar oamenii in varsta, care ar trebui sa ne dea un exemplu, nu mai stiu sa rosteasca acest cuvant simplu ”multumesc” si iau ca si garantate anumite gesturi care se fac pentru ei.

Da, a spune multumesc este o dovada de buna crestere, de faptul ai invatat tot ce trebuie in cei 7 ani de acasa, pana la urma este o dovada a respectului de sine, care nu ar trebui sa se piarda, si in plus un multumesc lasa “usile deschise” atunci cand te intorgi in locul in care ai fost respectuos.. Insa nu in ultimul rand, pentru ambele parti e un gest care te face sa te simti bine, care n-ar trebui sa aiba nevoie si de alte motive. Chiar nu ne mai face placere sa spunem sau sa auzim "multumesc"?

Voi de ce situatii asemanatoare v-ati lovit? Va astept cu detalii.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
20 comentarii
  1. Andy 7 Apr 2010 @ 11:35

    Te-ai mutat la Bucuresti asa ca nu te plange :) In jungla aia fiecare e pentru el deci majoritatea uita si cele mai elementare reguli de bun simt. In plus daca esti bun te ia lumea de fraier, asa ca nu te mira ca nu se arata nimeni “bun”.

    In Cluj situatia e mai buna, oamenii inca mai stiu sa multumeasca sau sa vorbeasca frumos, deci din punctul asta de vedere e bine.

    Eu multumesc de fiecare data cand se cuvine chiar daca celalalt nu are tot atata respect pentru ca poate prin felul meu reusesc sa-i mai schimb pe unii.

    Raspunde
  2. 3Alex 7 Apr 2010 @ 11:44

    Eu sunt uimit de cum cand eram mic cei mai in varsta imi spuneau ca noi aia tinerii nu stim ce inseamna respect si educatie dar in ziua de azi vad babutele si mosnegii mai cu nesimtire si lipsa de educatie decat eram eu la 8 ani… S-a denaturat mult populatia :))

    Raspunde
  3. Cezar 7 Apr 2010 @ 11:48

    altu’ de la Cluj…

    Raspunde
  4. nina 7 Apr 2010 @ 11:53

    Eu spun “multumesc” cu toata gura. :)

    Raspunde
  5. A.Dragos 7 Apr 2010 @ 12:23

    Sa spui un cuvant nu e greu, chiar daca nu simti ce spui, nu te doare gura sa-l rostesti. Cum era proverbul, “Capul plecat sabia nu-l taie”, asa e si in situatia asta. Nu-i mare greutate sa spui “multumesc” ori de cate ori e nevoie. :)

    Raspunde
  6. Mihai Pintilie 7 Apr 2010 @ 12:42

    Dar cand il spune cineva, il auzi? Cred ca si aici e o problema. Lumea nu prea se mai asteapta sa auda “multumesc”. O fi bine? O fi rau?

    Raspunde
  7. Ionut 7 Apr 2010 @ 13:46

    Eu spun multumesc foarte des. Si in ultimii ani am sesizat ca si altii spun multumesc.
    Eu sunt multumit de nivelul actual de utilizare a cuvantului multumesc.
    Va multumesc!

    Raspunde
  8. Katrina 7 Apr 2010 @ 15:51

    Si eu spun multumesc ori de cate ori este necesar. Ai dreptate, Criserb… nu multa lume mai folosesc cuvantul asta, unii din lene, altii pentru ca nu ii intereseaza ce crezi despre ei sau poate pentru ca nu considera ca ai facut ceva pentru ei.

    Cunosc perfect situatia pe care o descrii, mai ales in trafc. Eu intotdeauna multumesc atunci cand ma lasa un alt sofer sa intru in fata lui etc. Chiar si atunci cand stau in dreapta – daca Ionut nu poate in momentul ala sa dea avarii, o fac eu si gata. Uneori mai primim si flash-uri inapoi si chiar mi se pare un gest frumos, mai ales ca de obicei in trafic nu vezi chestii prea dragalase.

    Pana la urma, lucrurile marunte ne fac ziua mai frumoasa uneori, asa ca ar trebui sa fim mai draguti cu cei din jurul nostru… mai ales daca asteptam acelasi lucru din partea lor.

    Raspunde
  9. Katrina 7 Apr 2010 @ 15:54

    Si inca ceva, tot legat de trafic: il lasam pe un nene sa intre in fata noastra cu masina pentru ca statea cu semnalizarea. Nu numai ca nu a multumit, dar situatia a facut in asa fel incat sa fim nevoiti sa intram noi in fata lui la 2 kilometri mai in fata… si stat lipit de ala din fata lui numai ca sa nu ne lase pe noi sa intram.

    … de la unii chiar nu poti avea pretentii :)

    Raspunde
  10. NightOn 7 Apr 2010 @ 19:07

    Spun mereu multumesc. De ce? Vad chestia asta ca si faza cu datul “buna ziua”. Este vorba de respectul fata de mine si apoi fata de persoana care m-a ajutat cu ceva anume.

    Raspunde
  11. criserb 7 Apr 2010 @ 19:16

    Deci cititorii mei sunt niste cititori educati :) Eu va multumesc pentru ca stiti sa multumiti :P

    Raspunde
  12. cornel 7 Apr 2010 @ 22:26

    Eu zic multumesc de fiecare data cand e cazul, chiar si la curve :)

    Raspunde
  13. mOntecOre 7 Apr 2010 @ 23:39

    si ai lu piticu sunt multumitori…campanie sau doar ai rezonat cu articolul? mi-era sa nu vad eu dublu
    ms pt un eventual raspuns (on the thank you note)

    Raspunde
  14. epep 8 Apr 2010 @ 06:40

    Cred ca la voi in zona e o prblema cu acest cuvant, la noi il rostesc si il aud de foarte multe ori in fiecare zi.

    Raspunde
  15. criserb 8 Apr 2010 @ 11:31

    @mOntecOre – E o campanie de bun simt :)
    @epep – Chiar cred ca ai mare dreptate…

    Raspunde
  16. OZ 10 Apr 2010 @ 16:48

    Am observat si eu. In Bucuresti aud prea putin “Multumesc” .
    Mie chiar îmi face plăcere, mă face sa mă simt mai bine folosindu-l.
    Am ras auzind o experienţa a unui cunoscut căruia, într-un restaurant din Bucuresti i s-a raspuns unui ” Multumesc” cu “Hmmmm???”
    Bravo pentru iniţiativa.

    Raspunde
  17. Narcisa 13 May 2011 @ 10:25

    Multumesc :)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)