Sari la conținut

Wireless sau cablu?

Ethernet-CableRaspunsul la intrebarea asta e destul de simplu. Cablu. Sau… depinde de nevoile fiecaruia.

De cand cu calculatorul cel nou trebuie sa transfer tot felul de chestii de pe laptopul pe care-l cedez Danei (totusi sper ca mi-l mai da din cand in cand, in deplasari) si sa iau tot felul de programe de pe net.

Am incercat pe wireless (mi-am luat totusi o placa wireless) si am incercat si pe cablu. Diferenta e ca de la cer la pamant.

De exemplu, copiez in retea, pe cablu cu 12MB/s iar pe wireless cu 700KB/s. De pe net iau pe cablu cu pana la 7MB/s pe cand wireless cu maxim 2,5MB/s.

In concluzie cablul e net superior. Stiam asta, dar de cati ani n-am mai folosit un cablu nu-mi mai dadeam seama de diferenta.

Cat despre placa wireless ce mi-am luat-o (TP-LINK TL-WN751ND), nu pot sa zic ca este foarte buna. Calculatorul este la 2,5m de router si semnalul este undeva sub jumatate, in conditiile in care pe laptop am semnal full in acelasi loc. Merge asa cum am zis, cu pana la 2,5MB/s la fel ca wireless-ul de pe laptop, dar semnalul este foarte slab. E posibil sa nu o fi instalat eu bine? Nu cred… are un amarat de driver si cam atat.

So, daca aveti transferuri mari de date de pe net sau retea va recomand un cablu. Daca asta nu conteaza pentru voi, o placa wireless e suficienta.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
9 comentarii
  1. Iulian 6 Apr 2012 @ 07:41

    Diferenta este si va fi mereu mare.

    Daca si laptopul este pe wireless, si desktopul, si vrei sa faci transfer intre cele 2, atunci viteza aia de 2.5MB/s sufera modificari. Acel 2,5MB/s este throughoutputul reusit de router. Cand pe acelasi wireless se face pe o parte upload, pe alta download, atunci acel 2,5 se imparte intre cele 2 actiuni mai mult sau mai putin in mod egal. Deci ai obtine un download de maxim 1,2MB/s. Din acest motiv nu am recomandat o placa wireless.

    Sa iei totusi driverul de pe site: http://www.tp-link.ro/resources/software/201161415325210.zip . Am inteles ca, cu driverul asta se rezolva problema semnalului.

    Mai e un motiv totusi pentru care scade semnalul, si anume ce se afla pe langa placa wireless dpdv magnetic, in cazul asta sursa calculatorului.

    In cel mai rau caz, poti sa mergi la PCG sa predai placa in 10 zile si sa iei alta eventual.

    Raspunde
  2. ovi sirb 6 Apr 2012 @ 08:55

    Întrebare: routerul e standard N sau G? Varianta tehnică e aici http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11#802.11g însă, pe scurt: dacă routerul e “G”, viteza maximă suportată de acesta e 54Mbit/s, însă e doar teoretică, viteza fiind deseori mai mică. Detalii: http://compnetworking.about.com/od/wirelessfaqs/f/howfastis80211g.htm

    În schimb, viteza maximă teoretică pentru routerele standard N (802.11n) e de 300Mbit/s, cea reală fiind undeva pe la 150Mbit/s (http://compnetworking.about.com/od/wireless/f/80211n-300-mbps.htm) – deci dacă ai router mai vechi, placa wireless (care văd că e N, deci e OK) nu te ajută foarte mult.

    Eu mi-am schimbat în iarnă routerul G cu unul N (ieftin, un TP-Link de mai putin de 100 lei din Auchan) şi diferenţa e ca de la cer la pământ – înainte trăgeam cu maxim 1.1MB/s pe wireless, la 50cm de router, acum trag cu 6MB/s la aceeaşi distanţă.

    Raspunde
  3. Andrii 6 Apr 2012 @ 11:01

    Nimic nou, nimic interesant…..

    Raspunde
  4. criserb 6 Apr 2012 @ 12:26

    @Iulian – dupa cum am zis placa nu merge prost, are aceiasi vite cu a laptopului cand downloadez de pe net. Doar la semnal are probleme. Din cate stiu cu driverul ala am incercat, l-am luat de la ei de pe site dar o sa mai incerc o data cu cel sugerat de tine. E posibil sa fi folosit altul :)

    @ovi sirb – da, probabil wireless-ul meu e unu de tip G. O sa incerc sa-l schimb, sa pun unul de tip N. Pentru moment o sa iau de undeva routerul asta si am sa fac niste teste, dupa care am sa-mi iau altul.

    Apropo, credeti ca asta de care va ziceam mai sus e ok?

    Raspunde
  5. ovi sirb 6 Apr 2012 @ 13:13

    Io as zice ca e OK, mai ales daca nu e distanta mare de la computer la el. Eu il am pe asta http://www.emag.ro/routere_wireless/router-wireless-n-tp-link-tl-wr740n–pTL-WR740N si-si face treaba dupa cum descriam mai sus, impreuna cu adaptorul asta pe USB, care e cat o pastila de Orbit http://www.emag.ro/adaptoare_ethernet/mini-adaptor-wireless-tp-link-n-150mb-s–pTL-WN723N

    Ma gandesc ca faptul ca ai si antena la placa nu poate decat sa adauge la puterea semnalului (eu n-am, e doar dongle-ul ala minuscul).

    Sa ai grija si la restul device-urilor care folosesc banda de 2.4Ghz – gen mousi wireless (nu aia prin bluetooth) si alte cele. Eu am o problema cu kit-ul de tastatura+mouse wireless, in sensul ca uneori, cand descarc mult si la viteze mari, imi agata tastatura si mouse-ul, ca folosesc aceeasi banda si e aproape receiver-ul si de dongle, si de router.

    De asemenea, poti incerca si la asta actual sa schimbi canalul de transmisie WiFi (in mod normal intri in configurarea routerului prin 192.168.1.1, user admin/parola admin, depinde de model). Cele mai frecvente canale sunt 8 si 11, si se poate ca vecinii tai sa le aiba default pe astea. Daca-ti iei router nou poti sa ti-l setezi pe canalul 13, dar fiind canal nou exista posibilitatea ca unele gadgeturi sa nu vada reteaua asa (eu, de exemplu, cand setez wifi pe 13, nu pot conecta tableta la retea).

    In fine, am scris o gramada, ideea e ca da, am incredere ca e OK routerul ala :)

    Raspunde
  6. criserb 6 Apr 2012 @ 14:30

    Marci Ovi! Am sa incerc cele zise de tine cum ajung acasa ;)

    Raspunde
  7. Cip 6 Apr 2012 @ 21:12

    Nu-ti lua dlink dir 600 (am vazut ca ai dat link mai sus). Din ala am eu si imi pica netul constant. L-am dus la garantie, nu i-au facut nimic. A trebuit sa-i schimb softul cu DD-WRT (google it) si acum merge ok, dar totusi a fost ceva bataie de cap cu el.

    Raspunde
  8. Soacra 7 Apr 2012 @ 00:37

    Criserb… La mine in casa… la renovarea apartamentului am pus electricianul sa imi bage cablu de retea gigabit, securizat si ecranat prin perete ca sa imi fac priza in fiecare camera… Eu am fost plecat in perioada aia si cert este ca nu sa priceput si la ora actuala este nefolosibil cablul.

    In conditiilea astea mi-am luat un router mai scump dar foarte performant ( Asus RT-N56U ) si acum am peste cam 20 Mb/s transfer in retea prin Wifi,iar de la RDS downloadez cu fix 11Mb/s de pe torrent de exemplu. Sunt extraordinar de incantat de acest router, nu as mai folosi cablu sub nici o forma.

    Raspunde
  9. criserb 7 Apr 2012 @ 01:56

    @Cip – nu-l iau. Ala il aveam pe la birou si l-am luat sa-l testez. L-am pus si chiar merge ok. Deodamdata :)

    O sa vad cand e momentul sa-l schimb si atunci am sa iau unul mai bun, pentru moment bugetul pentru IT a fost depasit ;)

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)