Sari la conținut

Am strâns oferte pentru realizarea fundației și am avut tot felul de surprize

Bun, nu v-am mai vorbit de mult despre casă, dar să știți că nu am renunțat.

Sunt încă în faza de proiect, mai schimb pe ici pe colo pentru că încerc să mă încadrez într-un anumit buget. Proiectul pe care l-am făcut se pare că este cam mare și costurile pe măsură. Mă rog, la faza asta încă mai lucrez, nu despre asta vreau să vă povestesc acum.

Ideea este că cei care îmi fac casa, ea fiind pe structură de lemn, nu pot să-mi facă lucrarea de la A la Z ci doar partea de structură. Restul cade în sarcina mea.

Ca să poată veni ei cu chitul eu trebuie să pregătesc fundația conform proiectului.

Am intrat pe 5oferte.ro am pus acolo planurile de mai jos (și încă câteva) și am așteptat oferte de la cei interesați să realizeze lucrarea.

plan-sapatura

plan-elevatie

Nu a durat mult, am primit aproape în aceeași zi înștiințări cum că firmele sunt interesate de lucrarea mea, cum că au luat planurile și în cel mai scurt timp îmi fac calculele și vin cu oferta.

Așa a fost. În maxim 5 zile am avut 5 oferte de la 5 constructori diferiți. De acolo și numele site-ului. Practic doar primele 5 persoane interesate de lucrarea ta au acces la cererea ta, ceea ce este foarte ok. Cinci oferte cred că sunt suficiente pentru oricine.

Am primit niște oferte foarte serioase, cu desfășurător de materiale, de etapele lucrării, de timpi etc și oferte de genul “Vă facem lucrarea cu 6000€, manoperă”.

Eu pe ăștia chiar nu-i pot înțelege. Cum este oferta respectivă? Ce conține, ce primesc în banii ăștia?

Nu fraților, constructorii sunt dubioși, ei nu știu ce înseamnă o ofertă, ei sunt tot ca acum 20 de ani și încearcă să-ți dea un preț așa, în mare, pentru ca ulterior să mai poată scoate de pe ici pe colo, pe ideea că mai trebuie și aia și aia.

Pai nu așa se face, cel puțin nu cu unul ca mine care voia să știe totul clar.

Dau banii pe ceva, pe ceva exact.

Vă spun, au fost care mi-au dat oferte ca la carte, care nu mi-au trimis oferta din primul moment și alții care au aruncat un preț și atât.

Cred că o să mai dureze până ce constructorul român o să se cizeleze și o să învețe cum se lucrează corect, cu hârtii și cifre, nu cu vorbe.

Să nu vă mai povestesc că am avut pe unul care mi-a dat o ofertă de 15.000€ (cu tot cu materiale) în timp ce am avut un altul care mi-a dat frumos, cu desfășurător de materiale și tot ce implică lucrarea sumele clare. 2600€ manopera și totalul de materiale 5200€.

Faceți voi diferența.

Apoi m-a sunat cel cu 15.000€ și m-a întrebat că de ce nu îmi convine și de ce nu ne apucăm de lucru :) I-am explicat, sper ca pe viitor să înțeleagă că ofertele trebuie făcute și ele mai cu cap și omul nu trebuie jecmănit.

Despre platforma 5oferte.ro numai cuvinte de laudă. Mi-au rezolvat problema într-un mod elegant. Nu am fost nevoit să caut în diverse alte locuri, n-am pierdut timp și am un potențial executant al lucrării. Am un preț pe care mă pot baza atunci când îmi fac calculele pentru mai departe.

Am să încerc tot pe site și pentru alte lucrări pe care le mai am de făcut, mai am o grămadă, și în caz că aveți și voi nevoie… încercați-l.

Dar muncitorii… sunt unii… de nu vrei să ai de-a face cu ei. Nu vreau să mă gândesc cum lucrează, îmi ajunge doar să-i aud sau să văd cum fac ei o ofertă ;)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
12 comentarii
  1. Marius 24 Mar 2015 @ 11:54

    Parerea mea.. cumpara-ti tu materialele, si cere oferta numai pentru manopera.

    Ca idee, eu am platit in 2012 pentru manopera 110RON/m2 de fundatie, in conditiile in care m-am ocupat eu de saparea fundatiei cu excavatorul.

    Raspunde
  2. criserb 24 Mar 2015 @ 12:58

    @Marius – păi așa am cerut și eu ofertele, le-am zis că mă interesează manopera, dar na, o voiam în detaliu pentru a nu mă trezi că mai vor ceva pe parcurs. Tu văd că ai obținut un preț ok. Mai ai contactul echipei, îi recomanzi?

    Raspunde
  3. drumetzu 24 Mar 2015 @ 15:29

    Salut
    Eu am făcut casa în 2011 și am bătut palma cu un meseriaș la 7000 € manopera dar a făcut tot la roșu din pământ până la coamă și la mine este jumi – juma adică partea de jos cărămidă și mansarda din lemn. Partea de sus fiind pe grinzi nu cu placă de beton turnată. Materialele le-am luat eu.

    Raspunde
  4. haivas 24 Mar 2015 @ 16:02

    2009 casa de caramida, parter mansardat, 170 mp utili. Manopera la rosu 10 000€.

    Raspunde
  5. criserb 24 Mar 2015 @ 16:08

    Mda, și mie mi-a cerut unul 15.000€ doar pentru fundație. A crezut că s-a întâlnit hoțul cu prostul :)

    Raspunde
  6. Laur 27 Mar 2015 @ 00:46

    Salut,
    Pai ce faci, ai renuntat la EcoKit? Ce nu ti-a placut sau poate nu mai vrei casa din lemn?

    Raspunde
  7. cristians 30 Mar 2015 @ 17:52

    Eu am construit casa în 2011. Manopera ptr construcția la rosu a fost de 25000 RON…de la săpat șanțuri fundație pana la pus tabla ondulata pe acoperiș. Sfatul meu e sa lucrezi cu o firma sau echipa de muncitori pe care cineva cunoscut ii recomanda și poți vedea concret lucrările efectuate de ei. Meseriașii adevărați nu au nevoie sa-si promoveze lucrările pe net….ei sunt cei cautati

    Raspunde
  8. criserb 30 Mar 2015 @ 17:56

    @Laur – Nu am renunțat la EcoKit, chiar azi am semnat cu ei. Ideea este că ei nu-mi fac fundația, ei îmi fac doar casa, structura din lemn, izolații etc. De aceea am nevoie de cineva care să-mi facă o fundație.

    @cristians – te cred, doar că eu până acum nu prea am prieteni care să-și fi făcut o casă și să aibă treabă cu astfel de meseriași…

    Raspunde
  9. cristians 30 Mar 2015 @ 19:57

    Acum ca ai cu semnat Ecokit, cere-le sa-ti prezinte niste constructii realizate de ei ; mergeti la cateva locatii si o sa-ti dai seama daca lucreaza bine si ingrijit.Este mare lucru sa nu-ti risipeasca materialele. Trebuie neaparat sa ai pe cineva de incredere care sa supravegheze constructia. Proiectul asa cum l-ai postat,este pentru o casa deloc mica si merita atentie mare altfel costurile vor fi mult mai mari decat cele estimate

    Raspunde
  10. Laur 30 Mar 2015 @ 22:30

    Bravo, cred ca ai facut o alegere foarte buna.
    Ii urmaresc si eu de ceva vreme si am cerut o oferta pentru care am primit urmatorul raspuns:
    “In urma solicitarii dvs va informez ca societatea noastra executa case in Romania doar in varianta la rosu si la semifinit ( nu realizam case finisate la cheie). Practic pentru a finaliza casa la cheie este necesar sa executati urmatoarele lucrari: la exterior – realizarea fundatiei si aplicarea tencuielii decorative pe termositem, iar la interior : executia instalatiilor de incalzire, sanitare si electrice, montarea gips-cartonului, gletuit, zugravit, gresie, faianta, parchet, usi interior, obiecte sanitare.”
    Avand in vedere acest aspect, cred ca mai ai nevoie de inca atatia bani cat costa kitul si montajul ca sa termini casa la cheie; fundatia, instalatiile si finisajele costa destul de mult. Oricum, lucrurile sunt prezentate transparent si corect.
    Apropos, ce garantie pe lucrare primesti, ai negociat pretul sau este batut in cuie?
    In paralel cochetez cu ideea unei case pe structura metalica pentru care nu am identitficat niste dezavantaje serioase.

    Raspunde
  11. criserb 31 Mar 2015 @ 11:47

    @cristians – treaba asta trebuia făcută înainte de a semna, nu după. Din fericire i-am cunoscut de cava timp, le-am vizitat fabrica și câteva case făcute în diverse faze. Ăsta a fost și motivul pentru care am semnat cu ei, pentru că mi-au câștigat încrederea.

    @Laur – da, din păcate nu fac la cheie și până la urmă este logic de ce. Ei sunt buni în partea cu lemnul, nu în turnat fundații și alte cele. Aia e activitatea lor. Dacă ar face totul ar trebuie să subcontracteze și atunci dacă ceva nu ar ieși ok lumea ar da vina pe ei.

    E mai corect așa, mi-au spus ce fac, ce știu să facă bine și aia o să-mi facă, restul… nu :(

    E adevărat că și mie mi-ar fi plăcut să facă ei tot, de la A la Z, dar din păcate nu se poate.

    Raspunde
  12. Laur 31 Mar 2015 @ 13:55

    Da, este bine ca sunt “nemti” pe partea lor, fac mai putin dar fac bine ;-)
    Care proiect de casa ai ales pana la urma? Este un proiect custom sau l-ai ales de pe site-ul lor?

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)