Sari la conținut

As vrea sa imi iau un cutit

De cand m-am apucat sa gatesc, e mult spus, stiu dar na… m-am apucat sa fac si eu una-alta de mancare, ma gandesc din ce in ce mai des sa-mi cumpar un cutit care sa taie. Da, sa taie. Sa taie asa cum nici un cutit pe care l-am avut eu nu a taiat vreodata si sa nu… rupa.

Acum o vreme mi-a atras atentia cutitul lui Sebi, cel pe care il puteti vedea in actiune in filmuletul de aici. Va dati seama cum taie cutitul ala daca eu, care nu am treaba cu gatitul, l-am remarcat intr-un video in care cutitul nu era subiectul principal? Brici :)

Dupa discutiile pe care le-am avut cu Sebi (proprietarul cutitului) am aflat ca este vorba de cutitul asta:

Cutitul-Bucatarului,-Global-20-cm

Nu e ieftin, dar daca taie asa de bine hai ca m-as indura sau dau banii pe el.

Dar, si aici e problema, cutitul asta trebuie ascutit din cand in cand si asta nu se face oricum. Pentru ascutitul lui, trebuie o piatra de ascutit ca asta care costa nici mai mult nici mai putin de 750 lei.

Piatra-de-Ascutit-Profesionala-Global-Roz

Sincer mi se pare mult, foarte mult.

Sunt constient ca un cutit bun costa. Sunt la fel de constient ca dai un ban in plus pe un lucru care sa-l tii o viata. Dar totusi, nu exista o varianta mai ieftina?

Poate sunt printre cei care ma citesc oameni mai priceputi in bucatarie decat mine si care pot sa-mi recomande un cutit bun.

As vrea daca se poate sa fie un cutit universal, de gatit ca sa-i zic asa. Sa pot taia painea cu el, dar sa pot taia si carnea, patrunjelul si orice alte chestii ce trebuie taiate in bucatarie.

Voi ce cutit aveti acasa? Sunteti multumiti de cutitele pe care le folositi sau vreti sa va luati altceva, mai bun. Ce?

P.S. Pentru ca folosind un cutit bun e posibil sa-mi tai degetele am gasit un tutorial despre cum se foloseste/tine un cutit in mana.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
23 comentarii
  1. alin 20 Apr 2011 @ 20:31

    Cristi,
    I-ati o baioneta :)) Aia taie tot si nu trebuie ascutita niciodata. O gasesti la fratii moldoveni foarte ieftin :)) . Are doar o problema cu taisul ca are nus ce substanta in el si cica e otravitor:)). Eu am un cutit de multi ani pe care l-am cumparat de la o tiganca din piata. De ce l-am luat de la ea? Pentru ca dadea cu el in bordura cu taisul si totusi nu se ciobea si taia perfect. Sau mai sunt cutitele de vanatoare :d . Beton. Acu pe bune si eu imi doresc niste cutite care sa taie; ca am unele varza. Pe langa cel luat de la tiganca mai am doua cu lama ca de fierastrau. Sunt traznet si taie tot. Am taiat cu ele cam orice. Din pacate in bucatarie tre sa ai mai multe cutite nu doar unul. Tre sa fie mici medii si mari pentru ca au utilizari diferite.

    Raspunde
  2. octavian 20 Apr 2011 @ 20:31

    eu as vb cu sebi sa imi imprumute piatra cand am nevoie :)

    Raspunde
  3. ghita1964 20 Apr 2011 @ 21:50

    Nu cred că în bucătărie cuţitul contează atât de mult, cred că mai mult contează ce tai cu el şi ce rezultă la sfârşit…părerea mea.

    Raspunde
  4. Adrian 20 Apr 2011 @ 23:37

    Am primit un set de 5 cutite acum 2 ani. Nu le am ascutit niciodata si gatim cam o data la 4 zile. Sunt super ok si taie exceptional. Din cate am aflat costa in jur de 10 mil tot setul +- Daca vrei iti pot da mai multe detalii. Ps: ai mixer identic cu al meu: e demential si ala.

    Raspunde
  5. Ghiocel07 20 Apr 2011 @ 23:40

    Eu nu sunt adepta cutitelor mari. Cum sa cureti si sa tai o ceapa sau un usturoi cu asa cutit? Prefer un cutit pe care-l am de la mama (deci are ceva ani) cu lama subtire si taie brici. Se ascute din cand in cand cu o masinarie simpla din care ai si tu. In timp am cumparat diferite cutite, mari si mici, dar niciumul nu este asa e bun.

    Raspunde
  6. criserb 21 Apr 2011 @ 00:08

    @Alin – dupa cum vezi eu am gasit un model de cutit care taie (ai vazut clipul de pe blogul lui Sebi?) dar mi se pare cam scumpa chestia aia cu care ar trebui sa-l ascut. Nici cutitul nu e chiar ieftin dar sa zicem ca peste asta as putea trece (cu greu). D’aia caut si alte modele, care poate sunt mai accesibile.

    @octavian – sunt convins ca as putea vorbi cu Sebi sa-mi imprumute piatra aia din cand in cand, dar na, eu sunt in Bucuresti, el in Hunedoara :)

    @ghita1964 – E adevarat ceea ce zici tu, nu cutitul conteaz, dar e un lucru de care te lovesti des. “Faci cu nervii” cand te chinui sa tai ceva si nu taie…

    @Adrian – Normal ca as vrea mai multe detalii, le astept chiar cu mare interes.

    Ziceai de un mixer, de ce mixer vorbesti? De Mixy ala de la Zepter?

    @Ghiocel – eu stiu ce curit folosesti tu si poate la tine taie, dar la mine nu. Si nici nu se ascute bine. Cat despre marimea lamei, acum am unul care are lama de 20cm, exact ca cel a lui Sebi. Imi place cum e, marimea e ok pentru mine dar… al meu nu taie :( Am incercat sa-l ascut de o gramada de ori, cu “scula” aia identica cu a ta dar… nu vrea sa taie si gata :(

    Raspunde
  7. amzis 21 Apr 2011 @ 01:15

    da la ora 13 pe orice post de televiziune (cu mici exceptii ) si comanda de acolo :))

    Raspunde
  8. alin 21 Apr 2011 @ 01:15

    Hala Madrid !!! El Mejor Club de la Historia !!!!

    Raspunde
  9. criserb 21 Apr 2011 @ 01:54

    @amzis – De acolo sa cumperi tu :P

    @Alin – Sa inteleg ca am tinut cu aceeasi echipa? :) Caine ce esti :P

    Raspunde
  10. Adrian 21 Apr 2011 @ 07:47

    Da, cel de la zwpter. Isi face toti banii.

    Raspunde
  11. add 21 Apr 2011 @ 09:04

    bre, si eu am vrut cutit bun si nu m-am indurat sa dau 100 de euro, am luat unu de la IKEA de 50-60 RON si-s supermultumit. Sa fim seriosi, daca nu esti de profesie nu-ti trebuie scule care costa cat un telefon la liber.

    Asta de l-am luat eu e balansat superok, taie foarte bine (dar tre sa ai grija de el, sa-ti iei o dracie de aia de ascutit cutitele cum au macelarii), face banii.

    Raspunde
  12. SIP 21 Apr 2011 @ 09:18

    Du-l la tata sa ti-l ascuta si daca nu-ti taie firul de par imi dau demisia! Adu-le pe toate sau trimite-le prin curier !
    Cu bani care-i dai pe cutitul lui Sebi (+ piatra) iti mobilezi toata casa !!!!

    Raspunde
  13. ipo 21 Apr 2011 @ 10:21

    Eu am niste petarde de cutite, nu taie neam, dar eu oricum gatesc putin, ca nu ma ajuta bucataria. Soacra-mea a dat vreo 200 de lei pe un set din ala de la teleshopping si mi s-a parut ca merita banii. Sunt mai multe feluri de cutite specializate, toate taie excelent, doar ca manerele sunt nasoale si nu stiu cat o sa reziste in timp. Dar na, e o societate de consum, n-o sa te tina o viata, nu?

    Raspunde
  14. criserb 21 Apr 2011 @ 11:32

    @add – Ai dreptate, daca nu esti de profesie nu ai nevoie dar na, am si eu nevoie de un cutit care sa taie, nimic mai mult :) Merci pentru varianta IKEA, ma gandesc la ea. BTW, chestia de ascutit tot de la IKEA ai luat-o?

    @SIP – Asa am sa fac, am sa-ti aduc toate cutitele care le am acum sa le ascuti. Sa vedem daca esti bun. Sunt convins ca le poti ascuti, dar dupa cateva zile iar se tocesc da deh, nu ascutitul e problema (zic eu) ci materialul din care e facut lama.

    @ipo – eu de la teleshopping nu cumpar, nush de ce dar nu am incredere…

    Raspunde
  15. devils 21 Apr 2011 @ 18:27

    Poate te tenteaza asta:
    http://cgi.ebay.com/Victorinox-Forged-Professional-7-GRANTON-Santoku-KNIFE-/110056575157?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item199fe210b5

    Este forjat si am impresia ca este elvetian.
    Se poate trimite in Ro, pretul cu tot ajunge la 120-130 dolari.
    Cu ebay ai experienta, asa ca ramane sa te decizi tu.

    Raspunde
  16. criserb 21 Apr 2011 @ 19:36

    Cam la pretul asta am mai gasit, probleme e cu ce o sa-l ascut pe viitor? :) Il ai tu, il recomanzi?

    Raspunde
  17. ducu 21 Apr 2011 @ 22:22

    Cristi,
    Iti recomand cutitele facute de Tramontina. Eu am folosit aceste cutite ceva vreme(acum mama le foloseste) si am fost foarte multumit de ele. In principiu ai nevoie de un cutit cu lama lata (ca cel din poza de sus) pentru a taia legumele si fructele (in mod special). Mai ai nevoie de unul cu lama ingusta si subtire pentru carne si peste si un cutit mic (cu lama mai scurta decat manerul) pentru decojit si chestii mai migaloase. Mai am unul intermediar (lama de 1 cm), mai lung, folosit la feliat carne. Ale mele au manerul alb si dintr-un plastic foarte rezistent care nu retine microbi. Le ascuteam cu un device simplu, ieftin si foarte rapid. Am gasit ceva similar aici:
    http://www.youtube.com/watch?v=ZPMI3AF6lZs
    Pretul e mult sub cel discutat mai sus… setul meu (de 4 cutite) a fost cam 80$, sper doar sa-l gasesti in RO. Din ce vad pe net cred ca sunt, doar ca nu am gasit acelasi set, poate ai mai mult noroc in cautari. Chestia de ascutit nu ar trebui sa coste foarte mult. Eu le-am folosit de vreo 6 ani si taie la fel de bine.
    bafta la alegerea cutitului :)
    p.s. pt paine alege un cutit lung si cu zimti ;)

    Raspunde
  18. Devils 22 Apr 2011 @ 00:28

    @Criserb

    Nu-l am din pacate.
    Faptul ca este forjat (sculptat in bucata de metal) si nu e turnat il cam recomanda ca si produs!
    Stiu ca produsele forjate in general sunt foarte durabile si rezistente comparativ cu cele turnate!

    Eu ti-am dat ca si exemplu, un cutit la un pret maricel dar cu valente profesionale .
    Alegerea este doar a ta si e bine sa cumperi ceva testat in prealabil de tine sau altcineva.

    Raspunde
  19. Ionut Staicu 22 Apr 2011 @ 11:32

    O variantă mai ieftină la global g2 ar fi victorinox. Este un cuţit decent, iar dacă ai grijă de el nu vei avea probleme.

    Alături de un cuţit bun o să ai nevoie ori de un masat (pilă d-aia cum vezi la măcelari) ori de o piatră cu granulaţie foarte mică (pentru că doar îi arăţi piatra, pentru întreţinere, nu ascuţi cuţitul).

    Am şi eu global g2 (luat o dată cu sebi) şi sunt super mulţumit de el. Dacă dispui de 80-100 euro ia-l şi nu o să-ţi pară rău.

    O alternativă la cuţitele clasice ar fi unul ceramic. Avantajele sunt că nu trebuie ascuţit la fel de des, nu trebuie dat pe masat şi că taie al naibii de bine (asta din ce am citit/văzut pe net, că n-am luat încă unul). Dezavantajul major? E casant. Nu poţi presa usturoiul – de exemplu – pentru a-l curăţa mai repede iar dacă l-ai scăpat… Well.. Să zicem doar că nu vrei să-l scapi! :D

    @Ghiocel: ia încearcă să presezi un căţel de usturoi cu lama cuţitului, să vezi cum iese din „carapace” :D

    Raspunde
  20. Ionut Staicu 22 Apr 2011 @ 11:33

    ah, iar despre global am scris aici :D

    Raspunde
  21. criserb 22 Apr 2011 @ 13:56

    @Ionut Staicu – Ce-mi faceti voi :) (Tu cu Visurat :P) Am sa ma mai gandesc dar pana acum imi surade maxim Global :) Ti-ai luat si tu piatra, sau cu ce il ascuti?

    Raspunde
  22. Ionut Staicu 22 Apr 2011 @ 14:31

    Muhahahaaa :D

    Eu mi-am luat o belgiană de aici cu vreo 100 lei or so. O folosesc foarte puţin (de 10-15ori pe fiecare parte a lamei, aprox o dată pe lună).

    Să nu existe discuţii, nu îl ascut pentru că nu mai taie cuţitul ci doar pentru a preveni o ascuţire serioasă.

    Dacă nu ai avut până acum niciun cuţit care taie bine îţi recomand întâi un victorinox, pentru a evita accidente neplăcute (de la degete tăiate până la scăpat pe gresie şi boţit)

    Cum cu Global nu poţi face o alegere greşită (oricare model este calitativ), îţi recomand să cauţi un magazin în care să le încerci. De exemplu, dacă găteşti multe legume, un santoku ar putea fi o idee bună. Also, lăţimea, lungimea lamei şi greutatea cuţitului ar putea fi detaliile ce fac diferenţa dintre un cuţit cu care ţi-e mai mare dragul să lucrezi şi unul pe care îl urăşti. De ex, când am pus mâna pe Global am ştiut că e cuţitul perfect. Greutate, lungime, balans etc.

    @ghita1964: un cuţit contează foarte mult, deoarece un cuţit cu lama tocită are nevoie de o forţă mai mare de apăsare pentru a tăia. Iar dacă apeşi mai tare ai şanse să-ţi alunece pe deget. ;)

    Raspunde
  23. Ionel 21 Feb 2013 @ 17:38

    Prin aceasta interventie nu doresc decat sa clarific anumite aspecte despre subiectul “cutite de calitate”
    Global este un cutit de mare finete din toate punctele de vedere. Consider ca un asemenea cutit utilizat “in conditii normale” poate rezista, fara exagerare, o viata de om(pentru utilizatorii casnici). Un cutit de calitate necesita din cand in cand cate o ascutire buna, apoi se poate folosi o piatra fina pentru intretinere,
    In afara de cutitele Global exista destule companii care produc cutite de top.
    Pentru mai multe detalii putem discuta pe: facebook.com/tocilarie spa

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)