Sari la conținut

Asus VivoTab Smart MC400C review

Asus VivoTab Smart MC400C De vreo saptamana am in teste o tableta Asus VivoTab Smart MC400C si pot sa spun ca pe mine m-a convins. Am testat mai multe tablete de-a lungul timpului, am crezut dintotdeauna ca mie nu imi este utila o tableta, dar daca era sa imi cumpar una ma gandeam la una cu Android. Sincer va spun, nu are rost sa ma ascund dupa degete.

Am primit aceasta tableta in teste, pentru ca am scris la un moment dat pe facebook ca vreau sa imi cumpar o tableta. Am acceptat-o si acum, dupa o saptamana de teste, pot sa va spun ca am facut foarte bine.

Nu stiu cum sa incep acest review, nu ma pricep la d’astea, am sa va povestesc asa cum stiu eu, din punctul de vedere al unui om care isi cauta o tableta si a avut ocazia sa testeze cateva.

La inceput mi-a fost putin greu, este diferita de ceea ce stiam eu, de Androidul cu care m-am obisnuit de atata timp. Totusi, am inceput sa-mi dau seama ca Windows-ul 8, de pe tableta, nu este cu mult diferit de Windows-ul 7 pe care il am instalat pe calculator. Este o versiune mai noua si cam atat. Chestiile cu care eram obisnuit erau acolo, dar puse putin altfel. Pana la urma le-am descoperit destul de repede.

Din pacate, pana acum n-am avut un Windows 8 instalat pe calculator, am ramas tot la Windows-ul 7, de care sunt foarte incantat, poate asta a fost un minus in momentul in care am pus mana pe tableta.

Apoi, in timp, intuitia mi-a aratat ca 8-ul nu este chiar asa de diferit. Este, asa cum am spus un Windows mai nou.

Revenind la tableta, va pot spune ca in prima faza m-am lovit de forma ei, de dimensiune, apoi de ceea ce are ea "in interior".

Tableta sta foarte bine in mana, are un spate dintr-un fel de cauciuc care sta bine in mana. Nu are tendinta de a aluneca, asa cum am mai intalnit la alte tablete testate. Un cauciuc ferm, care se lipseste cumva de mana.

Ca dimensiune, este o tableta de 10 inch, o dimensiune standard ca sa zic asa. Tableta este subtire, ceea ce mie mi-a placut. Nu-mi plac tabletele foarte groase, pe care le tii cu greu in mana.

Mi-a fost putin dificil pana am gasit aplicatiile cu care eram eu obisnuit, dar pana la urma le-am gasit. Acum pot sa va spun ca am pe tableta toate aplicatiile de care am nevoie, ba chiar mai multe decat ma asteptam. Am sa revin mai incolo la aplicatii.

Sa revenim la design, chiar daca tableta nu iti da impresia de lux, pe care o lasa iPad-ul, prin prisma cauciucului de pe spate, va spun ca sta mult mai ok in mana, ceea ce pana la urma il intereseaza pe cel care chiar foloseste o tableta, nu o tine doar pentru a-i impresiona pe cei din jur.

Datele tehnice ne spun ca Asus VivoTab Smart MC400C are 570 g si 9.7mm grosime. Nu stiu daca este mult sau putin. Nu este nici prea grea, nu este nici prea usoara, si cel mai important amanunt este ca nu aluneca.

Daca este sa vorbim despre Windows, acesta este un Windows 8 full. Nu este o versiune dedicata pentru tablete, este exact acelasi Windows ca cel pe care il gasiti pe calculator. Am rugat un coleg care avea Windows 8 pe PC sa-mi confirme asta, iar el mi-a confirmat fara doar si poate.

Astfel, tableta suporta orice program pe care il puteti pune pe un PC cu Windows 8. Vrei sa pui pe tableta Photoshop, sa stii ca poti. Tot ce poti sa instalezi pe un PC poti sa instalezi si pe tableta.

Daca este sa vorbim de dimensiune, va spun ca Asus VivoTab Smart MC400C nu este tocmai cea mai portabila tableta. Ea este ok sa o ai in casa, sa o iei cu tine la birou sau intr-o excurise, dar nu este tocmai practica atunci cand vrei sa o iei cu tine in metrou sau autobuz. Din punctul meu de vedere este putin prea mare, dar na, asta tine de fiecare om in parte.

Referitor la performante, Asus VivoTab Smart MC400C are un procesor Intel Atom Z2760 dual-core de1.8GHz  2GB de RAM si 64GB HDD, suficient pentru unul ca mine care nu asculta muzica si nici nu se uita la filme pe tableta.

La conectivitate mi-a placut ca are slot microSD si astfel am putut sa-mi bag cardul din aparatul foto direct in tableta pentru a prelucra pozele si a le pune ulterior pe net. Este o alta senzatie sa vezi pozele la o marime considerabila, sa le poti prelucra, inainte sa le pui pe net. Puteam face chestia asta si de pe telefon, cu un card reader pe care l-am cumparat cu ceva timp in urma, dar pe tableta pozele se vad mult mai mari si nici nu mai am nevoie de card reader.

Langa intrare microSD, avem si o iesire microHDMI, dar pe asta n-am testat-o, n-am avut cablul necesar…

Ecranul este unul IPS, se vede foarte bine din orice unghi. Se poate folosi tableta chiar daca soarele bate direct in ecran, dar eu va sfatuiesc sa o folositi la umbra. O sa vedeti mult mai bine :)

Am citit pe unele site-uri ca imaginea pe tableta este "decenta", eu nu stiu ce inseamna asta. Pentru ochiul meu, as spune destul de pretentios, pe acaesta tableta imaginea este impecabila. Nu am vazut ceva care sa nu ma multumeasca, asa ca am sa va spun ca ceea ce se vede pe ecran se vede foarte bine.

Bateria tine cam 8 ore. Nu stiu chiar exact, dar va pot spune ca pe mine astazi atata m-a tinut in conditiile in care am folosit tableta pana i-am terminat bateria. Nu stiu daca este mult sau putin pentru voi, dar rareori ai nevoie de tableta pentru 8 ore. Poate doar daca prindeti o zi ca a mea, in care m-am plictisit maxim si am stat online de pe tableta :)

Va spuneam ca am sa revin la aplicatii. Am incercat sa folosesc Adobe Photoshop CS5 pe tableta si a mers. Nu a mers la viteza cu care merge pe un PC, dar a mers. La o adica va puteti face treaba de pe tableta, chiar daca nu cu viteza cu care erati obisnuiti pe calculatorul vostru de acasa.

Partea care pe mine m-a interesat cel mai mult a fost cea de editat poze. Am gasit aplicatia Adobe Photoshop Express, aplicatie cu care am putut foarte usor sa-mi editez pozele. Este un fel de Adobe Lightroom, dar facuta pentru tablete. Vreu sa va spun ca nu am avut nevoie de nimic mai mult. Aplicatia citeste si stie sa prelucreze foarte bine RAW-uri, ceea ce pentru mine era suficient. Era ceea ce aveam eu nevoie. Poate asta a fost lucrul care m-a convins sa raman la aceasta tableta.

Tableta nu este perfecta, am dat si de aplicatii care "inghetau" o perioada. Am vazut ca foarte multe programe pe care le folosesc pe PC nu sunt tocmai bine facute pentru Windows-ul 8 de pe tableta. Uite, de exemplu Chrome si Mozilla nu se misca tocmai ok. Le-am incercat si dupa o vreme am revenit la batranul Internet Explorer care… chiar isi face treaba pe tableta. Sincer nu credeam ca o sa fiu asa de incantat de IE, dar chiar sunt.

Suita office este asa cum o stiti, se misca foarte ok, nu am prea multe sa va zic despre ea. Totusi, este de mentionat faptul ca nu va trebuie cine stie ce aplicatii instalate pentru a putea edita un excel. Cu office-ul de pe tableta totul se misca natural, asa cum am fost obisnuiti pana acum.

Am descoperit insa aplicatia OneNote, o aplicatie cu care m-am obisnuit destul de repede. Este o aplicatie care iti permite sa iei notite (in mare), notite de orice fel, cu sunet, cu text introdus de la tastatura sau pur si simplu asa cum luai pe vremuri la scoala, cu scris de mana. Toate astea se pastreaza in cloud si le poti accesa si de pe PC-ul de acasa, de pe cel de la munca sau de pe telefonul mobil.

Foarte misto. In plus, se pot insera in notitele pe care le iei si excel-uri, si poze, si printscreen-uri, si tot ceea ce mai vrei sa pui acolo in momentul in care iei niste "notite".

Overall, este o tableta cu care o sa te obisnuiesti destul de repede. Este un PC mai mic pe care poti sa-l iei cu tine peste tot. Nu are performantele unui PC, dar se misca bine, iar daca instalezi aplicatii dedicate este chiar foarte misto.

Eu nu am gasit o aplicatie foarte buna pentru Gmail, dar am descoperit ca IE-ul este foarte bun pentru a-mi citit mailul. In rest, nu am gasit alte probleme.

In concluzie, tebleta este una foarte ok pentru cei care folosesc Windows-ul in mod uzual. Nu iti ia foarte mult sa te obisnuiesti cu ea, si atunci cand o faci vine ca o completare a PC-ului, cand nu esti langa el.

O recomand, o recomand tuturor celor care apreciaza si s-au obisnuit cu Windows-ul. Este mult mai ok de folosit, impreuna cu toate programele pe care le cunoasteti deja, in cazul in care nu gasiti o aplicatie dedicata.

Va la mai jos cu niste poze, luate de pe siteul oficial. Am vrut sa faca si eu cateva, dar n-am mai avut baterie la blituri :(

Asus-VivoTab-Smart-MC400CAsus-VivoTab-Smart-MC400C2Asus-VivoTab-Smart-MC400C3Asus-VivoTab-Smart-MC400C4

Si un filmulet de prezentare:

Nu stiu ce sa va mai zic, in caz ca aveti intrebari, lasati un comentariu, am sa va raspund cu mare placere.

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
3 comentarii
  1. Ciprian 2 Sep 2013 @ 10:43

    Vine si cu tastatura sau e extra!? Se gaseste la noi tastatura!?

    Raspunde
  2. criserb 2 Sep 2013 @ 10:58

    @Ciprian – Nu vine cu tastatura in pachet, cel putin la mine nu a venit, dar se pare ca se gaseste in Romania. Uite, la prima cautare pe google am gasit-o aici.

    Am sa mi-o iau si eu, asta dupa ce-mi cumpar tableta. Cu siguranta o sa-mi fie mult mai usor de scris pe blog de pe tastatura fizica decat de pe cea cu touch.

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)