Sari la conținut

Beci făcut dintr-un garaj “granitul”

O să am nevoie la construcția casei de un loc în care să-mi depozitez tot felul de chestii pe perioada șantierului. O să fie pe acolo tot felul de scule, de materiale, și din vorbă în vorbă am ajuns la concluzia că îmi trebuie acolo o gheretă, ceva în care să depozitez aceste lucruri.

Poate o să fie nevoie și de un loc în care să mai doarmă vreun muncitor pe perioada construcției, poate.

Ei bine, cum ziceam mai sus, din vorbă în vorbă mi-a fost recomandat garajul “granitul”.

Pentru cine nu le știe, sun garajele care existau pe vremea lui Ceaușescu, cele făcute din beton armat și cumpărate de-a gata. Aveți mai jos un exemplu și aici mai multe.

garaj granitul pentru beci

Ei bine, un garaj ca ăsta se poate cumpăra cu vreo 2000 lei. Nu este cine știe ce sumă pentru ceea ce am eu nevoie, probabil și din lemn m-ar costa cam tot pe acolo pentru organizarea de șantier.

Mă gândeam însă la acest garaj pentru că după ce nu-l mai folosesc pentru șantier să-l îngrop în pământ și să-mi fac un beci din el. Fac o groapă mare, pun o fundație, bag acolo garajul, de jur împrejur pun niște piară, deasupra torn o placă de beton și apoi niste pământ și am un beci.

Nu vreau să râdeți și să faceți mișto, dar eu o văd ca o idee destul de interesantă. Nu mă pricep, este adevărat, de aceea vreau să știu părerea celor care s-au confruntat cu o astfel de problemă și aș vrea să știu dacă este viabil ceea ce zic.

În mintea mea garajul îl văd ca pe patru pereți din fier beton, exact ca un beci.

De ce aș vrea să fac chestia asta?

Păi destul de simplu, garajul ăsta nu este chiar o avere și după ce o să-l folosesc ca organizare de șantier nu prea mai am ce face cu el. Îngropat cred că mi-ar fi de mare folos.

Nu îmi spuneți să fac beci direct sub casă, că nu am bani pentru așa ceva. Am citit și m-am documentat, și un beci sub casă este scump și implică mari cheltuieli.

Mă gândesc să-mi fac un beci în curte, undeva sub foișor să zicem. O lucrare pe care pot să o fac și peste ceva timp, nu neaparat în timp ce-mi fac casa. Nu de alta, dar bugetul este limitat.

Deci, ce ziceți, este o idee viabilă, se poate face așa ceva, sau credeți că este o tâmpenie? V-aș ruga și cu argumente, ca să înțeleg și eu de ce da sau de ce nu ;)

Ti-a placut acest articol?
comentarii Facebook
14 comentarii
  1. cismaru 9 Sep 2014 @ 00:48

    daca tot vrei sa-l ingropi, de ce nu-ti faci garaj subteran? zic si eu

    Raspunde
  2. criserb 9 Sep 2014 @ 01:01

    @cismaru – man, eu vorbeam chiar serios. Nu am nevoie de garaj. Am nevoie să scap de garaj după ce termin cu șantierul și mă gândeam că un beci este binevenit :)

    Raspunde
  3. jules 9 Sep 2014 @ 10:44

    Deci asculta la mine. Planifica garajul de pe acum. O sa ai nevoie de el. Nu te zgirci aiurea. Iarna o sa-mi multumesti. Eu regret ca n-am facut garajul de la inceput. Acum m-am apucat de el dar e scump si abia abia am turnat placa. Structura si restul ma ajung indeajuns. Ma rog e dublu, deci costuri mai mari.
    Ideea nu e rea in principiu. 30 mc de pamint de scos oricum o sa te coste minim 500 lei. SDar mai bine faci un garaj cu beci.
    Si 2000 lei cel mai probabil e fara transport. Care si ala costa. Si macaraua care sa-l dea jos.

    Raspunde
  4. criserb 9 Sep 2014 @ 10:52

    @jules – nu man, la banii ăia îl iau cu tot cu transport, mi-l livrează direct pe teren.

    Cât despre garaj… nu-s genul. Mi-ar fi lene numai să deschid și să închid poarta, n-aș băga mașina acolo pentru nimic în lume. Am văzut și la alții care și-au făcut garaj și mașina stă în fața curții, niciunul nu-l folosește. Poate doar dacă ești foarte pasionat de mașină și îți place să ai foarte mare grijă de ea, altfel… eu chiar nu-i văd rostul.

    Raspunde
  5. SIP 9 Sep 2014 @ 12:13

    @criserb – Nu vad de ce sa nu se poata, bordeele erau doar din pamant – asta zici tu ca este din beton, inteleg .

    Raspunde
  6. Ionela 9 Sep 2014 @ 19:26

    intrebarea e daca tavanul garajului e facut sa tina o greutate mare pe el sau sa tina doar ploaia si ninsoare departe. sa pui si un foisor deasupra mi se pare cam mult. oricum, trebuie facut un calcul de un specialist

    Raspunde
  7. criserb 9 Sep 2014 @ 20:22

    @Ionela – nu mă gândesc să las tavanul ăla, mă gândeam să-l dau jos și să torn placă de beton în locul ei. Mă gândesc că tabanul ăla nu ține mare lucru, nu-i făcut pentru așa ceva.

    Raspunde
  8. 1qlee 9 Sep 2014 @ 21:16

    Decat sa dai tavanul jos si sa torni o alta placa, mai bine torni direct peste acel tavan (dupa o izolare corecta a intregului garaj). Ca sa torni in locul ei, pe langa ca e munca in plus, trebuie sa faci cofrage cu stalpi sa iti tina tavanul la turnare.
    In plus , parerea mea e sa ingropi garajul cat mai langa casa, si sa faci doar o cale de acces (tunel) din casa (o scara interioara, care sa te duca printr-un tunel direct in garaj). Sa te gandesti cum o sa te duci iarna in beci.

    Raspunde
  9. Marius 10 Sep 2014 @ 04:15

    Fa-ti garaj. Niciodata nu ai suficiente spatii de depozitare intr-o casa.

    Raspunde
  10. Alexandru 10 Sep 2014 @ 13:14

    Depinde foarte mult de starea garajului vechimea lui.Acum vreo 5 ani stateam in coloana pe soseaua de centura iar din sens opus un camion platforma cu un garaj de beton incarcat venea in mare viteza probabil soferul facea si el o spaga ,a dat intr-o groapa mai mare iar garajul pur si simplu s-a sfaramat, plafonul lui a cazut peste peretii laterali avariind mai multe masini din sens opus.
    O solutie mai ieftina de beci ar fi cu boltari din beton peste care torni o placa.
    Eu zic sa te sfatuiesti bine cu cineva din domeniu.

    Raspunde
  11. criserb 10 Sep 2014 @ 13:25

    @Alexandru – am să mă sfătuiesc, asta era doar o idee.

    Raspunde
  12. qooqle 8 Oct 2014 @ 14:37

    Buna idee, as completa doar ca inainte de a-l ingropa sa-i faci o hidroizolatie.

    Raspunde
  13. criserb 8 Oct 2014 @ 15:12

    @qooqle – Da așa am înțeles și eu. Acum numai să văd ce și cum… habar nu am cum ar trebui să procedez.

    Raspunde
  14. alex 3 Sep 2022 @ 21:23

    salut! ce-ai facut cu garajul, l-ai ingropat?

    Raspunde
Comentează și tu

Sfat: Inainte de a apasa butonul de mai jos asigura-te ca ai folosit un limbaj decent si ca nu te cheama “masina de spalat”, daca nu vrei ca vorbele tale sa ajunga in spam ;)